Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ко кје прочиташ неколку живописи/биографи за него, ќе ти стане јасно шо кажал со тоа..
Сеа за сеа, не продолжувај..:smir:
Epa aj ti vaka kako 16 godisnik i odlicen poznavac na deloto i zivotot na Ajnstajn, objasni mi sto sakal da kaze so toa.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Epa aj ti vaka kako 16 godisnik i odlicen poznavac na deloto i zivotot na Ajnstajn, objasni mi sto sakal da kaze so toa.
Доволно како информација ти беше дека не верува во бога, иако потекнува од религиозно семејство. Уште како мал прашувал за се " Како, зашо?" Па, предпоставувам тоа и го навело да не верува во Бога, пошо, нели, како голем логичар, ни еден договор околу таа тема не му бил логичен.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Доволно како информација ти беше дека не верува во бога, иако потекнува од религиозно семејство. Уште како мал прашувал за се " Како, зашо?" Па, предпоставувам тоа и го навело да не верува во Бога, пошо, нели, како голем логичар, ни еден договор околу таа тема не му бил логичен.
Ajde be, dovolna bese taa informacija a? Na zimi majka a?

A zosto togas gi kazal tie citati? Se zbunil nesto, ili?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ajde be, dovolna bese taa informacija a? Na zimi majka a?

A zosto togas gi kazal tie citati? Se zbunil nesto, ili?
Омфг? Ако ја ги кажам тие цитати? МЕ ПРАВИ МЕНЕ ВЕНРИК ТОА?
Не е на "Жими мајка" читни некое книгиче за него, ќе ти стане јасно дека не е верник!

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Омфг? Ако ја ги кажам тие цитати? МЕ ПРАВИ МЕНЕ ВЕНРИК ТОА?
Не е на "Жими мајка" читни некое книгиче за него, ќе ти стане јасно дека не е верник!
Pa kazi mi gi de ti, eve ti sto si procital tolku mnogu, kazi mi, vo sto veruval, kako veruval, sto mislel za Gospod, za naukata, za nivnata povrzanost.....?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
It seems to me that the idea of a personal God is an anthropomorphic concept which I cannot take seriously. I feel also not able to imagine some will or goal outside the human sphere. My views are near to those of Spinoza: admiration for the beauty of and belief in the logical simplicity of the order and harmony which we can grasp humbly and only imperfectly. I believe that we have to content ourselves with our imperfect knowledge and understanding and treat values and moral obligations as a purely human problem — the most important of all human problems.
I do not have the professional knowledge to write a scholarly article about Spinoza. But what I think about this man I can express in a few words. Spinoza was the first to apply with strict consistency the idea of an all-pervasive determinism to human thought, feeling, and action. In my opinion, his point of view has not gained general acceptance by all those striving for clarity and logical rigor only because it requires not only consistency of thought, but also unusual integrity, magnamity, and — modesty.
I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings. (Albert Einstein)​

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Pa kazi mi gi de ti, eve ti sto si procital tolku mnogu, kazi mi, vo sto veruval, kako veruval, sto mislel za Gospod, za naukata, za nivnata povrzanost.....?
Накратко, нема да сватиш, опширно, ќе треба да се напишат 300 а4 формат страници.

П.С: Невероватен си, ти си убеден дека верувал во бог, ја ти кажувам дека НЕ верувал во господ. А, во што верувал? Верувал во мал милион работи, а, што ми слел за Господ? Бил убеден дека никад не игра табла/коцка. Во врска со науката, би ти ги споменал 2те Ајнштанови револуции, првата револиција, односно неговоти размислувања за Галилеовите принципи на релативноста.
Односно на реченицата "Овој афтомобил се движи со 120км/ч" секогаш може да се постави ситничаво прашање "Во однос на што?"
Притоа, дошол до закључок дека " Брзината на светлината која е иста во сите инерцијални системи ќе зависи од состојбата на системот во однос на изворот кој ја емитира светлината" И притоа дал пример, споредувајќи ги тие 2 системи со 2 воза кој се движат релативно рамномерно во спротивни насоки..
И втората револуција, "Лифт кој паѓа" која не ме ни интересира многу, па неам ни некакви посебни информации околу тоа.
Него, за џабе го тупев волку, поентата ми беше, Ајнштајн не верувал во бог, и незнам шо си запнал со него, коа има други научници кој веруваат.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Накратко, нема да сватиш, опширно, ќе треба да се напишат 300 а4 формат страници.

П.С: Невероватен си, ти си убеден дека верувал во бог, ја ти кажувам дека НЕ верувал во господ. А, во што верувал? Верувал во мал милион работи, а, што ми слел за Господ? Бил убеден дека никад не игра табла/коцка. Во врска со науката, би ти ги споменал 2те Ајнштанови револуции, првата револиција, односно неговоти размислувања за Галилеовите принципи на релативноста.
Односно на реченицата "Овој афтомобил се движи со 120км/ч" секогаш може да се постави ситничаво прашање "Во однос на што?"
Притоа, дошол до закључок дека " Брзината на светлината која е иста во сите инерцијални системи ќе зависи од состојбата на системот во однос на изворот кој ја емитира светлината" И притоа дал пример, споредувајќи ги тие 2 системи со 2 воза кој се движат релативно рамномерно во спротивни насоки..
И втората револуција, "Лифт кој паѓа" која не ме ни интересира многу, па неам ни некакви посебни информации околу тоа.
Него, за џабе го тупев волку, поентата ми беше, Ајнштајн не верувал во бог, и незнам шо си запнал со него, коа има други научници кој веруваат.
Hahahahahhahahah.... abe dete be, zosto be ne idete u podforum sport, igracnica, na ti go daj mi go, zosto ze zaglavuvate po temi vo koi ne vi drzi gazot da debatirate?
Zosto ne bides pameten, ko Nihilista na primer, i da postiras citati, mislenja, stavovi od Ajnstajn, za toa sto se bara, a ne da trubis so nekakvi revolucii koi ocigledno ni samiot ne si gi sfatil ( i da sakas ne mozes da gi sfatis, 16 godini imas ).... a za toa sto ti bese postaveno kako prasanje, odgovorot ne go potkrepuvas so dokazi, nego onaka na zimi majka mi kazuvas da ti veruvam.

Jas nisto ne vikam za Ajnstajn, vikam samo potkrepi go tvoeto tvrdenje deka ne veruval vo Gospod. Tolku. Jas seuste ne znam nisto za toa, dali veruval ili ne, pa cekam od tebe potvrda.:toe:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Hahahahahhahahah.... abe dete be, zosto be ne idete u podforum sport, igracnica, na ti go daj mi go, zosto ze zaglavuvate po temi vo koi ne vi drzi gazot da debatirate?
Zosto ne bides pameten, ko Nihilista na primer, i da postiras citati, mislenja, stavovi od Ajnstajn, za toa sto se bara, a ne da trubis so nekakvi revolucii koi ocigledno ni samiot ne si gi sfatil ( i da sakas ne mozes da gi sfatis, 16 godini imas ).... a za toa sto ti bese postaveno kako prasanje, odgovorot ne go potkrepuvas so dokazi, nego onaka na zimi majka mi kazuvas da ti veruvam.

Jas nisto ne vikam za Ajnstajn, vikam samo potkrepi go tvoeto tvrdenje deka ne veruval vo Gospod. Tolku. Jas seuste ne znam nisto za toa, dali veruval ili ne, pa cekam od tebe potvrda.:toe:
Интересно стереотипно мислење..
Секое 5 годишно дете може да направи copy-paste од wikipedia, што воопшто не е поентата во дебатирањето, ме праша, ти кажав, гнигата ја читав пред 1 година, ова ми остана во сеќавање.
А за спортови? Не ме интересираат ама...ич.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Интересно стереотипно мислење..
Секое 5 годишно дете може да направи copy-paste од wikipedia, што воопшто не е поентата во дебатирањето, ме праша, ти кажав, гнигата ја читав пред 1 година, ова ми остана во сеќавање.
А за спортови? Не ме интересираат ама...ич.
:):):)
Vazi cim taka....

number_one

helloooooooooooo
Член од
18 февруари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
1
Ајнстајн не верувал во Бог
он бил пантеист
демек бог е космосот
ама не е личност
бниту има поим за морал и правда
ме мрзи сеа да барам напишав веќе
имаш на нет
убаво си кажал дека не верува во бог
кој ќе ги мачи лошите
а ќе ги наградува добрите
рекол верувам во спинозистички бог
а тоа е боог или природа исто
така да...
а и не се повикувајте на авторитети
тоа не е научен метод...
Значи според твојата теза тој се плашел од него и бил против казнување на лошите зошто сигурно не бил баш многу сјаен со своите дела.
Оној кој има чиста совест и душа нема да се плаши од ништо па ни од самиот Бог.А врти сучи тој пак си верувал во некој си негов Бог.
Пак дојдовме на моето БОГ постои.:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom