Да се пуши или не?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Дефинитивно не, не само што сами на себе си штетат пушачите него и на тие околу нив. Јас сум иначе непушач а имам неколку пати запалено цигара и едно ме чуди, кога ќе запалам јас не ми смета димот и слично отколку кога некој во моја близина ќе запали е тогаш страшно ми смета дури и на моменти како да ме гуши.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
Дефинитивно не, не само што сами на себе си штетат пушачите него и на тие околу нив. Јас сум иначе непушач а имам неколку пати запалено цигара и едно ме чуди, кога ќе запалам јас не ми смета димот и слично отколку кога некој во моја близина ќе запали е тогаш страшно ми смета дури и на моменти како да ме гуши.
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2: НЕ ЗНАМ ЗАШТО АЛИ НЕШТО МЕ ТЕРА ДА ГО НАПРАВАМ ОВА ПААААА:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

иначе сум ептен против пушењето(астматичар), али сепак се е прашање на избор, ама ако више решиле да се трујат, нека не ти трујат и другите, и го поштуем ептен законот за непушење на јавни места, од лошо лично искуство со пушачи, али сепак од гледна точка на непушач, тешко на пушачите, ај може некој ќе се откаже, па бољњ за него или неа!

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Јас сум пушач, море не, туку НИКОТИНОМАН, но ќе се обидам да бидам објективна на темава.
Факт е дека пушачите се безобзирни егоисти кога е во прашање нивната зависност која тие милуваат да ја сметаат за навика, значи, факт е дека непушачите трба да бидат заштитени од овој егоизам.
Друг факт е дека цигарите се во слободна, легална продажба и државата уредно си инкасира данок од нив (освен ако не се made in Kumanovo).
Значи, решението мора да биде компромис.
1.На пушачите во јавните установи да им биде дозволено да пушат во одделни простории.
2.Кафаните, кафулињата и рестораните да имаат можност да извадат посебни дозволи за да бидат регистрирани како места во кои е дозволено да се пуши (по пример на дозволите т.е регистрацијата за ноќни клубови која што овозможува подолго работно време), па ако таквите места ги посетат непушачи, тоа би бил нивен личен избор, со тоа што во овие локали би бил забранет влезот за лица под 18 години :)oftopic:исто вака може да се регулира точењето алкохол и други негативни појави-кој сака да печали од деца,нема да печали од алкохол).
3.Пушачите да плаќаат за 5% повисоки придонеси за здравствено осигурување.
Инаку, според сегашните законски решенија, пушачите се дискриминирани. За да биде издржано вакво законско решение кое пушачите ги претвора во маргинализирана група треба цигарите да бидат прогласени за нелегален и забранет производ и да ги повлечат од слободна продажба, односно државата да се откаже од даноците кои ги прибира од тутунската индустрија.
Значи, јас сум за фер-плеј, пушење ДА, ама според утврдени правила, а не дискриминација на пушачите или непушачите.

Sk girl

Not Perfect
Член од
6 јули 2008
Мислења
431
Поени од реакции
15
Vrti suci ili me trujat so cigari ili gi trujam.Ja sum pusac na cigari, no znam deka koa ne bev bese isto ko da bev.Toa cadot idese pravo u mene, go vdisuvav toa, mi smetase no se naviknav pa sea duri i jas go pravam istoto na drugite.Da ne treba da se pusi, i jas sum za toa ama lesno e da se kaze tesko e da se napravi.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Дефинитивно сум против пушењето цигари ,затоа што тоа е лоша навика со која си прават штета и самите пушачи и им прават штета на останатите непушачи (пасивни пушачи) кога се во нивна близина. Значи како ние можеме да живееме без пушење така и пушачите можат да преживеат без пушење цигари :toe:.И баш ги подржувам законите против пушење на јавни места,иако не се спроведуваат баш добро но вие пушачите го правите тоа на своја волја,ваша била одлуката дали ќе почните да пушите или не затоа што никој не е роден како пушач па неможе да се откаже сега од пушењето. И уште еднаш ќе кажам пушењето цигари не е неопходно тоа е само лоша навика.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Пушач сум веќе година и пол и пушам по 1 кутија на 2 дена. Е сеа за тие што им пречи тоа. Сватете тоа е наш избор и ке правиме што сакаме и доста со тоа "убаво ви прават со законите, нема да пушите" зашто ептен е безвезе да кажуваш на некого што е добро за него ако тој не го бара. Иначе имам другари непушачи, и тие може да ми кажат што било, али никогаш не ми кажале дека им сметам ако сум со цигара. Значи и тоа паѓа во вода, демек ако пушиш ке останеш без друштво на непушачи. Ај доста од мене. Let it smoke....

Член од
15 септември 2008
Мислења
1.957
Поени од реакции
337
За пушењето не ми е јасно само една работа. Шо корист има човек од пушење,само смука-дува, смука-дува и тоа. Од ништо си го уништува животот. Незнам какво е чуството да се пуши и незнам дали е убаво за другите, но за мене е нешто гадно и никогаш не сум пробал, а и не би пробал доволно сум заклучил од чадот во просторија со пушачи. Несакам пушачите да го сватат овој пост како навреда но тоа е мое мислење и јас велам НЕ за пушењето

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
НЕ!Пушењето е штетно по здравјето!:helou:

S

Sheldon Cooper

Гостин
Не, да сум на местото на Никола Груевски, ќе донесам закон со што цигарите ќе бидат илегални и никој нема да смее да продава цигари. Сеа ке има некој што не се согласува со мене, но верувајте, подобро да бидете луди извесно време без цигари одошто да го изгубите здравјето па и животот.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
И јас би забранил да се пуши, сепак тоа е за здравје на луѓето, ем ќе бидат поздрави, ем ќе се заштедат огромни пари.

Член од
15 септември 2008
Мислења
1.957
Поени од реакции
337
И јас би забранил да се пуши, сепак тоа е за здравје на луѓето, ем ќе бидат поздрави, ем ќе се заштедат огромни пари.

Па затоа се продават цигари во големи количини ем се скапи ем од нив се прави профит у п.м.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Кај мене тоа е исто како - Да се живее или не?

Kajgana Shop

На врв Bottom