Српски/хрватски рап

R

RAYTHEON23

Гостин
WikluhSky i Marcelo несакам ни да ги споредам со било кој македонски рапер. Едноставно они се виша класа. Виклер може лади мадиња на траки, и се зеза, и е премногу саркастичен за многумина да го укапираат..ама момакот е невиден талент, писмен, може да ти искомпонира да ти среди песница за 15 мин..
DA ima i talenti ne negiram....no zalno e sto kaj niv politikata im vleze pod srzta...a kaj e politikata nema umetnost ili najblago receno bezidejnost...i tie sto se dobri ne mozat da se probijat za zal.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
DA ima i talenti ne negiram....no zalno e sto kaj niv politikata im vleze pod srzta...a kaj e politikata nema umetnost ili najblago receno bezidejnost...i tie sto se dobri ne mozat da se probijat za zal.
Моментално зборам само за нив 2ца, еве и Ајзак да го убациме.
Марчело нема спомнато политика у ниедна негова песна, ни за момент. Текстовите му се врхунски.
А Виклер и Ајс можда го кажале, ама сигурно било крајно саркастично, знаат да исмеваат многу познати гнасни фаци у нивни текстови..

Бујрум.. :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
"Jer, nema ’’Velike Srbije’’. Nema Kosova.
Ubili su nam čoveka s vizijom pa sad supu kusamo vuljuškom"
Ha. И очекував некој да ја спомне строфата.
Ај, размисли малце дали е политичка или националистичка..
Тоа ти е исто ко некој наш рапер да ги спомне грците како не соголиле или албанците како не соголуваат..Ја искрено тоа не го глеам како вмешана политика. Едноставно човекот си ја сака државата а ги мрзи нив..

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Очекуваше, аха.
Човекот ја сака државата, го цени Џинџич, али и неговата заднина е тука, демократите.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Очекуваше, аха.
Човекот ја сака државата, го цени Џинџич, али и неговата заднина е тука, демократите.
Ух, ти изглеа слушаш нешо меѓу редови шо другите не го слушаат..

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Хм, можеби човек пропагиран во некоја негова песна?

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Хм, можеби човек пропагиран во некоја негова песна?
Не, како што напоменав погоре, се работи за починатиот демократ Зоран Џинџич, ако ти текнува на неговиот атентат, таман откако почна да се остри во ставовите и политиката.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не, како што напоменав погоре, се работи за починатиот демократ Зоран Џинџич, ако ти текнува на неговиот атентат, таман откако почна да се остри во ставовите и политиката.
Што се работи за него?

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Што се работи за него?
Наравоучение:
Марчело има спомнато политика, Марчело е наклонет кон демократите, Марчело во стихот погоре спомнат збори за Џинџич. Got it?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Наравоучение:
Марчело има спомнато политика, Марчело е наклонет кон демократите, Марчело во стихот погоре спомнат збори за Џинџич. Got it?
Марчело горе не збори за Џинџич туку го спомнува. Не го пропагира, шо значи неговите песни не се политички настроени. Можеби се националистички, ради спорот за Косово..
Како и да е, гледаме на работава од 2 различни гледни точки..неверуем дека ќе дојдеме до споразум :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
nie sme dvaesetgodini ponapred od niv pa i vo pop muzikata,jas navistina se cudam kako moze takvi parazitsko reptilski pojavi da ima inspiracija IC za umetnost ne stanuva znbor..
Утре малку сме 20-години напред. Кога србите имаа издавачка куќа исклучиво за снимање на рап ние снимавме во Арена рекордс и во Бугарија. Кога во Србија се забрануваа албуми за продажба и пуштање по радио кај нас и ден денеска нема некој м... да издаде таков текст. Она што се случи со рапот таму од 2000 наваму дефинитивно ја направи сцената посилна од нашата.

По лирики нема еквивалент на Марчело кај нас.
Образован рапер како Виклер? Тешко.
Активна група како Београдски Синдикат кај нас нема.
Можеби кај комерцијала сме подобри (Врчак, Тони Зен, Роџер Брадерс...)
Затоа во продукција на спотовите според мене сме понапред

..potoa da pejat za sostojbata na rapot i sl..a ne da se motiviraat od kosovo bosna rusija i voedno da se slikaat so kineski igracki puski i bombi koi patem se toksicni.
Национализам во рапот? Френки во Босна што прави? Бахати и Шорти во Хрватска? Смешно е да генерализираш дека само србите имаат ултра-националистички версови...

Марчело националист ? Тотална спротивност дури го обвинуваа и дека е анти-србин.

" Seri, tebra, svedi me na izdajnika naše ’’više rase’’!
I sva bajka o ’’narodu s neba’’! ...gde je tu ZEMLJA? "

’" Samo deco ne ginite radi reda, sve je to partija šaha,
armija pešaka strada za megdan! "

" Komercijalni predah za mentalne snobove,
jer ne shvataju da imamo i lepše stvari za ponos nego grobove "

Henry14

BAUCE
Член од
20 февруари 2009
Мислења
321
Поени од реакции
49
Моментално зборам само за нив 2ца, еве и Ајзак да го убациме.
Марчело нема спомнато политика у ниедна негова песна, ни за момент. Текстовите му се врхунски.
А Виклер и Ајс можда го кажале, ама сигурно било крајно саркастично, знаат да исмеваат многу познати гнасни фаци у нивни текстови..

Бујрум.. :)
Да те потврдам
Па сами проценете дали е ко другите српски рапери.
И да напоменам ова на Ајс му е единствена песна песна од ваков политички вид.
П.С Сарказам до јаја:pos2::pos2::pos2:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Рајтеон, не си во право...
Кај нас нема автори која може да парираат на нивните...Со чесни исклучоци кои доста се трудат и успеваат некако да излезат од анонимноста, ама кога ќе ставиш на кантар ќе видиш дека како што рече сајсиГа ние сме 20 години назад...
И што викаш дека таму само турбофолк и слични срања биле на цена...Поп сцената им е доста широка, етното исто така и општо се пред нас и во поглед на продукции, во рамки на фестивали кои се одржуваат секоја година и кои поставуваат одредена традиција според која луѓето од странство добиваат една поинаква, позитивна слика за Србија ... Секоја година фестивалите им се све повеќе посетени од странци и тоа не е случајно...
Кај што се вложува таму и ќе се добива, а ние ќе тапкаме у место...
Не ги омаловажувам ја нашите, али не е срамота да се признае дека имаме полоша музичка сцена од српската, не само за рапот за кој сметам дека најмногу заостануваме туку општо за сите стилови...

Kajgana Shop

На врв Bottom