Мачки (општи дискусии)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Мачкава цела вечер ја немаше и кога дојде сабајле и дадов парче салама, ја изеде на брзина и поврати.. Ми се чинит и дека бојана на очине и е сменета некако чудни и се.. Шо мој да му е? Да ја носам на ветринар?
Носи ја на ветеринар,сигурно ќе ти кажат таму повеќе од тука,ако и е нешто,ќе ти дадат лекови одма и ќе ја излечиш :)

L

Lu

Гостин
Мачкава цела вечер ја немаше и кога дојде сабајле и дадов парче салама, ја изеде на брзина и поврати.. Ми се чинит и дека бојана на очине и е сменета некако чудни и се.. Шо мој да му е? Да ја носам на ветринар?
Мачките (а и кучињата) несмеат да јадат салами,колбасици,паштети и такви слични ствари,оти им ствараат проблеми, и затоа ти повратила мачката од саламата.
Си има посебна храна која што е наменета специјално за мачки и кучиња.
А да, и штом не е арна одма носи ја на ветеринар.

--- надополнето ---

Значи вака,мачето е супер се гали,ама не секогаш кога ти ќе посакаш туку обратно.Обично спие само кај еден член од семејството,а за пудлата мислам дека пудлата ќе бега од него,дека и комшиите имаат и кога мачоров ќе ја види она почнува да цивка.
Не ,баш напротив,Пудлата не бега од мачето туку го лиже и ги чува како да е нејзино детенце.
Многу сум среќна што одма си се прифарија и малово Сијамчево воопшто не покажа страв од Пудлата баш напротив одма почна да се гали со неа и да си играат.:pipi:
Еве ги сега заедно спијат на фотељата,многу се слатки заедно едно до друго гушнати.:wub:
Еве утре точно 1 недела откако го купив Сијамчето и одличо се прилагоди на новата средина уште од првиот ден.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
80
Поени од реакции
5
Се мислам дали да си зеам мачка да чувам, само проблемот е шо досеа неам чувано милениче не знам ништо околу тоа. И мислам дека 14ти спрат ќе биди проблем....

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Се мислам дали да си зеам мачка да чувам, само проблемот е шо досеа неам чувано милениче не знам ништо околу тоа. И мислам дека 14ти спрат ќе биди проблем....
Епа ке ставиш мрежа на прозори а и веројатно несака да се самоубие мачката.

Лесно е за чување, ке земеш малечко и брзо ке се навикне на домашни услови. Храна можеш и домашна и специјална за мачиња од пет шоповите. Има неколку вакцини што ке треба да и ги ставиш и за какање, мочкање ке ја научиш во песок :)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.921
Поени од реакции
73.331
Мачките (а и кучињата) несмеат да јадат салами,колбасици,паштети и такви слични ствари,оти им ствараат проблеми, и затоа ти повратила мачката од саламата.
Си има посебна храна која што е наменета специјално за мачки и кучиња.
А да, и штом не е арна одма носи ја на ветеринар.
.
Јас цел живот им давам салами па ништо не им е :toe:
Не јадат само храна за мачки, па затоа секоја недела освен од храната му купувам и салама. Оди да видиш како мјаука ако не му дадеш салама... има нозеве да ми ги изеде :)

L

Lu

Гостин
Јас цел живот им давам салами па ништо не им е :toe:
Не јадат само храна за мачки, па затоа секоја недела освен од храната му купувам и салама. Оди да видиш како мјаука ако не му дадеш салама... има нозеве да ми ги изеде :)
Јас кажав дека нетреба да се даваат салами и слични ствари на мачките бидејќи предизвикуваат проблеми,а тоа кој што ќе им дава по дома е негова работа,јас само сакав да ве информирам дека има негативни последици,колку да си знаете.А дали ќе се замислите што му давате на мачето или ќе си продолжите по старо тоа си е ваша работа. (Ова не се однесува само за тебе туку за сите кои чуваат мачки и кои ќе прочитаат).

Инаку моето Сијамче неќе да проба ништо освен Дехидрат за мачки (тие што незнаат што е Дехидрат,тоа е сува дехидрирана храна за мачки,а има и за кучиња) и само Дехидрат јаде,му купив и конзервирана храна за мачки ни тоа неќе да проба,исто така му купив и течна храна за мачки (од оние Вискас 100гр. кесички) ни тоа неќе да помириса,незнам што маче ќе беше само сува храна да се јадело.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Јас кажав дека нетреба да се даваат салами и слични ствари на мачките бидејќи предизвикуваат проблеми,а тоа кој што ќе им дава по дома е негова работа,јас само сакав да ве информирам дека има негативни последици,колку да си знаете.А дали ќе се замислите што му давате на мачето или ќе си продолжите по старо тоа си е ваша работа. (Ова не се однесува само за тебе туку за сите кои чуваат мачки и кои ќе прочитаат).

Инаку моето Сијамче неќе да проба ништо освен Дехидрат за мачки (тие што незнаат што е Дехидрат,тоа е сува дехидрирана храна за мачки,а има и за кучиња) и само Дехидрат јаде,му купив и конзервирана храна за мачки ни тоа неќе да проба,исто така му купив и течна храна за мачки (од оние Вискас 100гр. кесички) ни тоа неќе да помириса,незнам што маче ќе беше само сува храна да се јадело.
Имам мачка која освен кесичките од вискас, перле, шеба итн... јаде и грашок, кашкавал секој вид на салама, сирење, леб и смоки (значи од се по нешто) и нон стоп е гладна...витална е, жива, здрава. Ако ти е мачор сијамчето е многу лошо да му се дава само сува храна дека е познато мачорите пијат помалку вода а дехидрираната храна е полна со зачини која покасно се одразува на бубрезите. Што помалку од сувата храна тоа е подобро, дури ветеринарите велат и воопшто да не им се дава (има една врста на сува храна која е со намалени зачини ама е многу скапа трипати поскапа од познатите марки и ја има тука в Германија само во специјализирани дуќани). И да, беа откриле дека во оние течните кесички а мислам и во дехидрат на една од познатите марки се имало во парченцата „месо„ само месо немало :)))

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Исто и мојот мачор јаде секаква слама,него ако веќе нејќеш да го храниш со салама ти препорачувам китЕкат месото.

L

Lu

Гостин
Исто и мојот мачор јаде секаква слама,него ако веќе нејќеш да го храниш со салама ти препорачувам китЕкат месото.
Ма ништо неќе да помириса а камо ли да проба освен Дехидрат.
Му купив Вискас (Whiskas) од кесичките по 100гр што се,едно кесиче од 100гр со вкус на говедско и уште едно исто такво со вкус на туна и ни тоа неќе да помириса.

А и да му купам Kitekat исто нема да го јаде бидејќи е исто како и Вискасот.

Единствено ми преостанува да му купувам добар и квалитетен Дехидрат = (сува дехидрирана храна за мачки)
Моментално го хранам со Eukanuba Kitten (бидејќи е мало 2,5 месечно му давам храна специјално за мали мачиња тоест Kitten формула)

А бидајќи моето маче е Сијамче планирам и Royal Canin специјално за Сијамски мачки да му купам

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Ма ништо неќе да помириса а камо ли да проба освен Дехидрат.
Му купив Вискас (Whiskas) од кесичките по 100гр што се,едно кесиче од 100гр со вкус на говедско и уште едно исто такво со вкус на туна и ни тоа неќе да помириса.

А и да му купам Kitekat исто нема да го јаде бидејќи е исто како и Вискасот.

Единствено ми преостанува да му купувам добар и квалитетен Дехидрат = (сува дехидрирана храна за мачки)
Моментално го хранам со Eukanuba Kitten (бидејќи е мало 2,5 месечно му давам храна специјално за мали мачиња тоест Kitten формула)

А бидајќи моето маче е Сијамче планирам и Royal Canin специјално за Сијамски мачки да му купам
Да можеш Ројал Канин да му купиш,јас секоаш имам една ќеса со Ројал канин и од време на време му додавам и тоа во стандардните јадења,зошо иам читано дека не е добро само со Ројал Канин да го храниш сијамецот.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
^^
Не заебавај, мачка па ке паднела.. Иначе имаш убав мачор..

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Еве нови слики од будалата,ќе ми падне од 6ти кој ќе го мисли после:
Прегледај го приврзокот 38646
Прегледај го приврзокот 38648
Прегледај го приврзокот 38649
Исто и јас мислев дека нема да падне мојот па по неколку месеци и тоа се деси, едвај се спаси после падот од петти спрат.. Љубопитни суштества се и немој да ја оставаш така, знам јас низ што се` преживеав тој ден..

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Исто и јас мислев дека нема да падне мојот па по неколку месеци и тоа се деси, едвај се спаси после падот од петти спрат.. Љубопитни суштества се и немој да ја оставаш така, знам јас низ што се` преживеав тој ден..
Од првиот ден коа дојде шета по олукот неможам нишо да напраам.Се му е навика.

Kajgana Shop

На врв Bottom