Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
10 август 2010
Мислења
323
Поени од реакции
138
Незнам што е работава, Кога го пуштам компјутерот, многу е спор интернетот не работи, и најдов кога отворам Task Manager дека има некои други работи што сами се уклучуваат има некои 12456.exe пак некои други со бројки 54324.ехе овие ми кочат цел компјутер а ова нешто друго е ggdrive.exe , gwdrive32.exe ,cfdrive.exe овие пак го кочат интернетот да речам немам интернет кога тие се уклучени , на секои 5 мин отворам Task Manager и само End Process на сите нив и пак се уклучуваат сеа скоро го форматирав поради ова ама пак се појавија.

А и по УСБ или в мобилем кога префрлам нешто се појавува Autorun и немпжам да го форматирам усб тоа кочи нешто...

Ако ме разбра некој подобро, нз ни јас како да објаснам ова, ако знае некој нешто нека каже да ставам некој Антивирус или што таму да праам форматирам

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.742
Незнам што е работава, Кога го пуштам компјутерот, многу е спор интернетот не работи, и најдов кога отворам Task Manager дека има некои други работи што сами се уклучуваат има некои 12456.exe пак некои други со бројки 54324.ехе овие ми кочат цел компјутер а ова нешто друго е ggdrive.exe , gwdrive32.exe ,cfdrive.exe овие пак го кочат интернетот да речам немам интернет кога тие се уклучени , на секои 5 мин отворам Task Manager и само End Process на сите нив и пак се уклучуваат сеа скоро го форматирав поради ова ама пак се појавија.

А и по УСБ или в мобилем кога префрлам нешто се појавува Autorun и немпжам да го форматирам усб тоа кочи нешто...

Ако ме разбра некој подобро, нз ни јас како да објаснам ова, ако знае некој нешто нека каже да ставам некој Антивирус или што таму да праам форматирам
о те разбирам
99% се инфицираш поради усбињата, имаш вируси у нив
ќе симнеш ова
ќе го бутнеш усбто и ќе го пуштиш flash disinfector
ако имаш повеќе усбиња ќе го буташ секое усб и ќе го пушташ повторно flash disinfector за да се исчистат сите

ова нема да ти ги избрише сите вируси на компјутер туку само би требало да спречи идно инфицирање
затоа сега ќе го симнеш malwarebytes anti malware клик
ќе го инсталираш, ќе го апдејтираш и ќе скенираш
ќе избришеш се што ќе најде

ако имаш проблеми, неќе да се инсталира и слични ствари, пробај да го преименуваш името на инсталационото во acko3mkd.exe

P.S. и зашто по ѓаволите немаш инсталирано анти виурс? па тоа треба да е првото нешто за инсталирање кога форматираш компјутер...
ти го препорачувам овој

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
при инсталација на опера...снема струја после пробав да ја избришам за пак д аја инсталирам оти не беше целосна...ама не дава да ја бришам а ниту да ја апдејтувам вика дека недостасува опера.инсталер.МСИ и да најдам алтењрнативен пат до него....е сеа ни можам да ја бришам ни можам да апдејтувам а ни да ја користам некоја финта да знаете.........пишете на порака објаснение....благодарам за помошта

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
при инсталација на опера...снема струја после пробав да ја избришам за пак д аја инсталирам оти не беше целосна...ама не дава да ја бришам а ниту да ја апдејтувам вика дека недостасува опера.инсталер.МСИ и да најдам алтењрнативен пат до него....е сеа ни можам да ја бришам ни можам да апдејтувам а ни да ја користам некоја финта да знаете.........пишете на порака објаснение....благодарам за помошта
Што Windows користиш????

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
па денес го преинсталирав икс пе СП 3..............ама не су до толку напреден.......а искрено неможам без операта

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
па денес го преинсталирав икс пе СП 3..............ама не су до толку напреден.......а искрено неможам без операта
Оди во C:\Documents and Settings\{user}\Application Data и таму барај се што има назив Опера бриши го...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445

Тоа кога форматираш а незнаеш вирусите да ги исчистиш. Јас би одел на стандардна постапка за чистење, 1.malwarebytes, 2.добар антивирус 3.spybot (по истиот редослед). За антивирус би препорачал Нортон, го бива и за чистење на веќе заразени системи.

Откако е исчистено, треба да го исчистиме и вирусот од УСБ и мобилниот.
Држи Shift и стави го УСБто. Почекај некоја секунда. Стави го и мобилниот, исто држи Shift.
Следниот код ископирај го во notepad и сними го како izbrisiAutorun.bat (значи не .txt туку .bat)
Код:
@ECHO OFF
for %%D in (A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) DO attrib -S -H -R %%D:\autorun.inf
for %%D in (A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) DO del %%D:\autorun.inf
Кликни два пати на тоа izbrisiAutorun.bat, треба да се отвори command prompt (црн прозорец) и да се затвори. Ако се отвара нотепад провери дали ектензијата е .bat а не .txt.
Извади ги УСБто и мобилниот. Стави ги пак и скенирај ги од вируси.

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
цццц шознам шо е тука има во документс и сетингс ол јузерс и ПЦ тоа го нема тууууу се заглаввив сепак фала на помошта

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
цццц шознам шо е тука има во документс и сетингс ол јузерс и ПЦ тоа го нема тууууу се заглаввив сепак фала на помошта
Aplication Data барај таму, ако не го има таму,тогаш е Hidden, оди во Control Panel>Folder Options и ке одиш на табот View и долу ќе селектираш “Show hidden files and folders”

И потоа во C:\Documents and Settings\{user}\Application Data барај :smir:

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
verval ili ne me iskluci od takt voa veke ;-))))) me sram da prasuvam veke.....tocno e vo skrien folder bilo no tamu vo aplikation data ima folder majkrosoft a vo nego internet explorer i system certificates......a vo niv nema operaaaaaa.......

--- надополнето ---

koj ke go resi mojot probelm castam.........tri pijacki i sendvic.......

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
verval ili ne me iskluci od takt voa veke ;-))))) me sram da prasuvam veke.....tocno e vo skrien folder bilo no tamu vo aplikation data ima folder majkrosoft a vo nego internet explorer i system certificates......a vo niv nema operaaaaaa.......

--- надополнето ---

Во Aplication Data мора да има и други фолдери, не е само од Microsoft....

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445

--- надополнето ---

Тоа со Application Data нема ништо да реши, оти тој фолдер што ти рекоја да го избришиш воопшто и го нема. Треба да се стартува опера еднаш за да се направи, а тебе не ти е ни инсталирана.

Ќе го решиш проблемот со System Restore (отвори го ова и кликни кај How to use System Restore to restore Windows XP to a previous state за упатство). Врати на датум најблиску пред проблемот. Пример неколку саати пред проблемот или пак на вчера. Зависи што има.

G

GucciMane

Гостин
Не е нешто голем проблем али ме иритира..доле кај што ми покажува што имам отворено, коа стискам кај мозилата, нели треба да се спушти..епа тоа е проблемот не се спушта :toe:
незнам како успеав вака да објаснам али нвм :)

A

apidrone

Гостин
Не е нешто голем проблем али ме иритира..доле кај што ми покажува што имам отворено, коа стискам кај мозилата, нели треба да се спушти..епа тоа е проблемот не се спушта :toe:
незнам како успеав вака да објаснам али нвм :)
Избриши порките, ослободи го хард дискот малце :pos: И мене знае вака да ми закочи, а ја иам 4.0 бета 9 верзијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom