Нови возачки дозволи

• Креатор на темата Креатор на темата marija aleksova
  • Време на започнување Време на започнување
здр дали може да ми кажете колку време се чека за возачката и дали после 18г се полагаат тестови и градска или мозе и пред 18 јас во мај ке полнам 18 и сакам да знам кога е најдобро да почнам за до мај да ја зеам воза4ката? фала однапред:smir:

Возачката можеш да ја земеш наредниот ден од кога ти е поднесено барањето за неа (ако нема некои гужви и компликации) а пред 18 години можеш само прва помош да полагаш и да ги извозиш часовите.Така да ти сега полагај прва помош, извози си ги часовите и чекај до мај за тестови и градска.
:salut:

Имам положено за B,C,E категории пред нецели 7 години. Возачката ми истекува уште некое време па баш ме интересира во новата возачка кои категории ќе ми бидат заверени??
Ај некој ако се разбира нека пише.
Поздрав

Дали можи да одам на прва помош ама немам лекарско...

Дали можи да одам на прва помош ама немам лекарско...

Може, значи прва помош не се полага само за возачка дозвола, тоа е и од основно познавање и култура.

Инаку батко скоро ќе полага за возачка ЧД

Возачката можеш да ја земеш наредниот ден од кога ти е поднесено барањето за неа (ако нема некои гужви и компликации) а пред 18 години можеш само прва помош да полагаш и да ги извозиш часовите.Така да ти сега полагај прва помош, извози си ги часовите и чекај до мај за тестови и градска.
:salut:
Sto znam jas mojata vozacka ja cekav 1 mesec ipol.

Zakonot za posle 23 ne faka mesto zasto pa vcera koga si odev od izleguvanje vo 3 imase soobrakajka i toa vozaci so dolgo godisno iskustvo.I sto sega demek ako imas iskustvo dve god demek ne mozes da napravis soobrakajka ili pa tie so imat vozacki 2-3 godini ili poveke tie demek ne pijat posle 23 GLUPOSTI !!!!!!!!!!!!!
Kako prvo zakonot e tapa bidejki vozacite pocetnici koga ke zemat kola vnimavaat kolku ke pijat i vnimavaat kako vozat a dodeka postarite gajle nemat i pijat i potoa nie pocetnicite ke stradame.Glupa rabota iskocam so kola vo grad i vo 11 doma kako pa da ne ke si zaletam po 2-3 sokaci kaj nema cajkani i aj doma:pos2:

:) Ај мојава историја да ив ја пишам јас...

Пред да идам у авто школа да полагам му ја земав на татко ми колата и се возев ( поточно не му ја крадев него низ маало низ уличкиве се шлаев а и богами со него бајаги имам возено по селски патишта и по автоатот во бутел што сеуште не е изграден ). Пред да се пријавам у авто школа може имам возено едно месец дена ако не и повеќе али имам многу возено со оглед на тоа што вртев едно 5 6 ПОГОЛЕМИ села и тн... уз спат да додадам дека за почетници е најубаво да почнат да возат по селски патишта за да навикнат на успони кривини брзини ДУПКИ ( мн важен фактор ) и др.

Е сеа коа се пријавив у авто школа исто ко да си возев сам.. тој инструкторот не се замараше мн и мн пошо виде дека ги знам правилата и дека знам да возам и тн... Си се возикав со него накај аеродром центар бутел водно раштак и тн... Инаку полагав со Fiat Punto. Тестови положив од одма со 5 или 6 негативни, градска полигон исто така од прва си положив а за возачката почекав малце.. едно месец дена секој ден идев да ја побарам возачката и конечно тој ми кажа на крај дека ми е готова ама неможеле да ми ја дадат пошто авто школата не платила некоја си таксена маркица од 10 денара

Прво среќавање со сообракќајци ми беше шо да ти кажам.. на десна лента со 100 и со дугачки јас претицам.. ( башка после 10 саат ) :kesa: Сва среќа шо се погоди тој добар па не ми слупа казна :):):)

Инаку овој законов што е за возење после 10 или 11 мене уште не ми е јасен ама знам дека е жива катастрофа !!! Еден собраќаец ме застана еднаш околу 1 саат навечер и следи муабетот.

Полицаец: Добро утро момче.
Јас: Добро утро господине.
Полицаец: Ај да ги видиме сообраќајните исправи.
Јас: Повелете господине...
Полицаец: ( ме гледа дека сум млад ) Сега ако си ми положил вчера а ми возиш денеска кога ке ти спалам една казна од 400 евра има да се чешаш...
Јас ( Срце у петици и се молам да не ми пише казна... Сепак 400 евра не се ко 400 денара )

Проверува дали е се ОК со колата а за тоа време јас седам у кола.. после некои 2 3 минути ми доаѓа со сообраќајната...

Полицаец: Повели момче.
Јас: Благодарам господине.
Полицаец: Знаеш ли ти за законот што е за тазе шовери дека несмеат да возат после 11 сами и што несмеат да возат кола над 1300 кубика ( WTF !!! )
Јас: Знам господине полицаец ама јас го знам поинку законот. Јас знам дека тој закон важи за оние почетници што се со новите возачки оние пластичните и знам дека несмеат да возат после 10 а не после 11...
Полицаец: Епа не е така законот. Законот е дека мора да имаат 3 години искуство за да возат сами после 11.
Јас: Добро господине не сум знаел дека е таков законот..
Полицаец: Ај бришка сега и ако те фатам уште еднаш да знаеш дека ке ти пишам казна.
Јас: Добро благодарам. Пријатно...

Абе сакам да прашам дали треба да имаш 3 год искуство или 2.Пошо мене ми има кажувано полицаец дека треба 2 години а имам читано на повеќе места дека треба 3.Ме имаат запирано повеќе пати и тоа од 12-3 саатот сабајле и ништо ми немаат кажано.Иначе имам повеќе 2 год. возачка.

Абе сакам да прашам дали треба да имаш 3 год искуство или 2.Пошо мене ми има кажувано полицаец дека треба 2 години а имам читано на повеќе места дека треба 3.Ме имаат запирано повеќе пати и тоа од 12-3 саатот сабајле и ништо ми немаат кажано.Иначе имам повеќе 2 год. возачка.
Ако немаш 21 година, треба 3. Ако си постар од 21 година, треба 2.

Патем, денес бев во битолското мвр со намера да прашам како оди менувањето на возачките (мојата важи до 2016 а е од црвените). Ми рекоа дека нема потреба да ја менувам за нова, бидејки и со старата ке можам да управувам со возило до 2016 (т.е. џабе ке дадеш пари кога и црвената важи, а новите важат по 8-10 години и ке ти дојди менувањето на возачка џабе).

Нели имаше некој закон дека до 2010 треба да се заменат? Или се заменуваат како што им врви важноста.

Ако немаш 21 година, треба 3. Ако си постар од 21 година, треба 2.

Патем, денес бев во битолското мвр со намера да прашам како оди менувањето на возачките (мојата важи до 2016 а е од црвените). Ми рекоа дека нема потреба да ја менувам за нова, бидејки и со старата ке можам да управувам со возило до 2016 (т.е. џабе ке дадеш пари кога и црвената важи, а новите важат по 8-10 години и ке ти дојди менувањето на возачка џабе).

Нели имаше некој закон дека до 2010 треба да се заменат? Или се заменуваат како што им врви важноста.

Фала за информацијата.И јас ја имам онаа црвената возачка и ке треба уше 1 година да чекам за да не ме фати законот оти имам 2 години возачка ама имам 20 год.

сега полагам ако паднам ке се пофалам :D

Da ne slusnal nekoj na vesti kazale deka ima nov zakon za polaganje, dodeka ne se zavrsi sredno nema polaganje za vozacka? Ja eve 3 god sum i pravam 18 na 4 juni, pa ako e voa zakonov kako so mi kazuvaat ke treba da cekam do 19 god.

Da ne slusnal nekoj na vesti kazale deka ima nov zakon za polaganje, dodeka ne se zavrsi sredno nema polaganje za vozacka? Ja eve 3 god sum i pravam 18 na 4 juni, pa ako e voa zakonov kako so mi kazuvaat ke treba da cekam do 19 god.
Мислам дека ова влегува во сила заедно со законот за задолжително средно образование.

Значи, тие што се сега прва-втора година, тие ке бидат опфатени од законот. За тебе и сите останати, тој закон неважи и се полага со свидетелство за завршено основно образование.

Poloziv na 18 ,znaev da vozam pred toa.me turnaa toa gnasite na gradska za da"zemam dopolnitelni casovi " kaj niv - se razbira,ama ne zemav:nenene: i poloziv posle gradska po 2 nedeli. inace vozev Citroen C2 :D na plin :D

уплати си додека не е стапен законот во сила,и раат си...имаш 17 и пол,можеш да уплаќаш и да возиш часеви....

Poloziv na 18 ,znaev da vozam pred toa.me turnaa toa gnasite na gradska za da"zemam dopolnitelni casovi " kaj niv - se razbira,ama ne zemav:nenene: i poloziv posle gradska po 2 nedeli. inace vozev Citroen C2 :D na plin :D
крвта да им е***,само со пари да се полнат куткаат луѓе шо знаат да возат супер...некој појма нема,па ќе му се трефне да положи од прва...

конечно положив и јас :)
сега за неколку дена треба да идам во полиција и да земам со мене 2 слики и таму исто да ме сликаат така ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom