ДУША

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Не мораш да веруваш во задгробен живот за да веруваш дека постои душа!
Сопствената теорија ти е за никаде, не е теорија, што било да се родиш??? (ќе одговориш ништо, ама верувам знаеш дека е тоа многу несолиден одговор, бидејќи терминологијата не ти е на место, ако било не може да е ништо)
Човекот по ништо не се разликува од животните???? Видов две пилиња во ферари вчера, се возеа со едно дрво. :pos:
Каде го слушна ритамот на вселената???
Види не сакам да те навредувам или слично, ама заради таквите ко тебе луѓето и имаат дадено пежоративно значење на философијата, ако кажеш дека имаш теорија за нешто, ако решиш да побиваш некои авторитети имај барем некакви аргументи да го направиш тоа, не млати празна слама!!!
Добро дечко, во што друго можам да верувам освен во задгробен живот доколку ја застапувам теоријата дека од кога ќе умре телото, тоа губи 21 грам од својата тежина, што знажи тие 21 грам се душата? Ако е баш вака како што кажуваш ти, нели е логички да мислиме дека впрочем доаѓа до процес на разделување на душата од телото (и повторно, душа која тежи 21 грам и е материјална). И телото умира а што е со душата бе дечко? Каде таа оди? Повторно е логички да веруваме дека продолжува да живее, затоа што теоријата со 21 грам налага баш на таква веродостојност, налага да веруваме дека душата се ослободува од телото и продолжува да живее некаде...а каде е тоа некаде за една душа која е материјална и тежи ни повеќе ни помалку од 21 грам :)? Душата како материјална БИ МОРАЛА да живее во материјалниот свет, никаде далеку од него. А тука доаѓаме до најглупавата противречност...значи и рајот и пеколот се во склоп на вселенава, т.е. не се надвор од неа...па што знам, со вакви научни докажувања, и благодарение на нашата способност да еволуираме во поинтелегентни суштества, и да одиме понапред и понапред во правецот на технологијата...па ДА, еден ден ќе се сретнеме и со дедо Боже! :)

А и нешто друго не би беше јасно...Ти дечко го сметаш човекот за нешто поразлично од сето друго останато? Да, и јас се сложувам со тебе, човекот за разлика од животните на пример, е рационално и разумно суштество, но тоа не ни дава никаква слобода да си земаме за право да мислиме дека сме ние нешто посебно...а знаеш зашто? затоа што и ти умираш, и животното умира. И планетата земја еден ден ќе умре, па така и целава наша галаксија еден ден ќе умре! Ете тоа се физичките закони братче, така зборува квантната физика, немаш ти никакво право да ги кршиш овие закони и да се сметаш за нешто специјално...А и ти и каменот, сте иста е*ана состојка, и тој е изграден од атоми, и ти си изграден од атоми. Атомите на каменот ама по АПСОЛУТНО НИШТО не се разликуваат од твоите атоми, и тие функционираат исто како атомите во твоето тело, и тие се подлежни на физичките закони...така да..........

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
Добро дечко, во што друго можам да верувам освен во задгробен живот доколку ја застапувам теоријата дека од кога ќе умре телото, тоа губи 21 грам од својата тежина, што знажи тие 21 грам се душата? Ако е баш вака како што кажуваш ти, нели е логички да мислиме дека впрочем доаѓа до процес на разделување на душата од телото (и повторно, душа која тежи 21 грам и е материјална). И телото умира а што е со душата бе дечко? Каде таа оди? Повторно е логички да веруваме дека продолжува да живее, затоа што теоријата со 21 грам налага баш на таква веродостојност, налага да веруваме дека душата се ослободува од телото и продолжува да живее некаде...а каде е тоа некаде за една душа која е материјална и тежи ни повеќе ни помалку од 21 грам :)? Душата како материјална БИ МОРАЛА да живее во материјалниот свет, никаде далеку од него. А тука доаѓаме до најглупавата противречност...значи и рајот и пеколот се во склоп на вселенава, т.е. не се надвор од неа...па што знам, со вакви научни докажувања, и благодарение на нашата способност да еволуираме во поинтелегентни суштества, и да одиме понапред и понапред во правецот на технологијата...па ДА, еден ден ќе се сретнеме и со дедо Боже! :)

А и нешто друго не би беше јасно...Ти дечко го сметаш човекот за нешто поразлично од сето друго останато? Да, и јас се сложувам со тебе, човекот за разлика од животните на пример, е рационално и разумно суштество, но тоа не ни дава никаква слобода да си земаме за право да мислиме дека сме ние нешто посебно...а знаеш зашто? затоа што и ти умираш, и животното умира. И планетата земја еден ден ќе умре, па така и целава наша галаксија еден ден ќе умре! Ете тоа се физичките закони братче, така зборува квантната физика, немаш ти никакво право да ги кршиш овие закони и да се сметаш за нешто специјално...А и ти и каменот, сте иста е*ана состојка, и тој е изграден од атоми, и ти си изграден од атоми. Атомите на каменот ама по АПСОЛУТНО НИШТО не се разликуваат од твоите атоми, и тие функционираат исто како атомите во твоето тело, и тие се подлежни на физичките закони...така да..........
А бе пријателе, остави го 21 грам го кажав онака, го знам од филмот со Шон Пен, не е моја теорија ниту ја застапувам.
Ниеден физички закон не кажува дека се има почеток и крај, ниеден физички закон нема докажано дека не постои душа, ако зборуваш за квантна механика информирај се прво затоа што таа ги изучува стварите на податомско ниво!
И ќе те замолам уште еднаш, не млати празна слама, ако не си информиран прашај не е срамота, имаш во темата мистерии доста подтеми каде се зборува за квантна механика, прочитај, види линкови што оставаат луѓето, па после зборувај за тие работи.
Ако за честичките од кои што сум составен јас и за честичките од кои што е создаден каменот важат истите физички закони не значи дека по АПСОЛУТНО НИШТО не се разликуваме, околу смртта и што после можеме само да шпекулираме, тоа е веќе друга тема.
Престани да даваш некакви свои неиздржани тероии, не ти приличи.
И припази на речникот!!!

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
Infected прочитај добро овој пат, ти барам доказ за непостоење на душата!
Каде го прочита ова за Аристотел? Точно е дека има нелогичности во Платоновото учење за идеите, точно е дека Аристотел не се согласувал за одредени работи со Платон, но никој разумен и интелигентен човек не би го нарекол делото на својот повеќегодишен учител глупост. И јас студирам философија, ги знам работиве многу добро, ако ти успевало на други места да се вадиш со софизми, тука нема да ти помине. Твоја работа е што си одбрал да бидеш механицистички материјалист, ама ќе ти напишам уште еднаш, ако решиш нечива призната философија да нарекуваш глупост и бесмислица, подобро имај добар разлог да го направиш тоа иначе ќе те исмејуваат!

Многу постови се искуцаа од моја страна, кои ја негираа душата. И еве го последниот.
Душата, за мене е (како што наведов во првиот пост), човечкиот идентитет и карактер, ништо повеќе, и таа умира кога ќе умре телото. Душата, науката не ја опишува како таква. Многу науки тврдат дека душата е онаа која што продолжува да живее после смртта на телото, ама јас во таа теорија не верувам (а објаснив засто многу кристално јасно во изминативе неколку постови). Не ми дава ништо за право да верувам дека ќе продолжам да живеам после смртта, и дека ќе одам во рај или пекол, т.е. не јас него мојата душа...Таква е науката, ќе повторам пак, такви се скоро сите религии, не учат на тоа дека од кога ќе умреме, нашата душа продолжува да живее, ама мене оваа теорија воопшто не ми држи вода. Ако го прифатам постоењето на душата, тогаш душата е ништо повеќе од човечкиот идентитет и карактер, склона на смрт како и телото.

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Токму така, човекот го ставам како производ кој има рок на траење, и кога ќе му помине рокот, тој буквално е фрлен во канта...Не верувам во задгробни животи...Не верувам во никакви рајеви ни пеколи после смртта на човекот. И понатаму продолжувам да го задржувам ставот дека душа не постои во права смисла на зборот...Верувам во една сопствена теорија која ми кажува дека - после смртта ќе биде исто како пред да си се родил, и не гледам причина да верувам дека мојата смрт е порта која ја отвара вечноста на животот. Не! Човекот е тој, кој што ја разбрал својата немоќ, и не сакал да се соочи со смртта, па почнал да си бара самиот на себе оправдувања...знаеш...од кога ќе умрам ќе одам во рајот, а таму ќе живеам вечно + морам да правам добри дела за да не отидам во пеколот. Тоа се глупости! Човекот по ништо не се разликува ни од животните, ни па од било што друго (каменот на пример). Сите ние заедно пулсираме во ритамот на вселената која не разликува човек од животно, и човек од камен. А вселената функционира според своите сопствени физички закони, кои закони едноставно не оставаат простор за повторно да се родиме од кога ќе умреме! Таквите муабети, како што напоменав пред малку, се само комплекс на човекот предизвикан од неговата немоќ во борба против смртта. Неможејќи да ја избегне, пробува да најде многу начини да мисли дека ја избегнал, ама некако тешко му оди.
А чувственцата? Чекам логично објаснување и за тоа. :wink:

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
А чувственцата? Чекам логично објаснување и за тоа. :wink:
Сега не знам баш што сакаш да ме прашаш...Ако мислиш на чувствата и дразбите што ги чувствуваме...тогаш ќе ти одговорам дека сето тоа е во скол на нашиот механизам и ниту пак чувствата се душа, ниту пак дразбите исто така...се е тоа механички поврзано со мозокот, и нема простор да се мисли дека чувствата ги прави душата...Се што чуствуваме доаѓа преку мозокот кој функционира по многу познати и докажани физички закони. А ако не сум доволно јасен, можеш да погледнеш некој документарен филм (на пример од тема квантна физика), во која се зборува за мозокот, и ќе ти биде многу појасно, од каде доаѓаат чувствата и дразбите...па се надевам ќе сфатиш дека не е душата таа која што ги произведува, туку мозокот.

П.С. јас повеќе не би пишувал на темава од проста причина што 50% од постовите се мои, така да ќе оставам простор и останатите јузери да напишат нешто, јас доволно пишав!

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Душа се ваљда оние 21 грам што продужуваат да патуваат без нас. :) Нов сопственик не би рекла. Тоа е источна филозофија... според христијанството, оди на небото нели.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
има една ствар што на многу луѓе не им е јасна...што е тоа Теорија.
како се гради теорија.и како функционира една теорија.еве на кратко во неколку чекори
1 изведуваш заклучок базиран на низа набљудубања
2 даваш претпоставка базирана на таа идеја
3 правиш експеримент за да видиш дали твоите предвидувања изведени на основа на твојот заклучок се точни.
4 ако добиеш резултат што нема да се совпадне со претпоставките значи не ти ја бива теоријата и гледаш дали можеш да ја прошириш т.е да ја дополниш.
5 секогаш ке наидуваш на несогласувања..и секогаш ке мораш да си ја унапредуваш теоријата....таа секогаш ќе биде подложна на промени.
6 ни самата дефининиција за Теорија неможе да предвиди дали целиот тој циклус ќе стигне до својот крај.односно ,сега за сега ниту една теорија неможе да се смета како апсолутно точна бидејќи следниот експеримент може да го тврди спротивното мислење.
,,,,,,,,,во склоп на сето ова
поимот ДУША потекнува од религиозните сфаќања.
а религијата , еве Христијанската(логично е за неа да зборуваме, бидејќи околината ни ја наметнува)
значи религијата претставуа лоша теорија за сфаќањето на светот бидејќи не трпи никакви измени...
замислете папата да искочи да каже од утре важат други догми.ќе настане хаос во светот.
ЗАКЛУЧОК...дебатирате на тема за поим извлечен од неважечка теорија...теорија со голем број недостатоци, теорија наспрема која стојат голем број на материјални докази за нејзината невалидност.
да ви повлечам една паралела за да ви стане уште појасно...тоа ви е исто како сега да збориме за тоа дали постои етерот или не
П.С. еј Infected дај кажи кој е тоа документарец што вреди да се изгледа ..бидејќи јас сум фанатик за документарци...имам дома сопствена колекција

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Па тоа медицински е докажано, дека секој човек што умрел губи 21 грам (и филм има нели). Значи не е претпоставка, туку е факт. А некои сметаат дека тоа е поврзано со религиозното сфаќање на поимот душа, а јас баш тоа и го пренесов. Btw, во верата нема теории. Или веруваш или не веруваш. ;)

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
има една ствар што на многу луѓе не им е јасна...што е тоа Теорија.
како се гради теорија.и како функционира една теорија.еве на кратко во неколку чекори
1 изведуваш заклучок базиран на низа набљудубања
2 даваш претпоставка базирана на таа идеја
3 правиш експеримент за да видиш дали твоите предвидувања изведени на основа на твојот заклучок се точни.
4 ако добиеш резултат што нема да се совпадне со претпоставките значи не ти ја бива теоријата и гледаш дали можеш да ја прошириш т.е да ја дополниш.
5 секогаш ке наидуваш на несогласувања..и секогаш ке мораш да си ја унапредуваш теоријата....таа секогаш ќе биде подложна на промени.
6 ни самата дефининиција за Теорија неможе да предвиди дали целиот тој циклус ќе стигне до својот крај.односно ,сега за сега ниту една теорија неможе да се смета како апсолутно точна бидејќи следниот експеримент може да го тврди спротивното мислење.
,,,,,,,,,во склоп на сето ова
поимот ДУША потекнува од религиозните сфаќања.
а религијата , еве Христијанската(логично е за неа да зборуваме, бидејќи околината ни ја наметнува)
значи религијата претставуа лоша теорија за сфаќањето на светот бидејќи не трпи никакви измени...
замислете папата да искочи да каже од утре важат други догми.ќе настане хаос во светот.
ЗАКЛУЧОК...дебатирате на тема за поим извлечен од неважечка теорија...теорија со голем број недостатоци, теорија наспрема која стојат голем број на материјални докази за нејзината невалидност.
да ви повлечам една паралела за да ви стане уште појасно...тоа ви е исто како сега да збориме за тоа дали постои етерот или не
П.С. еј Infected дај кажи кој е тоа документарец што вреди да се изгледа ..бидејќи јас сум фанатик за документарци...имам дома сопствена колекција
Поимот ДУША не потекнува од религиозни сфаќања, потекнува од философски сфаќања, а тоа не е едно исто.
Кажи ми кои се недостатоците и кои се теориите со материјални докази спротивставени на теоријата за нешто што не е материјално?

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
важи , само под еден услов , да си останеш до крај приврзан и до најмал детал да си ги сносиш последиците....а тоа подразбира...ако ми подржуваш религија...има до крај да ја издржиш.и да не ми правиш отстапки.
јас погоре се изјаснив дека ке зборам за христијанството.и се изјаснив и зошто.
е сега...
ако ти бате (дете) ми збориш за нешто нематеријално , на ова подневје тоа мене ме тера да мислам дека ти си приврзаник на христијанската религија, а ако е така , тогаш ти се што знаеш во врска со тоа потекнува од светото писмо "библија" .а таму што е напишано тоа е , и неможе да се измени...
бидејќи библијата и само библијата е единствениот извор на тоа учење.тогаш ако јас го побијам било кој дел што е напишан таму , тоа е доволно за да ти бате пропаднеш у вода заедно со целиот тој муабет,
а како за почеток, еве снајди се со потопот и дедо ное,
велат дека постоела поплава , а археолошките наоди (Материјални докази ) го кажуваат спротивното, дека ни приближно не постоела поплава од такви рамки.
и немислам дека поимот душа е филозофски поим , бидејки религиозното размислување постои далеку пред некој да се нарече себеси Филозоф...нели

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
важи , само под еден услов , да си останеш до крај приврзан и до најмал детал да си ги сносиш последиците....а тоа подразбира...ако ми подржуваш религија...има до крај да ја издржиш.и да не ми правиш отстапки.
јас погоре се изјаснив дека ке зборам за христијанството.и се изјаснив и зошто.
е сега...
ако ти бате (дете) ми збориш за нешто нематеријално , на ова подневје тоа мене ме тера да мислам дека ти си приврзаник на христијанската религија, а ако е така , тогаш ти се што знаеш во врска со тоа потекнува од светото писмо "библија" .а таму што е напишано тоа е , и неможе да се измени...
бидејќи библијата и само библијата е единствениот извор на тоа учење.тогаш ако јас го побијам било кој дел што е напишан таму , тоа е доволно за да ти бате пропаднеш у вода заедно со целиот тој муабет,
а како за почеток, еве снајди се со потопот и дедо ное,
велат дека постоела поплава , а археолошките наоди (Материјални докази ) го кажуваат спротивното, дека ни приближно не постоела поплава од такви рамки.
и немислам дека поимот душа е филозофски поим , бидејки религиозното размислување постои далеку пред некој да се нарече себеси Филозоф...нели
Немој сам да донесуваш заклучоци, ако прочиташ некои други мои постови често кажувам дека не сум верник, на почеток на постов ти кажав дека душата не е религиски термин туку философски. Ако можеш да ми дадеш директни аргументи зашто душа не постои (остави ја религијата на страна) ќе прифатам и ќе ти поверувам, ама немој да ми кажуваш дека има материјални докази за нешто што не е материјално.
П.С. Секој што ќе каже дека мисли ии верува дека постои душа не мора да е верник.
П.С. П.С. Философијата постои од кога човекот првпат се запрашал ЗОШТО? така да не можеш да кажеш дека е религијата постара, а и не е тема на разговор.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
а зашто јас си мислам дека постојат само две патеки...
1 Наука...
2 Религија..
И двете треба да се прифатат со верба..
и двете се залагаат да го објаснат светот околу нас..
ти кажи ми мене само каде се пронаоѓаш самоит себе си па после ке продолжиме со дискусија, ако сум згрешил поправи ме

Член од
14 август 2007
Мислења
93
Поени од реакции
0
I jas ne veruvam vo zadgroben zivot ili vo raj i pekol, vsusnost jas ne veruvam ni vo Bog... no jas mislam deka dusata nema nikakva vrska so religijata... pod poimot dusa podrazbiram nekakva vnatresna sila, nekoja energija koja ja poseduvame site i kaj sekoj poedinec e razlicna...

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
а зашто јас си мислам дека постојат само две патеки...
1 Наука...
2 Религија..
И двете треба да се прифатат со верба..
и двете се залагаат да го објаснат светот околу нас..
ти кажи ми мене само каде се пронаоѓаш самоит себе си па после ке продолжиме со дискусија, ако сум згрешил поправи ме
Ја забораваш философијата, таа највеќе од сите пробува да одговори на овие прашања. ако више мораш да ме ставиш во категорија стави ме во таа, тоа би било некоја средна линија помеѓу овие две.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
нема средина,
науката се обидува да го објасни светот преку материјата
додека религијата се обидува да го објасни светот преку нешто нематеријално..
бирај сега ...
наука..материја антиматерија енергија(потенцијална и кинетичка)
или
религија ...све што неможеме да видиме опипаме почуствуваме , све што неможеме да сфатиме , све што е надвор од домен на нашите разбирања и се што е нематеријално...
и самоит знаеш каде и е местото на филозофијата, мислам дека добро го разбираш значењето на зборот..љубов кон науката или така нешто..
бирај ти каде ке се сместиш , каде ке ја ставиш својата верба ,
во науката или во религијата трето нема ,
во основа на природата не постои ништо што стои измегју,
посто само ,
да или не
позитивно или негативно
точно или неточно

Kajgana Shop

На врв Bottom