Тајната на добрата пица

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
МОРСКА ПИЦА

за 4 лица
-1 чаша Tomatina сос од домати за пица 520 г
-250 г кашкавал
-350 г морски коктел (школки, ракчиња, риби, октоподи)

Покријте го тестото со сос и посипете го со поголемиот дел од кашкавалот. Потоа ставете го морскиот коктел. Морските плодови треба да бидат свежи, претходно исчистени или пастеризирани и треба да бидат добро исечени. Покријте ги со остатокот од кашкавалот. Печете во печка на температура од 220 С околу 20 минути. Доколку морските состојки се свежи, печењето е подолго.

ThA-BiTcH напиша:
МОРСКА ПИЦА

за 4 лица
-1 чаша Tomatina сос од домати за пица 520 г
-250 г кашкавал
-350 г морски коктел (школки, ракчиња, риби, октоподи)

Покријте го тестото со сос и посипете го со поголемиот дел од кашкавалот. Потоа ставете го морскиот коктел. Морските плодови треба да бидат свежи, претходно исчистени или пастеризирани и треба да бидат добро исечени. Покријте ги со остатокот од кашкавалот. Печете во печка на температура од 220 С околу 20 минути. Доколку морските состојки се свежи, печењето е подолго.
Потпржување на морскиот коктел прво оти станот ќе ви смрди на недефиниран мирис едно 2 недели. Иначе се друго е во ред.

Ај некој нека ми каже како да го направам тестото како во пицерија, значи состојки за тесто и постапка за печење. :)

Ај некој нека ми каже како да го направам тестото како во пицерија, значи состојки за тесто и постапка за печење. :)
Купи го готово од Веро, тинекс...:wink:

Abe mene ako me prassuvate ubava pizza spored mene e. Onaa so testo od VERO :D haha , ke si stavis kaskaval, ke si stavis pecurki, ke si stavis kecap i izlegva nesto fenomenalno. Toa e najubavo spored mene. a ako stavate nesto salama spored mene nemojte da stavate od tie posebnite salami. E toa bi bil mojot recept

E баш и мене тоа ме интересираше...рецепт за добро и меко тесто,да не е онакво што неможе да се пресече...

Работав во пицерија и ќе ти кажам.

Рецепт за тесто од 8кг брашно( а ти израчунај колку ќе ти трбеа за тебе):)

-6 литри млака вода
-2,5 децилитри кисела вода
-2,5 дицилитри масло за јадење
-дланка ипол сол
-дланка ипол шеќер
-квасец(доволно е еден од оние коцките малечки)
-брашното се додава постепено:)(бабите знаат ќе ви кажат како се меси брашно)

Ова е за тесто од 8-9кг Вие процените колку ви е доволно,па смалите од зарзаватите:)
Ама и да ви излезе вишок тесто слободно можете во фрижидер да си го ставите,може да издржи подолго време:)

Немојте многу дебела кората да ви биде кога ќе правите пица,не ставајте премногу ќечап и кашкавал ја уништуваат пицата.Пицата не се гледа дали е спремна за јадење по горниот слој,секогаш погледнувајте оддоздола каква е кората доволно е смао да е румена:)

Неколку рецепти за пици.

Рецепти за пици:

Капричиоза
-кашкавал,ќечап,шунка,печурки

Кватростаѓоне
-кашкавал,ќечап,шунка,печурки,пршута,шунка

Фрути ди Маре
-кашкавал,морски плодови,печирки

Шарска
-печурки,ќечап,печурки,кашкавал,чајна,шунка

Везувио
-шунка,кашкавал

Вегетаријана
-кашкавал,печурки,ќечап

Македонија
-кашкавал,шунка,печурки,ќечап,пиперки,домати,јајце

Не ми текнува на други рецепти за пици:) И ви се извинувам што ги напишав на македонски наместо на англиски пошто можев да ги згрешам па на ниедна да не беше точно името.

Абе кога веќе прашувате за брашното, све е тоа до фурната т.е. до шпоретот како сакате :)

Фантом, такво тесто какво што бараш ти, само со фурна друже :)

Иначе еве ја секад коа си правам пица што употребувам :)

На готово тесто ...

- Кечап
- Кашкавал (рендан)
- Сирење (рендано)
- По едно големко парче салама на секое парче од пицата
- Буковска
- Оригано обавезно :)
- Една маслинка за добар мирис :)

И толку. :vozbud:

Фантом, такво тесто какво што бараш ти, само со фурна друже :)

Финтата е да се пече со иста температура, рамномерно, и горе и долу. Значи, два грејачи на исто растојание. Испробано. ;)

Abe ne e fintata so kupeno testo toa dobro e ama ne e tolku dobro praeno testo ako se naprae dobro e sto puta po uboo i plus kolku kako sto da se stae

Jas sum zavisnik od pizza.Cesto si kupuvam testo a ponekogas i so majka mi doma zaedno mesime i sami go prigotvuvame.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom