Jedi Philosophy - Филозофијата на Џедаите

I

Intex

Гостин
Процедурално...Итекако у Будизмот треба да ти е гајле за Бог. И битно е да се ослободиш од кармата и да прекинеш да се инкарнираш, односно да постанеш Ништо и Се, како и Бог.
Многу е јасно дека е поврзано со Господ, но за да се ослободиме од нашите желби (причините за страдањето) треба да се осознаеме самите себеси и да успееме да се откажеме од нашите желби и копнежи. Според Буда тоа е „лекот“ за прекинување на процесот на инкарнација.
Според легендите Буда се откажал од се што било материјално и успеал да доживее нирвана, а со тоа и да го прекине процесот на инкарнација. Сепак и тој бил само човек, но човек кој се осознал сам себеси.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Многу е јасно дека е поврзано со Господ, но за да се ослободиме од нашите желби (причините за страдањето) треба да се осознаеме самите себеси и да успееме да се откажеме од нашите желби и копнежи. Според Буда тоа е „лекот“ за прекинување на процесот на инкарнација.
Според легендите Буда се откажал од се што било материјално и успеал да доживее нирвана, а со тоа и да го прекине процесот на инкарнација. Сепак и тој бил само човек, но човек кој се осознал сам себеси.
Да де, јасно е тоа :)
Зборот ми беше дека сепак има теистички елементи.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
The sun existed before it was given a name, and it could be revered as a God, however, when the sun finally had a human name, it could be written about and communicated with others. The Jedi philosophy is just like the Sun, it existed before a popular movie gave it a name, and now that it has a name, people all over the world can share their experiences of the Jedi philosophy.
Чинам, јасно е сега зошто прашав за филмовите, но, сепак и твоето објаснение Ада е отпојќе доволно и достаточно! Тенкс, море претенкс!:back:

I

Intex

Гостин
Зар нема никој кој ќе може да развие дискусија во вистинска смисла, а не само цитати од филмот и некои книги?
Па дај бе мајќе му, кажете нешто шо стварно вреди, а не зборови на Јода, зборои на Оби Ван или на Анакин.
Еве јас иам прашања, дали секој може да биде Џедај? Што е Силата всушност? Како се станува Џедај (ако може секој де)? Како тоа постара е дури и од Јудаизмот?

Ако одговарате со цитати од филмот, подобро зачувајте си ги за вас.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.776
Поени од реакции
5.107

Апсолутно е во право мастерот Јода

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Зар нема никој кој ќе може да развие дискусија во вистинска смисла, а не само цитати од филмот и некои книги?
Па дај бе мајќе му, кажете нешто шо стварно вреди, а не зборови на Јода, зборои на Оби Ван или на Анакин.
Еве јас иам прашања, дали секој може да биде Џедај? Што е Силата всушност? Како се станува Џедај (ако може секој де)? Како тоа постара е дури и од Јудаизмот?

Ако одговарате со цитати од филмот, подобро зачувајте си ги за вас.
1. Sekoj moze.
2. Silata e se okolu nas, koe e animated i inanimate.
3. Postara e, vidi zosto, na prethodniot moj post. I ne e citat od filmot.

Polesto ti e sega?

I

Intex

Гостин
1. Sekoj moze.
2. Silata e se okolu nas, koe e animated i inanimate.
3. Postara e, vidi zosto, na prethodniot moj post. I ne e citat od filmot.

Polesto ti e sega?
Не е битно дали ми е полесно или не.
Како бе се околу нас? Околу нас има енергија која кружи, а Сила јас не гледам.
Океј, видов во твојот претходен пост. Објаснување у п.м.. Значи филмот бил тој кој ја разјаснил цела работа. Постоело, не сме биле свесни за тоа, и филмот не просветлил. Супер! Не го вреѓам серијалот, прекрасен е, ама ова со религијата ми е смешно дури.

S

smart ass

Гостин
Ете ти ја основата Кулен...

Relax. Take a deep breath.

Don't focus on the negative.

Be mindful of your thoughts.

The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together.

Learn about The Force.

You must do what you feel is right.

A Jedi can feel The Force flowing through him.

Let go your conscious self and act on instinct.

Your eyes can deceive you. Don't trust them.

Stretch out with your feelings.

You can do it.

There's no such thing as luck.

Be patient.

Use The Force.

Let go.

Trust The Force.

The Force will be with you...always.

Don't give in to hate. That leads to the dark side.

Many of the truths we cling to depend greatly on our own point of view.

To be a Jedi, you must confront and then go beyond the dark side.

Your insight serves you well.

Значи силата во суштина ти е Животна енергија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Tokmu taka Smart ass, ama nikoj povekje ne se trudi da cita sto prethodn e napisano tuku site sakaat samo lesno, sodzvakano i vednas, na tacna.

S

smart ass

Гостин
Они.....тераат сеир..јас ја разгледав темата и видов само сеир и несериозност и често идентификација со стар варс....ами стар варс е ФИЛМ а од филм до филозофија т.е разбирање на животната енергија која не опкружува разликата е како слон и мравка.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ако ја избегнуваш негативната страна од тебе , она секогаш ке најде задна врата.
Медитирај и надмини ги и Jin i Jang , биди третата работа(што нема спротивност).
Ова со филозофијава на Јода е делимично медитација , и тој што го измислуел чул нешто ама не дочул , пробал нешто ама не му успеало , ама можда е и намерно , од кај да знаеш .
У секој случај не е у право .

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Они.....тераат сеир..јас ја разгледав темата и видов само сеир и несериозност и често идентификација со стар варс....ами стар варс е ФИЛМ а од филм до филозофија т.е разбирање на животната енергија која не опкружува разликата е како слон и мравка.
Tokmu taka, kako na primer ovoj bespoleznikov nad mene.

S

smart ass

Гостин
Мене не ми е јасно што не им е Јасно...озбилно а начисто се сомнеам дека и многумина ја прочитале темава.

The Path Within the Code At the most basic level, the Jedi Code is a set of guidelines explaining for a Padawan what virtues to prize, and what flaws to avoid. Instructors ask their students that if they remember nothing else, to always keep these words in mind. The reason is simple: in these four lines lie the instructions for how to become a Jedi Master.
Consider the first rule: "There is no emotion; there is peace." It is plainly a contrast, distinguishing the confusion of emotional considerations from the clear thinking of peaceful meditation - obviously, a valuable quality. But what if that peace is rooted in simply being unaware of some factor that would otherwise cause a Jedi to feel an emotional reaction, then it is not so much peace as ignorance. This is why the Code contains the second rule: "There is no ignorance; there is knowledge."
This teaches Jedi to strive for understanding of all situations - particularly before acting - to better avoid errors in judgment. But, again, knowing a thing well can lead one to become engrossed in it. Engrossment leads to clouding of the mind. Thus, the third rule: "There is no passion; there is serenity." Knowing a thing objectively is knowing it as the Force knows it.
Still, students commonly argue that the only true objectivity is non-existence - death. For does one not affect a thing even by merely observing it? This is why there is the fourth rule: "There is no death; there is the Force." The Force knows all things objectively, it is serene, and it is not swayed by emotion.
Thus, the Jedi Code teaches that before undertaking any action, the Jedi should consider the will of the Force. Master Odan-Urr said: "With these other considerations aside, all that remains is the Force." What he meant by this was that if a Jedi can act emotionlessly, knowledgeably, and serenely, then he is acting in accordance with the will of the Force. Therefore, if a Jedi acts in all things without emotion, ignorance, or passion, then that Jedi is truly a master of the Force.

Peace over anger

Honor over hate

Strength over fear
Еве тука е многу добро објаснето:toe:

Или поточно што неќет да разберат е дека оваа филозофија е уште пред џорџ лукас да се роди

The sun existed before it was given a name, and it could be revered as a God, however, when the sun finally had a human name, it could be written about and communicated with others. The Jedi philosophy is just like the Sun, it existed before a popular movie gave it a name, and now that it has a name, people all over the world can share their experiences of the Jedi philosophy.
Значи не станува збор за ФИЛМ во никој случај!!!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Tokmu taka, kako na primer ovoj bespoleznikov nad mene.
Секоја филозофија е срање у боја , тоа е продукт на мозокот и нема врска со вистината .
Штом имаш награда , тогаш имаш его а штом имаш его тоа е илузија.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Или поточно што неќет да разберат е дека оваа филозофија е уште пред џорџ лукас да се роди

Значи не станува збор за ФИЛМ во никој случај!!!
Ми се свиѓа.А знае ли некој чива е оваа филозофија(или начин на живот)?

Секоја филозофија е срање у боја , тоа е продукт на мозокот и нема врска со вистината .
Штом имаш награда , тогаш имаш его а штом имаш его тоа е илузија.
Штом е илузија ја знаеш вистината,штом ја знаеш вистината си ја добил наградата,тогаш имаш его,штом имаш его тоа е илузија.Ова пак мене ми личи на срање во црно-бело.:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom