еци^^^
Walking the line of nature's palm
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 2.945
- Поени од реакции
- 58
Malce e of topik, ali znae li nekoj kako "pravilno" se cetkaat zabite? Ama ona bash najpravilno, po definicija, kako shto go ima vo 'zabarska kniga'? Prashuvam poshto mi krvarat nepcata nekad, pa sakam da znam dali pravilno gi cetkam. Da, go znam ona 'kruzno dvizenje so cetkata' no kolku vreme, na koja strana, kako gi cetkate zabite odvnatre i sl. Fala odnapred. Zuboneobrazovan.![]()
Е вака,колку што знам ќе ти објаснам.
Според татко ми,кој е заболекар,основно е забите да се мијат навечер,зашто во текот на вечерта остатоците од храна кој сме ја внесувале во текот на денот а се наталожиле на забите,се разградуваат и така се создаваат инфекциите и забниот кариес.Значи основно е забите да се мијат навечер,додека насабајле единствено ги миеме забите поради освежување на здивот.
Миењето на забите треба да трае оптимално до 3 минути,а максимално до 6-7.Се врши со кружно четкање на забите,и тоа секој заб посебно,одвнатре и однадвор. Исто така при миењето на забите треба да го четкате и јазикот зошто и на него се наталожуват остатоци од храната.
Стриктно за твојот случај,со крварењето на непцата,сигурно се работи за некое воспаление зашто не верувам дека толку екстремно ги четкаш па ги раскрвавуваш.
Ќе прашам стручно лице за пошироко објаснување,па ќе го продолжам постов.
Инаку јас користам Колгејт паста за заби,видовите ги менувам.Користам и Колгејт течност за плакнење на устата и ептен сум задоволна.Забите ги мијам најчесто само навечер и наутро.