И уште еднаш : Карпалак заборавен

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Oд тие што не почитуваа блентави наредби да одат во комбиња како туристи на фронт не загина ниеден.По Карпалак се свести Македончето а тоа го знаеше секој Албанец и затоа побрзаа да издејствуваат потпишување на с-рамковен договор со помош на оној кој играше тенис додека Македонците гинеа под негова врховна команда.
Од тој момент на Карпалак немаше -запри сега,не пукај без да дадеме наредба,немаше одење по патики на фронт,од тој момент имаше прво пукај па викај стој,ореми се максимално па оди на фронт со сите расположиви средства кој лежеа неискористени по магацините.Токму Карпалак беше пресвртница во фингираниот конфликт и токму по Карпалак сите се затрчаа да ја запрат војната која беше на повидок ама во вистинска смисла на зборот.Во тој случај можеби некој друг ќе го извлечеше подебелиот крај зошто Македонците немаа алтернатива како што имаа Албанците.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
да бе, и ти од прилеп го виде тоа како било во кумановско, тетовско, скопско....дали имало одење со патики на фронт или не.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Видов јас од Прилеп и од други места низ Македонија каква мобилизација имаше пред и после Карпалак,а сигурно кодошите им кажаа и на оние од UCK дека нема повеќе заебанција па побрзаа да иницираат с-рамковен.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
да бе, и ти од прилеп го виде тоа како било во кумановско, тетовско, скопско....дали имало одење со патики на фронт или не.
И тоа со три кила банани! :star:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Видов јас од Прилеп и од други места низ Македонија каква мобилизација имаше пред и после Карпалак,а сигурно кодошите им кажаа и на оние од UCK дека нема повеќе заебанција па побрзаа да иницираат с-рамковен.

Ах колку сме наивни. Кој уствари бил кодошот, или па самите актери си решиле ај доста глумевме, од сега ќе бидеме жртви, ти на мене, ја на тебе, па крај краева, ем тебе ем мене ќе не гласаат :) Што уствари и бидна на некој начин, нали?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не би рекол баш толку дека сме наивни отколку реални,по Карпалак некако како наивните да ја согледаа реалноста па им фалеше само малку,онака потемелно,да го зачистат својот двор.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
И? Го зачистија ли? Размисли пред да одговориш. За да не ти реплицирам после, еве сега ќе ти реплицирам на можните одговори.

1. ДА - Ако зачистиле дворот, кој беше на власт 4 години? Истиот смет?
2. НЕ - Тогаш не ти држи вода горе споменатото..

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
И? Го зачистија ли? Размисли пред да одговориш. За да не ти реплицирам после, еве сега ќе ти реплицирам на можните одговори.

1. ДА - Ако зачистиле дворот, кој беше на власт 4 години? Истиот смет?
2. НЕ - Тогаш не ти држи вода горе споменатото..
Ќе го зачистат сега доколку се пројави потреба под само еден единствен услов.

1.Гаранции од власта за непречена примена на воена сила во одбрана на сопствената земја со посебна напомена дека нема да има предавства на бранителите во Хаг и слични преседани.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Значи, не го зачистиле...значи, пак само мавање груда се сведува работата, значи патриоти само на лист.

Ајт. Се враќаш на моето. Глупо и без морал е тоа што тоа го дискутираме на тема каде луѓе изгубија живот поради идеал за татковина, а уствари некој ги лажел, и работава испадна сосема друго.

А уште поглупо е дека ти мислиш дека народот ако земе мотики, лопати пиштоли калашникови и што ти ја знам што, ќе зачистат дворот. И?? Шо тогаш? Етничко чистење? Абе ај освести се.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Хрватите имаа една Олуја пред извесно време како што тие ја нарекоа и сега се малку порајат.Инаку измислените форми како етничко чистење се веќе видена работа на која се помалку и се придава значаење како што можевме да видиме од Косовскиот најсвеж пример.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Denot na godisnicata od "oluja" se veli taka vo Makedonija, Srbija i Crna Gora.. vo Hrvatska se slavi denot na pobedata i osloboduvanjeto. Bev i vidov kako go slavat i kako go dozivuvaat navistina preekrasno, navistina vpecatok deka nekoj se izboril i si go pocituva izborenoto, navistina sustinska lekcija kakov pristap da se ima nasproti svojata drzava.

So ogled na denot i ne bese tesko da se izvlecat iskreni mislenja i stavovi na sekojdnevniot Hrvat op odnos na izminatite 16-17 godini. ABC greska si.. ne se malku porajat, TRAJNO se rajat, koga im gi renovirale kukite na srbite imale nekoja zabrana da prodavaat 10 godini, tie godini pominaa i sega srbive prodavaat ko ludi! povratnici najcesto bile dedovci i babi vrateni da si lapnat 3 ili 4 pati pogolema penzija otkolku sto bi zemale vo srbija.

Sto ke pravis nie sansata si ja imavme ne ja iskoristivme duri i ja izgubivme vojnata. Ramkovniot dogovor go dozivuvamkako totalna kapitulacija na Makedoncite , a veke pisuvav, na Vas e dali ke smetate deka ja izgubivme poradi politickiot, vojniot vrv ili pak onie "hrabri" momcinja sto se krieja od mobilizacija i ne samo krienjeto i neodzivanjeto, tokmu toa sto go rece rymz si gi okupiraa masite pokraj kej i jadea g...a za toa kolku ne vredi da se vojuva za RM :( normalno posle toj muabet ke se evociraa i po nekoj spomen za vremeto dodeka gi braneja srpskite mostovi.
aj pak se iznervirav ne mi se pisuva ponatamu vo momentov :(

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Denot na godisnicata od "oluja" se veli taka vo Makedonija, Srbija i Crna Gora.. vo Hrvatska se slavi denot na pobedata i osloboduvanjeto. Bev i vidov kako go slavat i kako go dozivuvaat navistina preekrasno, navistina vpecatok deka nekoj se izboril i si go pocituva izborenoto, navistina sustinska lekcija kakov pristap da se ima nasproti svojata drzava.

So ogled na denot i ne bese tesko da se izvlecat iskreni mislenja i stavovi na sekojdnevniot Hrvat op odnos na izminatite 16-17 godini. ABC greska si.. ne se malku porajat, TRAJNO se rajat, koga im gi renovirale kukite na srbite imale nekoja zabrana da prodavaat 10 godini, tie godini pominaa i sega srbive prodavaat ko ludi! povratnici najcesto bile dedovci i babi vrateni da si lapnat 3 ili 4 pati pogolema penzija otkolku sto bi zemale vo srbija.

Sto ke pravis nie sansata si ja imavme ne ja iskoristivme duri i ja izgubivme vojnata. Ramkovniot dogovor go dozivuvamkako totalna kapitulacija na Makedoncite , a veke pisuvav, na Vas e dali ke smetate deka ja izgubivme poradi politickiot, vojniot vrv ili pak onie "hrabri" momcinja sto se krieja od mobilizacija i ne samo krienjeto i neodzivanjeto, tokmu toa sto go rece rymz si gi okupiraa masite pokraj kej i jadea g...a za toa kolku ne vredi da se vojuva za RM :( normalno posle toj muabet ke se evociraa i po nekoj spomen za vremeto dodeka gi braneja srpskite mostovi.
aj pak se iznervirav ne mi se pisuva ponatamu vo momentov :(
Хрватите освен што си ги вратија териториите, никогаш нема да заборават што некој и пробал да им ги отцепи. На одмор годинава, случајно разговарав со жител на Скрадин (над Шибеник, таму се водопадите на Крка прекрасно место) и тој ми покажа кај била демаркацијата точно пред градчето и како 1991 првпат видел тенк на ридот и тоа како гаѓа и опс баш неговата куќа прва отишла. После следувало продолжението.
Едноставно кажа дека Готовина добро направил иако и тој знае дека дел од Олуја бил договаран и компензиран, но за тоа не сака да зборува. А да им прости на Србите од брдата што сакале да избијат на Шибеник прегазувајќи 100 села до таму таман работа.
Ние имаме убиени луѓе на Карпалак кои биле не биле во борбена формација туку се превезувале, припадници на регуларна Армија на Македонија.
Досега ниедна влада не смее да постави спомен обележје на местото на настанот!!!
Се знае зошто и се создава впечаток дека теоретски не е возможно, а патриоти колку сакаш.
Ако сме биле осудени да викаме судбина ги снашла војниците од Прилеп во конвојот, малку не е фер како кон погинатите, така и кон нивните фамилии. Овде не станува збор само за нација туку веќе за човечкото кај секој поединец.

Kajgana Shop

На врв Bottom