Љубовта и гордоста

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.565
Ниту во една врска нема совршена хармонија,без падови и подеми.Кога доаѓаат таквите периоди на падови и проблеми,на површина излегува колку, и на што се сме подготвени, да направиме,за да го зачуваме сето она што го имаме.Но тука се појавува и нашата гордост која не става во дилема.
Имам гордост нема да ја симнам пред него/неа и ќе останам на мојот став?!
Дали треба да направам се, за да го задржам она што го имам?!

Кога сме ние виновни за проблемите,полесно ќе побараме извинување.Но што кога не сме ние виновни,но сме премногу горди да опростиме или да побараме да размисли дека се она што имаме може да се сруши со некој негов погрешен потег.
Дали некогаш сте ја ставиле гордоста пред љубовта?Да молите да размисли уште еднаш?
Колку нашата гордост може да влијае да го изгубиме оној што го сакаме или да го вратиме изгубеното?

leandra напиша:

И првото и второто се екстреми. Реалноста е некаде измеѓу и зависи од конкретната ситуација... понекогаш луѓето се инаетат и раскинуваат за најбанални работи, а понекогаш беспотребно се откажуваат од своите најсвети принципи само за да вратат назад нешто што не постои (нити пак вреди толку) повеќе.

Гордоста е само уште една состојба на умот...надоврзана е често од Инаетот кој не ни дозволува да го направиме она што го сакаме!
КАко што кажа redguy 666 двете работи се тотални екстреми..
И ако воопшто сте приметиле многу врски пропаѓаат заради ГОРДОСТА..
сакав да кажам дека мојата гордост нема да ми значи ништо кога нема да бидам со онаа која ја сакам и само ке се мразам доколку дозволам мојата гордост да ми застане на патот на љубовта!!!
ова е само некоја моја филозофија за гордоста vs љубовта!

leandra напиша:
Ниту во една врска нема совршена хармонија,без падови и подеми.Кога доаѓаат таквите периоди на падови и проблеми,на површина излегува колку, и на што се сме подготвени, да направиме,за да го зачуваме сето она што го имаме.
Тие периоди на падови и проблеми ја тестираат врската,колку е силна љубоовта!
А тој би дозволил ја да ја изгубам гордоста по цена да бидам со него,ако навистина ме сака!?Не би рекла!
Хм...чудно прашање!
Што е тоа се?Да му дадам,за да го задржам?Да се откажам од друштвото затоа што на него му се допаѓа?Да престанам да ги ценам работите по ситниците,затоа што он смета дека тоа ми е лоша страна?Нема шанси!Можам да му покажам дека го сакам,да правам работи за да имаме една стабилна и убава врска,но не и да правам работи кои сметам дека не се во ред.Не да го менувам мојот карактер,тој што ме сака,ќе ме сака таква како што сум,првенствено поради моите мани па доблести!А тоа што е мое,ќе си дојде,немора да се борам за тоа!
Кога сме ние виновни за проблемите,полесно ќе побараме извинување.Но што кога не сме ние виновни,но сме премногу горди да опростиме или да побараме да размисли дека се она што имаме може да се сруши со некој негов погрешен потег.
За моја грешка се извинувам,ако не сум виновна му укажувам дека треба да размисли за неговата постапка,не сум личност која води инат!
Дали некогаш сте ја ставиле гордоста пред љубовта?Да молите да размисли уште еднаш?
Не молам!Тоа не мора да значи дека ја ставам гордоста пред љубовта!
За што да го молам?Да ми се врати?Почитувам сечија одлука без разлика дали е во моја полза или не,ако решил да не биде со мене,тука нема веќе љубов!
Колку нашата гордост може да влијае да го изгубиме оној што го сакаме или да го вратиме изгубеното?
Ако сме се прецениле и сме си ја ставиле гордоста на мн.високо ниво,да може да влијае!А да го вратиме изгубеното?Што знам..никогаш не сум посакала такво нешто!

Гордоста во љубовта е како бедем до големо богатство!

Ниту во една врска нема совршена хармонија,без падови и подеми.Кога доаѓаат таквите периоди на падови и проблеми,на површина излегува колку, и на што се сме подготвени, да направиме,за да го зачуваме сето она што го имаме.Но тука се појавува и нашата гордост која не става во дилема.
Секогаш сум подготвена на компромис за доброто на врската. За ситници или не, не е битно. Најубаво ми е кога и двајцата се согласуваме за нешто. Би ја „голтнала” гордоста ако знам дека со сигурност ќе ми наштети, и во случај кога компромисот ќе ми одговара и мене. Не би се поставила премногу тврдоглаво, во секој случај.
Не можеме секогаш да си го тераме инаетот. Не верувам дека некој би трпел долго таква личност до себе. Ако не ја „симнам” гордоста пред оној кој највеќе ме разбира и сака, пред кого ќе ја симнам? Пред огледало?
Се што ми допушта здравиот разум. Молење, преколнување да остане со мене не. Не би го нарекла тоа гордост, туку едноставно достоинство.

Баш поради фактот што не сум јас виновната, ќе му ставам до знаење дека треба да размисли за тоа што го прави. Останатото го оставам на него. Ако доволно ме сака, тогаш ни гордост, ни тврдоглавост нема да му се испречи на патот да го реши проблемот.
Замолувам еднаш. Ако не наидам на разбирање и одговор, се откажувам. Не од гордост, бидејќи искрено речено, попрво би седнала да разговарам со ладна глава, отколку да се правам тврдоглава.
Може да влијае и тоа многу. Убаво е да се има гордост и се тоа...ама во нормални граници.

Се зависи од тоа пред каков проблем стоиш!Не е сеедно да преминеш преку гордоста ако се работи за нешто што е навистина сериозно и ако преминеш преку тоа всушност се негираш самиот како личност, а гордоста за глупави недоразбирања и ситници НЕ Е ГОРДОСТ ТУКУ ИНАЕТ и недостаток на љубов!:back:

PONEKOGAS VO ZIVOTOT TREBA DA JA GOLTNEME GORDOSTA ZA DA PODOCNA VO ZIVOTOT NE SE POKAEME ZA NEKOI NASI ODLUKI DONESENI TOKMU ZARADI NASATA GORDOST. OVAA GO KAZUVAM OD LICNO ISKUSTVO DEKA PORADI MOJATA GLUPAVA GORDOST DONESOV POGRESNA ODLUKA KOJA ME CINESE MOZEBI SKAPO. DA MOZAM SEGA DA SE VRATAM2-3 GODINI NAZAD VO MINATOTO SO OVAJ AKL ZNAM SO DA NAPRAVAM. AMA TOA NE E MOZNO, NELI?:toe: :classic: :zid:

Пуста гордост, колку нешта сум пропуштила поради неа...:)

Од време на време треба да си го наведнеме носот и да се согласиме на компромис... Иако не по секоја цена. Додека гордоста се граничи со принципи и “работи„ да го задржи достоинството, тогаш е во ред. Ама кога границата ќе се премине и ќе прејде во тврдоглавост, треба малку да си ја оладиме главата и да попуштиме.

Знам да се извинам кога сум крива, и да простам кога ќе ми згреши (партнерот). Ама знам и инает да водам поради глупавата гордост. :toe:

SRCE I DUSA напиша:
PONEKOGAS VO ZIVOTOT TREBA DA JA GOLTNEME GORDOSTA ZA DA PODOCNA VO ZIVOTOT NE SE POKAEME ZA NEKOI NASI ODLUKI DONESENI TOKMU ZARADI NASATA GORDOST. OVAA GO KAZUVAM OD LICNO ISKUSTVO DEKA PORADI MOJATA GLUPAVA GORDOST DONESOV POGRESNA ODLUKA KOJA ME CINESE MOZEBI SKAPO. DA MOZAM SEGA DA SE VRATAM2-3 GODINI NAZAD VO MINATOTO SO OVAJ AKL ZNAM SO DA NAPRAVAM. AMA TOA NE E MOZNO, NELI?:toe: :classic: :zid:
Па поуката се добива на 2 начини: еден е да видиш што прави некој на некоја (или обратно), а втор е сам да си осетиш на сопствена кожа. Некогаш треба салам да се размисли за последиците од гордоста.

Dzish напиша:
Па поуката се добива на 2 начини: еден е да видиш што прави некој на некоја (или обратно), а втор е сам да си осетиш на сопствена кожа. Некогаш треба салам да се размисли за последиците од гордоста.

DONEKADE SI VO PRAVO OBICNO NE SE UCES NA TUGITE GRESKI TUKU NA SVOITE ZOSTO SI GI OSETIL NA TVOJ GRB. A I DA IZVLECES NEKOJA POUKA OD TUGATA GRESKA KOGA KE DOJDE VREME KE JA ZABORAVIS POUKATA I KE PRAVIS ONAKA KAKO STO SI ZNAES. :helou:

Точно е тоа дека секој врска не е совршена.Па добро се разбира доаѓа до конфликтни ситуации и карање,но тоа е сепак составен дел од една врска.Преголемата гордост може на крајот да допринесе да ја изгубиш својата љубов.Зашто?Затоа што не се можело да се најде компромис?Во врската треба и на двајцата да им е убаво и не треба ниту едниот да си го тера тоа што сака постојано,ниту другиот,затоа што тоа не води никаде.Клучот за успешна врска според мене е компромис.Затоа што тврдоглавоста и преголемата гордост не се решение за да го добиеме тоа што го сакаме секогаш, а од друга страна пак не ни треба да се спуштаме на ниско ниво па да молиме и трчаме наоколу како послушно кученце и да ги исполнуваме сите желби на личноста со која сме во врска,притоа заборавајќи комплетно на нас и нашите желби.
Јас лично секогаш кога ќе увидам дека сум во грешка,си се извинувам,а доколку се работи за туѓа грешка нема зашто да не опростам доколку е извинувањето искрено од срце.

RealGirL напиша:
Тие периоди на падови и проблеми ја тестираат врската,колку е силна љубоовта!

А тој би дозволил ја да ја изгубам гордоста по цена да бидам со него,ако навистина ме сака!?Не би рекла!

Хм...чудно прашање!
Што е тоа се?Да му дадам,за да го задржам?Да се откажам од друштвото затоа што на него му се допаѓа?Да престанам да ги ценам работите по ситниците,затоа што он смета дека тоа ми е лоша страна?Нема шанси!Можам да му покажам дека го сакам,да правам работи за да имаме една стабилна и убава врска,но не и да правам работи кои сметам дека не се во ред.Не да го менувам мојот карактер,тој што ме сака,ќе ме сака таква како што сум,првенствено поради моите мани па доблести!А тоа што е мое,ќе си дојде,немора да се борам за тоа!

За моја грешка се извинувам,ако не сум виновна му укажувам дека треба да размисли за неговата постапка,не сум личност која води инат!

Не молам!Тоа не мора да значи дека ја ставам гордоста пред љубовта!
За што да го молам?Да ми се врати?Почитувам сечија одлука без разлика дали е во моја полза или не,ако решил да не биде со мене,тука нема веќе љубов!

Ако сме се прецениле и сме си ја ставиле гордоста на мн.високо ниво,да може да влијае!А да го вратиме изгубеното?Што знам..никогаш не сум посакала такво нешто!

Ниту еден партнер, кој сака искрено, нема да те остави разоружана без ниту трошка гордост.Но кога би видел дека во нас нема желба за промена на ставот што го имаме за некои работи,а и самите сме свесни дека не е тоа најдобриот став,но премногу сме горди да признаеме дека грешката била во нашите размислувања на нештата и во нашето однесување(јас сум таква и така постапувам),при тоа знаеме дека тоа ужасно му смета,верувам дека би сакал да ја симнеш гордоста и да покажеш дека љубовта кон него ти е поважна одколку промената на некој став.(се во границите на разумен став)

Што е тоа се?!...Би се проанализирала целосно,моето однесување,дали нешто правам погрешно што го отргнува од мене(посесивност,љубомора,зборови побрзи од памет,искажување чуства и емоции,време поминато со него... и сл),би разговала со него за сите работи што довеле до тоа да ми побара крај,би се потрудила да свати дека со тој чекор,губам и јас,но губи и он некој кој искрено го сака.
Кога се заљубуваме во некој,се заљубуваме во она што е во моментот,односно таков каков што е,но кога преминува во љубов и подолг временски период со него,на површина излегуваат и работите кои не ни се поклопуваат како два карактери,секој посебен.Не верувам дека некој го пронашол совршенството во партнерот и не променил ништо кај него или кај себе.

Нема потреба од молење ако знаеш дека повеќе не те сака.Но ако знаеш дека се уште има чуства за тебе,но поради твојата гордост (која те заслепува и тера да мислиш дека е тоа правилно) која те води секогаш до исти постапки и начин на решавање на нештата,неможе да продолжи така,би размислиле малку дали би преќутиле на крајот и би го пуштиле да си оди.Некогаш е потребно да се слушне само еден збор или неколку зборови за да се врати се што во моментот ни се чини изгубено.

Neznak od kogo bese sledniov post,mislam deka od DIVAJN, koj sto bese mnogu iskren,pa eve da go citiram:

Nekoj ke ti go ukrade srceto ke te zdoboli, ke te povredi nema da pomisli na tvojte cuvstva ke ti dade eden pogled ke te gusne ke te bakne , ke ti kaze TE SAKAM i ke se izgubi vo prostorot kade se e zabraneto duri i nasata ljubov i ke se prasas ZOSTO sekogas gi sakame pogresnite luge ke go sakas toa sto ne moze da go imas ke patis za nego ke sonuvas za nego ke mislis na nego ke go sakas obicno i ke go napravis sovrseno za tebe i ZOSTO sekogas gi sakame pogresnite luge PONEKOGAS ke sednam da razmislam kade pravime nie greski kade go kazuvame toa TE SAKAM dali e vistinito ili tocno toa dali go kazuvas od srce dali go mislis dali sakas da go
kazes toa TE SAKAM dali e grev da sakas nesto nekogo da se boris za negoda ja baras taa ljubov i togas nekoj ke ti go ukrade srceto ke te ostavi bez zborovi,PONEKOGAS denovite mesecite godinite ja pravat ljubovta pojaka ama i poslaba se sudiraat interesite na ljubovta doaga ljubomorata posesivnosta sebicnosta i celiot svet na ljubovta ti se rusi, se sto e gradeno so vreme so denovi meseci,godini go gubis onaTE SAKAM go povreduvas nekoj sto ti znacel go nateruvas da place da pati da strada ZOSTO GO PRAVIS TOA ??? Gi proveruvas custvata negovi proveruvas dali te saka dali saka da e so tebe dali misli da bide so tebe
ZASTO GO PROVERUVAS TOA !?!?! sto ti znaci najmonogu na svet sto si se borel za nego so denovi so minutki i so maki
da dojdes do toa da ti kaze nekoj TE SAKAM NAJMNOGU NA OVOJ SVET i ti toa go POVREDUVAS povreduvas nesto sto e nevino
sto ne treba da go povredis unistis da go nateras da gi pusti prvite solzi na ljubovta da go nateras da ja prezira
ljubovta da go nateras da pati za nea a da ja saka ZOSTO GO PRAVIS TOA !!! za da nateras nekoj da strada za da nauci da saka
ZASTO sekogas barame sovrseno nesto ZASTO ne barame nesto obicno i go napravime sovrseno za mig za momenti koj ke go hranat
tvoeto srce ponekogas ke kaze nekoj tesko e koga se saka tesko e koga sakas da sakas da go najdes toa sto go sakas no nikogas ne e tesko da ja dokazes ljubovta nikogas ne se trudi so bides so nekoj sto ne go sakas sto mislis deka go sakas sto se razlikuvas so nego
nemoj ne go pravi toa gi povreduvas drugite go unistuvas nego/nejze, a patis za sebe ZASTO DA NE GO PRAVIS TOA!!!
sekoe zivo sustestvo ima potreba od ljubov prava ljubov barame da sakame i sakame da ne sakaat barame da ima nekoj da ti kaze
TE SAKAM barame nekoj da te miluva barame nekoj da ne bakne da bide so tebe da custvuva so tebe da saka da zivee so tebe barame ljubov, NO NO NO sekogas ke se najde nekoj sto ke ja skrsi ljubovta ke go podeli srceto na milion parcinja kade sto se zapisani spomeni baknezi momenti na sreka i srceto povtorno tolku malo skrseno i povredeno od ''ljubovta'''pak e spremno da saka
ZATOA NIKOGAS NE SE OBBIDUVAJ DA POVREDIS NEKOGO!!!
ponekogas ke ti se nasmee nekoj ke te pogledne ke ti namigne ke te ponese so sebe ke ti se dopadne ke bides so nego/nejze moment eden moment dva ke probas da go sakas ke go zasakas ke bides so nego ke pomines momenti na sreka i taga ke sakas da se smees i
places so nego ke go tesis i hrabris i togas ke posakas nesto novo i togas ke ja napravis ljubovta omraza taga plac za nekoe srce..
a ti sakas novo sakas da probas nesto sto e zabraneto za tebe sakas novo zadovolstvo koe go plakas so povreda na necie
srce za koe si odvoil vreme za spomeni i momenti odvoil vreme za ljubov odvoil vreme da mu kazes TE SAKAM zosto ja pravis segasnosta minato,a idninata segasnost zosto minatoto go pravis taga kniga so skinata korica na koja glasi LJUBOVTA E BOLKA,a
idninata ja pravis sreka sto si povredil nekoj..za nesto novo ja pravis sreka sto si poskal moment na tugja sreka dali idninata ke ti ja najde srekata so toa sto ke povredis nekoj sto... tamu negde na nekoe mesto te misli sonuva i se budi za tebe ZOSTO ponekogas ljubova ne pravi najsrekni,a ponekogas najnesrekni ZOSTO,ponekogas pravime raboti sto ke ne napravat srekni a ponekogas pravime raboti sto ke ne napravat najnesrekni....
BARAJTE JA VASATA LJUBOV, BARAJTE JA VASATA SREKA..
BORETE SE ZA VASATA LJUBOV, SAKAJTE SO SRCETO I DUSATA BIDETE SREKNI....
bidete so toj sto vi znaci napravete go najsrekniot covek na svet podarete mu ja ljubovta sto ke go tera da zivee za vas NO nikogas nemojte da go povredite negovoto srce...ZASTO e tolku malo tolku mnogu saka.. i tolku mnogu moze da go povredite sto ke ..strada......
SAKAJTE I KE VE SAKAAT ..LJUBETE I KE VE LJUBAT

Mnogu mi se svigja razmisluvanjevo!:star: :smir:

Bratot напиша:
Neznak od kogo bese sledniov post,mislam deka od DIVAJN, koj sto bese mnogu iskren,pa eve da go citiram:

Mnogu mi se svigja razmisluvanjevo!:star: :smir:

Преубаво размислување на Дивајн за љубовта,но Брату можеш Твоето размислување слободно да го пишеш во врска со горе наведената тема:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom