- Член од
- 12 мај 2008
- Мислења
- 1.495
- Поени од реакции
- 38
Cekaj sega gradezen i arhitektuera dva razlicni poimi li se? Jas mislev deka e isti fakultet. Fala na sovetot. Pozdrav
Znam deka moze da se zafrknam mnogu, pa zatoa prasuvam. Inaku dajte objasnete razliki megu arhitektura i gradezen, posto me interesira ova i moze ke se zapisam na nekoj od dvata. Jas sakam tamu kade sto ima poveke matematika, a pomalku crtanje i proektiranje. PozdravЛеее другар дај информирај се малку,не се залетувај така,ќе си го упропастиш животот
Epa fala na sovetot. PozdravEpa togas odi na gradezen, zatoa sto na arhitektura imas matematika samo vo prva godina, a se drugo ti e vsusnost crtanje i proektiranje. Za gradezen neznam bas kolku ima crtanje ama definitivno ima pomalku otkolku na arhitektura. Taka da odi si na gradezen i nema da se zafrknes.
Sega sfativ. Znaci za mene e gradezen, oti sum po matematickite predmeti i presmetkite. Ako ides i ti na gradezen kolegi ke sme.neo_wmaster,
Градежен Факултет е потехнички факс. Како градежник ќе обавуваш пресметки за тоа колку матерјал е потребен за изградба на една зграда (на пример), на колкава површина колку носачи ќе се задолжителни и сл. На Градежен имаш мислам и смер за нискоградби и патишта, железници и такви срања. Ако сакаш малку поуметнички пристап на изградба ќе одиш на Архитектонски. Ќе се грижиш околу изгледот на објектот, распределба на внатрешниот простор, можеш да си и урбан планер мислам...Но, зборот на градежникот е секогаш последен, т.е. ако ти како архитект сакаш најновиот трговски центар да биде во форма на делфин со две носачки стубчиња, а градежникот вели дека е незиводливо - неизводливо е. Ова не значи дека градежниците се секогаш во право, но не ретко архитектите ја забораваат Земјината Гравитација и основните физички закони
Иначе и јас се двоумам меѓу овие два факултети :jaj:
Хеј, до тогаш ќе се користат компјутерски стимулации, нема да има пресметки на олд фејшн веј от...Sega sfativ. Znaci za mene e gradezen, oti sum po matematickite predmeti i presmetkite. Ako ides i ti na gradezen kolegi ke sme.
Ги заменува за сите факулети освен Архитектонски, Факултет за драмски уметности и Факултет за ликовни уметности.Uste li ima priemni. Neli maturata gi zamenuva priemnite ili?
Pa ne sum znaela deka utre se priemnite, aj krsite noze, race, glava, sto sakate toa, i samo bez strav i trema :salut:- за оние што планираат да се запишуваат на Архитектонски утре и задутре...
Се спремате за приемните?
Или завршивте?
:smir:
Kate ti nemas gajle veke a? Hehe. Vtora ke si sega neli?Pa ne sum znaela deka utre se priemnite, aj krsite noze, race, glava, sto sakate toa, i samo bez strav i trema :salut:
Sega e poglupo. Zlatni si priemni kako sto si imase sega ja zaebaa rabotata.Ги заменува за сите факулети освен Архитектонски, Факултет за драмски уметности и Факултет за ликовни уметности.
Е сега на Архитектонски не се полага и математика како порано туку само цртање и психо-тест.