Шизофренија

Член од
7 август 2007
Мислења
13
Поени од реакции
1
Dr.KillJoy
сакаш да кажеш дека апсолутно нема да направиш ништо за да го предомислиш пациентот за тој чин -еутаназија и дека ќе ја извршиш ако тоа го побара од тебе?

Член од
1 август 2007
Мислења
16
Поени од реакции
7
E bas me interesiralo nesto odamna. Koga imas halucinacii (ako gi imas) ili taka koga si misles deka imas leukemija ili nekoja druga bolest, svesna si deka toa ti si umisluvas? Posto znam slucai koga lugeto se svesni na primer deka odredena vizuelna halucinacija im e samo poradi sizofrenijata, a pak drugi mislat deka e del od realnosta.
Stom ti si zamisluvas potoa deka primas infuzija, znaci znaes deka ne e toa realno, neli? Pa ako e taka znaci ti fenomenalno se spravuvas so bolesta.
Znaci pred terapijata da pocne da deluva ne bev svesna za tie halucinacii,normalno koga neznaes deka si bolen ne si svesen za bolesta i kako sto napomenav mi se mesaa rabotite i bez da sakam kazuvav lagi od mojot vtor zivot.Otkako pocnaa da deluvaat antipsihoticite jas sum svesna deka toa se samo zamisleni raboti,i deka toa voopsto ne postoele(normalno so pomos na psihijatar,)toj mi dade do znaenje deka toa ne e realno.no znaete koa ke mi se sluci epizoda se propaga u voda i mi se ragaat povtorno somnezi deka sum navistina bolna,posle nekoe vreme se svestuvam deka sum navistina bolna no vo vtoriot zivot,za da se smiram moram da vlezam tamu da otidam do bolnicata i da primam izfuzija,so tecenjeto na vremeto pocnuvam da razbiram deka ne sum odela nikade deka sum sedela samo na foteljata i sum si zamisluvala i sum si pikala razni predmeti sto licat na infuzija vo rakata,bukvalno ko malo dete koga si igra na doktor.da sega sum svesna deka e toa glupost i koa go pisuvam duri mi e smesno.nekolku pati posle filmot sum odela na ispituvanja na krvta no rezultatite se perfektni,duri sakam da mi otkrijat nesto navistina za da dokazam na sebe si deka ne e ludilo.
vtoriot zivot uste mi postoi i tamu sum bolna,tamu mi se vistinskite prijateli koi mi pomagaat okolu bolesta,tamu mi e vistinskata ljubov,tamu mi e spokojstvoto,tokmu zatoa imav samoubistveni zelbi,da se otarasam od ovoj zivot i da otidam tamu kaj sto mi e poubavo.
apcinjata i psihijatrite pomagaat da osoznaes deka se toa e laga no za zal ne mozat da gi prekinat postojanite navrakanja na filmovite :(

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Abe ne e lesno da si sizik :)

Shala na strana u denesno vreme e tesko da se ostane normalen a na kraju kraeva sto e pa normalno

Lekot mu e socijalizacija , sport ili umetnicko tvorestvo

Sum cul slucaj koga Talj sampion u sah posetil ludnica u sibir negde i tamu imalo nekoj sizik koj se umislil deka e svetski sampion u sah i bez popustanje izgrale 5 partii ... sizikot tepal 3:2

MIslam ako poludite gledajte da kanalizirate taa energija ako ne ste otisle premnogu , ako uspeete vo toa ke se izvadite ako ne toas ke mora so lekarstva cuda .

Zalna tema u sekoj slucaj
Ако прочита било кој пост од темава, а особено сведоштвото на личноста која на своја кожа ја чувствува оваа болест, немаше да даваш совети од типот повеќе спорт, или канализирање на енергија. И која тоа енергија да ја канализираат за да се излечат?:uvo:
И многу убаво од твоја страна што ги нарекуваш шизици:tapp:

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Draga moja nepoznata prijatelke

i jas sum shizik ... odnosno sum patel od taa bolest pa salata si ja udiram na svoja smetka... ako nekogo navrediv zalam toa e mojot lud smisol za humor.

A bash deka znam kako e da osetish na svoja koza ova i go zboram . Dodushe mozebi ne sum bil do toj stepen halucinacii i slicno ... ali sum pretrcal so ednata noga u ludiloto definitivno. U eden den sum razmisljal dvsta na saat ko da sum bil na spid , de edno de drugo filmovi praenje , planovi chuda nerealen svet.

I sfativ eden den deka od toa nema leb i deka mi e samo potesko i potesko , i reshiv da vidam sto e problemot so mene da se soocham so moite stravovi i da stanam nov covek i da trgnam ponataka. I uspeav ama pak potenciram jas ne bev eptem zavlegol i kaj mene bolesta ne bese nasledna. Poveke moze se kaze nekoja psihoza i razocaranost od svetot zivotot ljubovta vselenata i poshiroko. U stvari bev osamen bidejki nemav so kogo da prodiskutiram za moite problemi bidejki retko mnogu retko naogav nekoj koj e dovolno inteligenten da me razbere. Psihijatri kurac vrska nemaat pa pobogu eden go potplakav i go vrtev kako sakav , koga sfativ deka i tie se luge smrtnici morav odgovorot da go baram vo sebe za izlez bidejki i psihijatri otissle u kurac. Interesno za kratko vreme poznavav edna devojka koja bese inteligentna premnogu a moze i toa bas me plasese da ne me skonta sto sum kako sum , i poradi toa ne mozev ni nea da i se otvoram a sakav . Ko ludak znaev deka e za mene najsuper ama morav da izbegam pak u bolesta oti znaev deka ako ostanam so nea taa ke mi bide lekot ...odnosno ke me razbere . I taka ko sto ludak prai nerealnost jas kako odbranben mehanizam taa draga osoba ja povrediv i den denes ne saka da mi objasni zasto me ostavi. Elem libidoto mi bese u prv plan i nekoj potsvesen strav deka na mojata ludost ke i dojde kraj pa ko pacient ne se potrudiv da gi zimam tabletkite nea i izbegav od ludnicata da se baram sebe. I poelka poleka se najdov i mozam da kazam deka sum olecen na suvo... bez lekarstva bez doktori ne deka nema posledici se smeniv dosta ama veruj mi znam kako e i ne sakav da ja omalovazuvam devojkata nikogash ne mi bilo stil da se zaebavam so nekoj shto pati al ok ne me znaesh moze zvucham taka nema veze...

Prasa za koja energija svojata energija ... ( ova zboram ako ne si otisol daleku ) oti samo ti samiot sebe mozes da si pomognes i da se izlecish, prvo da prifatis sto ti se slucuva a posle da zaviris u dusata i ke go najdes odgovorot za da ti dade toa sila da ides dalje i sekoj den da napreduvas se dodeka i najmalite simptomi gi snema.

Eve kaj mene ne e deka sum skroz cist ... moram po forumi da se ludiram ...neli site si imame nekoe alter ego ... odnosno site sme u nekoja raka shizici ...

I bas mi e milo sto me prasa za ova sea mi e mnogu polesno nepoznata mila prijatelke

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Draga moja nepoznata prijatelke

i jas sum shizik ... odnosno sum patel od taa bolest pa salata si ja udiram na svoja smetka... ako nekogo navrediv zalam toa e mojot lud smisol za humor.

A bash deka znam kako e da osetish na svoja koza ova i go zboram . Dodushe mozebi ne sum bil do toj stepen halucinacii i slicno ... ali sum pretrcal so ednata noga u ludiloto definitivno. U eden den sum razmisljal dvsta na saat ko da sum bil na spid , de edno de drugo filmovi praenje , planovi chuda nerealen svet.

I sfativ eden den deka od toa nema leb i deka mi e samo potesko i potesko , i reshiv da vidam sto e problemot so mene da se soocham so moite stravovi i da stanam nov covek i da trgnam ponataka. I uspeav ama pak potenciram jas ne bev eptem zavlegol i kaj mene bolesta ne bese nasledna. Poveke moze se kaze nekoja psihoza i razocaranost od svetot zivotot ljubovta vselenata i poshiroko. U stvari bev osamen bidejki nemav so kogo da prodiskutiram za moite problemi bidejki retko mnogu retko naogav nekoj koj e dovolno inteligenten da me razbere. Psihijatri kurac vrska nemaat pa pobogu eden go potplakav i go vrtev kako sakav , koga sfativ deka i tie se luge smrtnici morav odgovorot da go baram vo sebe za izlez bidejki i psihijatri otissle u kurac. Interesno za kratko vreme poznavav edna devojka koja bese inteligentna premnogu a moze i toa bas me plasese da ne me skonta sto sum kako sum , i poradi toa ne mozev ni nea da i se otvoram a sakav . Ko ludak znaev deka e za mene najsuper ama morav da izbegam pak u bolesta oti znaev deka ako ostanam so nea taa ke mi bide lekot ...odnosno ke me razbere . I taka ko sto ludak prai nerealnost jas kako odbranben mehanizam taa draga osoba ja povrediv i den denes ne saka da mi objasni zasto me ostavi. Elem libidoto mi bese u prv plan i nekoj potsvesen strav deka na mojata ludost ke i dojde kraj pa ko pacient ne se potrudiv da gi zimam tabletkite nea i izbegav od ludnicata da se baram sebe. I poelka poleka se najdov i mozam da kazam deka sum olecen na suvo... bez lekarstva bez doktori ne deka nema posledici se smeniv dosta ama veruj mi znam kako e i ne sakav da ja omalovazuvam devojkata nikogash ne mi bilo stil da se zaebavam so nekoj shto pati al ok ne me znaesh moze zvucham taka nema veze...

Prasa za koja energija svojata energija ... ( ova zboram ako ne si otisol daleku ) oti samo ti samiot sebe mozes da si pomognes i da se izlecish, prvo da prifatis sto ti se slucuva a posle da zaviris u dusata i ke go najdes odgovorot za da ti dade toa sila da ides dalje i sekoj den da napreduvas se dodeka i najmalite simptomi gi snema.

Eve kaj mene ne e deka sum skroz cist ... moram po forumi da se ludiram ...neli site si imame nekoe alter ego ... odnosno site sme u nekoja raka shizici ...

I bas mi e milo sto me prasa za ova sea mi e mnogu polesno nepoznata mila prijatelke
Од ова што го опиша тешко дека си пател од шизофренија. Можеби би-поларна депресија, или некоја неуроза, но не шизофренија. Дури не и шизотипален синдром(кој е многу поблаг). А, она со нереалните светови...Тоа не е секогаш симптом на шизофренија, туку чин на ескапизам кој не мора да биде патолошки.
Нормално дека само самиот можеш да си помогнеш на крајот, и дека психијатрите и лековите се само посредници во тој процес но, кај луѓето кои навистина патат од шизофренија, апсолутно е невозможен напредок без анти-психотици и други лекарста. Ако не се третираат медицински, сосотојбата само ќе им се влошува и ќе тонат се подлабоко. Не е ова побогу блага неуроза да се лечи со спортување и цртање. А луѓето кои одбиваат да ја препознаат тежината на болеста кај своите блиски, и кои мислат дека е малку потребно да ја снема, само им прават лоша услуга.
Шизофрениците не се способни да ја најдат силата во себе. Тоа го можат дури откако ќе бидат подложени на терапија. Аман, се работи за дезинтеграција на личноста, веќе не знаат кои се, го губат своето јас, живеат во паралелни реалности и постојано ги пратат халуцинации. И сега за сега, за жал, без анти-психотици, не можат воопшто да функционираат.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Pa dobro ... jas sto znam od licno iskustvo kazav mada socijalizacija i prifakanje na lica koi patat od site tie simptomi i bolesti koi gi opisa smetam deka bese barem toa dobar predlog...

Gledam mnogu si upatena da ne znaesh ti nekoj primer sto si videla od internet ili licna prijatelka koja ja poznavas pa da mi opises sto kako zasto ?

I me interesira dali podvoena licnost e vid na shizofrenija i sto znaesh za toa ? Sto podetalno toa poedukativno za site

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Pa dobro ... jas sto znam od licno iskustvo kazav mada socijalizacija i prifakanje na lica koi patat od site tie simptomi i bolesti koi gi opisa smetam deka bese barem toa dobar predlog...

Gledam mnogu si upatena da ne znaesh ti nekoj primer sto si videla od internet ili licna prijatelka koja ja poznavas pa da mi opises sto kako zasto ?

I me interesira dali podvoena licnost e vid na shizofrenija i sto znaesh za toa ? Sto podetalno toa poedukativno za site
Јас не велам дека не е потребно да се социјализираат. Таман работа, ако тие луѓе општеството ги отфрла. Но, кога не се третираат медицински не се способни за општествена интеракција. Затоа е неопходна стручна помош пред да се вратат на социјалниот живот, на кој апсолутно имаат нерикосновено право.
И не ми е јасно што треба да се опишува и објаснува. А тоа од кај ми се информацииве, е ирелевантно у случајов. Сигурно не ми се од текст прочитан на Википедија.
Инаку симптомот на подвоена личност, не значи секогаш шизофренија. Го има и во personality disorders (split-personality disorder) и др. Но, кај луѓето од шизофренија се јавува заедно со уште многу други симптоми.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Pa iskreno mene ne me interesira od kade ti e informacijata mene me interesira sto ti znaesh ... pa ako sakase podetalno da mi opises toa sto si naslusnala, procitala posto mnogu me interesira ... u sekoj slucaj ne sakav ni tebe da te navredam

Mada u sekoj slucaj blagodaram na replikata prijatno sum iznenaden od kvalitetot i sodrzajnosta koja ne ja dobivam bas mnogu cesto na forumov

Член од
1 август 2007
Мислења
16
Поени од реакции
7
Uzivajte nikoj ne me vrega so toa sto kazuva shizici ili ludaci i sl, duri i jas ponekogas so moite drugarki si praam sala na svoja smetka taka mi e polesno,
inace denes, posle 3 meseci ke idam na doktor, pa drzete mi sreka dijagnozata da mi e malku poblaga, znam deka nema lek ama pusti nadezi.....

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Секоја чест Моника за храброста и навистина ти посакувам успешно да се бориш против болеста. Одамна ја читав темата и не очекував дека некој што страда од таа болест јавно ќе проговори овде.
Со среќа. :)

Член од
14 август 2007
Мислења
93
Поени од реакции
0
Sizofrenija edna od moite omileni psihicki zaboluvanja:vozbud: koja se nadevam vo idnina ke imam vreme da ja proucuvam!!!
eve kratki isecoci od sekojdnevieto na eden sizofrenicar;
(so ovoj covek sum bila vo kontakt samo nekolku pati, i toa koga bil nakljukan so apcina; no e tatko na edna prijatelka i znam za nekolku negovi ekcesi...)
Prvo zena my ne smee da izleze od doma zatoa sto site mazi ja gledale ( najverojatno bolesva probuduva i ogromna ljubomora), potoa misli deka vo negoviot dom ima postaveno kameri i cel sve go gleda, a najgadno e koga misli deka lugeto sakaat da go ubijat...:lud:

:aplauz:Monika navistina sum iznenadena sto imas hrabrost da se soocis so tvojata bolest i da napises za toa. mislam deka imas navistina ogromna sila i cvrs karakter so kaj mozes da uspees. Veruvam deka site koj go procitale ova mislat taka i site ti drzime sreka

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Медицински гледано...Шизофренијата е прекин(или претерано) излачување на допамин или ацетил-холин од вазикулите на пресинапсата на пост-синапсата.... Лекарствата најчесто го доведуваат овој тек во ред па шизоидната личност може дури и нормално да функционира зависно од степенот на деторијација на менталниот склоп и личноста сама по себе. Деторијацијата и расцепувањето на личноста се неизбежни така да сега за сега конечно решение за овој проблем нема. Од лекарствата зависно од типт на шизофренијата најчесто се даваат Haldol, Mendelex, Torosine, во комбинација со полесни или потешки барбитурати....

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Vidi ti doktorot ama e informiran bravos bas precizna informacija

inace da te prasam :

Kako filmot doktore ? :)

N

NaSTy`G|rL

Гостин
Ме интересира дали сте биле во контакт со шизофреничар и што мислите за оваа болест. Можеби имате ваш близок кој боледува од неа. Кога започнале симптомите, како ги препознавте? Исто така може да споделите повеќе информации доколку имате.
Имам другар што е нетокму. Не знам дали е баш шизофреничар ама натаму оди. Не може да се контролира, вика на сите, тепа деца без причина. Слаб е со нервите. Се лути за се и сешто, а за да биде во центарот на вниманието прави злобни работи и измуслува неточни глупости. Може вака напишано не изгледа страшно, но да го видете, аууу, па тоа е повеќе од страшно !

Член од
11 август 2007
Мислења
49
Поени од реакции
1
Dr.KillJoy
сакаш да кажеш дека апсолутно нема да направиш ништо за да го предомислиш пациентот за тој чин -еутаназија и дека ќе ја извршиш ако тоа го побара од тебе?
Неможеш да "предомислиш" шизофрена личност од проста причина што, зависно од типот на болеста, мислењето е деконвергирано, нема конкретна цел.....Прво нешто што страда кај шизофреничар е токму -процесот на мислење. Или се создава таканаречено "салата мислење", или е параноидно, делузивно, опсесивно и т.н.
Што се однесува до хуманат еутаназија, земајќи ги предвид условите на нашите здраствени установи(ментални, бев дел од тој таратур и знам и фала му на Бога што веќе не сум), на пример кај Хебефренијата( тежок подтип на шизофренија) похумано би било(во услови кога нема третман) такво лице да биде еутанизирано одколку да живее во таков хорор.

Kajgana Shop

На врв Bottom