Ставот на MПЦ кон алтернативната медицина и акупунктурата?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Dali MPC ima stav za alternativnata medicina i konkretno akupunkturata? Upotreba na chaevi, bilki, masazhi i sl.? (ne zboruvam za medicinska praktika koja preporachuva meditacija, "mantarenje" i slichni pojavi popraktikuvani vo istochnite filozofii).

Ova go prashuam filozofski zoshto akupunkturata e svetski priznata za "menadziranje" na bolki.

Ushte Apostol Pavle pishuval za onie na koi stomakot im e Gospod. Imeno Pavle imal "trn" vo grbot (verojatno se rabotelo za reuma) i koga mu se obratil na Gospod za da go isceli, Gospd mu se odgovoril so zborovite: "Dosta ti e mojata blagodet."

Dali ova ni govori deka chovek treba pomalku i da trpi, ili nashata crkva ima neakvo podrugo viduvanje na neshtata?

Zoshto spored nekoi sestrinski pravoslavni crkvi, ako zrelo reagirame na bolka i maka, mozheme da dobieme golem duhoven blagoslov. Spored niv, sushtinata na molitvite ne e da ne chuvstvuvame bolka, tuku da mozheme da istrpime povekje bolka. Koga vo taa borba so bolkite kje izdrzhime do kraj, imame mir i radost na duhot vpreki telesnata bolka.

Mislenja?

trilobite напиша:
Доста интригантна тема.

Zar se somnevashe vo mene? :icon_bigg

Navistina interesen odgovor i od tebe. No dali ima nekoj shto kje ti kontrira?

Неуробиолошки Акупунктурата е еден начин на надворешно влијаење на периферниот нервен систем, при што со на дразнување на некои неурони се праќа сигнал до одредена спречувачка синапса, при што се сопира пренесувањето на сигналот на да речеме на пример одреден неврон кој пренесува сигнал за болка кон централниот нервен систем (ЦНС).
Затоа самиот развој на акупунктурата долго траел, бидејќи треба навистина многу време додека се научи точно кај се наоѓаат овие неврони.
Е сега пошто акупунктурата технички се сведува на ниво на медицина, која се бави со намалување на болки или моментално намалување на болки, не би требало црквата да има поразличен став од тој што го има спрема медицината.

Да не ситничиме многу!

Акупунктурата не проникнува никакви спротивни верски верувања во однос на црквата. Така што можете да бидите предан христијанин,а да практицирате акупунктура. Таквата „цензура” за поедини способности и знаења и покрај конзервативниот став на црквата мислам дека се надминати. Барем искрено сакам да верувам во тоа...

Bacillus gagous напиша:
Е сега пошто акупунктурата технички се сведува на ниво на медицина, која се бави со намалување на болки или моментално намалување на болки, не би требало црквата да има поразличен став од тој што го има спрема медицината.
Не би требало доколку "технички"се сведе само на технички...?!Пример би дал овде на хипноза.Технички може да се сведе на формула,но целта е да се влијае потсвесно на пациентот,башка отворен простор за манипулација итд.
Но дали е тоа можно,доколку знаеме дека скоро секој практикант на оваа метода има различен начин на дијагностицирање на болеста.
А тоа се должи на слободата на филозофското верување кои стои позади оваа метода.
Според изјавата на претседателот на Калифорнискиот Инстутут за Акупунктура Вилијам Дивајн(цитирам):"можете да донесете 1 пациент кај 5 различни практиканти на акупункт. и сите ќе дадат различни дијагнози,а притоа никој нема да биде во грешка"
Мислам дека претставува врата за понатамошни окултни пракси,како што вака ми стои,од око...за акупресурата не сум нешто резервиран,мислам дека е се работи за терапија преку масажи со билки и етерични масла,ако не се лажам.
А тоа е јака работа :icon_razz
Дискутабилни теми,најдобро е да се проучи цела позадина и историја и се околу тоа,пред да се премине на подлегнување на вакви ориентални иљачи.Тоа е мој став.

No spored tvojata logika, takviot odnos mozhe da se prenese i na eden obichen chaj na primer, iako prirodno ("tehnichki") lekovit, mozhesh da mu pridadesh "natprirodni" sposobnosti i mokj.

Verojatno se zavisi od motivite preku koi pristapuvash kon svoeto ozdravuvanje, no i od odnosot so Gospod koj go imash.

Spored tebe, tretman so akupunktura mozhe da bide podsvesno oslonuvanje na silata na ozdravuvanje koja mozhe da bide ne-Hristinanska (znachi ne Bozhja, tuku greshna), no ne mora?!

Gospod rekol deka mora da se grizhish da bidesh zdrav, a kogakje se razbolish da se grizish da ozdraveesh. Teloto e tretirano kako eden vid hram za koj mora da se grizhime. Pred da se pobara pomosh od lekar, pa bilo toa i akupunktura, chovek treba da se stremi da napravi se za svoeto zdravje, da vodi smetka za ishranata i zdraviot umeren zhivot.

Ako akupunkturata vlijae na sprovodot na struja/otpor, na zhlezdite za vnatershno lachenje, itn, ... a so toa i na bolkata koja e rezultat na greshen zhivot, dali akupunkturata mozhe da se smeta za grev?

Misirkov напиша:
No spored tvojata logika, takviot odnos mozhe da se prenese i na eden obichen chaj na primer, iako prirodno ("tehnichki") lekovit, mozhesh da mu pridaash "natprirodni" sposobnosti i mokj.
Можеш,ако си под влијание на особи како на КРТ тв.,онакви како оној..."дете на Господ" и слични случаеви.

Misirkov напиша:
Spored tebe, tretman so akupunktura mozhe da bide podsvesno oslonuvanje na silata na ozdravuvanje koja mozhe da bide ne-Hristinanska (znachi ne Bozhja, tuku greshna), no ne mora?!
Она за потсвесното мислев конкретно на хипнозата,а не на акуп.
Акупунктурата кога би се свела на чисто медицински начин на третман,без примеси на физолофии или суеверија во позадина,(но тоа засега не е случај,како што кажав од примерот),тесно е поврзана со религиозен систем,тогаш е нешто друго,вака,сега за сега имаме чист пример.Ова е случај и со други алтернативни методи,

Misirkov напиша:
Gospod rekol deka mora da se grizhish da bidesh zdrav, a kogakje se razbolish da se grizish da ozdraveesh. Teloto e tretirano kako eden vid hram za koj mora da se grizhime. Pred da se pobara pomosh od lekar, pa bilo toa i akupunktura, chovek treba da se stremi da napravi se za svoeto zdravje, da vodi smetka za ishranata i zdraviot umeren zhivot.
Точно.Но рекол и дека ако ни е потребно исцеление,ако се исцрпени стандардните методи кои се благословени од него(здрави,нормални,чисти и за тело и за духот)да ги бараме директно од Него.
Едно од имињата на Бог е "Јехова Рафа" што значи "Господ кој исцелува"(2 Мојсеева 15:26-26)
Не ќе да е тоа случај со акупунктурата.

Misirkov напиша:
Ako akupunkturata vlijae na sprovodot na struja/otpor, na zhlezdite za vnatershno lachenje, itn, ... a so toa i na bolkata koja e rezultata na greshen zhivot, dali akupunkturata mozhe da se smeta za grev?
Доволно е што имаш свесност дека болестите се последица(не секогаш нормално,некогаш е наследно но пак е иста иако не мора да значи дека човек,дете е директен виновник)на гревот.
Во суштина се што прави човек е грев,се дур не се покае и не го промени начинот на размислување,ставот кон животот наштимано и водено од Божјиот Дух.Друго се е испразно.

Attempt = обид - Трилијане.

Нема ништо окултно во акупунктурата и акупресурата. Убаво објасни Бацилко.

МПЦ, за среќа уште нема јавно декларирани ставови по ова прашање, како што нема (сеуште) поапсени попови за педофилија :):)!

Но тоа не значи дека нема да искаже став ако биде запрашана директно.
Сепак, мислам дека нема да најде ништо окултно и противно на верувањата на православието, особено ако се има на ум дека отсекогаш во Македонија постоело билкарство, а често Попадиите биле тие кои умееле да приготват чаеви, како и да асистираат при раѓање (како бабици).

Garfield напиша:
МПЦ, за среќа уште нема јавно декларирани ставови по ова прашање, како што нема (сеуште) поапсени попови за педофилија :):)!
Од уста не ги истај поповине Гарф.Почнувам да се грижам:raz:
Потсети ме за роденден ќе ти ја набавам книгава

Ко што глеам МПЦ нема негативен став за билкарство и акупунтура, и ја тоа не го знаев. Конечно веќе тие жени што се занимаваат со билкарство и што (би) биле бабици не се гледаат како вештерки.

Зар не беше апукунтурата нешто у врска со некои енергии што течат у телата наши и со некои точки?

Da, beshe i se ushte e "shema" za regulitranje na vnatreshnata energija i toa so mnogu shiroko pole na deluvanje i uchinok. Rechisi sekoja prethodna civilizacija sem ovaa deneshnava "Zapadna" se bavi so balansiranje na vnatreshnata energija vo chovekot. Zapad ednostavno ne go znae toj koncept, go zaboravil, sem ako ne se potseti od veme na vreme na svetoto Trojstvo. ;-)

Ako pomaga na lugeto pa neka e i od djavolot Bog ne bi se protivel ako e vistinskiot

lol..citajki gi odgovorite od Trilobite, prvo si mislev deka on si gi smislil. Tova pred da otidam na Google i najdam stranica na angliski so istite negovi zborovi :pos2::pos2::pos2::pos2:
http://www.gotquestions.org/acupuncture-Christian.html
LOL
A ja misle moze on stvarno e do tolku upaten u sve :pos2:

Anyyyywaaayyyyys

Mislam deka nema nisto losho so akupunturata i deka i hristijanin so najfundamentaliski stavovi ne bi bil "oskvernaven" ako odi da proba. Na kraju krajeva, dodeka si pod tretman nikoj ne ti cati nad glava kako Taoizmot e edinstveniot pat za spas.
Starite religii se skoro sve bazirani na balans. Taka da, mene mi pravi smisla deka i vo nasite tela treba da ima balans za da se zivee zdrav zivot

edit:

Uste edno pogolemo LOL, zatoa sto otkako go napisav ovoj post, postot na Trilcota sto celosno mu bese preveden od taa stranica (a naveden kao da iskaca od negovo razmisljanje i znaenje) go SNEMA!!!! Ah, Trilco, Trilco....se prasuvam samo kolku od tvoite postovi se tvoe vistinsko tvorestvo. Sekoj moze da pravi copy & paste, ili poarno da kazam - prevedi i napisi za da lici kako ti da si seznajniot, a ne go naveduvas vistinskiot avtor na artiklot

edit:

Uste edno pogolemo LOL, zatoa sto otkako go napisav ovoj post, postot na Trilcota sto celosno mu bese preveden od taa stranica (a naveden kao da iskaca od negovo razmisljanje i znaenje) go SNEMA!!!! Ah, Trilco, Trilco....se prasuvam samo kolku od tvoite postovi se tvoe vistinsko tvorestvo. Sekoj moze da pravi copy & paste, ili poarno da kazam - prevedi i napisi za da lici kako ti da si seznajniot, a ne go naveduvas vistinskiot avtor na artiklot
А ти ко да си се родила со тоа шо го знаеш и пишуваш!:tapp:Секој учи од книги,интернет,слушања,зборувања...Тоа ти се одговорите на поставените прашања,а дали се копирани или баба ти ти ги има разкажувано па и не е толку битно важно е да стоиш и да се согласуваш зад и со напишаното.Да се разбуричкам низ интернет сигурно и твоите „мислења„ги има напишано на повеќе места!
Мрчатори бе нишо друго!

А ти ко да си се родила со тоа шо го знаеш и пишуваш!:tapp:Секој учи од книги,интернет,слушања,зборувања...Тоа ти се одговорите на поставените прашања,а дали се копирани или баба ти ти ги има разкажувано па и не е толку битно важно е да стоиш и да се согласуваш зад и со напишаното.Да се разбуричкам низ интернет сигурно и твоите „мислења„ги има напишано на повеќе места!
Мрчатори бе нишо друго!

Знаеш...обично кога наоѓаме некој артикл за некоја тема на интернет, оставаме адреса од каде е извадено. По интернет моите мислења нема да ги најдеш. Ја не се срамам да кажам дека не знам нешто.

А за моите знаења, па нормално дека е од книги итн, затоа и мислев дека и со Трилчо е исто. И затоа се запрепастив кога го видов постот негов од А до Ж преведен, а наведен како негово мислење. Ја озбилно мислев цело време дека е од тоа ти што кажа - книги, слушања, зборувања....

trilobite напиша:
Кога не се наоѓа никој да ви ја брани црквата и верата, и на помош од страна гледате ко на душман.
Сега го сваќам Рафиз Алити кога промумла дека ОНА уствари"ја бранеше Македонија"...и на некој начин е у право.

Оваа тема баш и немаше ништо со напаѓање на црквата. Не е страшно да се каже дека не знаеш нешто. Тоа ми беше смешно, што као да се осеќаш дека имаш интернет-репутација да браниш и одржаваш.

Доста мрчење сеа, случајно ја најдов страната, ми дојде смешно и толку. Мое мислење е само дека ако преведуваме збор до збор од артикл, треба да се наведе изворот од каде е превземено, а не да се презентира као ние да сме го „композирале“ у моментот. Толку.

Назад на темата - Апукунтура.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom