за SMD технологија, тука сум... остантото не ме интересира многу... имам другарчиња што понекогаш чепкаат и експериментираат но некако мене тоа не ми е интересно, едно од поинтересните достигнувања на еден стар пријател беше - преку мобилен телефон да ги заклучуваш вратите на автомобилот од било каде и да ги отклучуваш, да го исклучиш моторот и целата електроника - освен таа што е вградена во уредот кој се вметнува во колата затоа што директно од акумулаторот зема струја + си има своја батерија - во случај ако акумулаторот испадне неисправен до 7 дена може да функционира системот и пред се најкорисната работа на таа алатка беше - кога ќе се активира алармот - ти пристига порака.
сакаше да ја усоврши и да стигне до толку што кога би ти скршиле прозор - да ти стигне порака дека е скршен прозорот, кога ќе ти се помести колата да ти стигне и таква порака и слични работи.
сето тоа се работеше на старите ериксони т10/т18 и може со алкател 311/310, мислам дека сеуште ги имам шемите и цели тјуториали како тоа да биде, мал проблем е што повеќе неможат да се најдат такви прости телефони, а на новиве малце потешко се пробива кодот.
типот ептен беше фрик, ама отиде за кенвуд да работи и го немам видено некои 2-3 години :/
ако некој е заинтересиран, нека ми пише ПМ...
целото тоа се состоеше од еден мобилен телефон кој се вградува во кутија со уште некоја електроника и се вметнува во автомобилот, телефонот го насочуваш само кон твојот број да праќа пораки и го дивертираш - да неможе никој да врти, ставаш сим картичка со креди - и каде има мрежа - таму ќе имаш и сигурност за колата...