Mетал

Метал

• Обожавам

Гласови: 622 54,3%
  • Слушам чат-пат

Гласови: 287 25,1%
  • Не ми прави толку мерак

Гласови: 104 9,1%
  • Неможам органски да го поднесам

Гласови: 132 11,5%

• Вкупно гласачи
    1.145
Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Dragonforce-Срање у боја,шо е тоа ебате,на Rusty Cooley warm-up вежбите?!
Коа сме више кај Studioforce, да не се пријави некој на аудицијата за нов вокалист? :pos2:

Г

Господ

Гостин
Коа сме више кај Studioforce, да не се пријави некој на аудицијата за нов вокалист? :pos2:
Пак ли мењале :/
Досеа спотовите шо сум им ги видел увек е различен тип со сличен глас,или истиот е некој камелеон :S

Член од
26 ноември 2009
Мислења
171
Поени од реакции
8
Добро бе, до кога ќе се филмаме вака? До кога квалитетот на музиката ќе го оценуваме според брзината на „музичарите“?!?
Сеа факт е дека Metallica не знаат ни една песна да склопат како што треба и дека Necrophagist, Buckethead и Dream Theater се врвни уметници, ама тоа не се однесува на 80% од техничарите шо се појавуваат. Не може да се оценува музичар според брзината, уметноста е таа што треба да се цени. Како што кажа и самиот, на 18-19 години се појавуваат дечишта шо научиле да свират брзо, а нажалост врска немаат од музика...
Epa kako so kaza Smexy_Bit sekoj si bara nesto so saka vo muzikata jas baram tehnika i brzina toa mi e bitno tebe nesto drugo.Mozeme so denovi da debatirame ali dzabe e:):):)Epa brate tie decista koi ti gi vikas so tek na vreme ke naucat muzika ama ke se vo blaga prednost spored mene bidejki za niv tehnikata i briznata ne se nenadminliv zid vo kreiranjeto na svoja muzikata.Ako site sakavme isto kade ke ni bese krajot site eden stil na muzika ke slusavme i toa ke e:):):).Decistata ke naucat muzika bez gajle ama sto e so tie so veke ne se decista a nemaat nauceno muzika a sepak se ceneti:).Ima primeri eden ton od takvite ,,legendi'' koi sporedeni so samo edno dete od tie decista ke ispadne kako smesen klovn vo gradinka:):):)

Додуша ни ја не знам шо сакам да кажам сеа намлатив празна слама али нема везе,само знам ако нешо ви се свиѓа слушај и не му ја мисли многу :)
Taka e brat se soglasuvam ako nesto mi se sviga sekako deka ne znaci deka mora i na drug da mu se sviga.Ne e poentata da se nafrlame eden na drug koga ne ni se sviga toa sto ke go kazi drugiot.ALi dobro koga sme ufilmani sekogas ima nekoj da ne pouci koj e vrven muzicki kriticar koj ke ne pouci sto cini a sto ne cini.Barem na toa moze da sme srekni:):):)

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Пак ли мењале :/
Досеа спотовите шо сум им ги видел увек е различен тип со сличен глас,или истиот е некој камелеон :S
Не бе истиот им беше цело време. Го шутнаа пред некој месец и одма распишаа конкурс. Еве ги, уште не можат да најдат. Ниеден добар вокалист не сака да пее во срање бенд, а од пријавените до сега 2-3 души дали вредат. Од време на време глеам клипчиња на YouTube од пријавените на аудицијата и има некои што се ептен за грев. Ко Метал Идол да гледам... Мислев и ја да се пријавам едно време, али ми текна дека немам хелиумски глас како ZP Theart:pos2:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Epa kako so kaza Smexy_Bit sekoj si bara nesto so saka vo muzikata jas baram tehnika i brzina toa mi e bitno tebe nesto drugo.Mozeme so denovi da debatirame ali dzabe e:):):)Epa brate tie decista koi ti gi vikas so tek na vreme ke naucat muzika ama ke se vo blaga prednost spored mene bidejki za niv tehnikata i briznata ne se nenadminliv zid vo kreiranjeto na svoja muzikata.Ako site sakavme isto kade ke ni bese krajot site eden stil na muzika ke slusavme i toa ke e:):):).Decistata ke naucat muzika bez gajle ama sto e so tie so veke ne se decista a nemaat nauceno muzika a sepak se ceneti:).Ima primeri eden ton od takvite ,,legendi'' koi sporedeni so samo edno dete od tie decista ke ispadne kako smesen klovn vo gradinka:):):)

Taka e brat se soglasuvam ako nesto mi se sviga sekako deka ne znaci deka mora i na drug da mu se sviga.Ne e poentata da se nafrlame eden na drug koga ne ni se sviga toa sto ke go kazi drugiot.ALi dobro koga sme ufilmani sekogas ima nekoj da ne pouci koj e vrven muzicki kriticar koj ke ne pouci sto cini a sto ne cini.Barem na toa moze da sme srekni:):):)
Изгледа не сме се разбрале добро, друго ми беше муабетот. :)
Зборував за проценувањето на квалитетот на една песна, а не за личниот вкус. Вкусот си е релативна работа, секој си слуша тоа што си сака (има луѓе што уживаат и во блек металот на пример :pos:). Муабетот ми беше, дали брзината на гитаристот е доволен критериум за да се одреди квалитетот на една метал песна?
Јас можам да пишувам многу брзо на тастатурава, дали тоа ме прави мене добар писател? Смешно е, нели? :) Тоа дали сум добар писател или не потполно зависи од мојата креативност, а брзината нема никаква улога тука...
Исто е и кај музикава - постојат гитаристи што свират екстремно брзо на нивните гитари и прават извонредна музика, но постојат и такви кои само знаат да свират брзо.
Зошто мислиш дека некој што не е техничар би изгледал смешно во споредба со техничарот? Нема врска тоа, уметник ти е човек кој што знае како да состави некое прекрасно дело (без разлика дали е брзо или не). :)
И не се нафрлуваме еден на друг - повеќето што сме во дискусијава слушаме технички или прогресивни метал бендови. :)

Член од
26 ноември 2009
Мислења
171
Поени од реакции
8
Зошто мислиш дека некој што не е техничар би изгледал смешно во споредба со техничарот? Нема врска тоа, уметник ти е човек кој што знае како да состави некое прекрасно дело (без разлика дали е брзо или не).

И не се нафрлуваме еден на друг - повеќето што сме во дискусијава слушаме технички или прогресивни метал бендови.
Sega se razbirame:):):).Ali mislev onaka deka poveke bi bilo sou da go gledas kaj so sviri Rusty Cooley,Loomis,Romeo od Slash na primer spored mene:):):).Isto i Batio moze ne e nekoj si muzicar ali pravi prekrasno sou vo zivo:):):).Za mene vo zivo ne e nekoj nastap ako nema nekoja improvizacija nekoja luda solaza i nesto nadovor od temata na pesnata:):):).Mislev ke izgleda smesno radi so vo zivo spored mene ke napravi pomalo sou za vkus na gitarist otkolku dobriot tehnicar koj ke ja zapali publikata do maksimum:):):).Ne e se do muzika i souto e bitno:):):).Nekoj znae da naprai pesna od 2 rifa i da zvuci jako epten ali ako odi nekoj da bara virtuoznost na takov koncert nema da najde.Agresija i adrenalin da ali virtuoznost ne:):).Mada nekogas bendovi od dva rifa znaat da mi napravat kef za vo zivo:):):)

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Sega se razbirame:):):).Ali mislev onaka deka poveke bi bilo sou da go gledas kaj so sviri Rusty Cooley,Loomis,Romeo od Slash na primer spored mene:):):).Isto i Batio moze ne e nekoj si muzicar ali pravi prekrasno sou vo zivo:):):).Za mene vo zivo ne e nekoj nastap ako nema nekoja improvizacija nekoja luda solaza i nesto nadovor od temata na pesnata:):):).Mislev ke izgleda smesno radi so vo zivo spored mene ke napravi pomalo sou za vkus na gitarist otkolku dobriot tehnicar koj ke ja zapali publikata do maksimum:):):).Ne e se do muzika i souto e bitno:):):).Nekoj znae da naprai pesna od 2 rifa i da zvuci jako epten ali ako odi nekoj da bara virtuoznost na takov koncert nema da najde.Agresija i adrenalin da ali virtuoznost ne:):).Mada nekogas bendovi od dva rifa znaat da mi napravat kef za vo zivo:):):)
Епа сеа... музика и шоу се веќе 2 различни работи и тука веќе се враќаме на прашањето на вкусот. Јас на пример, не слушам музика за да се забавувам и воопшто не ме интересира какво шоу ќе направат музичарите. Еве Rammstein види ги какво шоу прават, ама пак некако не ме привлекуваат. :)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Што правите некои банални споредби не ми е јасно...
Не е битно кој е сега поквалитетен бенд или кој бил порано.
Кој имал подобри песни и албуми порано и сега.

Битен е моментот.
Да бидеш иноватор, да бидеш пионер.
Металика беа пионери и треба респекат а не споредби со Dream Theater (иако според мене се на многу по завидно ниво од Металика).

Значи иновативност и оригиналност.
Ме нервира некој кога ќе ми каже дека Џими е слаб гитарист (а замисли во негово време што гитаристи имало..) или пак Van Halen биле срање (а први го употребуваат MXR effects педалото)...

Абе Аврил Лавињ е најбољи метаљац шо има чекорено по пеколо!

Г

Господ

Гостин
Shadow,се е до масата,тоест што публиката мисли за парчето за кое се дискутира.Ипак е ради вкусот.Пошо еве рецимо Металика имаат миљарда фанови и сега ако се појавам јас или ти да им кажуваме што според нас во Металика не чини ќе не сметаат за лаици.
Викаш не слушаш музика да се забавуваш,али на некој начин тоа е пораката на музиката,добро расположение,душевно добро итн.
Да го искористам примерот со книгата.
Читаш роман бидејки сакаш некој вид на забава,да придонесеш за лично добро расположение,не знам друга причина,пошо музиката првично се прави за себе а после за останатите,нели :)

Е сеа Lord Dragon е на некој начин у право,али да бидеш во ова време иноватор е апла тешко.Дури и Michael Angelo Batio шо свири на две гитари одеднаш не е прв шо свири на два инструменти одеднаш,пошо и он идејата ја земал од тип што свирел на два саксови.
Џими Е иноватор.Мислам дека типот фалело уште на к*р да си залепи трзалица,али неговите песни не ми се свиѓаат што не ми дава за право да го наречам лош музичар.
Според мене,гитаристи можеш да споредуваш според техника и да речеш овој е почист овој е побрз и така натаму али музичари не баш,пошо се дур има еден човек на кој му се свиѓа нешо,не можеш за истото да кажеш дека не чини.

Али ипак не мора човек да измислува топла вода па тоа што го твори да биде добро.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Епа баш тоа се обидувам да го раздвојам - вкусот од квалитетот, да видиме што всушност претставува една квалитетна песна. Дали можеме да процениме колку некоја песна е квалитетна само според нејзиното темпо?
Е сеа за муабетот со романот, пак ќе кажам, квалитетот на тој роман зависи исклучиво од креативноста на авторот - дали го напишал за 3 дена или 3 години ама баш ништо не менува.
Сите знаеме кој виртуоз е Buckethead и колку може да се изживува врз гитарата, но тој сепак се одлучува да прави албуми како Colma и Electric Tears. Дали Colma е помалку квалитетен албум од Cuckoo Clocks of Hell само затоа што е побавен? Се разбира дека не, врвен музичар како Buckethead знае да склопи убави песни без разлика од нивното темпо. :)
Мене кај техничкиот дет метал ме привлекуваат експериментирањата, импровизациите, вметнувањето на џезерски елементи во музиката, а не бројот на искористените техники (sweeping, tapping, арпеџа и шо уште не). :)

А за тоа не се сложувам дека секоја музика е планирана да се слуша исклучиво за забава. Како треба да се забавувам јас ко ќе го слушам погребниот марш од Шопен на пример? :)

Г

Господ

Гостин
А за тоа не се сложувам дека секоја музика е планирана да се слуша исклучиво за забава. Како треба да се забавувам јас ко ќе го слушам погребниот марш од Шопен на пример? :)
Зборот ми беше не забава,туку да како да кажам,да побуди некој вид на расположение во личноста,некакви емоции,да се добие ефектот кој го посакувал авторот,пошо моја претпоставка е дека кога некој ќе напише песна не го прави тоа ај сеа ќе седнам и пишувам туку му доаѓа во рандом моменти,често поради порив на емоции.И по склапање на тоа дело ваљда очекува дека коа ќе го отсвири ќе побуди некакви чувства кај публиката.
Нормално нема да се радуваме на погреби :)
А квалитетот нормално дека не зависи од темпото. :)

Член од
26 ноември 2009
Мислења
171
Поени од реакции
8
Spored mene eden od najdobrite Death Metal albumi:):)

Ме нервира некој кога ќе ми каже дека Џими е слаб гитарист
Toj so go rekol toa stvarno ima glupavo razmisluvanje:):):).Ali e uste poglupavo so javno se bruka so takvi gluposti:):):).Jas Jimmy nikogas ne sum go slusal,nikogas ne sum go svigal,stilot na svirenje voopsto ne mi se sviga preterano dosaden za moj vkus.No,Jimmy bil pioner vo svoe vreme i jas toa go pocituvam i nikogas ne bi plukal po negovoto delo.Kolku i da mi zvuci mene odvratno dosadno i da ne me kefa sepak pred negovoto delo ne mozam da zboram loso.

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Ви претставувам еден многу добар бенд што потсеќа на spiral architect. само што ги најдов, многу ми се допаѓаат, а исто така првиот вокалист и гитарист од spiral architect се тука. имаат само една песна на YT. повелеле:

Kajgana Shop

На врв Bottom