Математика + ЛОГИКА

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Acid напиша:
Жерард, го имам одговорот на задачата со точките. Лесно е, ама тешко дека ќе му текне на некој... :D Да ти пратам доказ по ПП?
Ти верувам! Ајде вечер ќе ја пробам твојата. Се брзам сега :wink:

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Yuhuuu gi resiv i dvete so tockive... za prvata mi trebase samo 1-2 minuti, na vtorata pocnaa da me fakjaat nervite, ama uspeav pred da puknam i da pomislam deka sum trup :oops: :pos: :D

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Јас неможев тие со точките ... се збеснав вчера ... ај ќе се потрудам уште малце вечерва, ако не успеам утре ќе барам помошшш :pos:
Иначе ја решив само таа 7=1 со ќибритчињата ... ќе ти пишам пп gerard :wink:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
OBDN напиша:
Yuhuuu gi resiv i dvete so tockive... za prvata mi trebase samo 1-2 minuti, na vtorata pocnaa da me fakjaat nervite, ama uspeav pred da puknam i da pomislam deka sum trup :oops: :pos: :D
Хм.. За првата верувам, ама за втората (таа јас што ја ставив) мислам дека ќе треба добро да си го измалтретираш мозокот. Може ли да ми пратиш „нацртана“ верзија? Ако си успеала - :aplauz:

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Acid напиша:
OBDN напиша:
Хм.. За првата верувам, ама за втората (таа јас што ја ставив) мислам дека ќе треба добро да си го измалтретираш мозокот. Може ли да ми пратиш „нацртана“ верзија? Ако си успеала - :aplauz:
Moam, daj email poso ovde nemozam da attachiram slika na privatna poraka ako ne se lazam :) a neam kade da ja hostiram...
p.s. sea i so crtanje ke me macis?

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
divine напиша:
Јас неможев тие со точките ... се збеснав вчера ... ај ќе се потрудам уште малце вечерва, ако не успеам утре ќе барам помошшш :pos:
Иначе ја решив само таа 7=1 со ќибритчињата ... ќе ти пишам пп gerard :wink:
Nikoj da ne se osudil da i pomaga... jas se ispotiv, ima i ona da se poti use malku :pos:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
OBDN напиша:
Acid напиша:
OBDN напиша:
Moam, daj email poso ovde nemozam da attachiram slika na privatna poraka ako ne se lazam :) a neam kade da ja hostiram...
marjan@kajgana.com :wink:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
ОБДН, јас стварно немам нерви за вакви работи ... многу брзо ме фаќа нервоза и кревам раце! Вчера на милион наврати преседнував да ја решам, и све станував нанервирана :pos: :pos: :pos:
Само за да не симнам 15kg ќе ве замолам за помош, секако ако не успеам уште вечерва :pos: :pos: :wink:

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Acid напиша:
OBDN напиша:
Acid напиша:
OBDN напиша:
marjan@kajgana.com :wink:
otvori sandace...

Divine: Patience is a virtue :)

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Дивајн
Еве ти помош за деветте точки.

помош: Гледај малку пошироко на проблемот

Доста ти е :nezboram:

Инаку за задачата 7 = 1 ќе ти кажам само :ne:

:D :D Реков дека треба да биде идентитет. Лево = десно. Тоа е идентитет

Ако некој има решение на било која од задачите нека опише со два збора и ЛП за да ме увери :bal:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
gerard напиша:
Дивајн

Добар hint! Дивајн, гледај пошироко! :wink:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
gerard напиша:
Дивајн

Е фала многу!!! :pos: :pos: :pos:
А тоа со равенството, реков да не случајно не мора да е така, како што опиша во првото ... океј, еве ме на старт пак ... ај сега бегам да мислам :razmislu:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
OBDN успешно ја има решено и втората задача со точките!
Секоја чест! :aplauz:

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Имам уште една. Малку покомплицирана е додека се свати. После е едноставна
Вака. Имаме четворица обични "човеци" и четворица човекојадци. Сите се на една страна од реката. Има само еден чамец. Само еден од луѓето е шофер (значи може да го вози чамецот) и само еден од човекојадците е шофер. Треба сите да се префрлат од другата страна на реката, при тоа, на обете страни од реката не смеат да останат повеќе човекојадци од луѓе, затоа што ќе ги изедат. Може да биде еднаков бројот, но на било која страна ако останат повеќе човекојадци од луќе ќе ги изедат и "гејм овер"!
Значи, можете да започнете со тоа што човекот(шофер) ќе пренесе човекојадец(шофер) и со тоа на едниот брег се 3 на 3 на другиот 1 на 1, значи ОК е. Потоа не смее да се врати човекојадецот затоа што да првиот брег ќе станат 4 на 3 и автоматски завршува играта.
Јас мислам дека е јасно. Водете сметка кој е шофер од сите тие, за да не ги помешате. Најубаво се прави со парички, денарките нека ви бидат луѓето, а превртена денарка нека биде шоферот. Ист случај со човекојадците само земете дводенарки. И пробајте... малку е комплицирано, ама додека влезете во штос. После е интересно... а богами и .... :zid:

Со скица вака некако:

Запамтете дека во чамецот можат да се возат само двајца. Како сакајте комбинрајте ги, само запазете на правилата.
Нема никаква финта, нема после да ви речам "епа добро има од страна мост сите преку него ќе поминат"... нема такви работи. Едноставно комбинации се и малку се тешки да ги "стрефите". Се некако нема да ви испаѓа...
Ако има нешто нејасно - тука сум
И то

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Оваа финта ми е омилена. Ако сте го гледале Умри мушки (не знам кој дел) можеби и ќе ја знаете. Ако не сега ќе ја поставам па ќе видиме...

Имаме две канти. Едната е од три литра, другата од пет. Задачата е во таа од 5 литри да наполните точно 4. Имате вода на располагање колку сакате, да претурате да истурате... како знаете таа од 5 литра да ја доведете РАМНО 4! При тоа нема да ви важи она - ќе го поделам на пола, па ќе му ставам цртка... дрн мрн. Чисто со комбинации на истурање претурање од една во друга и никако на друг начин. Замислете си ги некако со неправилна форма како не би имале шанса да ја делите кантата на ..што знам.. 5 еднакви дела. Ме разбирате?
Е така... чим ме разбирате, еве сега и една скица. Па пробајте

пс - на Умри мушки задачата им беше да го направат ова во рок од минута(помалку од минута) и кантата да ја стават врз бомбата како би се деактивирала. Инаку - бум

Kajgana Shop

На врв Bottom