Помош, совети, размена на искуства...

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Iskriven objektiv-ima li care?

Денес случајно ми се уклучил апаратот додека ми беше во футролата. Кога го извадив видов дека последното делче од објективот е искривено (од деловите што излегуваат кога се зумира, тоа што е најдалеку од тој што слика). Може ли да се поправи?
Утре го носам во Германос, уште е под гаранција.
Совет?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Росионеро друже носи го во Германос ама физичко оштетуваање е тоа, така да гаранцијата во тој случај не важи.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.403
Поени од реакции
25.267
Имам проблем. Сакам слики од апаратов да префрлам на компјутер. Со кабел го поврзувам апаратов со компјутеров, ама кога сакам да ги земам сликиве се појавува едно The scanner or camera is in use. Please try again later. И пак после неколку проби се појавува ова. Решение?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Имам проблем. Сакам слики од апаратов да префрлам на компјутер. Со кабел го поврзувам апаратов со компјутеров, ама кога сакам да ги земам сликиве се појавува едно The scanner or camera is in use. Please try again later. И пак после неколку проби се појавува ова. Решение?
За апаратот имаш софтвер? Може да не е плаг ен плеј и да не го распознава како мас мемори...или па провери во сетинзите за апаратот како што ти е наместен да го препознава
Мас сториџ дивајс ти е најпаметно, или ако нема таква опција инсталирај софтверот

Член од
6 ноември 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
Планирам да земам Канон А560...Добивам обични батерии со пакетот...Кој пунач и батерии би ми ги препорачале???

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Планирам да земам Канон А560...Добивам обични батерии со пакетот...Кој пунач и батерии би ми ги препорачале???
Најефтините непослаби од 2100 mА/h (гледај да се 4 на број и немаш мака)

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
имам еден проблем од поодамна ама прашав еден чоек шо се занимава со фотографија ми рече дека нема спас ама сепак да си прашам јас. Значи имам црни точки на сликте кога сликам со F5.6 се матни а ако сликам со F36 се оштри, тој човекот ми рече дека е грешка во производството на леќата и нешто има помеѓу леќите внатре btw иам sony dslr a100

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
E kako toa "nema spas"??? Pa a100 e DSLR taka sto kje si ja promenis lekjata (pozajmi ja od nekoj) i kje vidis dali e do nea ili nesto do fotoaparatot

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Сакам да го добијам ефектот - во еден кадар еден ист човек седи стои и лежи на пример а камерата е статична (како на филмови). Значи сликам 3 слики и сакам да ги спојам во една али не преку HDR туку обично спојување а без изобличувања на сликата.. Знае некој со кој софтвер можам да го направам ова?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Сакам да го добијам ефектот - во еден кадар еден ист човек седи стои и лежи на пример а камерата е статична (како на филмови). Значи сликам 3 слики и сакам да ги спојам во една али не преку HDR туку обично спојување а без изобличувања на сликата.. Знае некој со кој софтвер можам да го направам ова?
Можеш:)
Една главна слика а другите ќе ги исечеш и ФОТОШОП:)....со Photomatix за HDR нема да можеш да ги ставиш:(

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Преку HDR можам, го пробав тоа, али сликата ја дава со премногу ефекти. Муабетот ми беше сликата да е иста само лугето да се на различни места во сликата.
Точкест фала ти многу за сечењето :Dhehe

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Преку HDR можам, го пробав тоа, али сликата ја дава со премногу ефекти. Муабетот ми беше сликата да е иста само лугето да се на различни места во сликата.
Епа изгледа дека HDR не ти е баш јасно што е чим пробуваш :pos:
Друг начин имаш...Апаратот ќе го поставиш статично во собата и личноста која ја фоткаш ќе се преместува на разни места...после тоа нормално пак у фотошоп и сите ете три слики ќе ги ставиш во фотошоп на посебни леери и ќе бришеш таму кај што се познаваат луѓето...полесно амин

И со HDR софтвер нема никогаш да го постигнеш тоа

M

mistikraptor

Гостин
чекај сеа, за денски или ноќно време?
ноќно време ај ќе можеш да го постигнеш тоа со долга експозиција и со некаков преносен извор на светлина, да не објаснувам сеа..
а за денски стварно не знам.. а HDR-от ти е за сасвим друга работа..
фотошоп и се е можно :)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Прелесно е бе чоек за дење ти збора, земаш трите фотки, местиш Opacity negde 80 % гледаш што треба да избришиш со гумата бришиш пополека и тоа е тоа ако сакаш туторијал ќе ти направам не е тешко :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom