Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Е баш нема врска дека има 2 гб па ставил x64 и сега ќе сецка. Јас така веќе 1 година користам и супер е :)
Си оверклокувал? Провери температури како што кажа, направи дефрагмент на хдд, осигурај се дека немаш лоши сектори и скенирај да не имаш некои вируси итн.
Или прирмер кога кочи така пушти Task Manager и гледај кои процеси се со најголема cpu и ram usage
Му дадов програма да ја провери температурата и се му е ОК...

Му кажав да направи неколку работи (се надевам дека ќе му помогнат)
1) Да ги исчисти непотребните работи од регистерот
2) Да го дефрегментира хдд
3) Да ги исклучи непотребните старт уп програми преку msconfig
4) Да го скенира пцто со 3-4 различни антивируси...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.728
значи вака: мобилниот го уклучив во компјутер и пробав да отворам едно видео од мобилниот али неќеше...пробав да ги гледам и другите видеа али ниедно не се отвараше...пробав и со FLVP Player али ни со тоа не се отвараше...коа отварав со Windows Media Player ова ми се покажа:Прегледај го приврзокот 42518
иначе кога уклучував со Windows Media Player имаше звук али немаше слика
и да додадам: пробав да гледам видеа и од апаратот али ни тие не се уклучуваа...значи ве молам кажете што да направам за видеата од телефон да ги гледам на компјутер...во мобилниот имам многу важно видео и морам да го префрлам во компјутер...фала однапред
quicktime download

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Му дадов програма да ја провери температурата и се му е ОК...

Му кажав да направи неколку работи (се надевам дека ќе му помогнат)
1) Да ги исчисти непотребните работи од регистерот
2) Да го дефрегментира хдд
3) Да ги исклучи непотребните старт уп програми преку msconfig
4) Да го скенира пцто со 3-4 различни антивируси...
Нема потреба да скенира со 3/4 антивирус. Само нека симне, абдејтува и скенира со овие 2 програми.

Hitman Pro & Malwarebytes.

@ One, Обавезно абдејт пред скенирање. Друго, внимателно што бришеш со HItman Pro, знае да биде осетлив/агресивен и да сортира некој не целосно опасен фајл како сумљив, од друга страна Malwarebytes не е толку агресивен и све што ќе најде можеш слободно да бришеш или префрлиш во карантин, и да ако не користиш симни и инсталирај си Аваст 6, одкако претходно ќе го избришеш антивирусот што моментално го имаш. Друга одлична опција ти е и Comodo Internet Security, меѓутоа за него треба да си малце поискусен т.е. корисник кој знае малце повеќе од само да сурфа.

Е баш нема врска дека има 2 гб па ставил x64 и сега ќе сецка. Јас така веќе 1 година користам и супер е :)
Има врска, не значи дека ако ти немаш проблеми дека и он ќе нема, зависи од многу работи..какви програми користи, колку таба отвара од бросверот што го користи, дали често го рестартира пс-то и пред се дали има некој конфликт во самиот оперативен ситем, кај мене Win7 x64 знае да користи и по 3.7гб ако не го рестартирам компјутерот одреден период.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Има врска, не значи дека ако ти немаш проблеми дека и он ќе нема, зависи од многу работи..какви програми користи, колку таба отвара од бросверот што го користи, дали често го рестартира пс-то и пред се дали има некој конфликт во самиот оперативен ситем, кај мене Win7 x64 знае да користи и по 3.7гб ако не го рестартирам компјутерот одреден период.
Па да имаш право од овој аспект. Но предпоставив дека во случајот нема да има врска бидејќи имам 2 гб рам и постар модел процесор (CoreDuo )оверклокуван и користам x64 апликации од Adobe и x64 3DSMax без ниакаков проблем. Така да не знам дали користи нешто по интензивно од тоа..и да просечен uptime ми е 1-2 дена.

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.281
Поени од реакции
8.447
Значи имам кабловски интернет, и вчера ми донесоа едно рутерче на користење па сакам да го приклучам... ми кажаа дека треба да се јавам во централа и да побарам да ми ја сменат ип адресата ... значи го приклучив рутерот све и вифи конекцијата ја наоѓа само нема интернет ни на PC-то ... се јавив да им кажам да ми ја сменат ип адресата и ми рекоа да им кажам MAC адреса од рутерот и прогуглав по нетов и најдов дека вака се бара mac адреса Start-Run-cmd-ipconfig/all

Според тоа што го најдов на интернет ова Physical adrees му доаѓа тоа MAC address, му ја прочитав на операторот и ми рече дека за 15тина минути ќе биде добро... Но интернетот преку рутер уште не функционира... можно е да сум му прочитал некоја друга адреса илитреба пак да се јавувам до сервисот?

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Значи имам кабловски интернет, и вчера ми донесоа едно рутерче на користење па сакам да го приклучам... ми кажаа дека треба да се јавам во централа и да побарам да ми ја сменат ип адресата ... значи го приклучив рутерот све и вифи конекцијата ја наоѓа само нема интернет ни на PC-то ... се јавив да им кажам да ми ја сменат ип адресата и ми рекоа да им кажам MAC адреса од рутерот и прогуглав по нетов и најдов дека вака се бара mac адреса Start-Run-cmd-ipconfig/all

Според тоа што го најдов на интернет ова Physical adrees му доаѓа тоа MAC address, му ја прочитав на операторот и ми рече дека за 15тина минути ќе биде добро... Но интернетот преку рутер уште не функционира... можно е да сум му прочитал некоја друга адреса илитреба пак да се јавувам до сервисот?
Си утнал требало да им ја прочиташ MAC адресата од самиот рутерот на WAN излезот. Но има лек без да се јавуваш. Влези во рутерот и барај опција клонирање на МАК адреса и внеси ја од компјутерот (таа од сликава).

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.281
Поени од реакции
8.447
Си утнал требало да им ја прочиташ MAC адресата од самиот рутерот на WAN излезот. Но има лек без да се јавуваш. Влези во рутерот и барај опција клонирање на МАК адреса и внеси ја од компјутерот (таа од сликава).
Ќе бидеш добар да ми објасниш како ? :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ќе бидеш добар да ми објасниш како ? :)
Епа на секој рутер е различно неможам чекор по чекор или со слики да ти кажам овде. Ама едноставно е, само една поставка е таа, ја најдуваш и ги внесуваш тие неколкуте бројки. Или е како посебна опција или е заедно со поставките за WAN. Еве ти еден пример .

А инаку другите поставки во рутерот - IP, Gateway и DNS подесени ти се, така?

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.281
Поени од реакции
8.447
Епа на секој рутер е различно неможам чекор по чекор или со слики да ти кажам овде. Ама едноставно е, само една поставка е таа, ја најдуваш и ги внесуваш тие неколкуте бројки. Или е како посебна опција или е заедно со поставките за WAN. Еве ти еден пример .

А инаку другите поставки во рутерот - IP, Gateway и DNS подесени ти се, така?
Ваљда за спремен ми го дадоа... иначе линксис е рутерот ... Ај ако не те мрзи како да влезам во мениво?

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ваљда за спремен ми го дадоа... иначе линксис е рутерот ... Ај ако не те мрзи како да влезам во мениво?
  1. Отвораш прелистувач, т.е. ново јазиче
  2. За адреса горе ја внесуваш адресата на рутерот, кај тебе 192.168.2.1
  3. За user и pass внеси admin (значи на двете admin)
  4. Горе оди на advanced (обично е портокалово), па MAC Address Clone и внеси ја таа адресата од комјутерот
  5. Ако горе немаш Advanced имаш друг модел, тогаш оди горе лево Setup, па под него исто Mac Address Clone

Еве слики од првото и второто, кај тебе е едно од нив.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Aj мала помош околу инсталирање тема од пц во телефонот,немам инсталирано до сеа,па да пробам некоја тема.
Се работи за телефон Nokia 6303i Classic
Што како да ја инсталирам темата ? :/

A

Auditore

Гостин
Порано на ХП играв ФИФА 11 на најака графика и не ми сецкаше, сега на седмица ми сецка на било која графика да ставам да играм, проверив CPU Usage со ХП горе-долу е исто, но рамот оди во 60-70% искористеност, дали е можно до тоа да е?
И колку ќе чини да му ставам уште еден гиг рам?

M

Mr.InF3ction

Гостин
Порано на ХП играв ФИФА 11 на најака графика и не ми сецкаше, сега на седмица ми сецка на било која графика да ставам да играм, проверив CPU Usage со ХП горе-долу е исто, но рамот оди во 60-70% искористеност, дали е можно до тоа да е?
Ги имаш инсталирано драјверите за графичката на седмица?
И кажи колку гб рам имаш.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Која графичка и кои драјвери?

Kajgana Shop

На врв Bottom