Баш ме интересира по другите градови како се однесува комисијата, дали работат по принципот на лесна печалба на пари... куткаат и по 3-4 пати за банални работи да не речам и измислици, наоѓаат изговори кои те вадат од такт.
на ист принцип работат насекаде, сите знаат дека по бројот на пари уплатени во касата се делат плати и премии за комисијата, во Струмица е општо-познато и воопшто не треба да се чуди некој ако закасни комисијата саатипол по предвидениот термин за полагање, ако во колата ти смрди на ракија и кромид, ако ти зборуваат по пат која швалерка ја онадил вчера вечер, ако ти викат заеби пешаци не ги пуштај немаме време за сите кои полагаат, а после поради ова те соборат.
како некој претходно што кажа, да се положи на прва без врски е реткост, до минатата година имаше многу такви случаи бидејќи школите имаа сопствена комисија и кога си платил 20.000 за целосна обука и 5 пати колата да ти гаси те пуштат.
за Струмица како далеку помал град од Скопје, може да се претпостави 95 посто од рутата која ќе ти ја дадат како ќе иде, со инструкторот од 36 часови барем 25 возевме по 2 главни улици, една споредна угорнина со стоп знак каде обавезно носат на ручна, како и 3 кружни текови, кои се во склоп на 2те главни улици. буквално напамет знаев каде се наоѓа секоја дупка, шахта, полна линија, знаци, а бев соборен првиот пат бидејќи "многу остро" сум влезел во првиот кружен тек, демек некој позади мене може да ме заобиколи ако се брза некаде и да ме претекне, или му блокирам пат на оној кој е во кружен тек, а знаеме дека оној кој чека за влез во кружен тек мора да ги пропушти возилата. на втора поминав за 10 минути, ме свртеа еден круг по главните улици, не ме носеа ниту на ручна ниту по транзитен пат, 2 семафори и положив.
инаку за возачка овде брзо одат работите, со уверението бев во МВР, една услужна тетка ме слика за возачка, ме прати во пошта отспротива да ми пополнат документи и ми дадат таксени марки, за пола саат завршив и ми рече за 2 недели да дојдам да ја земам возачката.