Ќе остарам, но нема да сум како вас

• Креатор на темата Креатор на темата Eko1
  • Време на започнување Време на започнување

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
30
Локација
Струга
Општо познато е дека човекот додека живее учи.... посебно учи од грешките што тој или тие околу него ги прават....

Нели светот би бил поубаво место за живеење ако на пример:
- Родителите ке ве разбираат 100%
- Комшијата ке сваќа зошто сакате гласна музика
- Вујкото ке знае дека имаш потреба од минѓуша иако си машко
- Комшивката нема да те оговара дека си се вратила во 2 сабајле
- и тнт...

Кои лоши особини... грешки... понашања... реакции... и тн.... нема да ги правите или поседувате вие кога ке остарите?

Eko1 напиша:
Општо познато е дека човекот додека живее учи.... посебно учи од грешките што тој или тие околу него ги прават....

Нели светот би бил поубаво место за живеење ако на пример:
- Родителите ке ве разбираат 100%(уф би било боље)
- Комшијата ке сваќа зошто сакате гласна музика(за среќа ме разбираат зашто се помлади)
- Вујкото ке знае дека имаш потреба од минѓуша иако си машко(цела фамилија ку*тони)
- Комшивката нема да те оговара дека си се вратила во 2 сабајле(со едната се враќаме у исто време, а од зградата ме оговараа туф туф)
- и тнт...

Кои лоши особини... грешки... понашања... реакции... и тн.... нема да ги правите или поседувате вие кога ке остарите?
Сега можеме да кажеме милион ствари кои што „нема„ да ги правиме, ама времето како што се менува пролет лето есес зима така се менуваме и ние. И јас на времето кажував дека нема да пропушам цигари и слично, ама еве пушам и уште многу други примери. Ќе видиме, времето е тоа што ќе покаже неможам јас да предвидам како ќе биде, живееме под различни околности што не градат во тоа што сме. Сепак би ги разбирал помладите од мене(децата, комшичињата) зашто гледам од примерот на еден другар со татко му и моите комшии што стварно ги почитувам и ме почитуваат:)) :helou:Hidra поздрав најдобра си:)

Интересна тема ...:)

Не би дозволила моите деца да "немаат" родител кога ќе им треба или не, сеедно (за мене зборувам, затоа еднина) ... моите секогаш се тука за мене, но поучена од милион такви примери околу мене, нема да ставам никогаш и ништо пред нив ...
Ќе се трудам секогаш за се` да ги разбирам и да им бидам најдобар другар.
Исто кога сум кај децата, нема да им дозволам да живеат во луксузи и да можам да им го дозволам тоа ... парите секогаш го расипуваат човекот, па додека се мали, ќе гледам да ги научам да го ценат секој денар и да не пораснат во нелуѓе.
Нема да ги терам да прават работи што се само за мене исправни и покорисни, дали кога станува збор за учење или излегување или врски ... совети ќе им давам, но наредби, не!
Нема да излегувам во ноќни клубови за млади т.е. каде што нема да ми е место ... во комшии кај моите има еден таков пар, веќе 40-ката ја раситнаа, а сеуште можеш да ги најдеш меѓу 18 годишни ... мислат дека со тоа докажуваат колку имаат млад дух, ама хелоу!!! Која глупост!
Нема моето слободно време да го поминувам со комшивките пред зграда/куќа, за да вршам попис на се` што се случува тука и во околината.
Нема да се бунам за музика (од примерот), дека иако јас имам осет и не го правам тоа, знам дека е нормална потреба на секој човек.
:umorno:

Не ми текнува друго, ќе се надополнам ако се сетам ...

Дивајн напиша:
Интересна тема ...:)

Нема да излегувам во ноќни клубови за млади т.е. каде што нема да ми е место ... во комшии кај моите има еден таков пар, веќе 40-ката ја раситнаа, а сеуште можеш да ги најдеш меѓу 18 годишни ... мислат дека со тоа докажуваат колку имаат млад дух, ама хелоу!!! Која глупост!

:umorno:

Не ми текнува друго, ќе се надополнам ако се сетам ...

Ја пак,баш спротивно!!! Би одела во ноќни клубови каде не ми е место, и кога би имала и 40-тина год пак би одела Хард Рок,ако тоа ме прави среќна и ако се чувствувам убаво меѓу моите пријатели(би си нашла истомисленици на мои години).Зошто да не,ако си стар не значи дека треба да престанеш да живееш?! Погрешно. И ја некад ги осудував старците во кафиќи, од типот што сеа овие прават тука, но сеа потполно ги разбирам. Се дур некој се чувствува млад во духот и додека може, нека си живее како сака. Е сега не личи старци од 60ка да идат по дискотеки(добро они и така не можат), но ако некој се осеќа спремен за таму, ондак ок. Па на крај краева живееме за нас да ни е убаво, а не за другите!!! Така да , додека ми се иде во дискотека, ќе идам! __________________

АуРоРа напиша:
Ја пак,баш спротивно!!! Би одела во ноќни клубови каде не ми е место, и кога би имала и 40-тина год пак би одела Хард Рок,ако тоа ме прави среќна и ако се чувствувам убаво меѓу моите пријатели(би си нашла истомисленици на мои години).Зошто да не,ако си стар не значи дека треба да престанеш да живееш?! Погрешно. И ја некад ги осудував старците во кафиќи, од типот што сеа овие прават тука, но сеа потполно ги разбирам. Се дур некој се чувствува млад во духот и додека може, нека си живее како сака. Е сега не личи старци од 60ка да идат по дискотеки(добро они и така не можат), но ако некој се осеќа спремен за таму, ондак ок. Па на крај краева живееме за нас да ни е убаво, а не за другите!!! Така да , додека ми се иде во дискотека, ќе идам! __________________

А што се промени кај тебе што сега ги разбираш старците по ноќни клубови меѓу дечурланата?

Volkswagen напиша:
WTF is a „минѓуша“?

Немораше цел пост за тоа ... btw, обетка.

Pa mn raboti nema da praam so sea gi pravat moite stari :)

Сите тие трачеви или пак гласни музики од комшии и што знам се што не друго, нема да ме замара. Само ќе си уживам, што сака нека се случува :)

Se slozuvam so Divajn... Nema da im davam naredbi tuku soveti, isto i da imam pari ke gi naucam da gi cenat, za da znae kako se doslo do tie pari i da ne se odnesuva kako da se najdeni na ulica, tuku se vlozilo trud... ke gi ostavam sami da odlucuvaat za sebe jas samo bi gi podrzala i bi gi sovetuvala, pa od greskite se uci... ednostavno ke se trudam da im bidam kako drugarka, da imam razbiranje za niv (posebno vo tinejdzerskite godini)
A za toa deka ima nekoi lugje (postari) sto odat vo sredina kade izleguvaat mladi, navistina spored mene e glupost, pa imaat tie kade da izleguvaat a ne da se mesaat so 18 godisnjaci pa kolku i da se cuvstvuvaat deka imaat mlad duh!

Прво да му одговорам на Еко.
Дечко мој, тие што оговорале како копиљци, ќе оговараат и на стари години, односно тие што се гомца од мали, само ќе обелат во косите и ќе се зголемат во димензиите. Чичкот Фројд рекол дека детето е татко на човекот.
Е сега, бидејќи со своте 42 години сум ставена во категоријата старци, морам и ова да го иаскоментирам:
Дивајн напиша:
Нема да излегувам во ноќни клубови за млади т.е. каде што нема да ми е место ... во комшии кај моите има еден таков пар, веќе 40-ката ја раситнаа, а сеуште можеш да ги најдеш меѓу 18 годишни ... мислат дека со тоа докажуваат колку имаат млад дух, ама хелоу!!! Која глупост!...
Ноќен клуб по дефиниција означува место што е отворено преку ноќ. Место каде што не можеш да влезеш ако немаш лична карта, тука 18-годишни, а во Америкине по 21 година. Место каде треба да си финансисиски самостоен, за да си ја платиш пијачката (или повеќе пијачки). Кажи ми Дивајн, што бараат тие со 18 години, или по тебе тие со млад дух, по такви места?
Да, излегувам по такви места, а колку што ме држи сеќавањето, сме излегувале и со тебе и со поставувачот на темата по такви локали. Изгледа на нокој(и) од нас, не им било местото таму, м?

Kako sto baraat tie so 18godini po takvi mesta, prasanjeto e sto baraat postarite na takvi mesta?! Aceva ne znaci deka toj sto e 18godini nema pari za da si ja plati pijackata ili pijackite, pa cim veke izleglo sigurno izleglo so pari vo dzeb, a ako e bez pari ic nema da izlaga, a za toa tie sto se 40 i nad 40godini neka si odat po kafani ili sto znam kade ali ne im e mestoto tamu kade sto izleguaat mladi

Aceva напиша:
Прво да му одговорам на Еко.
Дечко мој, тие што оговорале како копиљци, ќе оговараат и на стари години, односно тие што се гомца од мали, само ќе обелат во косите и ќе се зголемат во димензиите. Чичкот Фројд рекол дека детето е татко на човекот.
Е сега, бидејќи со своте 42 години сум ставена во категоријата старци....

....Да, излегувам по такви места, а колку што ме држи сеќавањето, сме излегувале и со тебе и со поставувачот на темата по такви локали. Изгледа на нокој(и) од нас, не им било местото таму, м?

Изгледа малку неубаво сум го поставил прашањето.... па ете тоа малку доведува до ситни заблуди.

На почетокот напишав дека човекот додека е жив учи од своите и од грешките на блиските околу него.

Ти со твоите 42 години си возрасна... но сигурно не си стара... така да и ти имаш уште многу да учиш... нели?.... Парот кој што го спомна Дивајн го знам и јас.... тие одат во таков "ноќен клуб" каде што треба да собереш три деца заедно за да испаднат 18 години... а во тој клуб одат сите нивни внучиња... комшивчиња... и тнт.... коишто сакаат да си запалат цигарче.... да се гушнат со некое детенце.... да си поиграат на Babyboy од Бејонс баш исто како и таа на спотот и такви мали ситници кои што за едно младо маже или женче се целта на нивното постоење.... присуството на тој пар во тој локал едноставно ги прави сите други околу нив да се чувствуваат неопуштено.

Ние (т.е. ти, јас поставувачот на темата и неколку други ете повозрасни) сме излегувале, сме се забавувале и сме ги направиле помладите од нас (+/- 10 години) да не љубоморат и да ни завидуваат, нели?.... а убеден сум дека ке си излегуваме уште многу пати и секој нареден ке биде позабавен од претходниот.... но колку што се сеќавам јас никогаш не сме биле опколени од такви малишани коишто ги спомнав погоре.

Така да... лично јас... мислам дека никогаш нема да се чувствувам "несоодветен" во ноќен клуб освен ако е таков "клуб" како тој погоре спомнатиот.... или пак ако моето присуство му смета на синот или ќерката.

А што се однесува до особината која што нема да ја имам во споредба со старците кои што мене денес ме "замараат" е:

- нема да им се мешам на младите кога ке се трудат нешто да направат на своја глава (освен ако тоа не е нешто против закон или против здравје)

Maca напиша:
Kako sto baraat tie so 18godini po takvi mesta, prasanjeto e sto baraat postarite na takvi mesta?! Aceva ne znaci deka toj sto e 18godini nema pari za da si ja plati pijackata ili pijackite, pa cim veke izleglo sigurno izleglo so pari vo dzeb, a ako e bez pari ic nema da izlaga, a za toa tie sto se 40 i nad 40godini neka si odat po kafani ili sto znam kade ali ne im e mestoto tamu kade sto izleguaat mladi

А каде им е местото на тие со 50... 40... 30... години?

Според товојот муабет хронолошки оди вака:

од 1 до 10 години = само кај мама
од 10 до 15 години = само пред зграда
од 15 до 25 години = може кај сака
од 25 до 30 години = може кај сака само ако е младолик/а
од 30 до 40 години = само дома или на театар
од 40 до 50 години = само дома пред телевизор
од 50 до смрт = во пензионерски дом

така?

Eko1 напиша:
А каде им е местото на тие со 50... 40... 30... години?

Според товојот муабет хронолошки оди вака:

од 1 до 10 години = само кај мама
од 10 до 15 години = само пред зграда
од 15 до 25 години = може кај сака
од 25 до 30 години = може кај сака само ако е младолик/а
од 30 до 40 години = само дома или на театар
од 40 до 50 години = само дома пред телевизор
од 50 до смрт = во пензионерски дом

така?

hehe
Ne rekov deka na niv mestoto im e samo doma, ednostavno ne im e mestoto kade sto izleguvaat nivnite deca! Primer odam vo disko i tamu go gledam tatko mi... Uboo ke mi bide cuvstvoto? Sigurno deka ne!

Ехххх, Еко...да е се до годините:)
Нешто што никогаш, ама НИКОГАШ нема да го направам е она што сега и на 25 години го прави една моја комшивка мајка на едно дете. Нема жената работа, па додека детенцето си игра пред зграда, она така фино со една пензионерка, замисли: брои танги по терасите, гледа која колку и каков долен веш имала спружено по жиците:pos::pos::pos:

И на сто години нема да го правам она што за мене лично е неприфатливо, глупаво и крајно неразумно во секој поглед:)

Колку сакаш менувај се и биди современ секогаш ке постои јазот на генерации или она што го сакаат младите ке биде неприфатливо лошо за старите. Така да не се секирам ич за таа работа. Ке бидам лош старец кој ке ги брка сите што прават проблеми со бастунот... Ако треба и ќотек ке јадат а и полиција ке викам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom