Јас сум пушач, море не, туку НИКОТИНОМАН, но ќе се обидам да бидам објективна на темава.
Факт е дека пушачите се безобзирни егоисти кога е во прашање нивната зависност која тие милуваат да ја сметаат за навика, значи, факт е дека непушачите трба да бидат заштитени од овој егоизам.
Друг факт е дека цигарите се во слободна, легална продажба и државата уредно си инкасира данок од нив (освен ако не се made in Kumanovo).
Значи, решението мора да биде компромис.
1.На пушачите во јавните установи да им биде дозволено да пушат во одделни простории.
2.Кафаните, кафулињата и рестораните да имаат можност да извадат посебни дозволи за да бидат регистрирани како места во кои е дозволено да се пуши (по пример на дозволите т.е регистрацијата за ноќни клубови која што овозможува подолго работно време), па ако таквите места ги посетат непушачи, тоа би бил нивен личен избор, со тоа што во овие локали би бил забранет влезот за лица под 18 години
oftopic:исто вака може да се регулира точењето алкохол и други негативни појави-кој сака да печали од деца,нема да печали од алкохол).
3.Пушачите да плаќаат за 5% повисоки придонеси за здравствено осигурување.
Инаку, според сегашните законски решенија, пушачите се дискриминирани. За да биде издржано вакво законско решение кое пушачите ги претвора во маргинализирана група треба цигарите да бидат прогласени за нелегален и забранет производ и да ги повлечат од слободна продажба, односно државата да се откаже од даноците кои ги прибира од тутунската индустрија.
Значи, јас сум за фер-плеј, пушење ДА, ама според утврдени правила, а не дискриминација на пушачите или непушачите.