Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

• Креатор на темата Креатор на темата jutel
  • Време на започнување Време на започнување
5. И како да се чувствума според некои от вас сите као мене - помнја сите работи шо ми ги зборувал прадедо - за воините и за бегството от Егеја и секи пат ми е кажувал дека сме македонски бугари и то е вистински бугарин. Никој ништо не му е навредил и аз секогаж сам бил горд като су ми викали "македонец" и пак сам горд, штото кај нас то е равно на п'рви клас човек.

Викторгг напиша:
:pos: :pos: :pos: А мојот прадедо работеше за полиција и ми кажуваше секој пат како ги мачеле и ги тепале предавниците, и секогаш ми повторуваше дека во куче и во Бугар не смее да се има верба!!!!
Ова во репутација му го напишав... :violent1:

5. И како да се чувствума според некои от вас сите као мене - помнја сите работи шо ми ги зборувал прадедо - за воините и за бегството от Егеја и секи пат ми е кажувал дека сме македонски бугари и то е вистински бугарин. Никој ништо не му е навредил и аз секогаж сам бил горд като су ми викали "македонец" и пак сам горд, штото кај нас то е равно на п'рви клас човек.

А што те тера да мислиш дека прадедо ти кога викал бугарин мислел на тоа што денес се дефинира како етнички бугарин. Што ако прадедо ти се гледал себеси како бугарин од македонија само зошто идел во бугаркста егзрхиска црква и само поради тоа од страна на турската администрација е идентификуван како бугар, односно како верска одредница а не етничка?

Понјакога се чудја какво правја в този форум. В Б'лгарија модераторите не си позволјават да бришат мненија /освен ако нјама обиди/ и да манипулират дискусиите. Това за Струмикс и Трн.
А аз не видјах никакви докази дека Самуил е с'здал македонска д'ржава. Само обиди от нјакак'в модератор и обшти приказки. јавно нјамате отговор. Никој ли не се замислја как'в е мотива за с'здаване на една такава д'ржава. Как така хем короната - б'лгарска, хем наследник на Филип. И зашто наследниците на този последовател на Филип носјат б'лгарски имена /Пресијан да ви говори нешто???/.
И как'в е характера на тази д'ржава - национална д'ржава на македонците? В Х-XI-ти век?!?!?!?!? Знаете ли изобшто кога се појавјават националните д'ржави???
Вижте, историјата не е наука за избиване на комплекси.

А што те тера да мислиш дека прадедо ти кога викал бугарин мислел на тоа што денес се дефинира како етнички бугарин. Што ако прадедо ти се гледал себеси како бугарин од македонија само зошто идел во бугаркста егзрхиска црква и само поради тоа од страна на турската администрација е идентификуван како бугар, односно како верска одредница а не етничка?

Edno e vo popisite da se pisuva bugar ovoj koj e pripadnik na bugarskata egzarhija, drugo e sam da se smetas za bugar. Tuka veke nema mesto za vakvi spekulacij sekoj e toa za koe se deklarira.

Вижте, историјата не е наука за избиване на комплекси.

Ne i na ovoj forum:kesa:

Напишано од Викторгг
:pos: :pos: :pos: А мојот прадедо работеше за ПОЛИЦИJА и ми кажуваше секој пат
Ето кој е предавника, дедому работел в полициjа. В која полиција ср'бската ли?

:pos: :pos: Мочко. :jaj: :poss:

ceza напиша:
Edno e vo popisite da se pisuva bugar ovoj koj e pripadnik na bugarskata egzarhija, drugo e sam da se smetas za bugar. Tuka veke nema mesto za vakvi spekulacij sekoj e toa za koe se deklarira.
Ceza, дали е тоа некоја бугарска одлика или намерно тоа го правиш. Многу е јасно што сака “Македонец76“ да каже. Сака да испровоцира со текстот кој го напиша, се потпишува како македонец, се декларира како бугар и сака да измами негативна репутација. И му успеа. А Бацилус многу културно му врати на неговите идиотски реченици со шпекулации.
Македонскиот народ, макар и да бил во заблуда за својата националност, бил свесен дека е различен од соседите. Како и голем дел од луѓето во тоа време не можел сам да осознае дека е Македонец па пропагандите успевале лесно да го натераат да се каже србин или бугар па макар и грк. Како сега што албанскиот народ лесно се контролира. Но тоа не значи дека вие имате право да кажувате што сакате и да не присвојувате.
И зарем толку ви е тешко да сфатите дека не сакаме да бидеме Бугари, не ве сакаме, се срамиме од вас. Се срамиме не затоа што сте бугари, се срамиме затоа што бессрамно пробувате да не манипулирате мислејќи дека сме сеуште необразован народ од 19 век. Срамно е да доаѓате на наш форум(Македонски) и да тврдите работи кои вас ве учат на училиште.
Знаеш нас не учеа на социјалистички мисли, во онаа Југославија. Некои потпаднаа под тие демагогии и сега се убедени дека Југославија е нешто добро, но најголемиот дел од луѓето се свесни дека ние Македонците сме поинакви. Дека историјата која ја имаме е многу поголема од тоа што сме ја учеле и дека воопшто не припаѓа на една млада држава како што е Бугарија, Србија и Грција. Ова место овде, со овие планини реки и езера се викало Македонија уште пред вашите монголски племиња да бидат оформени таму во Азија. Како не можете да сфатите дека не можете ништо против нас и нашето чуство, нашата гордост дека ние можеме да се пофалиме дека сме Македонци. Знам, сакате да бидете и вие, ама не можете. Држете се за вашите крумови и ханови, јадете ни ја душата со тоа што се во ЕУ а не ние, зезајте не дека имате море а не ние, најдете нешто, ама престанете со лигавењето, патетични сте.
И на крајот, прифатете еднаш дека може да има и друго мислење, различно од вашето. Знам дека некои од вас ги плаќаат за ова тука, некои не. Оние кои ги плаќаат, кажете жиро сметка, ќе собереме пари да затворат уста, оние другите, нека се смират малку, можеби ќе се напиеме ракиичка заедно некогаш во Варна или слично. Вие губите од нас, не ние.
Аман олабавете.... и ако пробаш да ми реплицираш со некои извртени факти кои не ги прифаќам верувај ќе ги наговорам администраторите да те банираат за секогаш. А фин човек си Ceza, те гледам...

Понјакога се чудја какво правја в този форум. В Б'лгарија модераторите не си позволјават да бришат мненија /освен ако нјама обиди/ и да манипулират дискусиите. Това за Струмикс и Трн.

Абе Атила, на Б`лгарски форуми дали бришат или не, ич на таквото не ми е.
А ти тука навредуваш цел еден народ, и нормално, дека ќе забришам. Џабе трошиш време и простор...Јасно?
И тоа не значи дека треба да ми реплицираш на ова.
А вие и вашите, а богами и другите пропаганди, џабе везете. Македонците знаат кои се и што се. И си знаеме дека има и предавници и испрани мозоци, така да воопшто не ни се непознати пропагандите, и по облик и по цел. Па и масовното давање на бугар - тапии е дел од таа пропаганда!

Понјакога се чудја какво правја в този форум. В Б'лгарија модераторите не си позволјават да бришат мненија /освен ако нјама обиди/ и да манипулират дискусиите.

Атила, в началото и аз се дразнех, когато се брише мнение. Но в много от случаите пишуваниjата са чист Flood, които не дават ништо на дискусиjата. Та част от бришенето е оправдано. Е, има и бришене на мнениjа, които дразнjат домакините от Македониjа, та и това го разбирам. Когато се говори спокоjно нема проблеми. Видиш, мои мнениjа много редко се бришат... последното мое обришено беше за нарушение на правилата и за него хората са си совсем прави... штом не требва да има линкове за кракове, нема да има :wink:.

Така де, все пак ние сме на гости тук и требва да гледаме да сме добри гости, а не навлеци.

sto tie cudno

Буахахахахахахахаха, еве зошто имаме вакви теми на форумот. Типичен пример.
Ги имаш сите симптоми за типче со Б`лгарско пасошче, поголемо Б`лгарче и од Б`лгарите.
Пријатен престој на Кајгана!

Sto se cudis, tie se' kradat. Celka istorija e imaat ukradeno. Tatarska rabota, umirat za ovie lujge , pravi Makedonci , osnovaci na vmro .

HristoT.jpg
DameG.gif
HristoB.gif
IvanHN.jpg
PetarPA.gif
AndonD.jpg

filmce

[media]http://s188.photobucket.com/albums/z104/sakoj/?action=view&current=79d5877d.flv[/media]

http://www.focus-news.net/?id=n751180

Божидар Димитров: ште прод'лжавам да посештавам Македонија

26 јули 2007 | 14:22 | Агенција "Фокус"

Софија. Много се радвам, че с'м оценен като нај-голјам враг на македонизма. Това каза за Агенција “Фокус” директор'т на Националнија исторически музеј проф. Божидар Димитров, в коментар за получените см'ртни заплахи македонски националисти.
“Това е една прекрасна оценка за мојата д'лгогодишна работа за освестјаване на населението от македонизма относно неговата национална идентичност и неговата историја. Така подпомагам развитието на реб'лгаризма”, зајави проф. Димитров. “Нјама да взема никакви мерки срешту тази заплаха, т'ј като смјатам организацијата за несериозна”, каза оште тој.
Според проф. Божидар Димитров това веројатно е организација, проследила неговите книги, които се разпространјават и в Македонија. Книгите се разпространјавали и на англијски, вклјучително в Европејскија парламент, доп'лни историк'т.
След с'битијата през декември б'лгарските евродепутати са се оплакали,
че нјамат материали за така нареченија македонски в'прос.
“ште прод'лжавам да посештавам Македонија, да в'зстановјавам б'лгарски военни гробишта, да пиша книги по в'просите на Македонија, докато тази подла л'жа - македонизм'т отпадне”, каза оште Димитров.
“Трјабва да спрат фалшификациите или уништожението на б'лгарската историческа памет, като и по този в'прос работим по линија на јуНЕСКО”, посочи оште историк'т.
Десислава АНТОВА

Улогата на Б. Димитров во бугарското општество е побугарчување и пропагирање бугарштина . Голем АНТИМАКЕДОНЕЦ .

Хехехеее, Божо...мојот омилен Б`лгарски пациент. Та и во Бугарија веќе не го сметаат за читав. Стока на која се палат само пропагатори и глуперди.
Но, секако, и тој е дел од пропагандната серачка машинерија, која, за жал, успева да регрутира и недоволно свесни, желни за пасошче, одродени македонци...

Красимир Каракачанов определи срешта на македонските националисти, които го заплашиха с'с см'рт

26 јули 2007 | 13:29 | Агенција "Фокус"

Софија. Обмислјам да поканја “скопските герои”, които ме заплашват с'с см'рт, на срешта в Скопие. Това зајави пред репортер на Агенција “Фокус” лидер'т на ВМРО Красимир Каракачанов.
Македонски националисти заплашиха с'с см'рт Красимир Каракачанов и Божидар Димитров, с'обштиха за "Фокус" заплашваните.
“Точно на 2 август в 11 часа да дојдат в цент'ра на Скопие пред паметника на Скендер бег. Като са толкова големи герои, да дојдат да си изп'лнјат заканата. Ако посмејат да дојдат там, разбира се”, зајави Каракачанов.
Тој определи заплашителните писма като “поредните глупости, които се в'ршат от определени среди в Македонија”.
Каракачанов каза, че не отрича, че е враг на македонската нација, заштото такава нација нјама.
На в'прос притеснјават ли го заплашителните писма лидер'т на ВМРО отговори, че през последните 17 години това се е случвало поне 17 п'ти. Подобни призиви за разправа с него са публикувани и на страниците на македонски вестник, појасни Каракачанов.
“Докато с'штествува заразата с'рбомакедониз'м, ште прод'лжат антиб'лгарските пројави в Македонија”, каза оште Красимир Каракачанов.
Попитан как'в е п'тјат тази зараза да б'де изчистена, тој отговори: “Тези хора трјабва да б'дат свалени от политическата сцена в Македонија и да отидат там, к'дето им е мјастото - на буништето на историјата”.
Маргарита КОЛЕВА

Агентот на бугарската комунистичка партија , денес лидер на ВМРО-БНД , партија создадена од тајните служби на комунистичкиот режим за борба против македонштината во Р. Бугарија , постојано во јавноста ја искажува својата улога во бугарските тајни служби како агент кој работи против македонската држава и македонскиот народ .
Голем антимакедонец

Божидар Димитатаров ака Козле Бозле и Прасимир Каракацанис си прават обид за себереклама и привлекување на внимание преку измислување на приказни за божемно нивно ликвидирање :uvo:

Антимакедонизмот е добра карактеристика за еден Бугар , истото се користи како предизборен трик .
Луѓето кои се без идеи и без визија , таквите “патриотски “ пароли ги користат како доказ за љубов кон својот народ , кон својата нација .

хи-хи

Е тоа е то. Неко глупо е пишувал за мојот пост. Много ке биде интересантно шо ке биде като Србија и Русија отворат документите на коминтерна и се види како е дошло оно от 1946г. насам. Аз пак повтарјам дека сум македонски б'лгарин по потекло, као што су сите из егеја. И пак повтарам дека немам ништа против лугето от Македонија и хич не сакам да су они бугари, то си е нихова работа. Б'лгарија е за неделимост на границите на Балканите и добри с'седи. Е, очигледно, с'рбокомунистите прод'лжават да водјат РМ к'м всеобшта конфронтација, от којато всички - и нај-вече лугето од РМ - ке загубјат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom