Самоанализа - Кој сум јас?

S

smart ass

Гостин
Самоанализа на изгубена душа

Стојам пред огледалото и гледам губитник во сите сфери на животот, а сеуште очајно не сака да признае пораз. Summa summarum од човечките разочарувања. Трошејќи 1001 една ноќ, за 1001 различна помисла на смрт. Кој би рекол дека некој може да пронајде 1001 начин за умирање?
Ете тука е најлесното,кога одиш на шопинг,застани пред големо огледало,гледаш личност...поклони и се,и она ќе го стори истото,не признаваш пораз бидејќи не си започнал битка...сеуште.

ОПШТЕСТВОТО ТЕ САКАААА!!!!!

Проголтан од туѓи критики, прогонуван од туѓи ставови, осуден од туѓи филозофии, се прашувам има ли место за мојата индивидуалност? Или тој збор како и многу други ја има загубено својата вредност и своето значење денес?
Напротив-критиките треба да имаат корективна улога,и да има многу филозофии,многу ставови-последица на истите е индивидуалноста,бидејќи ако ја нема....нема да има многу ставови.

Заробен од стегите на општеството, се борам за еден грам воздух. А гледам 1000 пружени раце за помош, а исчезнуваат во мигот кога ќе ја разголам мојата искрена страна. Зар треба да имам второ јас кое ќе биде збир од сите совршености кои секој човек посебно ги величи?
Има луѓе...кои се луѓе-не роботи,односно знаат да ценат личност оформена таква каква што е, денес за жал повеќето се роботизирани али јбг...таа е,и нема збир на совршености....човекот првен ги гледа маааните,значи имаме збир на маани.

Уште еден утнат производ на природата. И кога забележувам дека живеам во таков свет на лажни вредности, не можам а да не помислам, која е целта? Дали вреди? .... Животот е толку преценет.
Ако си утка на природата-а човек си,очигледно....тогаш сите луѓе сме утки....и дај поѓаволите кога читам дека животот е преценет се косам:vozbud:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ете тука е најлесното,кога одиш на шопинг,застани пред големо огледало,гледаш личност...поклони и се,и она ќе го стори истото,не признаваш пораз бидејќи не си започнал битка...сеуште.

ОПШТЕСТВОТО ТЕ САКАААА!!!!!
Хехехе, да беше така лесно ... Сепак фала за советот.

Напротив-критиките треба да имаат корективна улога,и да има многу филозофии,многу ставови-последица на истите е индивидуалноста,бидејќи ако ја нема....нема да има многу ставови.
Да, само не ме сфати, или јас не сум дообјаснил. Поентата ми беше, сите ги гушат останатите со своите филозофии, ставиви итн. и никој нем ауво да ме слушне мене. иде малку и подлабоко од ова, ама да не навлегувам во детали, имаш право за корективната улога на критиките.

Има луѓе...кои се луѓе-не роботи,односно знаат да ценат личност оформена таква каква што е, денес за жал повеќето се роботизирани али јбг...таа е,и нема збир на совршености....човекот првен ги гледа маааните,значи имаме збир на маани.
Како тебе, затоа фала. Што не си како другите.

Ако си утка на природата-а човек си,очигледно....тогаш сите луѓе сме утки....и дај поѓаволите кога читам дека животот е преценет се косам:vozbud:
Хахаха, тоа беше лично мислење, искрено ме фати тешка депресија вчера, така да тоа малце помогна постот да изгледа таков каков што е.

Фала на коментариве. :smir:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
KOJ sum jas??????

Pa za mene bi trebalo da kazuvaat drugite. No sepak ke se obidam da se opisam onakov kakov se gledam jas.
Jas mislam deka sum losa licnost.Mislam deka sum zanese, licemeren,bez nitu edno parce sreka na patot.so eden zbor gubitnik. Gledam licnost sto go menuva svojot karakter vo zavisnost od okolinata.Mislam deka se prepravam, se pravam vazen, i odam so krenat nos.......nemma samodoverba...:P:P gledano od moja perspektiva toa sum jas. Sega mozebi gresam mozebi ne..:smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Охохооооо...

Форумската секојдневна инекција вбризгува течност директно во моите вени. Јас сум виртуелен, јас сум трагач по закопаното зеленко и во моментите додека го пишувам ова се плашам и прашувам дали е ова само потрага по нечие одобрување.

Верувам дека и најголемиот дел од вас кои учествувате на форумите, на блоговите, на фејсбук четовите, со мсн контактите, пред хај фајв мониторите веќе сте се збогувале со човекот во вас.
Всушност, никогаш не бев пријатно момче, вечно паѓав во меланхолични расположенија, и тоа не можам да го поврзам со мојата лична карма и со целокупниот стрип кој треба да го испишам до крајот на мојот живот но и тоа како ми дава право да се надевам дека до крајот ќе се случуваат спектакуларни работи.

Кратка рекапитулација на овие погорни конфузни мисли, јас сум еден човек во В.Р. и друг надвор.
Па се трудам да го најдам коренот на моето барем сегашно незадоволство, и не можам да бидам сигурен дали тоа влече од последните случувања а поврзани директно со овој форум, дали влече од секојдневните активности, домашната атмосфера, кој знае?!

Да не гњавам, чувствувам одбивност кон луѓето, тие се тешки и наоѓам илјадници поводи да се дистанцирам од нив. Чувствувам потреба и едноставно да ја затворам оваа глупава насмевка кон луѓето кои не ја заслужуваат, и чувствувам потреба да им кажам на сите колку работи има кои не ми се допаѓаат кај нив. Проклето лицемерен сум.
Чувствувам потреба од добар ќотек. Со оглед на тоа дека како дете бев навикнат за грешките да добивам по една врела, сега нема кој да ме исплеска убаво за лошото сработено или за несработеното. Не можам да го пронајдам ни изворот за моето ненаоѓање уживање во дневните активности. Секогаш сум се заситувал брзо но, какво оправдување е тоа? Проклето мрзелив сум.
Имам илјадници идеи, ми требаат околу 3 секунди да смислам како да ги израдувам и оние кои не ми се најдраги, камо ли оние кои ги сакам. Имам неограничена имагинација која си тлее како жарче и нема што да ја распламти, бидејќи за такво нешто треба ментална маша, треба труд и напор на мозочните клетки. Но јас попрво би седел да пишувам бесмислени постови на форумот отколку да заминам по плико, лак за нокти во кој ќе втиснам отисок - жиг и Шанел број 5 и да и напишам дека на аголот помеѓу “Железничка“ и “Водњанска“ ќе ја чека поклон ако открие на кој парфем мириса писмото. P.s. I love you. И не мислам на филмот. Но, како што не еднаш ми рекоа, проклето конформист сум.
Во умот имам борба на два светови, два универузми, два богови, титани, кој ли ги знае веќе што се. Навистина ретко ме боли глава како оние кои патат од мигрена, но го чувтвувам притисокот и кога би можел би си ја откорнал главата и би ја ставил на полица дома веднаш до плишаната фигура на Хомер Симпсон, да се дружат бидејќи се слично луди. Се што свесно ќе го помислам некоја чудна сила од внатре ќе направи се да го заборавам или ќе се спротистави да го исполнам. Па така она на кое мислам како особина и не изгледа кој знае колку страшно покрај ова. Проклето неодлучен сум.
Имам потреба да ги искомплицирам работите. Со максимата дека се трудам да им угодам на сите и сиот свет, обидувајќи се да избалансирам за општо добро успевам толку да ги замрсам нештата што дури ниту Александар Македонски не може да го пресече тој гордиев јазол. Способен сум да ги уништам и најискрените и чисти мисли и идеи, под изговорот дека лажам за да не повредам сфаќам дека е и тоа сама лага. Јас сум проклет патолошки лажго.

Сигурно тук таму има и по некоја добра особина во мене, но премногу сум несвојствен во моментов да можам да бидам... снежна топка на добрина.
Дали некогаш постоеше квалитетен Виктор, и ако е да... каде замина тој?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Интровертен гениј, екстровертен деструкитвец (второво не толку многу).

K

Kicky

Гостин
Проклето ми недостига другата Кики, старата Кики...
Кики што ги смееше другите околу неа и со право и беше залепен епитетот кловн! Ми недостига Кики што ретко доаѓаше дома на ручек, што ги мереше улиците по стопати на ден или во одење или со точакот и не се грижеше апсолутно за ништо. Важеше за ведро, зборлесто мало суштество.
Ми недостига Кики што знаеше да го крене својот глас тогаш кога нешто не и` се допаѓаше и да го добие посакуваното по секоја цена.

А која е Кики денес?

Меланхолик што не ја кажува секогаш вистината само за да не биде сфатена погрешно од другите.
Денес повеќе не е кловн. Денес е женска реинкарнација на Форест Гамп, само лудило е што не трча брзо. Денес се помирува со реалноста околу себе, нема желба да ја смени, ја прифаќа онаква каква што е.
Има некои свои замисли и желби. Се прашува само дали креативната визуелизација ќе и помогне да ги претвори во стварност или сето тоа е само една голема утопија?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.451
Поени од реакции
30.964
Јас сум човек. Љубам, сакам, помагам, сочувствувам, МИСЛАМ.
Ете тоа сум јас СПОРЕД МЕНЕ. Каква сум како човек можат да кажат другите за мене, јас самата не.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Самоанализа на изгубена душа

Проголтан од туѓи критики, прогонуван од туѓи ставови, осуден од туѓи филозофии, се прашувам има ли место за мојата индивидуалност? Или тој збор како и многу други ја има загубено својата вредност и своето значење денес?

Заробен од стегите на општеството, се борам за еден грам воздух. А гледам 1000 пружени раце за помош, а исчезнуваат во мигот кога ќе ја разголам мојата искрена страна. Зар треба да имам второ јас кое ќе биде збир од сите совршености кои секој човек посебно ги величи?

Непречено развивање на нова ера, нова ера на пропаднати парадигми. Се случува метаморфоза. Метаморфозата на тоа што еднаш беше нарекувано човечки потенцијали, вредности, а денес е олицетворение на деволуција, а јас сум само една одлика од тоа - Уште еден утнат производ на природата. И кога забележувам дека живеам во таков свет на лажни вредности, не можам а да не помислам, која е целта? Дали вреди? .... Животот е толку преценет.

Стојам пред огледалото и гледам губитник во сите сфери на животот, а сеуште очајно не сака да признае пораз. Summa summarum од човечките разочарувања. Трошејќи 1001 една ноќ, за 1001 различна помисла на смрт. Кој би рекол дека некој може да пронајде 1001 начин за умирање?

Ќе ми биде подобро еден ден, кога ќе ме нема. Сега тоа го сфаќам. Едно празно его помалку.
хех .. донекаде се пронаоѓам тука .. а за болдот вчера сакав и тема да отворам .. интересна коинциденција .. :helou:

ПС: Се е Едно и Едно е Се!

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сигурно тук таму има и по некоја добра особина во мене, но премногу сум несвојствен во моментов да можам да бидам... снежна топка на добрина.
Дали некогаш постоеше квалитетен Виктор, и ако е да... каде замина тој?
зеленкото е его-буст, колку и да сме лефтерни и да не се замараме со тоа, самиот факт дека некој се замарал да го прочита твојот пост воедно да ти даде позитивна репутација е позитивен...

сите тука на форумот пробуваат да бидат “она што се“ се додека се прифатени од другите...

океј забегав офтопик, ама сакав да кажам дека сите членови кои се малце подолго на форумов стануваат вакви личности...јас веќе го прифатив тоа...

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.104
Интересна тема =))

So i begin а little bit ...

Најголемата мотивација и желба ми се другите личности , колку и да ми се допаѓа понекогаш да сум сам неможам да не занемарам дека тие ми се можеби најважното нешто во светот, за кој се стремам да го живеам својот живот за и преку нив.
Кога сум со разговор со нив најчесто сум секогаш искрен и затоа можеби доста пати се имам заебано , никогаш не сакам да повредам некој што е добар (тука си иам некоја логика .. подобар кон добрите , полош или игнор кон лошите иако можеби спрема мене не манифестираат лоши особини).
Најголемата грешка што ја правам е обидувајќи се да им помогнам на другите меѓу кои има и некој што можеби не ја сакаат мојата помош или не ме сваќаат правилно и моите намери .... е тука секогаш ме кочело ова и затоа ретко кој ме сваќал во права смисла и си добивале најразлични идеи дека правам некое лице , а всушност сум сакал да испаднам фер со сите ... Изгледа ќе треба некои промени тука , и да се фокусирам конечно на мојата среќа и тие што ја заслужуваат..
Спремен сум за огромна лојалност и преданост кон оние кои можат да го извечат тоа од мене ...тука можеби најдобро ќе се открие негативноста во мене ..како? ( многу работи ги земам при срце и ако некој е во проблеми од тие што сум приврзан , би се жртвувал на повеќе начини - би го поминал времето ако треба и во казнени институции ..бидејќи во афект на некоја неправда ќе го изгубам темпераментот и не размислувам чисто па може да претерам ако некој загрози личност што ми значи ..)
Од друга страна гледано тешко е за мене да чувствувам почит, восхит и емпатија за друго лице, ако нема некоја компонента која ќе ме поврзе со личноста.Никогаш не сум ги поднесувал авторитетите и ограничувањата - затоа и многу пати сум пропуштил фини работни места.
Не сум сакал наредби од никоја врста никогаш - но исклучоци има кога ќе исполнам нешто ..,начесто итуиција ми вели така или стварно сум сакал да бидне така ...if u want me to do i , i'll do it and don't give a damn .. а за тие што сум им ветил а не сум им исполнил очекувања или нешто , не ми е сеедно .. ама не е ни без причина.
Можеби нема да се најде нешто посебно деструктивно и темно во оваа минисамоанализа кој секој го поседува ,но ја сакам мистериозноста ..т.е. да не биде се на виделина - да мора сам да истражувам и барам ..,па со тоа и да ги поттикнам другите да си дознаат самите.
Тука се рефлектира и мојата пасивност во некои области .., таа пасивност која може да ми го промени животот ако ја искоренам или намалам .,се со цел да не дојдам до ситуација да си го поставувам прашањето "Што би било , ако сум направел така" .. Го најдов начинот па мислам дека наскоро ќе испалам рафал на некои потиснати работи...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ask ‘Who am I?’ instead
of asking about a hundred other things. Self-inquiry ought to be the
easiest of all tasks. But it seems to be the most difficult because we
have become strangers to our Self. What one has to do is simple - to
abide as the Self. This is the ultimate Truth. This is one’s eternal,
natural, inherent state. On account of ignorance we identify ourselves
with the not-I.
The most subtle of all these identifications is with the ego. Let us
search for the root of the ego. Where from does this pseudo-I arise?
At the end of this quest we shall find that the ego disappears letting
the eternal Self shine. So the best discipline is the inquiry: ‘Who am
I?’ This is the greatest japa. This is the true pranayama. The thought
‘I am not the body’ (naham) is exhalation (rechaka); the inquiry
‘Who am I?’ (koham) is inhalation (puraka); the realization ‘I am He’
(soham) is retention of breath (kumbhaka). The fruit of Self-inquiry
is the realization that the Self is all, and that there is nothing else.
For those who follow this method no other sadhana is necessary. But
even those who adopt the discipline of devotion (bhakti) reach the
same goal. If one surrenders one’s ego to either the Guru or God,
one realizes the Self

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
I am a :selfdestructivepieceofshit: :helou:

и на форум и во реалноста

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
хахах, јас сум дрндалка
зборам и шо треба и шо не треба и коа треба и коа не треба
понекогаш мислам премногу на другите па си се занемарувам себе и својте потреби, ама јбг таква сум....
:smir:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Јас сум Шумарот од приказните, и тук-там сретнувам пријатели како на пример... како на пример... лисицата, волкот, зајакот, рибата, мечката... и други шумски животни.
Што да ви кажувам за мене, сигурно кога сте биле многу мали сте слушнале приказни за мене. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom