Електроника

• Креатор на темата Креатор на темата Commando
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да направам количка (remote kontrol car), но не знам од каде да најдам делови.

Сакам да направам количка (remote kontrol car), но не знам од каде да најдам делови.
Ако си од скопје тогаш Логин е право место . . .релативно се скапи али тоа е тоа. Исто и во скопјанка има Гац електроник али тоа е релативно помала продавница споредено со логин

Mи треба АЦ-ДЦ конвертор.
Дајте некоја шема ама за синусоидален напон.
50до100 вати. 12 на 220 волти.

Дали знаете да ми кажете од каде можам да набавам феритно јадро затоа што прашував по професори кои што биле во околниве продавници ( ГАЦ.... ) и ми викаат дека нема и дека многу тешко ќе најдам..................

Дали знаете да ми кажете од каде можам да набавам феритно јадро затоа што прашував по професори кои што биле во околниве продавници ( ГАЦ.... ) и ми викаат дека нема и дека многу тешко ќе најдам..................

какво феритно јадро??? феритно стапче ли??? или торус некој ти треба???

ах не ми треба повеќе, ми требаше пред нова година правев еден минијатурен фм-радиоприемник за пракса али толку. Па незз како се вика више ме испобунија дали се вика јадро дали се вика стапче хаха. Тоа е позз

шо значи во жаргонот на електрониката "квази врска" ?

Wireless.. :D ...шега.. колку да ја има најверојатно.. да не е заземјување некое?!.. :)

незнам пријателе..денеска учевме за мултивибратори..и тие демек се делеле на Моностабилни,Бистабилни и Астабилни... и некој од овие мултиВИБРАТОРИ работеле со квази врска..

Хммм не се сеќавам баш, многу одамна беше кога го учев ова, но најверојатно под квази врска се мисли дека некоја повратна спрега се изведува преку некој транзистор и така претставува квази врска, а не постои физички (барем не преку електричен вод).. :toe:

Dali mozebi nekoj ima doma pregorena racka od solomon letkum?
Mi treba toa metalnoto delce sto sluzi za pricvrstuvanje na vrvot.
fala odnapred

Ми треба да знам дали можам директно да го намалам напонот од 24 на 12 волти со поставување на неколку зенер диоди (24>21>18>15>12) во серија. ЗНАЧИ САМО ЗЕНЕР ДИОДИ И НИШТО ДРУГО!

ИТНО Е!

Здраво, нов член сум .. сакам да постирам еден сајт за електроника поточно тоа е форум за електроника е сега ако не е дозволено тоа со поставувањево нека го избришат постот
www.elektronika-mk.net мислам дека ќе ви се допадни... има доста шеми.. склопови.... искусни во електроника и тн... видете и сами :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom