Mетал

Метал

• Обожавам

Гласови: 622 54,4%
  • Слушам чат-пат

Гласови: 287 25,1%
  • Не ми прави толку мерак

Гласови: 103 9,0%
  • Неможам органски да го поднесам

Гласови: 132 11,5%

• Вкупно гласачи
    1.144

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Која е поентата од тоа да се сметаш себеси за фрагмент од таа целина на гомна?
Ти си оноа шо си, го доживуваш металот на сопствен начин, постојано е со тебе, нема потреба да се вметнуваш себеси во купот на прости генерализации од страна на некои исфрустрирани, самопрогласени лидери на метал сцената овде.
Бендот шо го слушаш, го слушаш на мп3, или дома не е важно, ама нивното доаѓање тука не е наменето само за тебе, или за неколкумина.
Тоа шо ти нема да ги посетиш не менува ништо.
Е, сега, тука се појавува проблемот шо таквиот став преовладува кај мнозинството, па се создава еден колективен менталитет, кој веќе континуитивно ги води организаторите до загуба.

Тоа шо посетеноста опадна во соседниве држави во последниов период, ми е повеќе од јасно, а сте размислиле зошто е тоа така?
Кога веќе падна дискусија за Србија.
Металците во Србија, колку шо успеаа да видат изминативе години, ние не можеме ни да сонуваме.

На компјутеров не сум изгледал толку концерти на големи бендови, колку шо они имаа прилика да ги гледаат во живо, да контактираат со нив, да разменат ставови, автограми, фотографии и сл.
Србија, изминативе неколку години беше метал рај, нешто шо тука никогаш ќе го нема.

Гижо, уфурани има насекаде.
И тука на Балканот, и во Флорида и во Скандинавија и во Малезија.

Организаторите, одат во во ѕид, баш напротив.
Тоа шо они си ги гледаат бендовите и земаат автограми, нема да го компромитира фактот, дека одат во енормна загуба, а притоа постојано плукајќи и напаѓајки го таканеречениот метал отпадок.
Ако сакаш доказ, при наредната посета тука, ќе ти донесам еден метал фанзин да прочиташ одредени работи, а патем и ќе продискутираме малку.

Поздрав.
Да се разбереме, ретко каде процентот на уфурани е толкав како кај нас, го знаеш тоа македонското коа ке му речеш на некој ај немаш гз, и овој се фура до немајкаде. Наречи ме дека генерализирам, ама све е тоа од перцепција што сум ја добил. Неможе од 1.000 души у парк, 50 од нив да идат на метал свирки. Другите што изиграваат? (Немам пари, не ми се свиѓа бендот, не идам за инат, имам испит, абе у школо сум, абе ова абе она.) А јебан и скапан бенд како ДФЛ (од музички аспект) коа ке засвири у кастро, или некоја детска хардкор свирка е пуно крца.

А и не гледам зошто ти смета тоа носење на бендов и покрај загубата, и зошто го викаш со глава у зид :)) Веруј они имаат поголемо право да пројадат гомна, него ли од мене или тебе. И тука доаѓа проблемот што никој од нас не сака да ни кажуваат што да правиме (во овој случај Бригада), и доаѓа до распалување на оние што и онака не идат на свирките да речат "е не идам коа не ми е погоден бендот" со што само им се дава поголема причина да си ги покажуваат своите муда дека немале да дојдат (а страшно е и ако повлекуваат со себе и останати.)
Поентата во тоа што сметам како дел од таа целина е само обична самокритика кон мене од самиот мене. Што е чисто људска особина и немора да има врска со "метал" ставовите.

И кажи ми зошто тој метал рај што го имала Србија ке го нема тука? :) И зошто опаѓа?

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
И ја сметам дека коа доаѓа некој бенд од странство (попознат или не, не е битно) треба шо поише луѓе да отидат на свирката чисто за да поддржат метал сцена, а не дека бендот им се свиѓал. И да не им е по мерак, не е тешко 200-300 денари да се најдат, зошто со самото тоа што ќе отидат на свирката, они даваат пари да дојде и некој друг бенд што ќе го сакаат, немаат сите ист вкус...ебаго на какви глупости трошиме пари, ќе има и за нешто стварно добро.

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..точно кажано у псоледниов пост...
..иии брате се изненадив од анкетава..најс ај лајк ит:smir:
..мразам оние кои слушаат друга музика(иако понекад ова рпават и оние кои слушаат метал..)...ќе почнат да јадат за металов..као -лее шсто слушаш-...-ненормална си бее-...- како можеш тоа врескаље...глупирање...вртење со глава да слушаш и да гледаш-...баш обва некои ме рпашуваат...што нема врска...оваа музиам мн ја сакам..поради тоа што во зависност од други музиак(поп...турбо фолк...и др)..све текстојве им са бре за љубов..ко животов наш само тоа да го испунуа(иако сепак е дел)..ама они тотлано претеруаа...а металот(рок..пунк...) текстовите им се нешто поразлични..за се има пишувано бендојве...од свое искуство или од други..тоа е нешто што поради јас го обожавам...:vozbud::vozbud:

U

UnholY

Гостин
Добро, до некаде успеавме да се разбереме и супер тоа.

А каква врска има метал фанзинот ( знам на кој мислиш ), со организацијата на Бригада?
Нормално дека не зборува за организацијата, туку за сосема спротивна работа.
Уште еднаш ќе повторам, го потенцирав фанзинот како елемент преку кој се афирмира тој нивен став кон останатите, според нив, отпадот и кочницата на целовкупната сцена овде.

Сигурно си го прочитал, и знаеш што пишува внатре, особено во воведната статија.
А, ако јас земам да коментирам и да почнам да го критикувам неговото дејствување, нормално, веднаш ќе креирам конфротации и опоненти, кој ќе се обидат да ми го докажат спротивното.
Најпрво, да не јадам гомна, ама рецензиите се катастрофа.
Ако сакате подетално објаснување, пишете ќе ви цитирам, па да се уверите колку е способен за пишување на рецензии.

Да се разбереме, ретко каде процентот на уфурани е толкав како кај нас, го знаеш тоа македонското коа ке му речеш на некој ај немаш гз, и овој се фура до немајкаде. Наречи ме дека генерализирам, ама све е тоа од перцепција што сум ја добил. Неможе од 1.000 души у парк, 50 од нив да идат на метал свирки. Другите што изиграваат? (Немам пари, не ми се свиѓа бендот, не идам за инат, имам испит, абе у школо сум, абе ова абе она.) А јебан и скапан бенд како ДФЛ (од музички аспект) коа ке засвири у кастро, или некоја детска хардкор свирка е пуно крца.

А и не гледам зошто ти смета тоа носење на бендов и покрај загубата, и зошто го викаш со глава у зид :)) Веруј они имаат поголемо право да пројадат гомна, него ли од мене или тебе. И тука доаѓа проблемот што никој од нас не сака да ни кажуваат што да правиме (во овој случај Бригада), и доаѓа до распалување на оние што и онака не идат на свирките да речат "е не идам коа не ми е погоден бендот" со што само им се дава поголема причина да си ги покажуваат своите муда дека немале да дојдат (а страшно е и ако повлекуваат со себе и останати.)
Поентата во тоа што сметам како дел од таа целина е само обична самокритика кон мене од самиот мене. Што е чисто људска особина и немора да има врска со "метал" ставовите.

И кажи ми зошто тој метал рај што го имала Србија ке го нема тука? :) И зошто опаѓа?
Најпрво, да прокоментирам за болтуваното.
Започни од добропознатиот факт дека Србија е мнозинство во однос на нас.
Само Белград има два милиони жители, значи колку целата наша држава.
Друга работа.
Држава, со далеку повисок стандарт, прописни дистрибуитери од странство за буквално се, комплетна организираност на високо ниво, финансиски дури и повеќе од спремни, локации и огромни сали за концерти во прилично голем број и ред други работи.
Друга средина, подруг менталитет, помалку уфураност.
Значи, сакам да кажам дека металот како култура во целост во Србија е проспериран на највисоко можно ниво.
Можеби последниов период и точно е дека опаѓа, ама тоа во никој случај нема да биде фактор за реформација на метал сцената таму и се поврзано со неа.

Процентот на уфураност е голем, тоа да.
Ама уште еднаш ќе напоменам дека тоа го има секаде, не е само проблем кај нас.
Тоа преставува вкоренета карактеристика кај таквиот тип на луѓе, а сигурно не може да го поседуваат само кај нас.

Па и да има 5, 000 души во паркот, никој од нив не е обрзан да оди на концерти и не му е ставен нож на врат за да го прави тоа.
Едноставно, се работи за личен избор, сакам ќе ги посетувам, сакам не, сакам повремено да ги посетувам кога свири бенд по мој вкус итн.
Само работата во која не се согласувам и сум против, се токму таквите кои напразно какаат дека нетрпеливо чекаат да дојде концерт па да отидат, дека не се носат бендови и слично, а кога таква работа ќе се оствари ги нема никаде.
Значи, против гомнојадачите сум, тоа да, ама не и против оние кој не коментираат ништо и си слушаат метал, чисто ради лично задоволство и исполнетост, а посетуваат концерти повремено.

За јадење гомна, ако имаат право, нека јадат гомна.
Како шо они се сметаат за компетентни и полни со солуции за прогрес, така имам право и јас, и ти, и секој да коментира.
Токму таквиот факт кој го спомна, дека со коментирањата од типот, ''не ми е погоден бендот'', се создава иницијатива за поголемо докажување од нивна страна и земање за уште поголемо право за јадење гомна е работа која воопшто не ја сметам за праведна.

И не сакам да ме сфатите офанзивно, и да помислите дека ширам антипропаганда.
Само сум објективен, и се обидувам да разјаснам одредени работи.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Се вратија во свој стил на некој начин, студискава верзија е одлична...има југо во спотов бе :pos: Солото е типично металика-спотов иначе ме асоцира на ништо ново на западот....се на се ми се допаѓа

гаго им беше(или треба да иде не сум сигурен) на промотивниот концерт на гемранија...чекаме негови импресии!!:vozbud:

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.065
Поени од реакции
45.857

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Најпрво, да прокоментирам за болтуваното.
Започни од добропознатиот факт дека Србија е мнозинство во однос на нас.
Само Белград има два милиони жители, значи колку целата наша држава.
Друга работа.
Држава, со далеку повисок стандарт, прописни дистрибуитери од странство за буквално се, комплетна организираност на високо ниво, финансиски дури и повеќе од спремни, локации и огромни сали за концерти во прилично голем број и ред други работи.
Друга средина, подруг менталитет, помалку уфураност.
Значи, сакам да кажам дека металот како култура во целост во Србија е проспериран на највисоко можно ниво.
Можеби последниов период и точно е дека опаѓа, ама тоа во никој случај нема да биде фактор за реформација на метал сцената таму и се поврзано со неа.

Се ми е познато тоа, само мислев да не имаш одговор на тоа зошто кај нас нема никад да се префрли тој рај, и зошто почна таму да опаѓа заинтересираноста.

Процентот на уфураност е голем, тоа да.
Ама уште еднаш ќе напоменам дека тоа го има секаде, не е само проблем кај нас.
Тоа преставува вкоренета карактеристика кај таквиот тип на луѓе, а сигурно не може да го поседуваат само кај нас.

Па и да има 5, 000 души во паркот, никој од нив не е обрзан да оди на концерти и не му е ставен нож на врат за да го прави тоа.
Едноставно, се работи за личен избор, сакам ќе ги посетувам, сакам не, сакам повремено да ги посетувам кога свири бенд по мој вкус итн.
Само работата во која не се согласувам и сум против, се токму таквите кои напразно какаат дека нетрпеливо чекаат да дојде концерт па да отидат, дека не се носат бендови и слично, а кога таква работа ќе се оствари ги нема никаде.
Значи, против гомнојадачите сум, тоа да, ама не и против оние кој не коментираат ништо и си слушаат метал, чисто ради лично задоволство и исполнетост, а посетуваат концерти повремено.

За јадење гомна, ако имаат право, нека јадат гомна.
Како шо они се сметаат за компетентни и полни со солуции за прогрес, така имам право и јас, и ти, и секој да коментира.
Токму таквиот факт кој го спомна, дека со коментирањата од типот, ''не ми е погоден бендот'', се создава иницијатива за поголемо докажување од нивна страна и земање за уште поголемо право за јадење гомна е работа која воопшто не ја сметам за праведна.

И не сакам да ме сфатите офанзивно, и да помислите дека ширам антипропаганда.
Само сум објективен, и се обидувам да разјаснам одредени работи.
Епа Цики за болдираното цело време ти зборам. Затоа ти викам процентот на уфураност е преголем, зашто мнозинство се тие што викаат дека едвај чекаат после ги нема зашто веројатно се префлиле на турбофолк свирки.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Се вратија во свој стил на некој начин, студискава верзија е одлична...има југо во спотов бе :pos: Солото е типично металика-спотов иначе ме асоцира на ништо ново на западот....се на се ми се допаѓа

гаго им беше(или треба да иде не сум сигурен) на промотивниот концерт на гемранија...чекаме негови импресии!!:vozbud:
на 12ти ке биде концертот, лаки бастард Бацилус Гаго

U

UnholY

Гостин
Се ми е познато тоа, само мислев да не имаш одговор на тоа зошто кај нас нема никад да се префрли тој рај, и зошто почна таму да опаѓа заинтересираноста.

Епа Цики за болдираното цело време ти зборам. Затоа ти викам процентот на уфураност е преголем, зашто мнозинство се тие што викаат дека едвај чекаат после ги нема зашто веројатно се префлиле на турбофолк свирки.

Епа тоа е одговорот бе Гижо.
А, друг комплементарен елемент е афирмацијата на преголемата уфураност.
Иако, ќе напоменам уште еднаш, Србија во никој случај нема да го допре дното.
Забавување во прогресот ќе има, ама ништо повеќе од тоа.

Можеби процентот на уфураност е мнозинство во однос на вистинските љубители.
Ама тука доаѓа до израз мојата поента.
Зошто и они вистинските приврзаници, кои еве да речеме не се константни на концертите, да бидат изложени на таа пропаганда и сите тие навреди.
Нека земат оние шо навредуваат нека читнат по лексиконите за терминот индивидуализам и субјективност.
Секој поединец одлучува за самиот себеси и живее на свој начин.

Fuck, Conformism.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.342
Поени од реакции
2.235
Примеќате ли дека во Македонија, Децата што не разбират англиски (НЕ само деца говорам општо за цел народ Македонски) не ги интересире само српска музика и да се пијанчат :toe:
А додека децата (цел народ) кој има разбирање од англиски и музика си слуша метал/рок значи од овде се заклучува дека најдобра музика е металот и рокот. :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom