Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
T

theTinule

Гостин
Ако постои бог,тогаш зошто бебиња умираат,возови се тумбаат,авиони се уриваат и многу други срања?
Да бееее, ц ц ц леле никогаш не ми текнало на овие работа. Има логика ц ц а ја па цело време сум верувала погрешно. Фала ти што ми ги отвори очите. Од сега и јас сум атеист :smir:

Г

Господ

Гостин
Ако постои бог,тогаш зошто бебиња умираат,возови се тумбаат,авиони се уриваат и многу други срања?
-Во овој свет само парите се моќ.
Бог нема положено за авион.

Сум приметил дека атеистите повеќе кукаат по Бог од верниците.
Озбилно...и да постои...шо ќе вие?
Толку сте немоќни да си управувате со животот?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ako postoi semaforot zosto soobrakajki postojat, ako postoi doktorot oti bolni ima,ako postoi higiena zosto nehigienski naviki ima megu lugeto, gospoda treba da go barame ,koj bara ke najde koj tropa ke mu se otvori slava na boga
Семафорот не е омнипотентен, сезнаен, седиригирачки... ниту докторот, ниту нехигиенските луѓе...

Зошто господ го споредуваш со семафор?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
-Во овој свет само парите се моќ.
Тоа ти е како во сон , си легнал да спиеш и одма си станал , нема никакви последици.

nikaТa

Mr.Lover Lover
Член од
16 април 2010
Мислења
524
Поени од реакции
60
Шо такви прашања глупи бе, на бог не можете да му наредувате, на бог се моли. А науката е измислена од човеците и ние ја изучуваме дај не бидете такви будали мамму стара :nenene:

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
хахаха, успеа да ме насмееш, на тебе мислев машко, не на себе, врочем многу добро го знаеш тоа, а глумиш лудило. ако мислиш дека сите средства се дозволени само напред, впрочем тоа е тично за атеистите. Жалосно е што атеизмот го користите како изговор за отфрлање на секаков морал. Ако сметате дека религијата наметнува грешен и скривен морал, тогаш каков е вашиот?
Незнам зошто дискутирам со тебе. Не наведуваш ниту еден аргумент за дискусијата и уште се правиш паметен. И потоа уште се осмелуваш да кажеш дека глумам лудило? Хехехехххххххх... Се што можам да кажам дека очигледно многу добро знаеш дека се наоѓаш на интернет па можеш да пишуваш какви глупости сакаш. Само можам да кажам дека никот не ти прилега на интелектот што го прикажуваш :wink:
Околу задебеленото: Кои сме тоа ние???? Како генерализираш? Цитирај каде сум го рекол тоа што го пишуваш? Да очекувам ли воопшто одговор? Не би рекол дека ќе има такво нешто, освен уште мавање со глава во ѕид и безпотребно куцање на тастатура? Ако имаш уште некоја паралела (ако воопшто знаеш што тоа значи и кога се употребива), слободно. Секако погоре напишаново е без навреда момче. Само отвори си ги очињата, стави си го прстето на слепоочницата, пролистај низ претходните странички, размисли, па напиши. Не е работата да пробаш да се покажеш попаметен од мене или веднаш да менуваш тема и да кажуваш мислења без подлога, а уште повеќе да покажуваш со прст (читај си го задебелениот дел во мислењето).
Многу малку е доволно за да се види кој е во право, а кој не. Ти очигледно не си. Ако успееш да ме убедиш во спротивното, повели, и ќе ти признаам дека си во право. Во спреотивно, не си го троши времето, затоа што на секое твое неиздржано мислење имам контра аргумент. Само како пријателски совет околу оваа, а и околу следните твои дискусии. :helou:

A

ateist

Гостин
Шо такви прашања глупи бе, на бог не можете да му наредувате, на бог се моли.
може да се упати молба кон некој што е :

1 ) поголем по чин значи наредбодавец како во војска каде има хиерархија кој наредува кој извршува . Тоа е систем кој функционира .
Бог нема чин не се гледа има само некој што бараат да им се верува дека наводно баш тие се негови дрвени адвокати а се докажа дека својте лични-приватни интереси ги нарекуваат - се кријат ги прикажуваат како ѓоамити "божји"

2 ) може да се моли некој што се ДОКАЖАЛ како посупериорен и од кој ти зависи животот .

никаков Бог не се докажал како посупериорен - понадмоќен да му се упатуваат молби .

3) Молби-молитви може да упатиш кон некој кому си згрешил да ти прости .
Нема конкретна личност-бог кон која некој згрешил освен што секој може да си замисли некаков имагинарен виртуелен лик и да се чуствува потреба од проштавање како што инсистираат религиите и верите да им наметнат на луѓето по секоја цена чуство на необјаснета вина (лудило) а што на капиталисти и криминалци-приватизери би им го олеснило владеењето или експлоатацијата -искористувањето-злоупотеребувањето на таквите луѓе .

4) Молба молитва може да се упати кон некој што може реално да ти помогне .
Виртуелниот лик наречен бог ........никому ништо не помогнал .

nikaТa

Mr.Lover Lover
Член од
16 април 2010
Мислења
524
Поени од реакции
60

1 ) поголем по чин значи наредбодавец како во војска каде има хиерархија кој наредува кој извршува . Тоа е систем кој функционира .
Бог нема чин не се гледа има само некој што бараат да им се верува дека наводно баш тие се негови дрвени адвокати а се докажа дека својте лични-приватни интереси ги нарекуваат - се кријат ги прикажуваат како ѓоамити "божји"

2 ) може да се моли некој што се ДОКАЖАЛ како посупериорен и од кој ти зависи животот .

никаков Бог не се докажал како посупериорен - понадмоќен да му се упатуваат молби .

Нема конкретна личност-бог кон која некој згрешил освен што секој може да си замисли некаков имагинарен виртуелен лик и да се чуствува потреба од проштавање како што инсистираат религиите и верите да им наметнат на луѓето по секоја цена чуство на необјаснета вина (лудило) а што на капиталисти и криминалци-приватизери би им го олеснило владеењето или експлоатацијата -искористувањето-злоупотеребувањето на таквите луѓе .

у сите 4 се истто па исто ми го говораш, абе брат јас си кажах мојта мисла, ти ако не веруваш у бога не можеш некој да накараш и он да не верува, уште кога ке ти видам името се ми станува јасно. Јас сум роден со поп у црква и кога ке помислам на бога се ежам оти знам тава е нешто свето нешто шо неможе да го видаш а чуствуваш. А вие атеистите на кој верувате, на ѓавол или духове шо сте ги виделе ?

A

ateist

Гостин
А науката е измислена од човеците и ние ја изучуваме дај не бидете такви будали мамму стара
ако науката не ти чини оди си бе во планина НИКОЈ не те-ве држи насила во цивилизацијата во која не верувате .

науката НЕЕ човечка ИЗМИСЛИЦА туку реално разработена плански смислена изведена практично спроведена фунционална теорија која во реалноста добила УПОТРЕБНА ВРЕДНОСТ значи извршува КОРИСНА РАБОТА која може да се ( е подложна на ) ВРЕДНУВА-ЊЕ .

теорија (грч. theoria) 1. научно, систематско толкување на законитостите во развитокот на природата и општеството; 2. основни научни поими на некоја научна дисциплина, наука воопшто; 3. систем на изложени идеи и сознанија за една област, обопштување на стекнатото искуство, ПОТВРДЕНО ВО ПРАКТИКАТА;

план (лат. pianum) 1. цртеж, нацрт, приказ во рамнина; 2. однапред набележен систем на мерки за навремено извршување на поставените задачи; 3. претходна намера, замисла, проект; 4. определен ред за излагање; 5. место на некој предмет во перспектива во однос на неговата оддалеченост од гледачот; 6. гледиште, начин на разгледување;
.
.
.

КАМО ГО ВАШИО БОГ ДА ДОКАЖЕ ТОА ШТО ВЕТУВАЛ ?
А ВЕТУВАЛ МНОГУ РАБОТИ ?
ИЛИ СЕ ЗАЕБАВАЛ.........."ИЗВИНИТЕ ШАЛИЛИ СМО СЕ" ......."ЗА ИДЕАЛЕ ГИНУ БУДАЛЕ ".

или сепак е само обична човечка ИЗМИСЛИЦА .

nikaТa

Mr.Lover Lover
Член од
16 април 2010
Мислења
524
Поени од реакции
60
ако науката не ти чини оди си бе во планина НИКОЈ не те-ве држи насила во цивилизацијата во која не верувате .

науката НЕЕ човечка ИЗМИСЛИЦА туку реално разработена плански смислена изведена практично спроведена фунционална теорија која во реалноста добила УПОТРЕБНА ВРЕДНОСТ значи извршува КОРИСНА РАБОТА која може да се ( е подложна на ) ВРЕДНУВА-ЊЕ .

теорија (грч. theoria) 1. научно, систематско толкување на законитостите во развитокот на природата и општеството; 2. основни научни поими на некоја научна дисциплина, наука воопшто; 3. систем на изложени идеи и сознанија за една област, обопштување на стекнатото искуство, ПОТВРДЕНО ВО ПРАКТИКАТА;

план (лат. pianum) 1. цртеж, нацрт, приказ во рамнина; 2. однапред набележен систем на мерки за навремено извршување на поставените задачи; 3. претходна намера, замисла, проект; 4. определен ред за излагање; 5. место на некој предмет во перспектива во однос на неговата оддалеченост од гледачот; 6. гледиште, начин на разгледување;
.
.
.

КАМО ГО ВАШИО БОГ ДА ДОКАЖЕ ТОА ШТО ВЕТУВАЛ ?
А ВЕТУВАЛ МНОГУ РАБОТИ ?
ИЛИ СЕ ЗАЕБАВАЛ.........."ИЗВИНИТЕ ШАЛИЛИ СМО СЕ" ......."ЗА ИДЕАЛЕ ГИНУ БУДАЛЕ ".

или сепак е само обична човечка ИЗМИСЛИЦА .
Повеке пиши од исклуство отколку да си капаш главата по форуме и тука да трескаш глупости слободен човек си и имаш право на збор твоо мисленје али ного грешка ги разбираш речениците, ного

A

ateist

Гостин
у сите 4 се истто па исто ми го говораш,
имаш 4 разлини не само нумерички точки
туку РАЗЛИЧНИ примери - СЛУЧАИ во кој НЕКОЈ ЗАСЛУЖУВА да му се упати молба-молитва .

камо го тој што вие велите дека треба да му се упати молба ?
која од тие 4 ставки- критериуми ги исполнува вашиот виртуелен имагинарен лик наречен бог ?

Повеке пиши од исклуство отколку да си капаш главата по форуме и тука да трескаш глупости слободен човек си и имаш право на збор твоо мисленје али ного грешка ги разбираш речениците, ного
пиши бе на Македонски .
не сме Блгари па се разбираме .
Ова е Македонски форум .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Видиш, самоувереност е погубна. Зошто сметаш дека Творецот на се видливо и невидливо, тука и насекаде...не постои?
За тебе што постои? Кои се шансите да се створи живот, кои се шансите да се створи днк со точно програмиран код, да се поврзат аминокиселините со пепт. врски во точен редослед? Да се створи живот од Л-амино, а не од Д-амино (експериментот со супата падна на вакви и слични проблеми)? Шанса да од неколку хемиски елементи се создаде цела вселена во точен редослед со точни законитости кои владеат насекаде...
Да не должам, имам многу прашања, овие се онака-не барам одговор пошто одговор и нема, колку да увидиш дека ништо не е јасно, ниту точно...шансите да се створи живот (амино, днк, рнк, органели, клеточен ѕид, информации, можност за размножување) е 1 према 10 на 100.000.000.000, шансите да се створи бактерија се 1 према 10 на 50-та, тие шанси според (сеа баш прашував математичар за шанси и веројатности) одредени математички правила се еднакви на чудо (секое над 1 према 10 на 30-та или на 50-та). Еднакви на шансите да се добива лото секоја недела во следните милион години од едно уплатено ливче неделно.
Кога еволуцијата не е само она што сме се фатиле за Дарвин и сличните теории, еволуцијата е еволуција на цел универзум со свои партиции на подеволуции, а не на видовите (кои исто така не се докажани, ниту имаат покритие одредени периоди туку гес вот -претпоставки и теории...и така натаму.
Сакаш наука, ок. Се по ред, имаме време до пензија да спориме за работава.
Само немој кога ќе остариш, кога ќе осетиш како те напушта младата снага и како се оди по ѓаволите да кажеш -Боже, аман спаси ме, аман не давај...
Впрочем зошто во Церн се бара Божја честичка, а не прачестичка или Њутнова прашинка...?

Ќе прашам за суштество во условно дводименизона средина истото пренесено во тродимензионално...ама малку подоцна, ме здоболеа прсти :wink:

A

ateist

Гостин
Видиш, самоувереност е погубна. Зошто сметаш дека Творецот на се видливо и невидливо, тука и насекаде...не постои?
За тебе што постои? Кои се шансите да се створи живот, кои се шансите да се створи днк со точно програмиран код, да се поврзат аминокиселините со пепт. врски во точен редослед? Да се створи живот од Л-амино, а не од Д-амино (експериментот со супата падна на вакви и слични проблеми)? Шанса да од неколку хемиски елементи се создаде цела вселена во точен редослед со точни законитости кои владеат насекаде...
Да не должам, имам многу прашања, овие се онака-не барам одговор пошто одговор и нема, колку да увидиш дека ништо не е јасно, ниту точно...шансите да се створи живот (амино, днк, рнк, органели, клеточен ѕид, информации, можност за размножување) е 1 према 10 на 100.000.000.000, шансите да се створи бактерија се 1 према 10 на 50-та, тие шанси според (сеа баш прашував математичар за шанси и веројатности) одредени математички правила се еднакви на чудо (секое над 1 према 10 на 30-та или на 50-та). Еднакви на шансите да се добива лото секоја недела во следните милион години од едно уплатено ливче неделно.
Кога еволуцијата не е само она што сме се фатиле за Дарвин и сличните теории, еволуцијата е еволуција на цел универзум со свои партиции на подеволуции, а не на видовите (кои исто така не се докажани, ниту имаат покритие одредени периоди туку гес вот -претпоставки и теории...и така натаму.
Само немој кога ќе остариш, кога ќе осетиш како те напушта младата снага и како се оди по ѓаволите да кажеш -Боже, аман спаси ме, аман не давај...
Впрочем зошто во Церн се бара Божја честичка, а не прачестичка или Њутнова прашинка...?

Ќе прашам за суштество во условно дводименизона средина истото пренесено во тродимензионално...ама малку подоцна, ме здоболеа прсти :wink:
ми вадиш реченица од контекст која битно суштински ја менува смислата на кажаното .

Коментирај го целиот текст бидејќи е една целина .

ова е целината

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
ми вадиш реченица од контекст која битно суштински ја менува смислата на кажаното .

Коментирај го целиот текст бидејќи е една целина .

ова е целината
Извини, не ми беше поента да идам у погрешна насока. Сепак суштината е таа...погоре ги набројав дилемите кои нема да ги решат ниту далеку поучените и поголеми умови, сепак е сето тоа теорија која може да ја вртиме во наша или било чија корист. За се постоја контрапрашања кои не водат до она основното -човековата перцепција, ограниченост и границите.

Едно прашање (од претходно).
Доколку (претпоставка) суштество кое живее во дводимензионална средина го внесеме во нашата тродимензионална -како истото ќе се однесува према третата димензија, дали воопшто ќе ја прецепира, дали ќе е свесно за неа?
Истото се случува и со човекот, ние сме свесни, но до кој степен, кои димензии може да ги перцепираме, акои не? Колку димензии постојат, колку нивоа, слоеви, енергии, светови вон овој универзум...за кои не сме свесни дали постојат и дали некогаш ќе ги осознаеме?

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134

Mozebi sozdavanjeto na ovoj Univerzum e samo nus pojava od sozdavanjeto na nesto pokompleksno?:vozbud:
A taa cesticka so ja baraat vo Cern, kako sakas nareci ja, nekoi ja vikaat Bozja a nekoi pracesticka, ne e vazno nejzinoto imenuvanje, vazna e ulogata sto ja odigrala vo minatoto (ako toa scenario e stvarno)

Kajgana Shop

На врв Bottom