Кој нам е крив за што? Твој пост ми личи на неки добар трип.знам дека има многу видови срби..еве доказ (цитат)..
но кој ви е крив?Се гледа дека историјата на тој африкански србин..Васа Пелагич
ете..јас сум расист..не ги сакам афричките срби..
хе..хе..
Србите не са македонци ама б'лгарите са срби генетика бато.ја мислам дека србите НЕ СА македонци, и 100 годин окупациа го доказа
Imeno, postoi eden interesen patepis od M.S. Milojevic "Dela od Prava -- Stara -- Srbija", otpechateno vo 1871 godina vo Belgrad. Se raboti za prv kooperatven trud na srpskite ucheni od Belgradskiot pashaluk (od Srpsko ucheno drushtvo) da gi opishat ona shto tie go narekuvaat "srpski zemji".
Vo knigata na str. 10 se spomenuva kako Srbite vo 19. vek smetale deka Belgrad bil osvoen od Aleksandar Veliki (Makedonski) vo antichko vreme. Spored srpskite ucheni od 19. vek, Aleksandar Makedonski, koj gi predvodel "Makedonsko-Shkiptskite sili", gi izgonil Srbite od nivnata prestolnina, koi pak bile predvodeni od nivniot Kral Srm, na Pekjskite ostrovi na utokata na rekata Dunav vo Crno More.
Avtorot Milojevic go citira Dionisij Perigit za ovoj nastan, koj izvor spomnal deka se rabotelo za eden ostrov, no vsushnost bile povekje ostrovi:
" Quiposcens ortus -- Dunas -- Euksini pervenit undos Jrringuam Pencem amplexus gurgite quino. "
Spored Milojevic i srpskite uchni, nema dilema deka Aleksandar Makedonski vojuval so Srivalite ili Trivalite (t.e. Srbite). Shodno
tie migrirale na sigurno vo Besarabija (ili "Belasrbija" - spored Veljtman i navodno spored site drugi togashni istorichari). ...
Порфирогенит је врло значајан извор и ниједан озбиљан историчар не може да га заобиђе иако су га неки нзвали "цар лажац".Zoshto bi go osporuvale Profirogenit i vrz koi osnovi? Toa e osnovata na sporot, mislam, vo debatata koi se Srbite.
Не е срамота уопште, шта мене брига како је неко звао Србе кроз историју. Звали су нас и горе, данас нас зову на различите начине.море Синиша..на српски значело..немац..
ама што врска има тоа со латинскиот?..
каде да прочиташ латински, за Серб..исто..роб..опинчар..не е срамота тоа..било-поминало..
Слободно ме питај на овом топику све ћу ти објаснити ако знам и имам времена.читам и никако да сватам..како тоа 1 човек (Вук) створил 1 речник,прв, на 1 народ (Срби),а воопшто да не стапнал во земјата на тој ист народ (Србија)...
Bо Србија? Kаде? Kаде живеел? Kаде работел? Kаде умрел?...Слободно ме питај на овом топику све ћу ти објаснити ако знам и имам времена.
Вук је рођен у Србији анавено. Мало појасни твоју недоумицу за почетак.