Шизофренија

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Имам другар што е нетокму. Не знам дали е баш шизофреничар ама натаму оди. Не може да се контролира, вика на сите, тепа деца без причина. Слаб е со нервите. Се лути за се и сешто, а за да биде во центарот на вниманието прави злобни работи и измуслува неточни глупости. Може вака напишано не изгледа страшно, но да го видете, аууу, па тоа е повеќе од страшно !
Далеку, мнооогу далеку од шизофренија. Твојот пријател пати од хистероформна конституција на идентитетот. Потребно му е насочување. Проблем кој се решава со 7 Гешталт терапии и благи барбитурати....
Шизофренија е нешто сосема друго....Шизофрен "не прави работи за да биде во центарот на вниманието" тој прави работи што имаат симболика за САМИОТ НЕГО и ич не се секира за другите....

*БоРовИнкА*

јас не сум ЛУДА, јас ЛУДО живеам
Член од
20 јули 2007
Мислења
638
Поени од реакции
16
sizofrenijata e strasna bolest, osobeno strasno izgleda ako ja ima nekoj sto e vo nasata blizina, na primer drugar.. jas imam drugar sto ne znam dali e na pocetok od bolesta ili uste malku ke bide no bez razlika toj e premnogu nervozen vo sekoj moment, se cuvstvuva osamen i misli deka nikoj ne go saka.. pocnuva da kazuva slucki koi sto toj tvrdi deka gi videl, deka nesto slusnal a nema veza.. pa duri i se zakanuva so samoubistvo....

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
doktore dur si tuka aj vidi ja sto sum imal i dal uste patam od toa ?

Draga moja nepoznata prijatelke

i jas sum shizik ... odnosno sum patel od taa bolest pa salata si ja udiram na svoja smetka... ako nekogo navrediv zalam toa e mojot lud smisol za humor.

A bash deka znam kako e da osetish na svoja koza ova i go zboram . Dodushe mozebi ne sum bil do toj stepen halucinacii i slicno ... ali sum pretrcal so ednata noga u ludiloto definitivno. U eden den sum razmisljal dvsta na saat ko da sum bil na spid , de edno de drugo filmovi praenje , planovi chuda nerealen svet.

I sfativ eden den deka od toa nema leb i deka mi e samo potesko i potesko , i reshiv da vidam sto e problemot so mene da se soocham so moite stravovi i da stanam nov covek i da trgnam ponataka. I uspeav ama pak potenciram jas ne bev eptem zavlegol i kaj mene bolesta ne bese nasledna. Poveke moze se kaze nekoja psihoza i razocaranost od svetot zivotot ljubovta vselenata i poshiroko. U stvari bev osamen bidejki nemav so kogo da prodiskutiram za moite problemi bidejki retko mnogu retko naogav nekoj koj e dovolno inteligenten da me razbere. Psihijatri kurac vrska nemaat pa pobogu eden go potplakav i go vrtev kako sakav , koga sfativ deka i tie se luge smrtnici morav odgovorot da go baram vo sebe za izlez bidejki i psihijatri otissle u kurac. Interesno za kratko vreme poznavav edna devojka koja bese inteligentna premnogu a moze i toa bas me plasese da ne me skonta sto sum kako sum , i poradi toa ne mozev ni nea da i se otvoram a sakav . Ko ludak znaev deka e za mene najsuper ama morav da izbegam pak u bolesta oti znaev deka ako ostanam so nea taa ke mi bide lekot ...odnosno ke me razbere . I taka ko sto ludak prai nerealnost jas kako odbranben mehanizam taa draga osoba ja povrediv i den denes ne saka da mi objasni zasto me ostavi. Elem libidoto mi bese u prv plan i nekoj potsvesen strav deka na mojata ludost ke i dojde kraj pa ko pacient ne se potrudiv da gi zimam tabletkite nea i izbegav od ludnicata da se baram sebe. I poelka poleka se najdov i mozam da kazam deka sum olecen na suvo... bez lekarstva bez doktori ne deka nema posledici se smeniv dosta ama veruj mi znam kako e i ne sakav da ja omalovazuvam devojkata nikogash ne mi bilo stil da se zaebavam so nekoj shto pati al ok ne me znaesh moze zvucham taka nema veze...

Prasa za koja energija svojata energija ... ( ova zboram ako ne si otisol daleku ) oti samo ti samiot sebe mozes da si pomognes i da se izlecish, prvo da prifatis sto ti se slucuva a posle da zaviris u dusata i ke go najdes odgovorot za da ti dade toa sila da ides dalje i sekoj den da napreduvas se dodeka i najmalite simptomi gi snema.

Eve kaj mene ne e deka sum skroz cist ... moram po forumi da se ludiram ...neli site si imame nekoe alter ego ... odnosno site sme u nekoja raka shizici ...

I bas mi e milo sto me prasa za ova sea mi e mnogu polesno nepoznata mila prijatelke

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
sizofrenijata e strasna bolest, osobeno strasno izgleda ako ja ima nekoj sto e vo nasata blizina, na primer drugar.. jas imam drugar sto ne znam dali e na pocetok od bolesta ili uste malku ke bide no bez razlika toj e premnogu nervozen vo sekoj moment, se cuvstvuva osamen i misli deka nikoj ne go saka.. pocnuva da kazuva slucki koi sto toj tvrdi deka gi videl, deka nesto slusnal a nema veza.. pa duri i se zakanuva so samoubistvo....
Ако е во пубертет нема причина за страв.... особено ако тоа не трае подолго од 6 месеци. Дијагнозата "шизофренија" многу тешко се додава. Треба најмалку 6 месеци да пројавува слични симптоми на овие, треба да се види генетската линија, и најважно од се.... СОЦИЈАЛНАТА СФЕРА...
P.S. Не секогаш чудните испади се знак на шизофрено оболување, неврозите се понекогаш по бизарни од шизофренијата. Јас мислам дека ова кај твој пријател е анксиозност (невроза) која е типична за адолесцент. За среќа, неврозите се лекуваат:smir:

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
doktore dur si tuka aj vidi ja sto sum imal i dal uste patam od toa ?
пријателе мој, па ти имаш неверојатна креативност:vozbud: Мора да почнеш да режираш или да пишуваш. Озбилно, ова што ти се случувало се нарекуваат "Ејдетски слики", редок феномен кој го имаат големи умови

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Fala doktore ama tekstot ne e sci fi vistina e od zbor do zbor ... zanci po tebe ne sum bil malce otiden ili sum bil ?

пријателе мој, па ти имаш неверојатна креативност:vozbud: Мора да почнеш да режираш или да пишуваш.

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Fala doktore ama tekstot ne e sci fi vistina e od zbor do zbor ... zanci po tebe ne sum bil malce otiden ili sum bil ?
Секоја голема креативност и поголем креирачки потенцијал имал таканаречени "псевдошизоидни епизоди". Ако имаш пари можеш да наминеш во Загреб на "Pec institut o istrazivanje kreativnosti". Таму за 150 евра вршат тестирање на креативност и креирачки потенцијал. Така да младичу за тебе само еден совет: Господ Бог ти дал плодна нива(мислам на твојот ум), како ќе го искористиш твое е, но јас ќе ти кажам, учи, учи и само учи!!!:wink:

*БоРовИнкА*

јас не сум ЛУДА, јас ЛУДО живеам
Член од
20 јули 2007
Мислења
638
Поени од реакции
16
ne e toa prblemot, ova trae mozebi i 4-5 godini,samo sto vo posledno vreme se pocesto

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Doktore alal vera bas u toj period ja istrazuvav potsvesta i vlijanieto nejzino na zivotot i deloto na mene a voedno zavrshuvav romanot i vleguvav vo likot na mojot karakter i toa prakticno na delo pa izgleda mi moralo da bide taka ... dobar doktor si .

Inache star sum za ucenje sve znam ... i veke mi stanue dosadno ... mada fala ti sea imam dokaz pred forumdziite deka ne sum lud samo sum kreativen so tapija od doktor .

Prc za Vas

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
ne e toa prblemot, ova trae mozebi i 4-5 godini,samo sto vo posledno vreme se pocesto
Знаеш вака по форум и од трета рака информации тешко можам да те упатам. Да го видам детево, па да те упатам на право место.
Не е шизофренија 100% не се плаши за другарчето. Можеби ако повеќе внимание му посветите, малку да се потрудите да го разберете, да го видите светот со негови очи, би имало ефект а?

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Doktore alal vera bas u toj period ja istrazuvav potsvesta i vlijanieto nejzino na zivotot i deloto na mene a voedno zavrshuvav romanot i vleguvav vo likot na mojot karakter i toa prakticno na delo pa izgleda mi moralo da bide taka ... dobar doktor si .

Inache star sum za ucenje sve znam ... i veke mi stanue dosadno ... mada fala ti sea imam dokaz pred forumdziite deka ne sum lud samo sum kreativen so tapija od doktor .

Prc za Vas
Не прекинувај со учењето. Не мислев на учење во смилса да земеш книга и да учиш, контактирај со луѓе, нови познанства, нови настани, само разбуди го креирањето во себе....
P.S. Јас не верувам во Фројд и неговите приказни за потсвест:wink:

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ni jas doktore ni jas . Toj bil samo perverznjak koj go mucela majka mu pa od iskustvo sto se iskompleksiral izmislil odnosno spored mene prepisal teorija od nekoi poranesni psihijatri i filozofi .

Jung e pravata stvar i potsesta , Ji jing e moj doktore ...ja da imam so koj da razmenuvam mislenja argumentirano so sotvorci kaj bi mi bil krajot alo ko za sega dobra e i Spanija ko za pocetok ...

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Ni jas doktore ni jas . Toj bil samo perverznjak koj go mucela majka mu pa od iskustvo sto se iskompleksiral izmislil odnosno spored mene prepisal teorija od nekoi poranesni psihijatri i filozofi .

Jung e pravata stvar i potsesta , Ji jing e moj doktore ...ja da imam so koj da razmenuvam mislenja argumentirano so sotvorci kaj bi mi bil krajot alo ko za sega dobra e i Spanija ko za pocetok ...
Ејјј Јунг е краљ!!!!! Е тоа ти е прав психоаналитичар!!!! Не оној Фројд кој секој ебан проблем го сведува на Едипов комплекс.... Него голема дискусија ќе се развие за ова осеќам, а јас ќе неам нерви да објаснам зашто Фројд е само интересен за слушање, а врска нема со реалните проблеми на животот.....

Kajgana Shop

На врв Bottom