Психијатар

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Martin$ напиша:
На темава сакам да зборуваме за вашето милење кон Америчките семејства во врска со психијатрите. Имам брачеда која чува деца во семејство во Америка. И вика дека ако некое од детето ќе употреби некој погрден збор, ако скрши нешто од инвентарот, ако е ненаспиено, ако се љути и мн. вакви работи, одма го носат на психијатар. Дали е ова добро?:?:?

Според мене, малку е и претерано оти ако на дете му правиш само така, мислам дека уште повеќе би се инаетело. А вие? Шо мислите? :)
Ова ми личи на хиперболизирање и тривијализирање на нештата. Убедена сум дека не го носат детето за секоја ситна палавштина на психијатар. Можеби ако тенденциозно крши инвентар у школо на пример, го носат кај советникот (кој е психолог, а не психијатар) на мал разговор и ништо повеќе ( со цел да видат дали стои нешто посериозно позади тој чин на деструкција и сл.)
Поточно, нема воопшто логика да го носат детето на психијатар, затоа што тој не се занимава со таква проблематика. Тој е доктор, кој лекува ментални и душевни пореметувања, препишува медицинска терапија и сл., и едноставно не е во негова област да третира нешта како оние кои ти ги наброја. Затоа не мешајте психолог, психо-аналитичар и психијатар.
Инаку, сосема е во ред да одиш на психолог или психијатар доколку имаш проблем. Пострашно е да се правиш слеп за она што те мачи, и од неосновани предрасуди на околината да не си побараш помош.

Член од
22 мај 2007
Мислења
31
Поени од реакции
2
Америте се луди до коска . кај нив земањето лекови и одење на псијијатар е како здраво како си? Дури има некој истразувања дека преписват ПРОЗАК антидепрсив на деца и младинци којсе по агрсивни то ест од по сиромашните фамилији/

www.apr.org.mk

Член од
6 јуни 2006
Мислења
280
Поени од реакции
5
Ако сам не се решиш дека ќе си се смириш и ќе се обидеш да си ги решиш проблемите, Господ не ти помага, а не па психијатар. Човек сам треба да си се вразуми, неможе некој друг да соли памет и да ми кажува што е добро за мене, а што не!Бар ја така мислам

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Америчките родители се навикнати, секогаш кога не можат да се справат со своети дете, го носат на психихатар.
Таквите разговори со непознати личности и милион заобиколени прашања им прават трауми на децата, особено на малите.
И после во Америка секакви лудаци, јасно бе, кога за најмал проблем разговараш со “некој си“ а твите родители којзнае каде се губат.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
*ANE* напиша:
Ако сам не се решиш дека ќе си се смириш и ќе се обидеш да си ги решиш проблемите, Господ не ти помага, а не па психијатар. Човек сам треба да си се вразуми, неможе некој друг да соли памет и да ми кажува што е добро за мене, а што не!Бар ја така мислам
Психијатар и психолог не солат памет, не кажуваат туку така што е добро а што не, не гатаат, не продаваат бабини-деветини и сл., него тоа се луѓе кои се образувале и кои се реално способни непристрасно и објективно да помогнат.
Одлично ако можеш сама да си се вразумиш. Но не можат сите. Затоа има стручни особи кои можат да им помогнат да ги воочат своите проблеми поради кои се незадоволни, и да им дадат насоки у разрешувањето на истите.
Сепак на крај се зависи од самата личност и нејзинтата желба да биде среќна. Психијатрите и психолозите се само медијатори. Што не значи дека не се потребни. Баш напротив.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Од рагбито направија американски фудбал (фудбал, а нозете се користат само за трчање...:/ ) од кошарката НБА па и од психијатрите секојдневна работа. Зашто би се мачел некој да си го воспитува детето кога може на друг да му плати за да го прави тоа?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Mladata Sarah White (24) psihijatar- odlučila na svoite pacienti da im ponudi sosema poinakva terapija.
Taa pred niv poleka se soblekuva se dodeka ne ostane samo vo dolna obleka . Veli deka taka lugjeto polesno i se otvaraat - koga ke vidat deka taa nishto ne sokriva. Zatoa golemiot broj na pacienti i se mazhite - :pos2:

П

Пепси_

Гостин
Абе за нас сите се луди само ние сме нормални....па психолозите и психијатрите се за тоа да им помогнат на другите а кај нас ова ако го спомнеш како да си ограбил банка или како да си убил човек толку е табу ! И кога ќе му кажиш дека си бил на психолог одма "ааа овој нешто му фали бегај настрана" неедуцирана раја :tapp: Патем ова го пишам оти и јас имам одено на психолог и реакциите на останатите беа никакви,простачки леле крај со ова дете не бидува ништо.

F

Frankie Yale

Гостин
Mladata Sarah White (24) psihijatar- odlučila na svoite pacienti da im ponudi sosema poinakva terapija.
Taa pred niv poleka se soblekuva se dodeka ne ostane samo vo dolna obleka . Veli deka taka lugjeto polesno i se otvaraat - koga ke vidat deka taa nishto ne sokriva. Zatoa golemiot broj na pacienti i se mazhite - :pos2:
Ко што напишал некој коментар на видеово: Зошто само да не повикаш стриптизета? Поефтино е :)

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Од 2007 е темава,и сигурно низ постовите не му дотекнало на некој дека работава не е за психијатар,туку се однесува на психолог.На запад сите имаат свој психолог,а нас векови ќе ни требаат за да сфатиме што е тоа уствари,а додека да појдеме...Нека не чува некоја виша сила :)

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Студира психологија...
Како заклучи дека е психијатар? :)

На оваа треба да и се земе лиценцата за работа.

Член од
3 април 2011
Мислења
31
Поени од реакции
2
прво да се извинам ако во погрешна тема пишувам но ми треба помош. нова сум на форумов и се надевам дека ќе има некој што ке може да ми помогне. Имам 17 години ,трета година во гимназија сум. имам сериозен проблем. во последно време сум како изгубена, премногу се нервирам, станувам хистерична плачам за ситница, се осеќам буквално како најгрдото нешто на светов. Нз како да се снајдам во школо, имам дечко веке 2 години и се плашам дека и него ќе го изгубам. постојано му звонам по телефон имам замислено дека ако не ми крени тогаш е со друга , дека не ме сака и тоа на него му смета што постојано го давам и плачам за се. Карактерот ми се сруши мислам дека го изгубив целосно, и дома постојано се расправам за се. ве молам помогнетеми да станам повторно на нозе зошто ова не сум јас. сакам да сум нормална. се надевам дека и некој постручен ке се обиде да ми помогне. ви благодарам однапред.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
прво да се извинам ако во погрешна тема пишувам но ми треба помош. нова сум на форумов и се надевам дека ќе има некој што ке може да ми помогне. Имам 17 години ,трета година во гимназија сум. имам сериозен проблем. во последно време сум како изгубена, премногу се нервирам, станувам хистерична плачам за ситница, се осеќам буквално како најгрдото нешто на светов. Нз како да се снајдам во школо, имам дечко веке 2 години и се плашам дека и него ќе го изгубам. постојано му звонам по телефон имам замислено дека ако не ми крени тогаш е со друга , дека не ме сака и тоа на него му смета што постојано го давам и плачам за се. Карактерот ми се сруши мислам дека го изгубив целосно, и дома постојано се расправам за се. ве молам помогнетеми да станам повторно на нозе зошто ова не сум јас. сакам да сум нормална. се надевам дека и некој постручен ке се обиде да ми помогне. ви благодарам однапред.
имаш тема за ова http://forum.kajgana.com/showthread.php?30850-Кајгана-психолог тука.
Таму е местото за твојот коментар :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ко што напишал некој коментар на видеово: Зошто само да не повикаш стриптизета? Поефтино е :)
па тоа му доаѓа нешто као неместо на психијатар - нек отидат кај поп на исповед -поефтино ќе им дојде :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom