Ако ви го украдат мобилниот

• Креатор на темата Креатор на темата Tanes
  • Време на започнување Време на започнување
Volkswagen напиша:
А за што би го користеле мобилниот освен ако не е уклучен? Декорација? :)

еден другар во школо кај мене најде еден алкател 552 во тоа време чинеше некои 4-5000ки и си го чуваше дома за декорација после година ипол си го продаде за 2000 и тоа на пријател и еве до ден денес никому ништо.

Иначе ако ви е украден телефонот и после 4-5 месеци нема никакво известување да си знаете само дека е во некој сервис растурен, или му е сменето имеито или пак го користи некој цајкан.

ах.. ке забораев... 4та опција е да му извадиле виза за Швицарска, Италија или Косово...

koga go prijaviv telefonot deka e ukraden vo T- mobile ja odnesov garancijata kade go pisuva seriskiot broj i od tamu mi rekoa bas so ovie zborovi:"dokolku na ukradeniot telefon mu se turi broj od 07o ili 071 setelitot vednas ke locira kade e telefonot no ako se stavi kartica so broj od 075/076 da se zboguvam so telefonot. i me pratija vo policija da prijavam.

SRCE I DUSA напиша:
koga go prijaviv telefonot deka e ukraden vo T- mobile ja odnesov garancijata kade go pisuva seriskiot broj i od tamu mi rekoa bas so ovie zborovi:"dokolku na ukradeniot telefon mu se turi broj od 07o ili 071 setelitot vednas ke locira kade e telefonot no ako se stavi kartica so broj od 075/076 da se zboguvam so telefonot. i me pratija vo policija da prijavam.

кога ке го пријавиш во полиција, полицајците не само што ке го пријават во Космофон и Т-Мобиле туку и низ сите подобро разработени сервиси во државава...

А тоа во Т-Мобиле дека веднаш ке го лоцира нема везе... им треба минимум пола сааат да го лоцираат. Имам пријател што работи таму...

само едно не ми е јасно. Има некаква награда за тие што ке го најдат телефонот?? :toe:

Necrophilia напиша:
кога ке го пријавиш во полиција, полицајците не само што ке го пријават во Космофон и Т-Мобиле туку и низ сите подобро разработени сервиси во државава...

А тоа во Т-Мобиле дека веднаш ке го лоцира нема везе... им треба минимум пола сааат да го лоцираат. Имам пријател што работи таму...

само едно не ми е јасно. Има некаква награда за тие што ке го најдат телефонот?? :toe:

izgleda deka nema:pos2:

епа затоа не очекувајте некој скап мобилен да ви го најдат... ефтините ги наогаат поради репутација.

abe preku imei odma ti go naogaat toa barem e tocno
toa e kodot na cel telefon

Да си кажам и ја тажна приказна... Во Јануари си го изгубив телефонот, си пријавив во полиција и во Т-мобиле и го добив она стандардното don't call us, we'll call you... и еве уште чекам да ми се јават :(

Stef:] напиша:
abe preku imei odma ti go naogaat toa barem e tocno
toa e kodot na cel telefon

хаха... многу ми е филм кога ке слушнам - прочитам некого како меша стручни поими. Со еден збор кажано си слушнал али не си дослушал.
имаш на википедија за имејот.
International Mobile Equipment Identity
http://en.wikipedia.org/wiki/IMEI

интересно е во тоа што тоа не е кодот на телефонот туку пластично кажано тоа е матичниот број на секој телефон.
Како луѓето така и мобилните треба да си имаат свои карактеристики по кои ке можат да се разпознаваат едни од други а тоа е имејот.

Се разбира ако може на човек да му се смени матичен број зошто не би можело и на мобилен, само кај мобилните е многу посложено.
Два мобилни со ист имеј на иста мрежа неможат да бидат активни, најчесто нема да функционира тој што се уклучил втор.
Имав пред некоја недела таков случај со еден сименс си играв и му го сменив имејот кога ке ја наместиш дата точно после една минута се исклучуваше.

Секоја фамилија и фирма и модел на телефони си имаат свои карактеристики кај бројките во имејот пример појкето нокии почињаат на 353 354 355 356 357 358 и 359 што се наменети за слободна продажба на југоисточниот пазар од европа.
Не мора да значи дека грешам ако некоја од вашите нокии имејот им почиња со 301 тоа значи дека е правен за кинеска употреба, посебно сега одкако искочиа трибенд и кватрбенд мобилниве малце ни е потешко на нас сервисерите кои се занимаваме со сервис од оваа област.
исто така имеојт зависи и од серијата на телефонот, датумот на производство итн..
Пример нокиа 6230и произведена 2ра четвртина од 2005година од фамилијата РМ-72 имеојт мора да и почне на 357 поради тоа што е за југо-источна европа, останатите бројки не сум баш запознает како ги калкулираат али знам дека е нешто слично како кај луѓето, пример јас сум роден 7 јануари 1988 во превод матичниот ми е 07 01 998 итн...
е сеа друга интересна работа повекето мобилни се декодираат преку имеј, ни тоа не знам како функционира оти не работам во Нокиа, а и тие што работат во нокиа не верувам дека знаат.

др прашања???

CT напиша:
Во Приватна порака до Necrophilia

Ne zboram za globalno podrzhuvanje, normalno.
Nitu preku sateliti, nitu preku operator.
Primer, vo radius od R kilometri (ne sum siguren za vrednosta, treba da rasprasham) ako *ne se izvadeni* bateriite, ke dade znak na aktivnost, ako predtoa bil koristen N saati (ne sum siguren ni za ova). Ova ti e laichki, generalno kazhano, inache informaciite se verodostojni, barem spored moe gledishte. Pozdrav!!

сепак според мене е невозможно, 12години работам како сервисер.
Последниве 4/5 активно и професионално.

а и исто така да надополнам, ако твојата теорија (доколку може така да се нарече) има осново тогаш и без *батериите* треба да функционира.
Секој мобилен уред има + батерија внатре, таа батерија е за помнење на календарот, часовникот и други работи...

како и да е пак пластично ке објаснам. Како можеш да бараш украдена кола ако седи во нечива гаража???
значи у превод: како ке бараш украден мобилен телефон ако не е во функција т.е. користење?

Jane напиша:
hehehe колку и да ти е смешно не е така. Јас го продадов мојот Нокиа 6600 имам и слика од IMEI-то и си го имам и запишано, ама немам кутија зошто му ја дадов со сите документи. И според твојата логика јас можам телефонот што го продадов да си го вратам ако пријавам демек украден?:nenene::tapp: Епа не е така.
Е тоа кога човек купува на старо треба да траже потпис од тебе + сите документи,а според твојто погоре ти си му ја дал кутијата со сите документи и гаранцијата.епа веке телефонот фактички не е твој,немаш никакви докази дека е твој телефонот.А иначе ако е украден твојот телефон,однеси документите,гаранцијата+ слика од IMEL и докажуваш дека е твој телефонот

ovie напиша:
слика од IMEL и докажуваш дека е твој телефонот

Имеи,
International Mobile Equipment Identity аман више :tapp:

башка не треба слика доволно е да го запишеш на страна, а доколку телефонот ти е купен на ново или иде гаранција со него нема потреба...
се разбира исто така ако имаш кутија од телефонот од страна е запишан имеи бројот.

како и да е што толку се замарате со тоа ако ви го украдат телефонот?
дневно... уствари ај да не претерувам али неделно ми доагаат преку 5-6 пациенти што сакаат да им го откупам телефонот наводно се вадат со тоа дека го нашле а се глеа дека имаат дупка у мозокот или у вена...
ако не кај мене тогаш на бит-пазар...

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕееее една разочарувачка новост.

Дали знаете дека операторот кој го бара украдениот телефон преку имеи нема можност преку тој компјутер да бара повеќе од 12 до 15 максимум неделно броеви?

па сега логички сфатете, во Македонија има бајаги мобилари, корисници на мобилни и сл. месечно во просек минимум се крадат од 5 до 20 мобилни :) јас барем колку што сум информиран по колегиве барем еднаш во 2-3 месеци има грабеж во мобилара, а се знае први се бараат мобилните кои се преку врски. :)

Јас го изгубив пред 2-3 месеци, пријавив се тоа али нема одговор, ке мора изгледа некои врски да побркам пошто вака не се надевам на нешто, а 100% можеле да го лоцираат до сега

Јас го изгубив пред 2-3 месеци, пријавив се тоа али нема одговор, ке мора изгледа некои врски да побркам пошто вака не се надевам на нешто, а 100% можеле да го лоцираат до сега
немора да значи, денеска нема многу глупи луѓе и сите знаат дека преку GPRS се лоцирало :pos: хаха многу ми е фешти кога некој ке ми каже - да му го исклучам гпрс-то, за да не го најдат.

Иначе најчесто укреден или најден телефон или се носи да се продава надвор од државава или му се крши екранот и се носи во некој сервис и се продава за делови или го имаш на некое пакетче на некое од елитните пазарчиња, а во поголем дел од случаевите - крадците или чесните наоѓачи кои имаат пријатели што работат со мобилни телефони им го менуваат имеито на телефонот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom