Електроника

• Креатор на темата Креатор на темата Commando
  • Време на започнување Време на започнување
Праев стабилизиран извор на еднонасочен напон.
Кој сака и шема може да му дадам.
Ако му треба на некој изволте

И јас правам исто така стабилизиран извор на напон ама не можам да најдам трафо 25V 3А ај ако има некој нека каже па да се договориме за цена.

Мене од порано ми била интересна електроникава, ама досега не сум почнал да чепкам нешто, освен нашкола на ОТП малку.
Ај нека бидит некој љубезен од поискусните да ми објаснит накратко како да почнам да се занимавам. Што е потебно за почеток? и така нешто. Фала многу.
Мислам дека тогаш ќе можам да се вклопам малку во темава.

А зошто не си намоташ сам трафо? Земи некој стар трансформатор, само секундарот треба да го премоташ... Има формули со кои се пресметува дебелината на жицата и бројот на навивки во зависност од напонот и струјата што сакаш да ја добиеш на излез...
За формулите ако не знајш кај да најдиш, ќе видам ќе побарам на нет некаде, мислам дека не е тешко да се најдат...

а бе јас знам за едни формули од скриптата за 2 година, ама не знам каде да најдам трафо некое, дека имам само 2,5 трафоа.
и ај за ова да ми помогнете. сакам да правам нешто од ЕРЕ ама треба да се прават накои трансмисии за намалување на бројот на вртжи на моторче. па дали би можел некој да ми каже каде можат да се најдат такви трансмисии или запчаници за сам да си направам.(намалуванјето треба да биде 1:288)

Дечки ако треба некое шемиче пишете ќе се потрудам да ви најдам! Peace:salut:

Дечки ако треба некое шемиче пишете ќе се потрудам да ви најдам! Peace:salut:
Ми треба т.н. „шпион бубачка“,
имам јас една,но многу е едноставна,со микорофон и неколку други елементи ( работи на 9волти ) ,нема домет повеќе од 500 метри,и нема добар квалитет на емитираниот звук,а работи на фрекфенција околу 70мхз...
Барам некоја посложена,што работи на помал напон,со поголем домет и квалитет на звукот,поголема осетливост,и на фрекфенција од околу 500-1000 мхз,ако постои таква,
ако не,дај да видам каква имаш.
По можност,кажимија цената на елементите од истата.

pa dobro ti e be so ce praes ce prisliskues od 10 kilometra? za so ti treba tebe toa ako moze da znam?

за SMD технологија, тука сум... остантото не ме интересира многу... имам другарчиња што понекогаш чепкаат и експериментираат но некако мене тоа не ми е интересно, едно од поинтересните достигнувања на еден стар пријател беше - преку мобилен телефон да ги заклучуваш вратите на автомобилот од било каде и да ги отклучуваш, да го исклучиш моторот и целата електроника - освен таа што е вградена во уредот кој се вметнува во колата затоа што директно од акумулаторот зема струја + си има своја батерија - во случај ако акумулаторот испадне неисправен до 7 дена може да функционира системот и пред се најкорисната работа на таа алатка беше - кога ќе се активира алармот - ти пристига порака.
сакаше да ја усоврши и да стигне до толку што кога би ти скршиле прозор - да ти стигне порака дека е скршен прозорот, кога ќе ти се помести колата да ти стигне и таква порака и слични работи.
сето тоа се работеше на старите ериксони т10/т18 и може со алкател 311/310, мислам дека сеуште ги имам шемите и цели тјуториали како тоа да биде, мал проблем е што повеќе неможат да се најдат такви прости телефони, а на новиве малце потешко се пробива кодот.

типот ептен беше фрик, ама отиде за кенвуд да работи и го немам видено некои 2-3 години :/

ако некој е заинтересиран, нека ми пише ПМ...
целото тоа се состоеше од еден мобилен телефон кој се вградува во кутија со уште некоја електроника и се вметнува во автомобилот, телефонот го насочуваш само кон твојот број да праќа пораки и го дивертираш - да неможе никој да врти, ставаш сим картичка со креди - и каде има мрежа - таму ќе имаш и сигурност за колата...

Да ми кажете некое место каде програмираат разни видови на PIC.......???
И каде може да се најдат запчаници како оние од играчките

Сакам да го направам овa, а ако некој знае да ми каже место во Скопје каде што ќе можам да ги набавам деловите.

Поздрав

Сакам да го направам овa, а ако некој знае да ми каже место во Скопје каде што ќе можам да ги набавам деловите.

Поздрав

Pa i ja sakam ova da go napraem ama ja treba da idem do skopje pa dali ce gi ima svite deloi inace bi trebalo da ima vo Loging ne mi teknue sea kj bese

Pa i ja sakam ova da go napraem ama ja treba da idem do skopje pa dali ce gi ima svite deloi inace bi trebalo da ima vo Loging ne mi teknue sea kj bese

Koga baras nekoi delovi vo skopje Loging neka ti bide posledno mesto za kupuvanje, zasto tamu e mnogu skapo :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom