- Член од
- 28 јануари 2007
- Мислења
- 9.850
- Поени од реакции
- 1.559
Па да јас така се прелажав со мојот фотоапарат пишува ISO до 4000 и кефој јас си реков леле еј сега навечер фотките како дење ќе ми ги вади, ама откако го зедов видов дека на исо повисокот од 400 ноис пука а за на 4000 , веб камерата вади подобра сликаИСО е останка од добата на аналогни апарати (со филм) и означува осетливост на филм при слабо светло. Кај дигитални апарати тоа значи колку може апаратот да се справи со темни сцени. На пример имаш сликање в црква или музеј или дома или во некоја просторија каде е забрането или невозможно или не сакаш да сликаш со блиц. Една од тие ситуавции е на пример сликање на роденденска забава и дете кое дува во свеќи а светлото е изгаснато во просториата, или сликање на новогодишна елка осветлена само од лампионите или некоја забава во клуб - кафиќ или портрет во просторија..... Тука ако користиш блиц ќе ја одуваш атмосферата, затоа се слика со високо исо 800 и над 800. Ако апаратот има шум на тие вредности сликата ќе биди нејасна, зрнеста и неупотреблива за вадење на поголеми фотографии. Тоа што некој апарат “оди“ и до “високо“ ИСО не значи и дека прави добри слики на високо ИСО. Имаш апарати на кои и ИСО 400 му е проблем па дури сум сретнувал и апарати со шум на ИСО 200 (кое се користи за нормални сцени)
Професионалните апарати без никаков проблем вадат добри слики и на исо 1600 па и на 3200 а за 100-800 да не правиме муабет. Кај “идиотите“ чест проблем е со ИСО -то па најчесто слика во просторија без блиц личи како да е сликана со мобилен телефон а не со апарат.