Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

• Креатор на темата Креатор на темата jutel
  • Време на започнување Време на започнување
Па зашто када сте прогонили "бугарскиот окупатор" кои ви отворил за 3 години 1000 школа (то споре ваште учбеници) бар едан градич не именовахте со тез "македонски" борци.
Yalan!
Nie nejkevme be bugarski skoli da ni otvaraat...
Cumu ni se???
A vtorovo e notorna izmama i provokacija...
Znaes ti koj gi ubi i Jane i Gjorche i Vapcarov...
taka da i samoto naimenuvanje na gradovi po niv od istite tie...
e bezobrazie i provokacija!

Па тоа не е верно ... Бидејки сум свидетел на тие времиньа. Македонската песна се е пеела винаги, без значение кој е бил на власт.
Например - песната "Стани ми стани Миле Поп јорданов" сме ја пеели по Живковото време (в кафана)... Без да знам кој е Миле Попјорданов...
Сега знам...

Ми така си е... Историjата ни за Македониjа свршва с Илинденско-Преображенското в`стание. След това кадето се споменаваше ВМРО, е как некоj от ВМРО заклал некоj комунист, за да не се меси властта, или как са се клали македонците в Софиjа. Како се почне от времето на Стамболиjски и се стигне до 1944...

А кат стана дума за песни на маса, в Македониjа пеjат ли се "Градил Илиjа килиjа" и "Продават се мамо белите манастири"? Се пак не сум чувал "модерна" кавер версиjа на тези песньовки :-)

Бугарија е еврејско-шведска творевина. Не постои бугарски народ, само интереси околу подрачјето. Не се правете слепи на фактите!

Нишката “Каракачанов – ВМРО – ВМРО-ДПМНЕ - П'рванов”
Нјакак между другото и без “видима” вр'зка офицер'т от ДС прави паралел в интервјуто между работата си с П'рванов и личното си познанство с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Името на Каракачанов бе “осветено” от в'трешнија минист'р Румен Петков в разгара на скандала с досиетата преди месец, когато тој бе посочен като служител на контраразузнаването до средата на деветдесетте години, работил по македонска линија, както и П'рванов. Каракачанов бе посочен като пример за “добрија” агент, работил за националните интереси на Б'лгарија, за разлика от “лошите” агенти, доносничили за колеги и пријатели.
Цветков признава, че в ДС много мислели как да в'зкресјат ВМРО, но организацијата “се с'здала от само себе си”, без нејната намеса.
Пак между другото, служителјат на ДС разказва в интервјуто как в ДС са обс'ждали при паралелното с'здаване на ВМРО-ДПМНЕ в Македонија да ја оглави “наш човек”. Цвјатко Цветков обаче не посочва каква е вр'зката между ВМРО, Каракачанов, ВМРО-ДПМНЕ и П'рванов и зашто ја намесва в спомените си около папката “Гоце”.

http://mediapool.bg/show/?storyid=118950

Сеуште мислам дека Каракачанов треба да биде прогласен за personae non gratae во Република Македонија .

Yalan!
Nie nejkevme be bugarski skoli da ni otvaraat...
Cumu ni se???
A vtorovo e notorna izmama i provokacija...
Znaes ti koj gi ubi i Jane i Gjorche i Vapcarov...
taka da i samoto naimenuvanje na gradovi po niv od istite tie...
e bezobrazie i provokacija!

А ти момко дали знаеш?
Па објасни ни. Ке биде интересно.

А ти момко дали знаеш?
Па објасни ни. Ке биде интересно.
Znam da...
Mnogu dobro znam
Bugarskiot dvor!
Istiot onoj koj sto gi minirase uspesnite podgotovki na Ilindenskoto vostanie,istiot onoj koj sto gi ostavi na nemilost na cetnicite buntovnicite od Tikveskoto vostanie...
Istiot onoj koj sto od sekogas makedoncite i Makedonija ja koristel kako sredstvo za trgovija i podkusuruvanje vo ostvaruvanjeto na nivnite (vashite) stremezi.
Istiot onoj koj sto gi pomagase,finansirase,indoktrinirase i plakjase vrhovistite...
Istiot onoj bugarski dvor koj sto go ubi Vapcarov....
Istiot onoj bugarski dvor koj sto posle toa im digna spomenici i naimenuva dva grada vo Pirinska Makedonija po dvajca makedonski i samo makedonski dejci i revolucioneri :
Sandanski i Goce Delcev.
Zadovolen od odgovorot?

Бугарскиот царев-двор... Па от е виновен за сичко - и за вчерашното земетресение во Перу даже.

Tvurde vuzmojno e da si prav...:baeh:

Mislia 4e 4rez Kitin Munjos moreploveca e vuzmojno da e stavala niakakva diversia v Peru!
Pri4ina:Naglite peruanci...mamka im mursna, ne sa se priznavali 4e se bulgari...

A spored novite suznaniq na u4enite v Sofiq e iasno kakto bialiq den 4e te imenno sa bulgari.....:pos2: :pos2: :pos2:

Нишката “Каракачанов – ВМРО – ВМРО-ДПМНЕ - П'рванов”
Нјакак между другото и без “видима” вр'зка офицер'т от ДС прави паралел в интервјуто между работата си с П'рванов и личното си познанство с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Името на Каракачанов бе “осветено” от в'трешнија минист'р Румен Петков в разгара на скандала с досиетата преди месец, когато тој бе посочен като служител на контраразузнаването до средата на деветдесетте години, работил по македонска линија, както и П'рванов. Каракачанов бе посочен като пример за “добрија” агент, работил за националните интереси на Б'лгарија, за разлика от “лошите” агенти, доносничили за колеги и пријатели.
Цветков признава, че в ДС много мислели как да в'зкресјат ВМРО, но организацијата “се с'здала от само себе си”, без нејната намеса.
Пак между другото, служителјат на ДС разказва в интервјуто как в ДС са обс'ждали при паралелното с'здаване на ВМРО-ДПМНЕ в Македонија да ја оглави “наш човек”. Цвјатко Цветков обаче не посочва каква е вр'зката между ВМРО, Каракачанов, ВМРО-ДПМНЕ и П'рванов и зашто ја намесва в спомените си около папката “Гоце”.

http://mediapool.bg/show/?storyid=118950

Сеуште мислам дека Каракачанов треба да биде прогласен за personae non gratae во Република Македонија .

Дали е паметно , добро , полезно да се кажат кои се тоа членови од ВМРО-ДПМНЕ кои или би биле потенцијални “ с’трудници “ на бугарските агенти ?

1. Александьр Лепавцев бивш министьр во т.н. експертна влада на Р.Македониjа ......

МАКЕДОНСКИТЕ Б'ЛГАРИ

ЛјуБЧО КОЦАРЕВ
АЛЕКСАНД'Р ЛЕПАВЦОВ
ВИКТОР КАНЗУРОВ
ДРАГИ КАРОВ
НИКОЛА СТОјаНОВ
ДИМИТ'Р Ц'РНОМАРОВ
јОВАН СТОјаНОВСКИ
ВЛАДИМИР ПЕРЕВ
ИЛИја СТОјаНОВСКИ
ИЛИја ИЛИЕВСКИ
ВЛАДКО СТАМАТОВСКИ
МИЛЕ јОВАНОВСКИ
ХРИСТИНА јаКИМОВСКА
СИМЕОН СИМЕВ
ХРИСТО СТОјМЕНОВ
ДИМЧЕ ДИАМАНДИЕВ
ЛАЗАР ЧУЛЕВ
БЛАГОј ВЕЛИНОВ
ГОРАН ТЕОФСКИ
МИТКО ГЕОРГИЕВ-ДЖОКЕР
АПОСТОЛ МЕТОДИЕВ
ВЛАДИМИР ПАНКОВ
ПАНДЕ ЕВТИМОВ
ЛјуБЧО КУРТЕЛОВ
МИЛЕ НЕДЕЛКОВСКИ
ДРАШКО НАСТЕВСКИ
ДИМИТ'Р ГАЛЕВ
ХРИСТО МАЛИНОВ
ДОБРЕ МИТРЕВ
јаСМИНА МЕТОДИЕВСКА

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/2006/03/blog-post_114298508517166664.html
http://makedonski-bulgari.blogspot.com/search/label/јаСМИНА МЕТОДИЕВСКА

Alooo nesto begate od temata.Nema potreba po neznam koj pat da im dokazuvate na sosedite koj kakov e i od kade e i sto i kako bilo. Rabotata e vo idnina da se zacuvame kako nacija so bilo kakva (makar i mala) istorija zosto kako so gledam podmolnite albanci veke zemaat se i sesto od nas pa nema da e nisto cudno ako utre nasite deca ucat za albanskite narodni heroi od ONA... :tapp:

Alooo nesto begate od temata.Nema potreba po neznam koj pat da im dokazuvate na sosedite koj kakov e i od kade e i sto i kako bilo. Rabotata e vo idnina da se zacuvame kako nacija so bilo kakva (makar i mala) istorija zosto kako so gledam podmolnite albanci veke zemaat se i sesto od nas pa nema da e nisto cudno ako utre nasite deca ucat za albanskite narodni heroi od ONA... :tapp:
Гледај сега,
За нас, дето сме наследници на македонски родове
и набројаваме повеке от 1,5 милиона в Б'лгарија
е важно следното:

Конституционирана е Македонска д'ржава -
нај-после поне частично идеал'т на Илинденци
е факт. Това не може да не ни изп'лва с радост.
Не може обаче, да ни радва факта, дето тја е изградена
на антиб'лгарска основа, отричајки б'лгарското историческо
минало и оште повече, отричајки нашата родова памет.

Ако ние се с'гласим с това, означава до предадем
не само идеите на онија, които дадоха живота си
в борбите за свободата на Македонија,
но означава и да отречем миналото на своите родове.
Да се с'гласим с фалшификациите,
означава да прекрачим през гробове на свидни хора.
Да отречем себе си! Никога нјама да го сторим

Гледај сега,
За нас, дето сме наследници на македонски родове
и набројаваме повеке от 1,5 милиона в Б'лгарија
е важно следното:

Конституционирана е Македонска д'ржава -
нај-после поне частично идеал'т на Илинденци
е факт. Това не може да не ни изп'лва с радост.
Не може обаче, да ни радва факта, дето тја е изградена
на антиб'лгарска основа, отричајки б'лгарското историческо
минало и оште повече, отричајки нашата родова памет.

Ако ние се с'гласим с това, означава до предадем
не само идеите на онија, които дадоха живота си
в борбите за свободата на Македонија,
но означава и да отречем миналото на своите родове.
Да се с'гласим с фалшификациите,
означава да прекрачим през гробове на свидни хора.
Да отречем себе си! Никога нјама да го сторим

Tоа твоето се глупости, видени глупости.

Македонија на Македонците“ не е антибугарска парола, туку “бугарскто историско минато“ e формулација за манипулација ....

Македонската држава е држава на македонскиот народ. Бугарската атимакедонската пропаганда тврди дека нема македонски народ и убедила некои Македонци дека нема македонски народ, дека нема Македонци.

Аналогно на тоа доагаме до заклучок дека бугарската нација е создадена на антимакедонска основа.

Самиот фак за работата на бугарските служби против државата Македонија и Македонците, фактот што Стразбург пет пати ја осуди државата Бугарија за кршење на основните човекови права на Македонците во Бугарија, а ни еднаш не ја осуди Македонија за кршење права на Бугарите, е доволен доказ дека ти си повеќе од тенденциозен и пристрасен Бугар, и дека не ја говориш вистината.

Makedonija ke se izbori, barem od vakvi tat... sigurno. Samo maaalku vreme treba malku za niv. aaaa ne vazi uste praviloto deka treba da pisuvate na MAKEDONSKI JAZIK?

Абе Камен папагал бугарски ти си во Бугарија и гладај си ги "Европејските проблеми" што си ги имате, нема што ти да се одрекуваш од нешто ај преку к*р ми е од вас веке у п.м:salut:

Абе Камен папагал бугарски ти си во Бугарија и гладај си ги `Европејските проблеми` што си ги имате нема што ти да се одрекуваш од нешто ај преку к*р ми е од вас веке у п.м:salut:
Мај папагал'т тук е друг...
Но в темата не става дума за това. Дискусија има, когато се
срештат различни мненија и се поставјат аргументите на масата.
Гледам, понеже нјамаш аргументи, веднага си послужи
с обидни квалификации. Само дето това не е отговор.
И оште нешто само да ти кажа -
Никак, ама никак не ме интересуват нјакакви си
"Европејски проблеми".
Интересуват ме нашите проблеми.
Интересува ме с'дбата на мојата Родина.
А мојата Родина е Македонија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom