За децата без родители

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Според Законот за згрижување деца од 18 до 26 години, донесен пред две години по барање на здружението, децата без родители откако ќе ги напуштат домовите примаат социјална помош од 50 евра, сместување, факултетско образование и платени сметки.
Ова се всушност добри вести! Јас мислев дека ги оставаат препуштени сами на себе, да се снаоѓаат без ничија помош. Океј, 50те евра месечно реално ќе им траат не повеќе од два дена, ама стан, платени сметки, факултет?! Ако државава стварно го спроведува законов на дело, тогаш е одлично. Технички поголемиот дел од трошоците им ги покрива, тие треба сами да се снајдат само за храна и останати лични потреби, што можат лесно да ги покријат ако најдат било каква работа, дури и лошо платена, ако земеме предвид дека сметките им ги плаќа државата.

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Јас поодамна работев во близина на домот за деца 11 Октомври, секој ден ме посетуваа две малечки дечиња од по 4-5 годиники, за рачиња фатени и самите шетаа по улица, секој ден им купував нешто за јадење плус слатки, се случуваше и заедно да појадуваме ќе ги седнев до мене и се смеевме им кажував приказни шеги, и колку што бев во можност го споделував времето со нив, и секогаш плачев кога си одеа, и се прашував зошто ваква тажна судбина, зошто некој си го оставил чедото, зарем толку срцето мајчинско ја предало? Како само можела да се откаже од она што во себе го носела, дишела со него 9 месеци, зарем не и го скрши срцето самиот плач при раѓањето?? И сеуште немам одговор на тие прашања.... тагата е огромна на тие деца, но сепак се трудат да растат правилно и да бидат добри луѓе, во секој случај многу пораскинлива е сликата од домот за доенчиња во Битола, абе какви срценца се се оставени сами на себе и на институтот срце да ти пукне( еве се расплакав...) Колку и да пишуваме малку и малку ќе биде...

Малечко, јас ќе направам попис дома од облеката која им е омалена или не ја носат веќе, па што може да се даде на тие дечиња, само информирајме каде и како да ја доставам истата.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Ова се всушност добри вести! Јас мислев дека ги оставаат препуштени сами на себе, да се снаоѓаат без ничија помош. Океј, 50те евра месечно реално ќе им траат не повеќе од два дена, ама стан, платени сметки, факултет?! Ако државава стварно го спроведува законов на дело, тогаш е одлично. Технички поголемиот дел од трошоците им ги покрива, тие треба сами да се снајдат само за храна и останати лични потреби, што можат лесно да ги покријат ако најдат било каква работа, дури и лошо платена, ако земеме предвид дека сметките им ги плаќа државата.
Сето ова важи до навршување на 26-та година, односно до оној период до кој се смета дека можат да се осамостојат. По 26 години мислам дека не се исплаќа никаков паричен додаток. Сепак не се оставаат толку сами на себе, или бар не сите деца. По 18 години, односно по напуштање на домот надлежните им обезбедуваат сместување, работа и паричен надоместок. Има договори со приватни фирми за нивно вработување (се сеќавам дека со маркетите Тинекс имаше таков договор), а дел од децата се вработуваа и по државни органи.

Kajgana Shop

На врв Bottom