Мене ме зачудува зашто реалните проблеми со кои се соочува човештвото и реалните проблеми со кои се соочува човекот како единка не се така секојдневни и музичарите кои ги опејуваат не ги допираат обичните луѓе? Можеби тоа треба да ни каже нешто за слушателите на кафанската музика кои се декларираат како обични луѓе.
Па вака, по мене у овие години музика е да развесели човек не да го тера на размислување и барање на суштина на животот што некој наркоман во моменти на делириум и халуцинација ке го срочи . Ако се пее за тагата, за невработеноста, за бедата социјални теми мене тоа ме замара и тоа не е целта на турбофолкот туку е релаксација, зајебанција А вие што сте млади па се барате себе уште и Ви треба некој узор да го следите и некој подлабок текст ок е тоа разбирам јас ама тоа не е во природата на турбофолкот !
Ал да појаснам хронолошки
Еве вака
Вие сте генерација на техно на пилули на влијание на запад јас сум генерација која знаела да заседне у кафана и по три дена.
Али да почнеме од почеток ...
ја коа бев мал значи 15 години имав четка на глава и седев на коцка . Сид вишиус, секс пистолс, Рамонс и Клеш ми беа идоли , се додека не почнав поактивно да ебам . Е тогаш сватив дека освен музика има и нешто друго у животот. Па ублажив малце ЕКВ, Пекиншка патка , Електрични оргазам и Азра . И гледам не иде . И тоаш освен секс и почнав поинтензивно и да пијам , тоаш немаше многу дроги и што се деси. Бјело дугме и Рибља Чорба деградација нели ? И така малце по малце како се повеке ебев ушите ми попримаа друг тоналитет ...Бери Вајт, Шаде , Дјуран Дјуран , У2 , Талкинг хеадс Депеш моде Боб Марлеј замисли и Бее Џиз. У мегувреме улетаа Алан паркер улета и Нина Симоне, улета богами и све што е врзано за соул музиката.
И тоаш дојдоа на сцена црнците МЦ Хамер и компанија е нив не можев да ги смислам . И се пропив и така дур пиев јас се деси кафана ... па па па една друга трета ама таму немаше од горенаведените и како повеке пиев а и општеството идеше у курац јас почнав да слушам она што допира у уво Легенде, Аца Лукас, Цеца , Тома Здравковик, Харис Џиновик и многу убаво ми беше на душата. просто без многу филозофија како што и беше и животот у тоа време . И тоаш се деси Техно рејвовите и бев на раскрсница дал да станам наркоман ко пола друштво на апови или да бидам пијаница . Се одлучив на второто иако експериментирав колку да навлезам во техното кое секако ако си на голо не влегува во уво. И така еве ме сега си наогам интересни работи во добра турбо фолк песна и ич кур не ми чуе . За мене е се убаво што ми е мене убаво !
Па мавајте Вие иронија до задутре може е јаз мегугенерациски може е неискуство ама дека има уметност во ЦЕЦА има !