Чуден/Чудна

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Ме интересира вашето мислење за изразот кој често го употребуваме: "чуден е" / ‘‘чудна е‘‘. Дали со тоа се мисли дека човекот е глупав, дали е тоа поради начинот на облекување, дали е според однесувањето, или? :toe:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Glupav vo nikoj slucaj. Cudno da se oblekuva da, spored odnesuvanjeto moze. Ima i drug izraz otkacen koj poveke preovladuva za odnesuvanjeto.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
За се се употребува ама ко ќе кажат види го каков е чуден, на шо мислат најповеќе?:toe::)

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Некој што е "изгубен случај" и во облека и во понашање и во изглед...... е чуден :)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.957
„Чуден” за нешто што се разликува од нормалното, нешто кое тешко се опишува, кое не може да го сфатиме итн.
За секој пример е различно, зависи во која ситуација е употребен зборот.

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Често го употребувам овој збор во секојдневниот речник:

чуден си ми-најчесто се однесува на блиска личност, која моментално сменила однесување и се гледа дека нешто не е во ред.

колку чудно-нешто што ќе ми се случи вон дневната „рутина”, невообичаено, понекогаш со негативна конотација.

ништо чудно- нешто што не ме изненадува ама баш ич, очекувана реакција.

Не го употребувам зборов за опис на физички изглед на личност, само за понашање.:)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Обично, “чуден човек“ се користи за човек којшто не се вклопува во мнозинството, па на луѓето им е чудно неговото однесување.

mALEFACTOr

..:[iluzionist]:..
Член од
30 април 2007
Мислења
512
Поени од реакции
24
обично викам дека некој/а е чиден ако неговото мислење е поинаку и погрешно од останатите, иако греши тој сепак е убеден во своето мислење. чуден е оној кој е поразличен од останатите. тоа не значи декае глуп туку дека е поразличен само, а со тоа и чуден.

HeRbEs

-WandereR-
Член од
21 јуни 2005
Мислења
766
Поени од реакции
272
Чуден/Чудна во никој случај не би ми асоцирало со глуп/глупа далеку од тоа.Најверојатно би помислил дека чудно или чудна е доколку има необично однесување,движење,зборување итн.Облеката ми нема никакvo значење пошто денес во модава не се знае кој пие кој јаде :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Според моите ”филозофски” :) размислувања чуден/чудна е некој/а кој стрчи од заедницата. Некако сите негови размислувања, постапки се различни од другите. Убеден е дека може да турни ѕид со глава.

Член од
5 април 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Bree Martins,mnogu si cuden,ova e stvarno mnogu golem opst poim za da se komentira :smir: .

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
Cuden/na najcesto spored fizicki izgled, nacin na razmisluvanje...mn poznavam takvi :)

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Чуден е секој оној што ќе предизвика запрепастена гримаса и чувство на збунетост кај мене со некоја негова постапка, или со самата негова појава.:)
Иако често за „нечудни“ нешта го употребувам тој термин...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom