F
FilipMacedon
Гостин
Ene ti go Krusevo, pa Mbela Di Supra- Strusko , pa uste eden kup Vlaski planinski sela Jugozapadna i Istocna MAKEDONIJA......
Пак Fail.
Тие Власи се доселени по рушењето на Москополе.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ene ti go Krusevo, pa Mbela Di Supra- Strusko , pa uste eden kup Vlaski planinski sela Jugozapadna i Istocna MAKEDONIJA......
Пак ќе ти кажам, чкрипит или не чкрипит, и во македонските учебници од кои што ти си учел пишува дека Власите се староседелци овде. Тоа не е теорија, тоа е историја... светски прифатена. Би можеле до недоглед да се објаснуваме овде и да вадиме документи и логички конструкции, но поентата е дека нема потреба власите да докажуваат кои се и од каде потекнуваат. Никој не им го спори потеклото ниту историјата, освен 5-10 души на форум. Дури и државата во која што живееме јас и ти ја прифаќа влашката историја како таква.
Реалната слика е дека одредена група од нашите сонародници решиле да докажуваат континуитет на нација од Александар па до денес, па во тој процес им сметаат и Власите и Старите Словени и Албанците и Грците и Бугарите и Србите...
На тие луѓе нема потреба никој да им докажува било што, тие се оние што треба да ги докажуваат нивните ТЕОРИИ и притоа да се обидат да побијат ИСТОРИЈА.
:helou:
Како прво никој не спори единтетит на Власите туку вие - автоматски со тоа дека вие сте биле најстари на Балканов нас не правите дојденци.
Македонската историја (како наука) се пишува сега, за време на Југославија не сме ја пишале ние.
Ако го земеш во обзир фактот дека и денеска се учи и по таа заостаната програма и не се ценети нашите научници туку само една определена група олигарси.
Историјата ја пишуваат победниците.
Може се да пишува на црно-бели страници но ако знаеме дека секој историски документ не се зима здраво за готово се додека не се потврди со материјални ид др. докази (археолошки наоѓалишта, антропологија, етнологија, лингвистика) кој во поголемиот случај во нашата олд скуул "комунистичка" историја ги нема.
Неможе сите народи на Балканот да имаат таков нихилистички став, кој важи само за нив а за другите не.
Таква е нашата балканска наука кога нашите научници се селективни, не се доследни, не се сестрани, не се објективни, немаат ситстематичност... едноставно се како коњи и гледаат само во еден правец.
Или сите сме словени или никој, неможе некој да имал наметка за невидливост а некој не.
Каде се тие живеалишта на Власите во планинските предели каде што се криеле привремено (едно 3-4 века) ?
Има ли некој најдено историски документ, мапа, археолошки наоди?
Mapa? Istoriski dokument? Arheoloski naod?
Samarina , Moskopole , Mecovo, Vlasti, Grevena Gramos, Krf, Nikolica, Gopes ...
Arheoloski naodi po cela Tesalija Epir i Makedonija.Pocnuvajki od Lemnos Peloponez , Tesalija , Pela (koja ja obnovi Arm'n-Belios ) do Krf.:helou:
И никој не те прави тебе дојденец.
Според мене Александар ВРСКА НЕМА со денешните македонци ниту со грците. На македонците денес ниту јазикот не им е сличен со тој во времето на Александар, а за обичаи и култура да не споменувам.
Тоа со гените па ми е смешки живи.
Voopsto ne e apsurd deka nekoi narodi se slovenizirale :helou:.Arm'nskite naselbi na Pind se naselbi vo koi prestojuvale pogolem del od godinata ,vo zimskite meseci tie se spustale vo ramnicarskite predeli :helou:.Arm'n-makedonite se poznati buntovnici koi se borele i protiv Vizantiskite birokrati , potoa i protiv turskite begovi no svojata tvrdokornost i istrajnost im pomognala da opstojat do denes .