mRnO
И по mRnO,mRnO
SABA ке биде школо ради реда по тоа што го најавуваат
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Aбе види....за оние кои мислат да идат да студираат факултет у странство не можат да се запишат у нормално средно,бидејќи ќе треба да го почнат од ново у странство...Ова го знам по братучед ми Џоко кој учеше во ЈБТ ако не се лажам....он заврши 4 година,а брат му 2 година,летото се преселија во Америка и почнаа средно од новоЗапиши се во нормално средно, со нормални професори, да се види малце страв, железото се кова додека е врело, а чорапите се сушат додека се мокри. Кога ќе помине времето на челичење ќе биде касно, со лигавење нема многу работи да се постигнат. Плаќаш за својата диплома за завршено средно, а што ќе правиме за факултет понатака? Бидејќи понекогаш знам да се коцкаам еве сега го Ставам животот дека ќе се запишеш на некој приватен факултет на кој ПАК ќе си ја платиш дипломата
Јас учев во Јахја Кемал колеџот, и иако тоа школо е веќе зад мене, уше не можам да прекинам да се кајам што во него поминав четири години од својот живот(кога ќе се земе во обзир фактот дека си таму од 8 сабајле до 5 поручек, станува јасно дека поголемиот дел од времето мораш да го поминеш таму) и што моите родители оставија прилична сума на пари за таквото мое обрзование. А, што добив? Нема да претерам ако речам ништо(освен лекција никогаш да не го запишувам моето дете во такво средно училиште).Aбе види....за оние кои мислат да идат да студираат факултет у странство не можат да се запишат у нормално средно,бидејќи ќе треба да го почнат од ново у странство...Ова го знам по братучед ми Џоко кој учеше во ЈБТ ако не се лажам....он заврши 4 година,а брат му 2 година,летото се преселија во Америка и почнаа средно од ново
Значи тоа под број 1. Под број 2 ќе ставам дека не-секој иде у приватни за да може да добие диплома,татко ми мене таму ме пушти поради три работи
1. Строгост(основно училиште го поминав одличен,ама пола ден седев на компјутер,гледав телевизија и ретко учев. Во Јахја има строгост,дисциплина и ред за сите работи што се прават.)
2. Се учи на англиски(ова ако разбрав добро од второ полугодие,прво полугодие се држат по 16 часа англиски за побрзо да се научи...уште 1+ за идење у странство)
3. Има интернат(лол,ова паѓа смешно кога ќе се земе у предвид дека имаме куќа и стан у скопје,ама целта на татко ми е да можеме да се осамосталиме со сестра ми и да не бидеме засекогаш зависни од него,повторно ќе кажам она под 1 немаше да го има ако само учев у школото,а не живеев во интернатот...)
И на крај и краишта јас најмалку идам у тоа школо за да поминам и да добијам диплома за поминато средно школо. Јас одам таму да добијам знаење и да успеам да придонесам за мојата иднина,а тоа што е приватно средно за кое плаќам пари не значи дека одма јас сум некој си сноб кој едвај чека да го заврши средното со помалце кецови и мисли дека у приватното тоа полесно ќе му успее.
А за факултетот имам време,4 години....веројатно ќе се иде странство...не е важно дали приватно или не,важното е тоа што јас сакам,намислувам и работам за да го постигнам,така да плаќањето на дипломата бар за мене,не значи ништо. :smir:
А јас да надополнам,јас не сакав да идам у странство уште од средно,па дури и тоа да беше грција(60 км од гвг),а во македонија и нема голем избор,јас уште од мал се каам зошто татко ми попуштил на родителите да живееме во гвг,и отсекогаш ми било желба да сум живеел во ск,и ете можност ова да го исполнам бар за некое време(не дека ќе ме пуштаат надвор од интернатот ама еј,у скопје сумОдлуката да учам таму ја донесов самоиницијативно, без никакво наметнување од страна на моите, и тоа од слични причини кои ти ги наведе.
Не сум стипендиста...бев на 40то место,т.е.сега не сакам да се фалам,ама сигурен сум дека ќе направев подобро и ќе бев некое место погоре,ама се спремав само 1 недела за испитот бидејќи едноставно мислев дека лесно ќе го научам материјалот кој го бараа за да се положи(разбирам дека јас и со 2-3 дена учење ќе положев,ама зборам да добиев некој процент од стипендија). Инаку ова со строгоста ме изненадува доколку она зборење на телефон,муабет и јадење го збориш буквално.Еве ќе почнам со строгоста. Строгоста во Јахја се сведува на тоа да мораш да носиш фул униформа, и што тешко можеш да бегаш од часови. И тоа се единствените нешта за кои добиваш казнени дисциплински поени(има систем со поени за намалување поведение и сл.). Значи се гледа само некоја прозаична форма. А, за остатокот правиш што сакаш и воопшто не се обидуваат да те спречат. Добри оцени(ако плаќаш, а не си стипендиста) се добиваат сами од себе, на час можеш да јадеш, слушаш музика, пееш, збориш на мобилен...Така да дисциплината таму е иста(ако не и на пониско ниво) од државните средни училишта. Всушност, на неколку нарати кога бев на час кај другари од другите средни училишта, сфатив дека таму владее поголема дисциплина.
Уште еднаш сум изненаден.....навистина ќе се покајам ако си останам со англискиов како што сум сега...ама сепак,едно искуство +. Друг пат ќе знам дека треба да зимам што повеќе информации пред да направам било каков чекор,бидејќи ете сум направил грешка што не прашав повеќе деца што учат(учеле) во јахја иако познавав неколку и на форумотПосле она со англискиот јазик. Ех, колку се разочарав од тоа на што наидов. Целосно неспремни професори за предавање на англиски јазик. Дури и по самиот предмет англиски, безброј пати се случуваше да го поправаме професорот. Не наидов на буквално ниеден професор кој е флуентен на англиски и од кој што може нешто да се научи. Баш напротив, сметам дека ти нив можеш да ги учиш.
Интернет не сакам. Всушност од тоа и сакам да избегам. Прво сакам да се изградам како успешна личност со завршен факултет и солидна работа и плата,а потоа можам да уживам во сите работи кои ми ги носи животот. И всушност,јас не сум се залетал по тие напредни лаборатории енд шит бидејќи и не знаев дека постојат. Презентацијата што беше правена во моето училиште ја испуштив поради отсуствување од училиште бидејќи имав прекумерена температураА, за интернетот. Ќе видиш кога ќе отидеш да живееш во интернатот колку ќе имаш пристап до истиот. Се сеќавам и кога јас се залетував со пристапот до интернет, современите лаборатории по физика и хемија и сл. Не видов нишо од нив за четири години.
Како што разбрав,новата зграда која се прави ќе учат 1 и 2 година,а во старата 3 и 4...би требало во новата зграда да ја има таа фискултурна сала?И да, они се ако не и единственото средно во Мк кое нема своја сала за фискултурно обрзование, и кое одржува час по физичко два пати годишно.
Секако ќе дадам се од себе,ќе учам најмногу што можам или се што ќе биде зададено да го научам,ќе бидам примерен на часовите и без разлика колку е глупаво школото и учениците што учат во него,ќе се трудам да го постигнам максимумот за овие 4 години.Плус, и ќе живееш у интернат. Ако почнам за таму да пишувам, ќе ми требаат уше два дена.
Се на се, верувај ми, Јахја не е воопшто квалитетно средно. Ако ти имаш желба да учиш, напредуваш и успееш, и државните средни се сосема во ред. Дури и другите приватни средни се подобри од Јахја Кемал.
Сепак се надевам дека ќе успееш да се снајдеш, и ти посакувам да имаш поинакво искуство од мнозинството кое учело таму:smir:
Не ми вршеа притисок. Доброволно заминав тамуДругар веруј не оди таму. И кај мене дома вршеа притисок да се запишам таму, демек било признато од сите и слични глупости.
...Ок.убаво за тебе. Инаку таа гимназија немаше да ми дозволи да идам факултет странство.......Беа толку скренати по тие работи што одпрвин не ни ми дозвовлуваа да се запишам во Гимназија демек морало таму(се мислеа помеѓу тоа и НОВА) али ај некако успеав ги преубедив па сега дури и се каат што ме терале одкако дознаа што и како е таму.
Е за ова немам зброови бе!А инаку оде твојов пост гледам дека ти по цел ден пред тоа си гледал телевизија, кпјутр и слично. Да не мислиш дека сега така одма ќе престанеш со тоа и слично,тебе тоа ти е навика и нема да издржиш навикнат на толку слобода наеднаш да се најдеш како во кафез.Ем во интернатот мислам дека мора да бидеш вратен навечер до 22 шасот, па што живот ќе ти биде тебе тоа.Најубавите години(од 15 до 18) ќе си ги изгубиш затворен во интернат. Немој да мислиш дека само викендите доволни ќе ти бидат за да се дружиш и слично.А и ти како што кажав погоре ако си немал навика да учиш до 8 одд нема да ја добиеш тука туку така оти ќе бидеш затворен и сл. Тоа се стекнува со време а не преку ноќ
Добро сега,ако таа е одлична(ама навистина одлична) и сака да има квалитетно образование,ја интересира науката и не денгуби по цел ден,нормално е да сака во приватно училиште.И јас бев во слична ситуација како неа,но објаснив дека во Ск мене Јахја Кемал ми е далеку и затоа не отидов.Ако е така со среќа Anathestar во кое училиште и да го одбереш.:smir:
...Јас учев во Јахја Кемал колеџот, и иако тоа школо е веќе зад мене, уше не можам да прекинам да се кајам што во него поминав четири години од својот живот(кога ќе се земе во обзир фактот дека си таму од 8 сабајле до 5 поручек, станува јасно дека поголемиот дел од времето мораш да го поминеш таму) и што моите родители оставија прилична сума на пари за таквото мое обрзование. А, што добив? Нема да претерам ако речам ништо(освен лекција никогаш да не го запишувам моето дете во такво средно училиште).
Одлуката да учам таму ја донесов самоиницијативно, без никакво наметнување од страна на моите, и тоа од слични причини кои ти ги наведе.
Еве ќе почнам со строгоста. Строгоста во Јахја се сведува на тоа да мораш да носиш фул униформа, и што тешко можеш да бегаш од часови. И тоа се единствените нешта за кои добиваш казнени дисциплински поени(има систем со поени за намалување поведение и сл.). Значи се гледа само некоја прозаична форма. А, за остатокот правиш што сакаш и воопшто не се обидуваат да те спречат. Добри оцени(ако плаќаш, а не си стипендиста) се добиваат сами од себе, на час можеш да јадеш, слушаш музика, пееш, збориш на мобилен...Така да дисциплината таму е иста(ако не и на пониско ниво) од државните средни училишта. Всушност, на неколку нарати кога бев на час кај другари од другите средни училишта, сфатив дека таму владее поголема дисциплина.
После она со англискиот јазик. Ех, колку се разочарав од тоа на што наидов. Целосно неспремни професори за предавање на англиски јазик. Дури и по самиот предмет англиски, безброј пати се случуваше да го поправаме професорот. Не наидов на буквално ниеден професор кој е флуентен на англиски и од кој што може нешто да се научи. Баш напротив, сметам дека ти нив можеш да ги учиш.
А, за интернетот. Ќе видиш кога ќе отидеш да живееш во интернатот колку ќе имаш пристап до истиот. Се сеќавам и кога јас се залетував со пристапот до интернет, современите лаборатории по физика и хемија и сл. Не видов нишо од нив за четири години.
И да, они се ако не и единственото средно во Мк кое нема своја сала за фискултурно обрзование, и кое одржува час по физичко два пати годишно.
Плус, и ќе живееш у интернат. Ако почнам за таму да пишувам, ќе ми требаат уше два дена.
Се на се, верувај ми, Јахја не е воопшто квалитетно средно. Ако ти имаш желба да учиш, напредуваш и успееш, и државните средни се сосема во ред. Дури и другите приватни средни се подобри од Јахја Кемал.
Сепак се надевам дека ќе успееш да се снајдеш, и ти посакувам да имаш поинакво искуство од мнозинството кое учело таму:smir:
...Фала ви и на двајцата за постовите.
Не се бунам,и го прифаќам тоа што го кажа ада,ама прилично и немам голем избор на приватни школа у македонија за да бирам. Ако сето ова испадне точно и јас го почувствувам истото,ќе речам блазе си и на сестра ми што отиде у грција да го учи средното.
А јас да надополнам,јас не сакав да идам у странство уште од средно,па дури и тоа да беше грција(60 км од гвг),а во македонија и нема голем избор,јас уште од мал се каам зошто татко ми попуштил на родителите да живееме во гвг,и отсекогаш ми било желба да сум живеел во ск,и ете можност ова да го исполнам бар за некое време(не дека ќе ме пуштаат надвор од интернатот ама еј,у скопје сум)
Не сум стипендиста...бев на 40то место,т.е.сега не сакам да се фалам,ама сигурен сум дека ќе направев подобро и ќе бев некое место погоре,ама се спремав само 1 недела за испитот бидејќи едноставно мислев дека лесно ќе го научам материјалот кој го бараа за да се положи(разбирам дека јас и со 2-3 дена учење ќе положев,ама зборам да добиев некој процент од стипендија). Инаку ова со строгоста ме изненадува доколку она зборење на телефон,муабет и јадење го збориш буквално.
Уште еднаш сум изненаден.....навистина ќе се покајам ако си останам со англискиов како што сум сега...ама сепак,едно искуство +. Друг пат ќе знам дека треба да зимам што повеќе информации пред да направам било каков чекор,бидејќи ете сум направил грешка што не прашав повеќе деца што учат(учеле) во јахја иако познавав неколку и на форумот
Интернет не сакам. Всушност од тоа и сакам да избегам. Прво сакам да се изградам како успешна личност со завршен факултет и солидна работа и плата,а потоа можам да уживам во сите работи кои ми ги носи животот. И всушност,јас не сум се залетал по тие напредни лаборатории енд шит бидејќи и не знаев дека постојат. Презентацијата што беше правена во моето училиште ја испуштив поради отсуствување од училиште бидејќи имав прекумерена температура
Како што разбрав,новата зграда која се прави ќе учат 1 и 2 година,а во старата 3 и 4...би требало во новата зграда да ја има таа фискултурна сала?
Секако ќе дадам се од себе,ќе учам најмногу што можам или се што ќе биде зададено да го научам,ќе бидам примерен на часовите и без разлика колку е глупаво школото и учениците што учат во него,ќе се трудам да го постигнам максимумот за овие 4 години.
Инаку од друга страна ќе кажам дека во гевгелија познавам 3ца што отишле таму,сите тие ми кажувале позитивни работи за школото,а има и четврт кој не го знам,ама е кум на еден од моето одд. Тој беше со 100% стипендија таму,а откако го заврши средното доби стипендија и за во Америка каде што моментално учи. Не велам дека јас ќе постигнам како него бидејќи тој бил еден од најдобрите ученици во Јахја,само велам дека со труд се се може,а јас мојот живот не мислам да го ставам под коцка поради мототото на многу идиоти во врска со приватните училишта "не учи,ама поради што плаќаш ќе имаш добри оценки"![]()
Абе дете...најубавите денови од животот да си ги поминеш затворени у интернат не е у ред.
А тој турскиот колеџ е башка работа, зашто да се придржуваш на нивните принципи дека момче и девојче не смеат очи да си видат, или пак да гледаш, а уште полошо да учествуваш во македонско-турски тепачки?
Ете, викаш не ти треба интернет, телевизија, сакаш да учиш и не ги даваш парите само за да завршиш школо. Епа ако се осврнеш малце наоколу, и го отврлиш тој анти-сноб принцип на кој цврсто се придржуваш, ќе видиш дека во НОВА има многу деца кои учат, и успеваат во животот, се запишуваат во странство, и без разлика на тоа што им е загарантирана дипломата од средно, мислат за себе и за својата иднина.