Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Ke kazam edno deka tie so veruvaat samo vo naukata ke vidat so ke im se desi so vtoroto Pricestie.Jas mirno ke spijam do togas a tie neka mu ja mislat.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
На какво спиење мислиш бе Спасо? На адвентистичкото, можеби?

Член од
3 март 2009
Мислења
28
Поени од реакции
3
ќе ги споменам само најголемите глупости на религијата шо сум ги сретнал.
1. демек господ ја создал земјата ,денот ноќта животните кои ги имаме и на крајот човекот.е сега кај се тука диносаурусите кои постоеле и живееле многу порано и подолго од човечкиот род.или тој бил некој друг дино расположен господ на кој му поминал терминот за играње на земјата:zlo:
2. приказната за адам и ева.е така тие си имале две синчина и едниот го отепал другиот и со тоа првото братоубиство.е сега од каде пак се развил човечкиот род кога останале таткото,мајката и синчето.значи имало гооолеми инцести неколку поколениа и сите ние сме копилиња.
3. од кај се па толку христијаните дека тие се во право.исламот е пораспространета религија и кој рече дека тие не се во право а христијаните се?
имав уште аргументи ама додека го пишувам текстот сум ги подзаборавил.можам само да речам дека додека има религија човештвото нема да еволуира оти верниците ја влечат надолу еволуцијата со своите конзервативни и догматични ставови.мене не ми се верва дека во денешно време на наука каде се откриваат какви не чуда шо не можевме да ги замислиме пред некоја година,и откритијата во астрономијата има се уште луѓе шо верват во религија.свестете се бре луѓее:tapp:
едно паметно кажаа нацистите: религијата е отров!

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
ќе ги споменам само најголемите глупости на религијата шо сум ги сретнал.
1. демек господ ја создал земјата ,денот ноќта животните кои ги имаме и на крајот човекот.е сега кај се тука диносаурусите кои постоеле и живееле многу порано и подолго од човечкиот род.или тој бил некој друг дино расположен господ на кој му поминал терминот за играње на земјата:zlo:
Decak, znaes kolku vida zivotni ziveat na planetava, kolku vida insekti, bilki.....?
Milioni..... e sega zamisli site da bidat spomnati vo edna edinstvcena kniga. Logicno ti e toa tebe, a?

мене не ми се верва дека во денешно време на наука каде се откриваат какви не чуда шо не можевме да ги замислиме пред некоја година,и откритијата во астрономијата има се уште луѓе шо верват во религија.свестете се бре луѓее:tapp:
едно паметно кажаа нацистите: религијата е отров!
E ova strasno me nervira, spizduvam.....
Koga ke lupne nekoj vaka neosnovano tvrdenje, aber nema ni od naukata ni od religijata, a mi se pravi kosmolog prve klase.... eve jas sum vernik i plus i veruvam, vooduseven sum od naukata. I, sea?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Decak, znaes kolku vida zivotni ziveat na planetava, kolku vida insekti, bilki.....?
Milioni..... e sega zamisli site da bidat spomnati vo edna edinstvcena kniga. Logicno ti e toa tebe, a?
Не му беше тоа понетата у муабетот на дечкото..
Редоследот на настаните во Библијата, не се совпаѓа, ни малку, со вистинскиот распоред на настаните кој се случиле на земјата.
Библијата вели, дека, нели, Господ го создал светот, создал вода, земја, ден, ноќ, вамте тамте, а потоа го создал човекот, а он уствари пред да го создаде човекот, ги создал диносаурусите, после ги убил, поради некоја причина, па го создал Човекот, неговата најголема грешка у кариера..

A

ateist

Гостин
, па го создал Човекот, неговата најголема грешка у кариера..
хммм
бе може му било досадно па ај си го створил Човекот ...нее за замерање

ама бре си можеле после да си лупаат карти , шах .....по цели ноќи да лумпуваат

да грицкаат семки ...од кафане у кафане ....................

а не вака .....го испратил Човекот пред 2000 години

фатиле тоа луѓето го рашутирале како празен куфер

и еве веќе 2000 години на нас атеистите ни прави проблеми

не можеме да се оттарасиме од тоа религиозните препродавачи на вечни животи ветришта магли и виулици

можел фино лепо да каже што е рајот колку му кошта картата ...и ќе немало проблем на кој му чини нека си плати ..............
вака ....стварно е ептен проблематично ........:uvo:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Незнам колкав семоќен, совршен идијот треба да си, да создадеш несовшено суштество што ќе мисли само за себе, и неможеш да го контролираш.

U

UnholY

Гостин
Незнам колкав семоќен, совршен идијот треба да си, да создадеш несовшено суштество што ќе мисли само за себе, и неможеш да го контролираш.
И пак ќе ти контрираат со стариот, излишен и наводен теистички аргумент дека Бог го креира човекот но подоцна го остава на самоволна егзистенција и дејствување со цел да извршува тестинг на човековата верба во него, а на крајот да донесува заклучок и пресуда за тоа каков ќе биде неговиот епилог.

Бог е најсовршен гледано од теистички аспект, а во спротивно е се само не совршен.
Бог е мисловна именка, идеја во умот на човекот.
Најсовршен е човековиот ум.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
И пак ќе ти контрираат со стариот, излишен и наводен теистички аргумент дека Бог го креира човекот но подоцна го остава на самоволна егзистенција и дејствување со цел да извршува тестинг на човековата верба во него, а на крајот да донесува заклучок и пресуда за тоа каков ќе биде неговиот епилог.

Бог е најсовршен гледано од теистички аспект, а во спротивно е се само не совршен.
Си знам пријателе, таков одговор и очекувам од било кој верник, добро е, ете, ти го пиша, сеа ќе видиш, за некоја минута, некој ќе те изрецитира у други строфи..

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Не му беше тоа понетата у муабетот на дечкото..
Редоследот на настаните во Библијата, не се совпаѓа, ни малку, со вистинскиот распоред на настаните кој се случиле на земјата.
Библијата вели, дека, нели, Господ го создал светот, создал вода, земја, ден, ноќ, вамте тамте, а потоа го создал човекот, а он уствари пред да го создаде човекот, ги создал диносаурусите, после ги убил, поради некоја причина, па го создал Човекот, неговата најголема грешка у кариера..
Ja go razbrav mnogu ubavo, nego ti ama ic ne si me sfatil.
Poentata mi bese, zosto mora da bidat spomnati dinosaurusite.
Nevozmozno e da bidat spomnati vo edna kniga poedinecno site sustestva koi ziveele vo planetava. :toe:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ja go razbrav mnogu ubavo, nego ti ama ic ne si me sfatil.
Poentata mi bese, zosto mora da bidat spomnati dinosaurusite.
Nevozmozno e da bidat spomnati vo edna kniga poedinecno site sustestva koi ziveele vo planetava. :toe:
Омфг, те разбрав, пацер.
Не реков дека мора сите животни да бидат спомнати, ама нека бидат спомнати стварите каков што е стварно редоследот на настаните.
Шо, мислиш многу е тешко да се додаде еден ред муабет? "И господ ги создаде животните" a потоа човекот?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Омфг, те разбрав, пацер.
Не реков дека мора сите животни да бидат спомнати, ама нека бидат спомнати стварите каков што е стварно редоследот на настаните.
Шо, мислиш многу е тешко да се додаде еден ред муабет? "И господ ги создаде животните" a потоа човекот?
Dete, ne vregaj, okey?

Zosto morat da bidat spomnati zivotnite?

Znaci spored tvoja logika ja ke trebase da baram da bide spomnat ovoj redosled: Gospod ja inicira eksplozijata, pa gi sozdade quarkovite, elektronite i drugite cestici, pa posle toa protonite i neutronite, pa sleduvaat atomite, vodorodot, heliumot, pa od kaj kur da znam, pa prasina nekoja, pa zvezvi, sozvzdija, galaksii, planeti, pa voda, ameba vamte trmte......
Na sto ti lici religijata? Na egzaktna nauka? Astrofizika, kosmologija, molekularna biologija.....?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

А бе што збориш...

- Дека Бог го ствотил Светот па го препуштил на самиот себе, тоа е став од Волтер (колку се сеќавам) а не од некој припадник на Црквата. Црквата го вели токму спротивното: дека Бо ем го створи Светот ем птомислува са се во Светот.
- Бог не е „најсовршен„ туку Е совршен.
- Или е совршен или не е совршен, каков е тој израз „најсовршен„? Има и „помалку совршен„? Има и „несовршен„?
- Да, навистина, идејата/сликата за Бога му е вродена на човековиот род.
- Да беше човековиот ум „најсовршен„, тој и таков ум би творел совршени а не фалични нешта.

U

UnholY

Гостин
А бе што збориш...

- Дека Бог го ствотил Светот па го препуштил на самиот себе, тоа е став од Волтер (колку се сеќавам) а не од некој припадник на Црквата. Црквата го вели токму спротивното: дека Бо ем го створи Светот ем птомислува са се во Светот.
- Бог не е „најсовршен„ туку Е совршен.
- Или е совршен или не е совршен, каков е тој израз „најсовршен„? Има и „помалку совршен„? Има и „несовршен„?
- Да, навистина, идејата/сликата за Бога му е вродена на човековиот род.
- Да беше човековиот ум „најсовршен„, тој и таков ум би творел совршени а не фалични нешта.
Знам дека е од Волтер, ама еве каде доаѓа до израз и неговата поента во една од неговите концепции кон проблематиката за Бог.
Да разјасниме, Волтер не бил атеист, туку агностик и скептик во текот на целиот живот, а подоцна, односно на смртната постела, донекаде и отстапил од ставот и констатирал нешто друго.

Значи да те цитирам:

Црквата го вели токму спротивното: дека Бо ем го створи Светот ем птомислува са се во Светот.
А, поентата и на самиот Волтер е, доколку Бог постои, или сака, а не може да го спречи злото во светот, или може, а не сака.
Војна, глад, сиромаштија, нарушеност на секаква морална вредност, непочитување на моралните кодексите, криминал, корупција, убиства, природни катастрофи, неправда, нетолеранција, стереотипи...

Пасивен е или немоќен пред сите овие појави?

И еве го оноа шо ја го пишав во постот кој го цитираше, односно само го изрецетирав вашиот концепт:

Бог го креира човекот но подоцна го остава на самоволна егзистенција и дејствување со цел да извршува тестинг на човековата верба во него, а на крајот да донесува заклучок и пресуда за тоа каков ќе биде неговиот епилог.
Очекуван одговор од ваша теистичка страна нели?
Истото е ништо повеќе од само една обична и неуверлива спекулативна поставка, со која теистите се чукаат во гради откако ке ја изречат некому, сметајќи дека аргументирано го побиле или поразиле.[/quote]

Подоцна, како шо горе ти потенцирав за неговата отстапка од ставот, е моментот кога при крајот на својот живот како и многумина други, благодарение на стравот (една од темелните причини за потпирање кон Бог (фиктивна подршка во умот на верникот) ) се изјаснил дека Бог само го креира светот, а понатаму целата просперитетна процедура е оставена на дејствувањето на самиот човек.

Колку понижувачки и деградирачки е да отстапиш од сопствениот став кој си го конципирал во текот на целиот живот, си изградил авторитет, стравопочит, историски ентитет, енормно обемен импакт врз човековата мисла и тогашното општество и подоцнежната процедура, врз база на тој став, од еден прост и смрден страв кој те потиснува, а тоа е стравот од неизвесноста за тоа шо следува после смртта.

Да, навистина, идејата/сликата за Бога му е вродена на човековиот род.
Поголема глупост од овоа, ни баба не би ми кажала.
Секако не го слушаме прв пат, цитираното е истотака еден од наводно моќните и цврсти теистички аргументи.
Мики, помина времето на феудализмот, одржување на синџирот на благородниците, концепции за вродени идеи/слики повеќе не постојат.
Единствено вродено кое го поседуваш после раѓањето се неколку условни рефлекси и ништо повеќе.
Идејата/сликата/преставата за Бог твојот ум ја акцептира во периодот на социјализација кога средината ти ја наметнува.
Најпрво си крстен во црква (и ако немаш никакво право на избор тогаш, и ти се наметнува религијата во зависност од средината), а потоа и концептуално ти ја пикаат идејата за Бог во мозочето која тогаш делува прилично ефективно, пошто умот ти е во најмоделативна форма, и поприменото искуство тогаш е од страшен ефект за подоцнежната процедура.

Земи за прост пример, дете кое би било оставено од своето раѓање да егзистира во дива, примитивна и напуштена средина (а, има такви случаи во прилично добар број, кога за напуштени деца во дивината се грижат животни).
Како тоа дете, а подоцна и човек би ја имало идејата за Бог кога нема кој да му ја наметне?
Имено, и еден сколастички филозоф, Анселмо Кентербериски, ја поставува оваа поставка и тврди дека онтолошки доказ за постоењето на Бог е самата идеја која поседуваме и теистите и атеистите.

Идејата ја поседуваме пошто е Бог креација/идеја на човековиот ум и опстојува како таков низ целата процедура на историјата, а паралелно со неа и се наметнува и опстојува низ системот.
А, воедно и е вечна проблематика и вечно прашање, подложено на дискусија.
А, не затоа шо ни е вродена идеја.

Kajgana Shop

На врв Bottom