Дијанетика и Скиентологија

S

smart ass

Гостин
А ме интересира...тетаните...нели биле од различни вонземски раси,епа како може тогаш сите да се адаптираат на човечкиот мозок...абе необјаснива работа е ама...

И тој ксену,има некои моќи или е само лорд и имал империја??

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
А ме интересира...тетаните...нели биле од различни вонземски раси,епа како може тогаш сите да се адаптираат на човечкиот мозок...абе необјаснива работа е ама...

И тој ксену,има некои моќи или е само лорд и имал империја??

Брат, има многу научна фантастика и многу „легенди“ врзани со скиентолошкото учење.

Тоа не е ни толку важно ако го погледнеш криминалот кој се прави, и злоупотребата на човечкиот порив да биде хуман и да помага. На тоа копче луѓето се зезнуваат и забегуваат.

Ама им се гледа крајот, НАЈНОВА ВЕСТ ОД ДЕНЕС Е ПРЕСУДАТА ВО ФРАНЦИЈА, КОЈА ИЗРЕЧЕ КАЗНА ОД ОКОЛУ 1 МИЛИОН ДОЛАРИ ЗА ИЗМАМА НА СКИЕНТОЛОШКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА И СТАФОВИ ВО ЦРКВАТА ВО ФРАНЦИЈА.

ЛИНК: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8327569.stm

1. GUILTY Alain Rosenberg - 2 years prison (suspended) 30,000E fine *+
2. GUILTY Didier Michaux - 18 months Prison (suspended) 20,000E fine *
3. GUILTY Jean-François Valli - 18 months Prison (suspended) 10,000E fine *
4. GUILTY Sabine Jacquart - 10 months Prison (suspended) 5,000E fine *+
5. GUILTY Aline Fabre - 2,000E fine ~
6. GUILTY Marie Anne Pasturel - 1,000E fine ~
7. GUILTY Celebrity Centre - 400,000E fine *. Ordered to publish judgment.
8. GUILTY Scientology Bookstore - 200,000E fine *. Ordered to publish judgment.

* = organized fraud
+ = complicity in the illegal exercise of pharmacy
~ = illegal exercise of pharmacy

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Имене ме интересира зошто би се спомнувала фармациа па уште и нелегална фармациа притоа ... А пак и мислам дека требаше да им забранат финансиска дејност ... Сепак нели е култ , религиа . Што ке има се за да веруваат пари ??? Бар така ке се изваеа од обвинувањата дека ги кршат човековите права .

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Еве и видео:

http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2009/10/27/dcl.bitterman.scientolgy.convicted.cnn

Имене ме интересира зошто би се спомнувала фармациа па уште и нелегална фармациа притоа ... А пак и мислам дека требаше да им забранат финансиска дејност ... Сепак нели е култ , религиа . Што ке има се за да веруваат пари ??? Бар така ке се изваеа од обвинувањата дека ги кршат човековите права .
Ееее зошто фармација прашувате?

Затоа што дел од услугите што ги нуди скн организација, што значи и овде во Хабардов Центар во Скопје, е Програмата за прочистување - Purification rundown.

За таа програма што вклучува трчање и сауна, мора да купиш еден куп витамини кои ти ги продава црквата, а ги набавува на различни начини. Кај нас скиентологот што сега ги продава пакетите витамини не е вработен во Хабардов центар, и ги набавува од Унгарија. Претходно вработениот што ја водеше програмата ги набавуваше од странство, ама на свое лично име. Исто се случува и во другите организации бидејќи, црквата не е овластена да продава витамини, и тоа би го ставило нивниот статус на религија под знак прашалник нормално. оттаму - нелегална фармација, затоа што сепак програмата што ја нудат наметнува луѓето да купуваат витамини преку црквата како посредник.

Една сторија од Центарот наш...

Некаде 2000година или 2001, имаше инспекција во тогашните простории на Хабардов Центар, и ја открија сауната и витамините, и направија неповолен извештај, поради истото - нелегална фармација. Ова не знам како се заташка и после тоа немавме инспекции од тој тип. Најверојанто некој платил нешто...

Исто имавме и трудова инспекција, накај 2003 2004 година и нормално сабајлето сите што беа во центарот беа невработени, и уште една пријава за тоа.... и потоа само Извршниот директор беше легално пријавен. Откако решивме да испраќаме луше на обука во атинската скн организација, тогаш моравме да ги пријавуваме тие луѓе, ама штом ќе добиеја виза ги одјавувавме за да не се плаќаат непотребно давачки.

Интересно а? Најетичната организација на светот...

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
ЛЕЛЕ!!! :pos2: 28.10.2009

Нешто што дури сега го открив, после 4 месеци....

еве како скиентолозите се справуваат со дотогашните нивни „пријатели“ кои го смениле мислењето за Скиентологијата...

Вие, кои сеуште сте скиентолози можете да замислите каква оцрнување на вашиот карактер се прави и во моментов зад ваш грб, а посебно ако и вие ако ја дознаете вистината за скиентологијата...

http://apps.facebook.com/causes/104556?m=de0957a2&_fb_fromhash=a51f9648c31617517439b99211377f5d

Валентина е Валентина Трпковска екс Директор за јавност во Хабардов центар. Сигурно на многумина од вас им го читала Тестот оксфордски ако сте биле во центарот.... Еве примерот за етичност и супериорност како реагира на пост каде учтиво обелоденувам зошто веќе не сум скиентолог.

Браво Вале, сега знам дека скиентологијата стварно ги уништува сите морални вредности кај луѓето.

Целта ги оправдува средствата, главна максима на скиентологијата.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Лелеле ... остро ... Ми велеа дека рбетот на некои такви култови е составен арогантни полу образовани „опинци “ ... Али до сега не верував :) :pos2::vozbud:

Просто ке кажам дека со тоа што вака си ги покажуваат роговите сумљам дека ке привлечат некакво интелегентно членство . А без членство ... Па нема пари ... Јас би да се изгласа закон со кој има забрануваат секакви финансиски трансакции :)

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Лелеле ... остро ... Ми велеа дека рбетот на некои такви култови е составен арогантни полу образовани „опинци “ ... Али до сега не верував :) :pos2::vozbud:

Просто ке кажам дека со тоа што вака си ги покажуваат роговите сумљам дека ке привлечат некакво интелегентно членство .
Абре, што повеќе да кажам....

А си го слушнал ли нивниот официјален претставник на Скиентолошката црква како коментира на екс скиентолозите што открија дека Девјив Мискевиџ ги тепа подредените?

А како излетува од интервјуто, кога новинарот го прашува за Ксену?

Башка целава недела како им помина, на топ листи на Гугл се:

http://today.msnbc.msn.com/id/26184891/vp/33504754#33504754

Карма!!! :pos2:

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Елена ... Многу ме интересира нешто ....
Кажими дали постои вариациа , гранка , секта шо и да е која го отфрла материалното .. и нормално не зема чланарини, пари итн ...
И ако не зошто не би постоела

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Елена ... Многу ме интересира нешто ....
Кажими дали постои вариациа , гранка , секта шо и да е која го отфрла материалното .. и нормално не зема чланарини, пари итн ...
И ако не зошто не би постоела
Засега ја најдов само оваа религија т.н. нова религија или Supplementology која тврди дека не бара донации меѓу другите работи, па сеа...

Ако прашуваш за варијација од Скиентологија, т.е. гранка, ги има многу. Настанати се поради разни неправди и лудила и менување на политиката во Скиентологијата посебно после 82 година, откако Дејвид Мискевиџ доаѓа на власт, после смртта на Хабард. И нормално ОСА одделението на скн црква има уништено неколку такви конкурентски групи, денес познати под името Freezone, Rons org исл.

Ама и тие бараат донации, само колку што знам можда нивните услуги се 10% од вредноста на истата услуга во официјалната скн „црква“.
Што сметам дека е во ред доколку се има предвид дека никој не живее од воздух, дури ни тие што даваат услуги во овие центри. Не верувам дека може да постои билокаков тип на религија (организиран начин на духовно верување), освен ако зборуваме за индивидуалната верба, за која единствено не си обврзан да плаќаш. Но штом станеш член од организирана религија, толку од неплаќањето.

Повеќето од овие групи ги употребуваат оригиналните записи и материјали оставени од хабард, а не изменетите од Дејвид Мискевиџ, кој на секои 10 години вади нови изменети „оригинали“.

Е толку за сега.

Други прашања?

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Ма јас памтам една случка кога шетав со брат ми и ни дојде еден дечко со одело,дотеран и ни рече ЌЕ МОЖЕ ЕДНА АНКЕТА.Ај си викаме,и пазиме што ќе одговориме.И он као прибележува у едно тефтерче.И не прашува дали сакате патувања,пари ли беше ама го гледам дури и заборави да прибележува.Тука веќе му беше последното прашање ДОКОЛКУ МОЖЕТЕ ДА ИМАТЕ ШАНСА СЕ ОВА ПРЕТХОДНО ШТО ВЕ ПРАШАВ ДА ГО ИМАТЕ,ДАЛИ БИ САКАЛЕ ДА ВИ ГО ИСПОЛНАМ.И ние ДА.И ни покажува со прст БИ ВЕ ПОКАНИЛ ВО ЦЕНТАРОН НАШ.Ахам,колку било саатот.Чао пријатно.

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Поздрав Демнач! Добро е што не си бил појќе љубопитен.

А сега еве интересно видео со Борче Мирчевски, Извршен директор на Нарконон
Балкан, скиентолошка фронт група, која ги третира зависниците со скиентолошки методи од Л. Рон Хабард.

Интересно е што никаде не спомнува Рон Хабард или Скиентологија...

Kajgana Shop

На врв Bottom