Вистината за Методија АнТонов - Ченто

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
seuste cento i ostanatite makedonci koi bea obvineti kako drzavni neprijateli ne ja dobivaat zasluzenata pocit...jas sum od resen a vo mojot grad pred nekolku godini borcite mu izdignaa spomenik na eden od krvnicite na makedonija Cvetko uzunovksi ABAS suste vo prespa se molci koga ke se spomne negovoto ime....seuste kodosi i podloznici megju nas....

Pozelavam i dano taja godina dignete golem spomenik na Chento v Resen i dogodina na drug golem revoljcioner od toj grad Hristo Taterchev, od se srce v i go pozelavam:smir:

eve ja zalbata na cento dodeka bil vo idrizovo, koja sekako e odbiena

Методија Андонов Ченто е една од најмаркантните личности на македонскиот XX век. Тој бил енергичен човек со цврст и непореклив став - да се одбрани Македонскиот идентитет и да се стави крај на повеќевековната борба за слободна и меѓународно призната Македонија. Но, како и секој друг виден македонец од тој период, така и тој, паднал во рацете на соседните фанатизирани политичари кои си ги гледаат само своите лични интереси. Така, предаден од Српските власти и од ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ завршува во затворот Идризово под обвинение дека `сакал илегално да замине за Грција од каде и бил лишен од слобода`, а всушност го затвориле од дома.

По затварањето ан Ченто, на првата седница на Собранието силен аплауз за затварањето на ПРВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА НР МАКЕДОНИЈА И ПРВ ПРЕТСЕДАТЕЛ АН ПРЕЗИДИУМОТ НА АСНОМ.

ЧЕНТО умира по тешки и долги боледувања, мислам од рак на желудникот.

ЖАЛАМ ШТО ТОЛКУ ИСТАКНАТИ МАКЕДОНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И СИЛНИ БОРЦИ ЗА СЛОБОДАТА НА МАКЕДОНИЈА ЗАВРШУВААТ ТОЛКУ БЕДНО, НА НЕДОЛИЧЕН НАЧИН, НАДВОР ОД ОЧИТЕ НА ЈАВНОСТА, КОЈА Е ЗАСЛЕПЕНА СО ВЕРУВАЊА ДЕКА ЧЕНТО БИЛ САМО ЕДЕН ОБИЧЕН ЧОВЕК КОЈ СЕ СПРОТИВСТАВИЛ НА `ДРУГАРОТ тито` И НЕГОВИТЕ ПРИЈАТЕЛЧИЊА.

Само една работа за тие што се пуфкаат со Глигоров. 1991 дедо ми сега има 88 години рече:

Шо доживеав, најголемиот предавник претседател да стани.’’ завршен цитат

На овој цитат ги потпишувам и баба ми и дедо ми..

Вечна да му е славата на Ченто, еден од најголемите Македонци.

На овој цитат ги потпишувам и баба ми и дедо ми..
Киро Глигоров е избран за претседател на првите демократски извори во тогашна СР Македонија на 27 јануари 1991 година и едно не ми е јасно: АКО БИЛ НАЈГОЛЕМ ПРЕДАВНИК ЗОШТО СИТЕ (ПА И МОИТЕ) ГО ГЛАСАЛЕ ???
Вечна му слава на Ченто! Тој беше нашиот прв претседател иако многумина (можеби вклучувајќи го и другарот Тито и Киро) се обидуваа да го прикријат тој факт.
22cento42.jpg

Da povtoram, ova prepukuvanje se slucuva megju Tito i Cento pri glasanje za noviot ustav na povoena Jugoslavija!

Centо i Tito i ostala bratija se na cigara-konsultacija, a site vleguvaat vo sala koga Tito mu se obraka na Cento da vleze i toj!

Znaci neka vi e jasno sega na site vas koi ne znaete.

P.S. Inaku dedo mi go znaese licno Cento (plus e eden od porotnicite koi go osuduvaat, 7-ma porota, im se zakanile deka ke gi snema kako prethodnite 6 poroti, a se zakanile deka i decata ke im gi odzemat, togas i Cento stanuva i veli:

- Drugari, osudete me, jas znam deka ke odam raboija, ne mora i vie, ve molam!)

I taka nataka, mrmorecot ja vitkase cokoladata, a Makedonija ostana razedineta kako da e tugja, a ne nasa drzava, tatkovina....seuste razedineta, oci si iskopavme, grobovi neznajni na komsiite im stokmivme, nie, samite, makedoncite, sme grobari na makedonskata idnina i samosvest!
жално
но вистинито :toe:

Чекајте малку.. зашто сите запнале да го пишуваат презимето Андонов? И на нет најдов мноооогу места каде што е именуван како Андонов (нормално, и на википедија).
Како што знам јас, а и како што си е пишана темата, човекот се презивал Антонов цел свој живот... нели е сходно кога го величаме и збориме за неговото дело, барем името да му го погодиме?
И таблата на влез на Скопје, за населбата, пишана е со Т....
Од друга страна... документот што го покажа огледало пишан е со Д...

Кое е точно?

Киро Глигоров е избран за претседател на првите демократски извори во тогашна СР Македонија на 27 јануари 1991 година и едно не ми е јасно: АКО БИЛ НАЈГОЛЕМ ПРЕДАВНИК ЗОШТО СИТЕ (ПА И МОИТЕ) ГО ГЛАСАЛЕ ???

Нешто слабо си ми информиран. На првите избори го избра Собранието а вторите беа наместени. Па сега ти види. Ќе поцркаат комуњарите не останаа уште многу. Нема повеќе нишај врата земај плата. Тие гласаа за него.

Нешто слабо си ми информиран. На првите избори го избра Собранието а вторите беа наместени. Па сега ти види. Ќе поцркаат комуњарите не останаа уште многу. Нема повеќе нишај врата земај плата. Тие гласаа за него.
Не беа само наместени, во тие рани годнки после расцепот имаше многу "југоносталгичари" а и сепак бројот на "партизаните" беше поголем.

Не беа само наместени, во тие рани годнки после расцепот имаше многу "југоносталгичари" а и сепак бројот на "партизаните" беше поголем.

Партизаните од ЈОРГАН планина?

Да Собранието го кандидирало за претседател ан Македонија но народот одлучувал дали ќе го прифати предлогот на собранието или не, барем колку што сум запознаен. ако не :toe:

Да Собранието го кандидирало за претседател ан Македонија но народот одлучувал дали ќе го прифати предлогот на собранието или не, барем колку што сум запознаен. ако не :toe:

E па слабо си запознаен. Требаше 2/3-ско мнозинство. И тогаш Љубчо за прв пат ја предаде Македонија. Погодуваш зошто?

E па слабо си запознаен. Требаше 2/3-ско мнозинство. И тогаш Љубчо за прв пат ја предаде Македонија. Погодуваш зошто?
Да де, Љубчо тогаш на ВМРО бил претседател и нели они најпрвим се спротивставиле на кандидатурата на Киро зошто бил од СДСМ, ама послем се согласиле и побарале Кљусев да биде претседател ан Влада, барем колку што знам. Сепак, да не биле Вмро не ќе сме можеле ни претседател на држава да назначиме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom