Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
P

Princ

Гостин
Тие DNS сервери се најдобри. Јас ги користам веќе 2 години, ама пред 1 месец форматирав и сум заборавил пак да ги ставам. Брзо се обновуваат и брзо работат. И не паѓаат така често ко овие на телеком :tv:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Ставете ги овие DNS сервери на мрежната и ќе немате гајле
208.67.222.222
208.67.220.220

Бат, јави се на 0800 12345 и кажи им ја лозинката да ти посеат зелка :tv:
Aj некој нека објасни шо е ова и кај треба да го ставам зашо не сум на електро.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Тие DNS сервери се најдобри. Јас ги користам веќе 2 години, ама пред 1 месец форматирав и сум заборавил пак да ги ставам. Брзо се обновуваат и брзо работат. И не паѓаат така често ко овие на телеком :tv:
Може да ми кажеш како и каде да ги сменам овие днс сервери? Појма неам.. А, да, кога ке ги сменам, се ли исто ќе биде, пошо нели не се од телеком.. Не се разбирам баш у овие ствари :wink:

P

Princ

Гостин
Тони е на електро :/

Значи ако имаш Windows XP:
Control Panel
Network Connections
Тука треба да имаш Local Area Connection
Десен клик и Properties
Двоен клик на TCP/IP
Штиклирај го: Use the following DNS server и внеси ги
208.67.222.222
208.67.220.220

Стисни ОК на двата прозори и рестартирај.

(постапкава ја опишав напамет, немам XP пред мене, ако имате друг оперативен систем кажете)

Едит: DNS серверите го преведуваат одреден домен (пример: kajgana.com) во IP адреса кадешто е хостиран. Значи насочуваат домен кон IP. Немаат никакво влијание врз интернетот или провајдерот. Наместо Т-хоум да ви преведува домен -> IP (нешто што е очигледно дека не го прават, барем во моментов), им дозволуваме на OpenDNS да го прават тоа за нас. Значи се исто ќе биде, дури и подобро, бидејќи OpenDNS се познати како најбрзи за ова.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Тони е на електро :/

Значи ако имаш Windows XP:
Control Panel
Network Connections
Тука треба да имаш Local Area Connection
Десен клик и Properties
Двоен клик на TCP/IP
Штиклирај го: Use the following DNS server и внеси ги
208.67.222.222
208.67.220.220

Стисни ОК на двата прозори и рестартирај.

(постапкава ја опишав напамет, немам XP пред мене, ако имате друг оперативен систем кажете)
Знам дека е на електо, ама немет мсн така шо ај уше биди фин и процедурава за 7ца кажи си ја на памет :)

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Start -> Control Panel -> View network status and tasks -> Change adapter settings -> Десен клик на твојата интернет конекција -> Properties -> Networking -> Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) селектирај -> Properties -> Use the following DNS servers -> ги внесуваш броевите -> OK.

Реконектирај се, и voilà.

P

Princ

Гостин
Знам дека е на електо, ама немет мсн така шо ај уше биди фин и процедурава за 7ца кажи си ја на памет :)
И за 7 е слично.

Control Panel
Пиши network во полето за пребарување и ќе ти ги филтрира резултатите. Најди го View Network Connections и кликни.
Десен клик на Local Area Connections и Properties
Двоен клик на TCP/IPv4
Одбери Use the following DNS server addresses и внеси ги тие IP
Штиклирај "Validate settings upon exit" (за да не мораш да рестартираш компјутер ко на XP) и стискај ОК за да ги имплементираш промените и да ги затвориш прозорците.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Ти дадов зеленко и ти пишав услов, ајде испуни таму :icon_bigg

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Нејќе кај мене.. Направив се како што кажавте, али пак исто.. Шо ќе да е?

P

Princ

Гостин
Мора да сака. Рестартираше мрежна или компјутер после ова?
За да се имплементираат измените, рестартирај мрежна или компјутер, уште подобро.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Мора да сака. Рестартираше мрежна или компјутер после ова?
За да се имплементираат измените, рестартирај мрежна или компјутер, уште подобро.
Го рестартирав компјутерот, а ова да рестартирам мрежна мислиш да се реконектирам на нет, или?

P

Princ

Гостин
Штом си го рестартирал компјутерот, значи и мрежна и конекција си рестартирал.
Појма немам зошто не сака кај тебе, најверојатно ги немаш следено добро упатствата.
Ај отвори пак TCP/IP и кажи ми дали и кои IP-a се во делот за DNS?

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Не треба никаков рестарт, со самото стискање на close си се мења.

Пробај со 8.8.8.8 и 8.8.4.4

Kajgana Shop

На врв Bottom