Математика + ЛОГИКА

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Буковец напиша:
Еве една и од мене.Можда ја знаете ама ај да пробаме.
Имате 27 златници.Еден е потежок од другите 26 за 1 грам. Имате аптекарска вага и со колку најмалку мерења ќе го откриете потешкиот златник :wink: Објаснувања на ЛП
Ah i ovaa e prilicno lesna,
no taa so divljacite ne ja razbiram bas.Dali vo camec mora da bidat dvajca i plus sofer ili vkupno dvajca,i dali moze samo soferot sam da se vozi vo camecot.Ajde neka razjasni nekoj ovaa

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
no taa so divljacite ne ja razbiram bas.Dali vo camec mora da bidat dvajca i plus sofer ili vkupno dvajca,i dali moze samo soferot sam da se vozi vo camecot.Ajde neka razjasni nekoj ovaa
Знам дека е малку нејасна ама лесно се влага во штос
Во чамецот можат да бидат max 2-ца од кој едниот шофер. Без разлика кој од нив двајца
Да, шоферот може сам да се вози
Ако уште нешто не ти е јасно, прашај слободно

Inaku toj so tockite(i 4-te linii brzo se resava,a za toj so 6-te linii mislam bese ,uste mislam)
Не се сомневам дека си ја решил. Ама имаше и такви кои мислеа дека ја решиле, па згрешиле :wink:

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
gerard напиша:
И уште една. Слична како предходната.
Со еден потег напревете равенството да е точно

7 еднаково е на 1

Za ovaa dobiv dve resenia,ednoto e malku smesno ama pak ima smisla

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
gerard напиша:
Еве уште една

Со вакви можеби сте се среќавале и порано.
Замислете дека тие на сликата се шкорчиња. Вие треба со еден потег, со само едно преместување на едно од шкорчињата да направите равенството да е точно. И да нема забуни, мора да е идентитет, значи мора левата страна да биде еднаква со десната. Не можете да земете едно шкорче и да го ставите преку еднаковто и да речете дека левото не е еднакво со десното. Значи мора да биде еднакво.
Се решава. Има финта, ама оној кој има познавање од математика и малку логика нема да има проблем.
Јас и двете задачи не ги знаев, а ги решив. Така да...

Значи, 22 врз 8 еднакво е на 2. Римски се бројките. Тоа е тоа

A ovaa dobiv edno,toa dole imenitel ili broitel li kako se vikase haha da se smeni vo 11.Taka e?

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
gerard напиша:
Знам дека е малку нејасна ама лесно се влага во штос
Во чамецот можат да бидат max 2-ца од кој едниот шофер. Без разлика кој од нив двајца
Да, шоферот може сам да се вози
Ако уште нешто не ти е јасно, прашај слободно

Inaku toj so tockite(i 4-te linii brzo se resava,a za toj so 6-te linii mislam bese ,uste mislam)
Не се сомневам дека си ја решил. Ама имаше и такви кои мислеа дека ја решиле, па згрешиле :wink:
Probav preska u voz i bataliv.Mrazam zagonetki so tocki,ke probam pak posle i ako ne ide ke te zamolam za resenie.
A ovaa so divljacite ke probam bas sega

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Se fativ na divljaicte me iznerviraa i na kraj ja resiv taa so 16 tocki i mislam ok e.Se zainativ so divljacite,ke bidam uporen.

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Aj edna logicka i od mene( no ne matematicka).
Tatko mi od mal me gnjavese so nea.

Glaven pat se deli na dva sporedna pata(eden na levo a drugiot na desno),edniot vodi do Stip drugiot do Strumica.Na samata tocka kaj so se deli patot na dva sporedni stojat dvajca braka od koi edniot SEKOGAS laze a drugiot SEKOGAS ja kazuva vistinata.Bush ide po glavniot pat so negoviot Kadilak i sega saka da odi za Stip no ne znae po koj pat.
Koe e prasanjeto so toj treba da go postavi na eden od brakata za da go najde praviot pat do Stip?

Aj se nadevam ke ja procita nekoj zagatkata pa ke posveti troa vreme.

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Mrazam zagonetki so tocki,ke probam pak posle i ako ne ide ke te zamolam za resenie
Иде или трудно?

A ovaa dobiv edno,toa dole imenitel ili broitel li kako se vikase haha da se smeni vo 11.Taka e?
Јоктур! :ne: :wink:

Пробав да сватам како си напраил 11?! :razmislu:

Za ovaa dobiv dve resenia,ednoto e malku smesno ama pak ima smisla
Ако имаш решение и ако не ти е тешко одоговри со Приватна Порака
Да не издаваме :D

Ајде.. задачите се лесни. Само малку размислување...

e fativ na divljaicte me iznerviraa i na kraj ja resiv taa so 16 tocki i mislam ok e.Se zainativ so divljacite,ke bidam uporen.
:D :D :D И јас едно време се фатив со дивјаците, често пати они мене ме фаќаа... и еднаш конечно јас ги фатив! :idea: :wink:
Ајде, комбинации се во прашање

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Glaven pat se deli na dva sporedna pata(eden na levo a drugiot na desno),edniot vodi do Stip drugiot do Strumica.Na samata tocka kaj so se deli patot na dva sporedni stojat dvajca braka od koi edniot SEKOGAS laze a drugiot SEKOGAS ja kazuva vistinata.Bush ide po glavniot pat so negoviot Kadilak i sega saka da odi za Stip no ne znae po koj pat.
Koe e prasanjeto so toj treba da go postavi na eden od brakata za da go najde praviot pat do Stip?
Буш не вози кадилак :D :D :D

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
No veke ti kazav deka problemite so tockite gi resiv,a duri i tie so rimskite broevi.Samo se mislam kako da ti objasnam na private.
So divjacite mislev i bataliv no ajde denes u metro pak ke mislam.
Bus postavil fino prasanje( i ako e prilicno glup) :pos:
No go negiral odgovorot za da na kraj go najde praviot pat.Znaci epten bil mudar Bush.
Aj sega ke baram nacin kako da ti gi pratam odgovorite.

Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Eve Gerard,pustiv na private kaj tebe.
Sega odam na rabota,dosta mi bese forum za denes.
Pozdrav

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Колку луѓе има на сликата? Што гледате вие?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
5 :):):):)
освен ако во менѓушката не се крие уште еден, ама многу е мало, па не се рачуна, ја останувам на 5!

Kajgana Shop

На врв Bottom