Мачки (општи дискусии)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
До колку дена се слепи новороденчињата (мачињата)? Минатиот понеделник една се омачи во двор и интересно кучкава што ја имам секогаш ја бркаше на играње но кога ке отиде мајкава мачка кај мачињава не ја чепка .

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.921
Поени од реакции
73.332
До колку дена се слепи новороденчињата (мачињата)? Минатиот понеделник една се омачи во двор и интересно кучкава што ја имам секогаш ја бркаше на играње но кога ке отиде мајкава мачка кај мачињава не ја чепка .
Сум слушнал дека се слепи четириесетина дена. Од лично искуство 3 недели :smir:

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Кај мене на деветтиот ден едното прогледа, уште три останаа, да видиме како ќе биде. :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Кај мене на деветтиот ден едното прогледа, уште три останаа, да видиме како ќе биде. :)
Исто едново прогледа само незнам што е со мачкава кога на убаво место и го направивме леглото и само ги носи во бавчата кај комшиите на отворено па ако заврне проблем, а и може некој мачор да ги задави...

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Совет

Ми треба помош од ценетиов форум во врска со мојот мачор кои тукушто наполни една година.Се работи за следново
Додека го чував дома беше супер,јадеше само купена храна,вршеше тоалет во песок внатре,имаше каивче против болви имаше сјајни очи супер крзно се она што го прави здраво маче но почна да мјаука за да излегува надвор и моравме да го пуштаме а тоа само се враќаше назад дома.Како што се повеќе и повеќе излегуваше надвор почнав да приметувам во неговите очи како бело перде го нема оној сјај препознатлив за здраво маче и му најдов и крлежи.Не знам што му е на очите како да му се врати претходниот сјај дали има некој таблети или слично било што да е само дајте некоја помош за очите за крлежите и за слични работи кои веќе сте ги искусиле и вие сте ги решиле.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ми треба помош од ценетиов форум во врска со мојот мачор кои тукушто наполни една година.Се работи за следново
Додека го чував дома беше супер,јадеше само купена храна,вршеше тоалет во песок внатре,имаше каивче против болви имаше сјајни очи супер крзно се она што го прави здраво маче но почна да мјаука за да излегува надвор и моравме да го пуштаме а тоа само се враќаше назад дома.Како што се повеќе и повеќе излегуваше надвор почнав да приметувам во неговите очи како бело перде го нема оној сјај препознатлив за здраво маче и му најдов и крлежи.Не знам што му е на очите како да му се врати претходниот сјај дали има некој таблети или слично било што да е само дајте некоја помош за очите за крлежите и за слични работи кои веќе сте ги искусиле и вие сте ги решиле.
Искрено,јас кај мачка немам видено крлежи. За уништување на надворешни паразити постојат различни средства кои можеш да ги најдеш во Pet Shop-овите. Но, мислам дека ако се работи за крлежи, човек треба да е прилично внимателен при нивно отстранивање и уништување. Во однос на заматеноста на очите кај мачето, мислам дека најдобар одговор ќе најдеш на ветеринар. А кога веќе ќе се најдеш таму, консултирај се и за првиот проблем. ИТНО!

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
ПОЈАСНУВАЊЕ

Фала мнигу за одговорот но само едно појаснување во врска со очите.Сјајот му е добар но кога ги подзатвора му се јавува еден вид на бел капак како стариве луѓе што имаат перде и изгледа како да е мачето слепо,порано додека живееше само внатре тоа не беше случај.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Фала мнигу за одговорот но само едно појаснување во врска со очите.Сјајот му е добар но кога ги подзатвора му се јавува еден вид на бел капак како стариве луѓе што имаат перде и изгледа како да е мачето слепо,порано додека живееше само внатре тоа не беше случај.
Не знам како се вика стручно, ама сите мачки имаат ваков капак и мислам дека основна цел е да го заштити окото од повреди. Ако, на пример со прст го тргнеш горниот капак кога мачката го има затворено окото, тогаш се гледа овој, бел капак. Не е болест, нормално е, отсекогаш го имал, само ти не си приметил. Ова ти го кажувам по сеќавање, бидејќи немам "узорак" при рака за да проверам :)

А за крлежите, ако стварно се работи за крлежи, земи ја работата многу озбилно. Јас не верувам дека ги има, бидејќи кај мачка немам видено, а имам чувано неколку мачки кои биле активни надвор-прави швалери. Затоа, маче у транспортер и кај ветеринар...

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.783
Поени од реакции
11.339
Како што се повеќе и повеќе излегуваше надвор почнав да приметувам во неговите очи како бело перде го нема оној сјај препознатлив за здраво маче и му најдов и крлежи.
Тоа со белото перде мислам дека не е ништо страшно...туку и јас на мојот му најдов 2 крлежи пред некој ден...има прашак специјален, го заборавив како се вика, но го има во секоја ветеринарна амбуланта/ординација...еднаш месечно се става на мачката...во случај да не е многу навлезен крлежот, намачкајте го со масло/алкохол/парфем за да му се затворат порите и да престане да дише, па со пинцета обратно од стрелките на саатот полека полека ќе го извадите. Доколку му остане главата внатре потребно е да се носи на ветеринар мачето, бидејќи крлежот се регенерира внатре во месото, со што доаѓа до инфекции.
Овие пролетниве крлежи се големи колку бемки, такви дебели, додека пак тие на есен што излегуваат се помали, но како и да е лесно се приметуваат, иако и мене ме зачуди мачка крлеж да фати...но кога не прскаат на време, сите ќе фатиме од под некое дрво, трева, плажа итн..
поздрав:wink:

Член од
10 ноември 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ja imam dve sijamki doma i edno kaj de4ko mi toa zivee so pitbul :smir: Aj koj ima zenska sijamka za parenje neka pise a po moznost neko i so masko :D

NIght_Elf

High Priestess
Член од
15 јуни 2007
Мислења
479
Поени од реакции
13
Тоа со белото перде мислам дека не е ништо страшно...туку и јас на мојот му најдов 2 крлежи пред некој ден...има прашак специјален, го заборавив како се вика, но го има во секоја ветеринарна амбуланта/ординација...еднаш месечно се става на мачката...во случај да не е многу навлезен крлежот, намачкајте го со масло/алкохол/парфем за да му се затворат порите и да престане да дише, па со пинцета обратно од стрелките на саатот полека полека ќе го извадите. Доколку му остане главата внатре потребно е да се носи на ветеринар мачето, бидејќи крлежот се регенерира внатре во месото, со што доаѓа до инфекции.
Овие пролетниве крлежи се големи колку бемки, такви дебели, додека пак тие на есен што излегуваат се помали, но како и да е лесно се приметуваат, иако и мене ме зачуди мачка крлеж да фати...но кога не прскаат на време, сите ќе фатиме од под некое дрво, трева, плажа итн..
поздрав:wink:

ПОдобро е прво да го избања мачето со шампон против болви и крлежи
а после да му стави ампула.
Прашокот не помага многу, а крлежот тешко дека ке може само да го извади цел

Член од
24 април 2010
Мислења
34
Поени од реакции
2
мачињаааа <3 значи тие се најмилите суштества....секогаш се галат или си играат. А и познати се по уништувачи на лоша енергија...до сега сум имала 15 мачиња сигурно....не е важно дали е раса или не...сите се поденакво мили и секогаш кога не ми се сите оВци на број..ке си легнаам и мачињата до мене..и одма ме смируваат....:)

Член од
19 мај 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
ПОдобро е прво да го избања мачето со шампон против болви и крлежи
а после да му стави ампула.
Прашокот не помага многу, а крлежот тешко дека ке може само да го извади цел
A kade da se najde ovoj shampon protiv bolvi i krlegi vo Makedonija? Kako se vika?
Koga barav sredstvo protiv bolvi , samo ampulite gi najdov
Pozz

Kajgana Shop

На врв Bottom