Вашиот дом

• Креатор на темата Креатор на темата JASMIN
  • Време на започнување Време на започнување

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Kako pocituvac na istocnata filozofija, me interesira da vidime sto imate da kazete na temava.

Znaci,
Vasiot dom, toa ste vie. Dali se soglasuvate? Dali mozete da go pocuvstvuvate "domakinot" koga ke mu vlezete v kukji?

Kinezite veruvaat deka zivotnata energija c'i , kako univerzalna zivotna sila se naoga vo site zivotni nesta- luge, zivotni, bilki i ...predmeti.

Kako vasiot dom ve otslikuva vas? Sto vi go podobruva ziveenjeto/ ili, sto ja aktivira c'i? Formi, boi, materija, bilki...kako izgleda vasiot dom?

I za kraj...dali ja poznavate drevnata kineska vestina feng shui?

Да...

JASMIN напиша:
Kako pocituvac na istocnata filozofija, me interesira da vidime sto imate da kazete na temava.

Znaci,
Vasiot dom, toa ste vie. Dali se soglasuvate? Dali mozete da go pocuvstvuvate "domakinot" koga ke mu vlezete v kukji?

Kinezite veruvaat deka zivotnata energija c'i , kako univerzalna zivotna sila se naoga vo site zivotni nesta- luge, zivotni, bilki i ...predmeti.

Kako vasiot dom ve otslikuva vas? Sto vi go podobruva ziveenjeto/ ili, sto ja aktivira c'i? Formi, boi, materija, bilki...kako izgleda vasiot dom?

I za kraj...dali ja poznavate drevnata kineska vestina feng shui?
Е вака сега, ќе ми простиш за аматерскиот одговор затоа што сум запознаена само со мал дел од Источната филозофија, а за фенг шуи имам слушнато, но не знам конкретно за што се работи.
Моето мислење е дека секој се отсликува во својот дом.Кога влегуваш во нечиј дом, пред себе го имаш неговиот вкус, стил, едноставно можеш да го откриеш начинот на кој тој човек живее или пак би сакал да живее.
Секоја комбинација открива нешто за сопственикот, само ако некој е расположен тоа да го анализира.
Мојот дом, не можам да го декорирам целосно сама, но затоа имам доволно слобода во мојата соба.
Бидејќи сум болен перфекционист секогаш се е средено.Имам два кревета, едниот е за спиење, а едниот е во вид на софа.На тој што ми е за спиење, имам наредено многу перничиња и разни плишени животни, додека другиот е малку покласничен, со сомотна покривка и само две перничиња кои се совпаѓаат од страна.
Компјутерот ми е до вратата, на биро, на кое + стојат цедињата, некои книги и списанија.Над него имам слика, а до сликата има моја слика урамена, а околу нив има интересни картички од различни места.
Имам мост над едниот кревет, и во него има еден дел за книги, еден дел за играчки, за ангелчиња, за свеќи, за слики и се тоа е комбинирано по бои......
Да престанам тука со описот зошто ќе треба многу да пишувам, сепак останувам на моето дека домот е одраз на вкусот, стилот, на човекот кој живее во него!

Ama ic, Lady Satori da ne se opteretuvas so prasanjeto za amaterski ogdovor:) Jas sakav i opsto da ja postavam temata, ne edinstveno vo relacija so feng shui.

Ona sto feng shui ( umesnosta na ziveenjeto) go veli e deka domot treba da e ureden taka da ovozmozuva sloboden protok na energija, na pozitivna energija. Sekoj covek ima svoj element i boja. Na pr. ako tvojot element e zemja, ubavo e da imas doma nekoe keramicko predmetce, ili nesto vo zolto ili kafeavo. Ako pak, imas poveke drveni predmeti, ili vo zelena boja, tie bi ja blokirale pozitivnata energija bidejki drvoto ja iscrpuva zemjata. Predmetite imaat osobini, karakteristiki, svojstva-energizirani se. Na pr.,predmetite koi ja zgolemuvaat kolicinata na ubavata energija se ogledalata ( postaveni na vistinskite mesta), zivite bilki, zvoncinjata...
Postojat 5 elementi: zemja, ogan, drvo, voda i metal.

Tvojata soba moze da se podeli na 9 kvadranti ( pravilo 3x3) Ako do vratata od levata strana ti stoi biroto so knigite, pretpostavuvam deka si dobra ucenicka:) Toa e poleto na znaenjeto, koe e aktivirano so knigite.

Ete malku informacii. Vo princip, bez razlika dali imame poznavanja za ureduvanje na domot, vaznoto e deka ona sto e okolu nas ne reflektira nas samite, i ne odreduva na nekoj nacin. I deka domot vo koj se custvuvame pozitivno e vazen za dobro funkcioniranje. Jas izbegnuvam da odam na gosti onamu kade ne se custvuvam dobro:)

P.S. Najgorniot desen agol os tvojata soba (gledano od vleznata vrata) mu pripaga na poleto ljubov. Stavi si nekoe predmetce koe ti simbolizira ljubov, za da ja zasilis:)

mene ko bozem po feng sui ke mi ja sreduvaa sobata ama ispadna tipkata nemala blage veze so toa.Inaku sobata u zadno vreme mi faka nekoj orientalen stil ili so bi rekol tatko mi zade stil.Bas e po moj vkus,dominiraat po temnite boi a kako kontrast se posvetlite zidovi vo poveke nijansi.Od vratata desno vednas e biroto so pc globus soljicki sto sum gi dobivala na poklon polni so penkalca,levo plakarite,karsi biroto vo drugiot desen agol vednas do prozorot mi e krevetot nad nego ima eden kup mali mecinja a vo dogledno vreme ke se najde i lovec na sni(moze znaete sto e),vednas do nego masicka so interesni kutii vo orientalen stil i na kraj od krevetot isto taka ima natkasna na koja ima eden kup gluposti knigi,kutii ramki...sepak sobata mi e pogodena po moj vkus i sum u svoj svet koa sum u nea iako ne e sekogas sredena perfektno,ima nekoj umetnicki haos,ama se trudam da bide cista i mi odi dobro:).Inaku vo globala za celiot dom ama bas nemam nikakov udel u negovo sreduvanje zaso mene nikoj ne me prasuva,toa poveke e odraz na licnosta na moite verojatno:),koga ke imam licno moj stan ke napisam :)

JASMIN напиша:
Ama ic, Lady Satori da ne se opteretuvas so prasanjeto za amaterski ogdovor:) Jas sakav i opsto da ja postavam temata, ne edinstveno vo relacija so feng shui.

Ona sto feng shui ( umesnosta na ziveenjeto) go veli e deka domot treba da e ureden taka da ovozmozuva sloboden protok na energija, na pozitivna energija. Sekoj covek ima svoj element i boja. Na pr. ako tvojot element e zemja, ubavo e da imas doma nekoe keramicko predmetce, ili nesto vo zolto ili kafeavo. Ako pak, imas poveke drveni predmeti, ili vo zelena boja, tie bi ja blokirale pozitivnata energija bidejki drvoto ja iscrpuva zemjata. Predmetite imaat osobini, karakteristiki, svojstva-energizirani se. Na pr.,predmetite koi ja zgolemuvaat kolicinata na ubavata energija se ogledalata ( postaveni na vistinskite mesta), zivite bilki, zvoncinjata...

Tvojata soba moze da se podeli na 9 kvadranti ( pravilo 3x3) Ako do vratata od levata strana ti stoi biroto so knigite, pretpostavuvam deka si dobra ucenicka:) Toa e poleto na znaenjeto, koe e aktivirano so knigite.

Ete malku informacii. Vo princip, bez razlika dali imame poznavanja za ureduvanje na domot, vaznoto e deka ona sto e okolu nas ne reflektira nas samite, i ne odreduva na nekoj nacin. I deka domot vo koj se custvuvame pozitivno e vazen za dobro funkcioniranje. Jas izbegnuvam da odam na gosti onamu kade ne se custvuvam dobro:)

P.S. Najgorniot desen agol os tvojata soba (gledano od vleznata vrata) mu pripaga na poleto ljubov. Stavi si nekoe predmetce koe ti simbolizira ljubov, za da ja zasilis:)
Леле, ама имам една молба до тебе?
Јас сум метал...некој совет може?

Poveli. Stavi si nekoj metalen predmet, ili nesto vo bela ili zlatna boja. Mozes i nesto zemjeno, bidejki zemjata go sozdava metalot vo konstruktivniot ciklus. Izbegnuvaj svekicki ili mnogu crvena boja- go simboliziraat ognot, a toj go unistuva metalot.

Znam sto e lovecot na sni, i jas go imam:) Shamanisticka rabota e toa. Mi stoi bas na mestoto kada mi otkrija podzemni vodni struenja, pa mi stvaraa glavobolki bidejki bas tamu spijam. Sega sum svrtena naopacki:)

JASMIN напиша:
Znaci,
Да, се согласувам. Секој по сопствен вкус го уредува домот во кој живее. Веднаш се чувствува енергијата (односно, јас ја чувствувам) кога ќе влезам во нечиј дом. Веднаш можам да се почувствувам пријатно или непријатно. Колку што ја шират таа енергија луѓето што живеат таму, толку и во глобала нивното катче.

JASMIN напиша:
Кај мене сите дома учествуваме со свое мислење како да биде наместено, кој распоред да имаат елементите. А во мојата соба до врата веднаш лево е бирото со компјутерот и цд-ња, па полица со разни ситни украси и работи кои сум си ги купила за спомен од некаде. Под тоа ми се наредени сите книги, скрипти и потребни материјали за учење. Веднаш тука е фиоката полна со слики кога сум била мала кои ме потсетуваат на детството. До прозорците е едниот кревет, па потоа се плакарите. Над плакарите имам разни кукли и играчки, кутии, свеќи. После плакарите е другиот кревет на кој спијам јас, а на тој ѕид имам голема слика на која сум јас како мала и една од брат ми како бебенце. Над главата имам цело плакарче со книги и материјали. Се` е како во круг (т.е. квадрат), се` си има посебно место. И да. Сите елементи се во бела боја со детали на црвена. Завесите се бели со дечиња, сепак сакам нешто детско да ме потсетува секој ден (покрај сликите и играчките).
Собата ми има многу елементи и затоа можам се` да си приберам да е средно и секое нешто да си има свое место.

Кога одам некаде, најпрво ги забележувам завесите, не знам зошто, ама тие прво во око ми паѓаат.

Само во врска со ова би сакала да ми појаснеш
JASMIN напиша:

Zavisi od godinata na ragjanje. Spored doktrinata, sekoja godina ima svoj element i zivotno ( kineska astrologija). Vo princip, tie zastapuvaat edna vistina koja veli deka covekot e neraskinliv del od prirodata. A elementive se samo osnovno delce od celata doktrina, no mnogu e golema za da se razglaba.

Eve nekolku godini( odat po 2):
7 fev ' 78 - 15 fev '80 zemja
16 fev ' 80 - 24 jan '82 metal
25jan 1982- 1 fev 1984 voda
2fev '84 - 8 fev '86 drvo
9 fev'86 - 16 fev '88 ogan
17 fev '88 - 26 jan '90 zemja itn.

bogatstvo / slava / Brak, ljubov, seks
Semejstvo i zdravje /Centar na srekata / deca
znaenje / kariera / Mentori i patuvanja

eve vi gi i kvardantite. Nacrtot se gleda taka sto vlezot e sekogas na poslednava strana od kvadratot. Za da gi aktivirate polinjata, dovolno e da stavite predmetce koe ve asocira na toj aspekt. Na pr., jas si staviv slika od africka dzungla vo poleto na patuvanjata:)

Od momentalniot haos vo mojata soba, moze da se izdvojat 3 raboti: se mi e na baza na drvo i staklo, i se e crveno. Vo poleto na ljubovta i seksot, so godini mi stoi crvena lamba. Gi izmagijav momcite, gi reshiv :)

Znaci,

Сечиј дом има по нешто од нечиј вкус што го уредувал, и делимично зацртува некоја личност.Е сега не во целост мојот дом, ама барем мојата соба потполно го отсликува мојот карактер и интереси и е мал приказ на оние ствари на кои им посветувам највеќе време. Компјутер, телевизор, радио и такви ствари воопшто ги нема. Па има нешто повеќе свеќи низ полици, тек тук мали хартии фрагмент од хербариум растенија од Јапонија, микроскоп, некои пипети, многу книги, оригинални сенчани портрети, сушени дршки од лаванда, украси и ми се допаѓа што све е во својот агол кај што припаѓа и воопшто нема хаос. По она погоре идам дека сум Земја:), ама нејде, зашто она што мене ми е најпријатно во мојата соба е онаа добро ускладена тегет-бела комбинација. А и она што воопшто прво забележувам во туѓа соба се боите на зидовите и подот.

Мојот дом... е убав.Секогаш се трудам се да е на место,воопшто не сакам хаос.

Секогаш во сите соби има складност по бои,мразам шаренило натрупано.

Ѕидовите се бели и нема завеси во бои,на сите прозори има ролетни венецијан или вариолајт,во секоја соба обавезно има телевизор,и ништо нема натрупано...се е едноставно...

Највеке ги сакам нежните бои и се е во бела,крем боја и нежно кафена.
Исто и украси,луда сум по нив и секогаш купувам некои ситнуриии.

А во некој друг дом секогаш прво го гледам мебелот и хаосот(ако постои).

Општо, мојот дом, според кажувањата на луѓето што влегле во него, е дека делува смирувачки, претежно е во топли бои (кафено, портокалово и црвено) додека само бањата е светло сина.
Кујната ми е најомилен дел од домот, бидејќи секогаш ја чувствувам топла, тука ручам со моите и со сестра ми, тука пишував домашна како мала, едноставно така ми влева убаво чувство. Дневната соба не ја сакам, мислам дека има лоша положба, големи ѕидови и непристапност, некако така и како мала ја доживував. Но, тоа е што е, руски стан е, а тие знаат да бидат крајно неплански наместени.

Детската соба е моето царство (и на сестра ми :)). Во неа се чувствувам секогаш добредојдена, а така делува и врз луѓето што ќе отспијат барем еднаш во неа. Тера на движење, но и на дремење! Тоа е, според еден мој другар, поради топлите бои. Ем ти поттикнува циркулација, ем може да те смири. Не знам колку да верувам во ова, но сите мои песни, сите мои раскази, сите мои кративни моменти се родиле во неа. И на сестра ми исто така.
Собата што ја делам со сестра ми е слика на нашите карактери, и двете сме импулсивно креативни, затоа штафелајот е во еден ќош и околу него има куп сликарски реквизити, книги и пенкала има насекаде, многу суви цвеќиња (претежно висат, закачени се на конци и се добиени како подароци од саканите),
невообичаени вази со бамбус и кактусчиња на прозорците. Компјутерот е во левиот ќош (гледано од влезната врата) и околу него има книги и стари плочи...
Во принцип, хаосот е организиран, разнобоен и оддава чувство дека нештата секогаш циркулираат. Никогаш ништо не е совршено наместено, дури ни креветите, меѓутоа токму тоа мене ми се допаѓа. Си имаме посебни местенца во соба, каде што ни висат купот менѓушки, марами, чанти, и колани, а на пример во тој агол лежи и на дедо ми стариот часовник со клатило стар 80 години!
Удобноста и мекоста на собата е очигледна, особено поради кружните перничиња, мноштвото меки животинки што се закачени на радијатор, и црвените завеси.

Фенг шуи... Читано, интересирано, меѓутоа во пракса, кај мене дома не е возможно. Прво, поради чудниот распоред на собите и неможноста да дише тоалетот (имаме онакви внатрешни квазивентилации).

Мојот дом е детската соба,24/7 сум во неа и многу ми е убаво,зидовите се бели имам компјутер,кревет и биро каде што ми живее мојот верен другар од домата тоа е компјутерот.И тоа кога ќе се подновам нешо ќе пишам пак не се секирајте поздрав4е:back:....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom