Jahia Kemal или SABA?

• Креатор на темата Креатор на темата anathestar
  • Време на започнување Време на започнување
SABA ке биде школо ради реда по тоа што го најавуваат

Запиши се во нормално средно, со нормални професори, да се види малце страв, железото се кова додека е врело, а чорапите се сушат додека се мокри. Кога ќе помине времето на челичење ќе биде касно, со лигавење нема многу работи да се постигнат. Плаќаш за својата диплома за завршено средно, а што ќе правиме за факултет понатака? Бидејќи понекогаш знам да се коцкаам еве сега го Ставам животот дека ќе се запишеш на некој приватен факултет на кој ПАК ќе си ја платиш дипломата

Запиши се во нормално средно, со нормални професори, да се види малце страв, железото се кова додека е врело, а чорапите се сушат додека се мокри. Кога ќе помине времето на челичење ќе биде касно, со лигавење нема многу работи да се постигнат. Плаќаш за својата диплома за завршено средно, а што ќе правиме за факултет понатака? Бидејќи понекогаш знам да се коцкаам еве сега го Ставам животот дека ќе се запишеш на некој приватен факултет на кој ПАК ќе си ја платиш дипломата
Aбе види....за оние кои мислат да идат да студираат факултет у странство не можат да се запишат у нормално средно,бидејќи ќе треба да го почнат од ново у странство...Ова го знам по братучед ми Џоко кој учеше во ЈБТ ако не се лажам....он заврши 4 година,а брат му 2 година,летото се преселија во Америка и почнаа средно од ново :toe:
Значи тоа под број 1. Под број 2 ќе ставам дека не-секој иде у приватни за да може да добие диплома,татко ми мене таму ме пушти поради три работи
1. Строгост(основно училиште го поминав одличен,ама пола ден седев на компјутер,гледав телевизија и ретко учев. Во Јахја има строгост,дисциплина и ред за сите работи што се прават.)
2. Се учи на англиски(ова ако разбрав добро од второ полугодие,прво полугодие се држат по 16 часа англиски за побрзо да се научи...уште 1+ за идење у странство)
3. Има интернат(лол,ова паѓа смешно кога ќе се земе у предвид дека имаме куќа и стан у скопје,ама целта на татко ми е да можеме да се осамосталиме со сестра ми и да не бидеме засекогаш зависни од него,повторно ќе кажам она под 1 немаше да го има ако само учев у школото,а не живеев во интернатот...)

И на крај и краишта јас најмалку идам у тоа школо за да поминам и да добијам диплома за поминато средно школо. Јас одам таму да добијам знаење и да успеам да придонесам за мојата иднина,а тоа што е приватно средно за кое плаќам пари не значи дека одма јас сум некој си сноб кој едвај чека да го заврши средното со помалце кецови и мисли дека у приватното тоа полесно ќе му успее.
А за факултетот имам време,4 години....веројатно ќе се иде странство...не е важно дали приватно или не,важното е тоа што јас сакам,намислувам и работам за да го постигнам,така да плаќањето на дипломата бар за мене,не значи ништо. :smir:

Aбе види....за оние кои мислат да идат да студираат факултет у странство не можат да се запишат у нормално средно,бидејќи ќе треба да го почнат од ново у странство...Ова го знам по братучед ми Џоко кој учеше во ЈБТ ако не се лажам....он заврши 4 година,а брат му 2 година,летото се преселија во Америка и почнаа средно од ново :toe:
Значи тоа под број 1. Под број 2 ќе ставам дека не-секој иде у приватни за да може да добие диплома,татко ми мене таму ме пушти поради три работи
1. Строгост(основно училиште го поминав одличен,ама пола ден седев на компјутер,гледав телевизија и ретко учев. Во Јахја има строгост,дисциплина и ред за сите работи што се прават.)
2. Се учи на англиски(ова ако разбрав добро од второ полугодие,прво полугодие се држат по 16 часа англиски за побрзо да се научи...уште 1+ за идење у странство)
3. Има интернат(лол,ова паѓа смешно кога ќе се земе у предвид дека имаме куќа и стан у скопје,ама целта на татко ми е да можеме да се осамосталиме со сестра ми и да не бидеме засекогаш зависни од него,повторно ќе кажам она под 1 немаше да го има ако само учев у школото,а не живеев во интернатот...)

И на крај и краишта јас најмалку идам у тоа школо за да поминам и да добијам диплома за поминато средно школо. Јас одам таму да добијам знаење и да успеам да придонесам за мојата иднина,а тоа што е приватно средно за кое плаќам пари не значи дека одма јас сум некој си сноб кој едвај чека да го заврши средното со помалце кецови и мисли дека у приватното тоа полесно ќе му успее.
А за факултетот имам време,4 години....веројатно ќе се иде странство...не е важно дали приватно или не,важното е тоа што јас сакам,намислувам и работам за да го постигнам,така да плаќањето на дипломата бар за мене,не значи ништо. :smir:
Јас учев во Јахја Кемал колеџот, и иако тоа школо е веќе зад мене, уше не можам да прекинам да се кајам што во него поминав четири години од својот живот(кога ќе се земе во обзир фактот дека си таму од 8 сабајле до 5 поручек, станува јасно дека поголемиот дел од времето мораш да го поминеш таму) и што моите родители оставија прилична сума на пари за таквото мое обрзование. А, што добив? Нема да претерам ако речам ништо(освен лекција никогаш да не го запишувам моето дете во такво средно училиште).
Одлуката да учам таму ја донесов самоиницијативно, без никакво наметнување од страна на моите, и тоа од слични причини кои ти ги наведе.
Еве ќе почнам со строгоста. Строгоста во Јахја се сведува на тоа да мораш да носиш фул униформа, и што тешко можеш да бегаш од часови. И тоа се единствените нешта за кои добиваш казнени дисциплински поени(има систем со поени за намалување поведение и сл.). Значи се гледа само некоја прозаична форма. А, за остатокот правиш што сакаш и воопшто не се обидуваат да те спречат. Добри оцени(ако плаќаш, а не си стипендиста) се добиваат сами од себе, на час можеш да јадеш, слушаш музика, пееш, збориш на мобилен...Така да дисциплината таму е иста(ако не и на пониско ниво) од државните средни училишта. Всушност, на неколку нарати кога бев на час кај другари од другите средни училишта, сфатив дека таму владее поголема дисциплина.
После она со англискиот јазик. Ех, колку се разочарав од тоа на што наидов. Целосно неспремни професори за предавање на англиски јазик. Дури и по самиот предмет англиски, безброј пати се случуваше да го поправаме професорот. Не наидов на буквално ниеден професор кој е флуентен на англиски и од кој што може нешто да се научи. Баш напротив, сметам дека ти нив можеш да ги учиш.
А, за интернетот. Ќе видиш кога ќе отидеш да живееш во интернатот колку ќе имаш пристап до истиот. Се сеќавам и кога јас се залетував со пристапот до интернет, современите лаборатории по физика и хемија и сл. Не видов нишо од нив за четири години.
И да, они се ако не и единственото средно во Мк кое нема своја сала за фискултурно обрзование, и кое одржува час по физичко два пати годишно.
Плус, и ќе живееш у интернат. Ако почнам за таму да пишувам, ќе ми требаат уше два дена.
Се на се, верувај ми, Јахја не е воопшто квалитетно средно. Ако ти имаш желба да учиш, напредуваш и успееш, и државните средни се сосема во ред. Дури и другите приватни средни се подобри од Јахја Кемал.
Сепак се надевам дека ќе успееш да се снајдеш, и ти посакувам да имаш поинакво искуство од мнозинството кое учело таму:smir:

И Ада заборави за сигурноста во дворот на Кемал, ако некој те нападне одговара на суд:)...И да најелитното школо нема своја сала па ја позајмува салата на најшкартното школо(моето) за нивните часови на кои си ги „ладат„...Ете јас учев во ДСУ т.е. веќе СУГС и Спајдер ќе ти кажам многу е подобро, освен редовниот училишен материјал што е според програмата ќе научиш како да се снаоѓаш, што да избегнуваш а што да применуваш, да проценуваш т.е. ќе научиш многу повеќе работи за животот, а во Кемал ќе научиш кој што мобилен имал или на кој што кола му купиле за 16 роденден, дали колата имала 16 вентили или 210 коња:) ги гледав луѓето 4 години, снобови, полни со комплекси и кеш....ретки беа луѓето од Кемал кои знаеа нешто повеќе од нивниот длабок џеб, за жал.

Другар веруј не оди таму. И кај мене дома вршеа притисок да се запишам таму, демек било признато од сите и слични глупости.Беа толку скренати по тие работи што одпрвен не ни ми дозвовлуваа да се запишам во Гимназија демек морало таму(се мислеа помеѓу тоа и НОВА) али ај некако успеав ги преубедив па сега дури и се каат што ме терале одкако дознаа што и како е таму. А инаку оде твојов пост гледам дека ти по цел ден пред тоа си гледал телевизија, кпјутр и слично. Да не мислиш дека сега така одма ќе престанеш со тоа и слично,тебе тоа ти е навика и нема да издржиш навикнат на толку слобода наеднаш да се најдеш како во кафез.Ем во интернатот мислам дека мора да бидеш вратен навечер до 22 шасот, па што живот ќе ти биде тебе тоа.Најубавите години(од 15 до 18) ќе си ги изгубиш затворен во интернат. Немој да мислиш дека само викендите доволни ќе ти бидат за да се дружиш и слично.А и ти како што кажав погоре ако си немал навика да учиш до 8 одд нема да ја добиеш тука туку така оти ќе бидеш затворен и сл. Тоа се стекнува со време а не преку ноќ

Фала ви и на двајцата за постовите.
Не се бунам,и го прифаќам тоа што го кажа ада,ама прилично и немам голем избор на приватни школа у македонија за да бирам. Ако сето ова испадне точно и јас го почувствувам истото,ќе речам блазе си и на сестра ми што отиде у грција да го учи средното.
Одлуката да учам таму ја донесов самоиницијативно, без никакво наметнување од страна на моите, и тоа од слични причини кои ти ги наведе.
А јас да надополнам,јас не сакав да идам у странство уште од средно,па дури и тоа да беше грција(60 км од гвг),а во македонија и нема голем избор,јас уште од мал се каам зошто татко ми попуштил на родителите да живееме во гвг,и отсекогаш ми било желба да сум живеел во ск,и ете можност ова да го исполнам бар за некое време(не дека ќе ме пуштаат надвор од интернатот ама еј,у скопје сум :pos: )

Еве ќе почнам со строгоста. Строгоста во Јахја се сведува на тоа да мораш да носиш фул униформа, и што тешко можеш да бегаш од часови. И тоа се единствените нешта за кои добиваш казнени дисциплински поени(има систем со поени за намалување поведение и сл.). Значи се гледа само некоја прозаична форма. А, за остатокот правиш што сакаш и воопшто не се обидуваат да те спречат. Добри оцени(ако плаќаш, а не си стипендиста) се добиваат сами од себе, на час можеш да јадеш, слушаш музика, пееш, збориш на мобилен...Така да дисциплината таму е иста(ако не и на пониско ниво) од државните средни училишта. Всушност, на неколку нарати кога бев на час кај другари од другите средни училишта, сфатив дека таму владее поголема дисциплина.
Не сум стипендиста...бев на 40то место,т.е.сега не сакам да се фалам,ама сигурен сум дека ќе направев подобро и ќе бев некое место погоре,ама се спремав само 1 недела за испитот бидејќи едноставно мислев дека лесно ќе го научам материјалот кој го бараа за да се положи(разбирам дека јас и со 2-3 дена учење ќе положев,ама зборам да добиев некој процент од стипендија). Инаку ова со строгоста ме изненадува доколку она зборење на телефон,муабет и јадење го збориш буквално.

После она со англискиот јазик. Ех, колку се разочарав од тоа на што наидов. Целосно неспремни професори за предавање на англиски јазик. Дури и по самиот предмет англиски, безброј пати се случуваше да го поправаме професорот. Не наидов на буквално ниеден професор кој е флуентен на англиски и од кој што може нешто да се научи. Баш напротив, сметам дека ти нив можеш да ги учиш.
Уште еднаш сум изненаден.....навистина ќе се покајам ако си останам со англискиов како што сум сега...ама сепак,едно искуство +. Друг пат ќе знам дека треба да зимам што повеќе информации пред да направам било каков чекор,бидејќи ете сум направил грешка што не прашав повеќе деца што учат(учеле) во јахја иако познавав неколку и на форумот
А, за интернетот. Ќе видиш кога ќе отидеш да живееш во интернатот колку ќе имаш пристап до истиот. Се сеќавам и кога јас се залетував со пристапот до интернет, современите лаборатории по физика и хемија и сл. Не видов нишо од нив за четири години.
Интернет не сакам. Всушност од тоа и сакам да избегам. Прво сакам да се изградам како успешна личност со завршен факултет и солидна работа и плата,а потоа можам да уживам во сите работи кои ми ги носи животот. И всушност,јас не сум се залетал по тие напредни лаборатории енд шит бидејќи и не знаев дека постојат. Презентацијата што беше правена во моето училиште ја испуштив поради отсуствување од училиште бидејќи имав прекумерена температура
И да, они се ако не и единственото средно во Мк кое нема своја сала за фискултурно обрзование, и кое одржува час по физичко два пати годишно.
Како што разбрав,новата зграда која се прави ќе учат 1 и 2 година,а во старата 3 и 4...би требало во новата зграда да ја има таа фискултурна сала?
Плус, и ќе живееш у интернат. Ако почнам за таму да пишувам, ќе ми требаат уше два дена.
Се на се, верувај ми, Јахја не е воопшто квалитетно средно. Ако ти имаш желба да учиш, напредуваш и успееш, и државните средни се сосема во ред. Дури и другите приватни средни се подобри од Јахја Кемал.
Сепак се надевам дека ќе успееш да се снајдеш, и ти посакувам да имаш поинакво искуство од мнозинството кое учело таму:smir:
Секако ќе дадам се од себе,ќе учам најмногу што можам или се што ќе биде зададено да го научам,ќе бидам примерен на часовите и без разлика колку е глупаво школото и учениците што учат во него,ќе се трудам да го постигнам максимумот за овие 4 години.

Инаку од друга страна ќе кажам дека во гевгелија познавам 3ца што отишле таму,сите тие ми кажувале позитивни работи за школото,а има и четврт кој не го знам,ама е кум на еден од моето одд. Тој беше со 100% стипендија таму,а откако го заврши средното доби стипендија и за во Америка каде што моментално учи. Не велам дека јас ќе постигнам како него бидејќи тој бил еден од најдобрите ученици во Јахја,само велам дека со труд се се може,а јас мојот живот не мислам да го ставам под коцка поради мототото на многу идиоти во врска со приватните училишта "не учи,ама поради што плаќаш ќе имаш добри оценки" :toe:

Другар веруј не оди таму. И кај мене дома вршеа притисок да се запишам таму, демек било признато од сите и слични глупости.
Не ми вршеа притисок. Доброволно заминав таму
Беа толку скренати по тие работи што одпрвин не ни ми дозвовлуваа да се запишам во Гимназија демек морало таму(се мислеа помеѓу тоа и НОВА) али ај некако успеав ги преубедив па сега дури и се каат што ме терале одкако дознаа што и како е таму.
...Ок.убаво за тебе. Инаку таа гимназија немаше да ми дозволи да идам факултет странство.......
А инаку оде твојов пост гледам дека ти по цел ден пред тоа си гледал телевизија, кпјутр и слично. Да не мислиш дека сега така одма ќе престанеш со тоа и слично,тебе тоа ти е навика и нема да издржиш навикнат на толку слобода наеднаш да се најдеш како во кафез.Ем во интернатот мислам дека мора да бидеш вратен навечер до 22 шасот, па што живот ќе ти биде тебе тоа.Најубавите години(од 15 до 18) ќе си ги изгубиш затворен во интернат. Немој да мислиш дека само викендите доволни ќе ти бидат за да се дружиш и слично.А и ти како што кажав погоре ако си немал навика да учиш до 8 одд нема да ја добиеш тука туку така оти ќе бидеш затворен и сл. Тоа се стекнува со време а не преку ноќ
Е за ова немам зброови бе!
Ко прво мојот пост не го сваќај буквално,поминував голем дел од денот на тв,компјутер...ама ако сум поминал скрос одличен ваљда сум чепкал нешто?.... Второ,знам дека треба да бидам вратен до 22 часот,ама тоа е живот кој го поминуват сите деца кои идат у интернат,не само у ова школо. И трето,навиката да не учам којзнае колку многу да премине во навика да учам се што ќе ми се даде никогаш не реков дека ќе ја добијам туку-така(т.е. не реков ништо околу тоа),туку ќе ја добијам спонтано со месеците и годините поминати таму. А тоа што ќе бидам затворен сум тажен бидејќи нема да можам да шетам,ама сум среќен бидејќи без шетање,без компјутер и интернет...две работи кои ми текнуваат се учење и читање книга,така да тоа оти ќе бидам затворен ќе ми помогне :smir:
И додека со ада се сложувам бидејќи го дава своето искуство со школото,со тебе не можам да се сложам бидејќи твоето објаснение е бидејќи ќе ги поминам најубајте години затворен,додека навиките за учење нема да можам преку ноќ да ги променам. Епа најубајте години не треба да се поминат затворен туку по трчање женски,дружење со пријатели низ скопје,идење кај сакаш кога сакаш,дали мислиш дека навиките за учење полесно ќе ги добијам на овој начин? Дали мислиш дека ќе ми помогне тоа што дома имам интернет да се одвикнам од тоа да бидам на компјутерот и да го трошам времето по зезанции на интернет место на учење?...Па не збори за најубавите години и навиките за учење у еден пост,воопшто не идат заедно :nesvest:

Добро сега,ако таа е одлична(ама навистина одлична) и сака да има квалитетно образование,ја интересира науката и не денгуби по цел ден,нормално е да сака во приватно училиште.И јас бев во слична ситуација како неа,но објаснив дека во Ск мене Јахја Кемал ми е далеку и затоа не отидов.Ако е така со среќа Anathestar во кое училиште и да го одбереш.:smir:

Fala fala. I da ti kazam deka epten ubava si me opisala so prvata recenica!!

Јас учев во Јахја Кемал колеџот, и иако тоа школо е веќе зад мене, уше не можам да прекинам да се кајам што во него поминав четири години од својот живот(кога ќе се земе во обзир фактот дека си таму од 8 сабајле до 5 поручек, станува јасно дека поголемиот дел од времето мораш да го поминеш таму) и што моите родители оставија прилична сума на пари за таквото мое обрзование. А, што добив? Нема да претерам ако речам ништо(освен лекција никогаш да не го запишувам моето дете во такво средно училиште).
...

Hmm... ako ova e vistina ne go zamisluvav ucilisteto takvo!
Mislev deka strogosta e na povisoko nivo odkolku vo drugite uclista a za profesorite po angliski da ne zboruvam. Mislev deka tamu predava strucno obucen kadar i navistina ke mozam da se nadograduvam ama... sum zgresila. Od poveketo sto imam slusnato bilo ubavo tamu i drugi voopsto ne mi go opisaa kako ti. Sepak toa si e tvoe iskustvo... fala sto mi kaza!
A bas poradi toa sto sakam da go prodolzam visokoto obrazovanie vo Amerika planiram da se zapisav vo nekoe od ovie ucilista

Фала ви и на двајцата за постовите.
Не се бунам,и го прифаќам тоа што го кажа ада,ама прилично и немам голем избор на приватни школа у македонија за да бирам. Ако сето ова испадне точно и јас го почувствувам истото,ќе речам блазе си и на сестра ми што отиде у грција да го учи средното.
А јас да надополнам,јас не сакав да идам у странство уште од средно,па дури и тоа да беше грција(60 км од гвг),а во македонија и нема голем избор,јас уште од мал се каам зошто татко ми попуштил на родителите да живееме во гвг,и отсекогаш ми било желба да сум живеел во ск,и ете можност ова да го исполнам бар за некое време(не дека ќе ме пуштаат надвор од интернатот ама еј,у скопје сум :pos: )

Не сум стипендиста...бев на 40то место,т.е.сега не сакам да се фалам,ама сигурен сум дека ќе направев подобро и ќе бев некое место погоре,ама се спремав само 1 недела за испитот бидејќи едноставно мислев дека лесно ќе го научам материјалот кој го бараа за да се положи(разбирам дека јас и со 2-3 дена учење ќе положев,ама зборам да добиев некој процент од стипендија). Инаку ова со строгоста ме изненадува доколку она зборење на телефон,муабет и јадење го збориш буквално.

Уште еднаш сум изненаден.....навистина ќе се покајам ако си останам со англискиов како што сум сега...ама сепак,едно искуство +. Друг пат ќе знам дека треба да зимам што повеќе информации пред да направам било каков чекор,бидејќи ете сум направил грешка што не прашав повеќе деца што учат(учеле) во јахја иако познавав неколку и на форумот
Интернет не сакам. Всушност од тоа и сакам да избегам. Прво сакам да се изградам како успешна личност со завршен факултет и солидна работа и плата,а потоа можам да уживам во сите работи кои ми ги носи животот. И всушност,јас не сум се залетал по тие напредни лаборатории енд шит бидејќи и не знаев дека постојат. Презентацијата што беше правена во моето училиште ја испуштив поради отсуствување од училиште бидејќи имав прекумерена температура

Како што разбрав,новата зграда која се прави ќе учат 1 и 2 година,а во старата 3 и 4...би требало во новата зграда да ја има таа фискултурна сала?
Секако ќе дадам се од себе,ќе учам најмногу што можам или се што ќе биде зададено да го научам,ќе бидам примерен на часовите и без разлика колку е глупаво школото и учениците што учат во него,ќе се трудам да го постигнам максимумот за овие 4 години.

Инаку од друга страна ќе кажам дека во гевгелија познавам 3ца што отишле таму,сите тие ми кажувале позитивни работи за школото,а има и четврт кој не го знам,ама е кум на еден од моето одд. Тој беше со 100% стипендија таму,а откако го заврши средното доби стипендија и за во Америка каде што моментално учи. Не велам дека јас ќе постигнам како него бидејќи тој бил еден од најдобрите ученици во Јахја,само велам дека со труд се се може,а јас мојот живот не мислам да го ставам под коцка поради мототото на многу идиоти во врска со приватните училишта "не учи,ама поради што плаќаш ќе имаш добри оценки" :toe:
...
Spajder epten fala za postovite... i jas optimist kako tebe deka ako odam tamu nema da me zatekne ona sto go napisala ada... vo sprotivno mn ke se razcaram. Od postovite izgleda kako da si se zapisala tamu pa aj koga ke stasa ke mi kazes prvi vpecatoci. :):D I uste ednas da kazam deka sakam Amerika da go prodolzam visokoto obrazovanie i poradi toa odam vo nekoe od ovie skoli. Mnogu poinaku od ona sto go akza Ada go zamisluvam ucilistevo a i poinaku go kazuvaat. Sepak imam vreme do druagta godina da odlucam...

Абе дете...најубавите денови од животот да си ги поминеш затворени у интернат не е у ред.
А тој турскиот колеџ е башка работа, зашто да се придржуваш на нивните принципи дека момче и девојче не смеат очи да си видат, или пак да гледаш, а уште полошо да учествуваш во македонско-турски тепачки?
Ете, викаш не ти треба интернет, телевизија, сакаш да учиш и не ги даваш парите само за да завршиш школо. Епа ако се осврнеш малце наоколу, и го отврлиш тој анти-сноб принцип на кој цврсто се придржуваш, ќе видиш дека во НОВА има многу деца кои учат, и успеваат во животот, се запишуваат во странство, и без разлика на тоа што им е загарантирана дипломата од средно, мислат за себе и за својата иднина.

Без разлика дали е Нова,Јахја или Саба..Ако сакаш да учиш и да станеш нешто,ако си ја поставиш таа цел пред себе,ќе ја достигнеш..
Океј е да сакаш да бидеш малку повеќе контролиран,без компјутер и Тв,ама размисли:ако стварно сакаш да учиш,ќе успееш да се совладаш себеси,ќе си го организираш времето и ќе стигнеш и да научиш и да гледаш Тв,и да седиш пред компјутер..Се` зависи од тебе!
Исто така доста важно е какви ќе ти се погодат професорите,ако тие не знаат да ја предадат лекцијата,или материјата ви е премногу лесна за годините,тоа веќе не е ваша вина.Ако е како што ми кажа-околу 5-6 предмети во прва година (физичко,музичко,англиски,математика и не ти знам што :tapp: ), мислам дека е чиста глупост,трошење време,и губење на доста потенцијални деца кои како што кажавте,отишле таму за да постигнат нешто,а не да си ја купат дипломата од средно.

jas imam drugarka so se zapisa vo jahja kemal
taa sakase da se zapise, a plus i od doma i vrsea pritisok
koga ke ja prasav majka i so ke se zapisuva kerka i, taa vikase jahja kemal.
jas ke i kazev dzabe frleni pari,taa vikase nema sansi da ja pratela vo drugo uciliste, posebno ne vo niko nestor vo struga kaj nas(ni vikase huligani).sea devojceto e za treta god tamu i vika sto pati se pokajav so se zapisav tamu.sea neam zivot jas nadvor od ucilisteto,samo za raspusti, i toa so koj, so nekoi so ne znaat ni so e priroda ni sport samo pari gi interesira.na kraj kraista ke si dobies dobro obrazovanie,ama zatoa ke si gi upropastis najubavite godini vo zivotot,spored mene.sega od kaj da znam,moze i ti si takva, ne te vlece mnogu nadvor,tuku poceke sakas da si so knigata v raka.ne vikam deka e loso,ama, toj drugiot zivot mislam deka e poubav

Абе дете...најубавите денови од животот да си ги поминеш затворени у интернат не е у ред.
А тој турскиот колеџ е башка работа, зашто да се придржуваш на нивните принципи дека момче и девојче не смеат очи да си видат, или пак да гледаш, а уште полошо да учествуваш во македонско-турски тепачки?
Ете, викаш не ти треба интернет, телевизија, сакаш да учиш и не ги даваш парите само за да завршиш школо. Епа ако се осврнеш малце наоколу, и го отврлиш тој анти-сноб принцип на кој цврсто се придржуваш, ќе видиш дека во НОВА има многу деца кои учат, и успеваат во животот, се запишуваат во странство, и без разлика на тоа што им е загарантирана дипломата од средно, мислат за себе и за својата иднина.

ako ovas e odnesuva na mene:
nikogas ne rekov deka decata vo Nova ne ucele... bas mu se sprotivstavuvam na site koi taka mislat deka ako platis pari ke imas petki.
Nigde ne spomnav deka ne mi treba int... zavisnik sum i mn mn korisni informacii mozat da se najdat tuka.
toa za tepackite... ne go diskutiram zs misalm deka e besmisleno i prosto.
USte misalm deka postov ne se odnesuvase na mene ama da si akzam so imam...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom