Крвавата страна на црквата

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
... dobar imunitet ke si bides zdrav a vo sprotivno ke bides bolen,ako ti e doeno vremeto ke umres bidejki nemora 4ovek da ima nad 70 god za da umre ili pak ostaj pari4ka na ikonata od isus ke te stiti i toa nema vrska mnogu ludje ostavale pari4ka na ikoni pa pak umrele dali od kursum dali od prirodna smrt.Seto toa sto go ima vo crkvite e samo opsesija na narodot koj sto sam ja izmislil religijata samo trosenje vreme samo dzitkanje pari......!!!
Па мое мислење е дека немаш право!!Додуша и јас се противам на тоа да се оставаат пари во Црквата, на икони демек искупување на гревови..Оставаме за Црквата..Мој предлог, да се направи каса, и кој сака да остај донација за Црквата(зошто ипак треба кеш за да се одржуваат иконите, и плати на сите што работат),ама да ја бакнеш иконата на Исус, и да оставиш 10 денари мислам дека не е така во ред..Господ не бара пари да му даваме и да веруваме во него, Господ кога беше на земјата не бараше пари за на слепиот да му дади вид!!Ние тоа си го имаме сватено како кодекс, или не знам што..И многу т.н. верници ќе појдат еднаш или двапати годишно во Црква, ќе остаат 10ден. кило масло и слично и со тоа сакаат да покажат колку големи верници се, и мислат дека со тоа имаат нешто докажано..

Инаку Црквата има направено неколку дела што не и личат, посебно Римокатоличката Црква!!Можеби и Православната има некој дамки во поглед на еднаквоста меѓу машкиот и женскиот пол, ама нема палено на клади луѓе и слично!!!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Инаку Црквата има направено неколку дела што не и личат, посебно Римокатоличката Црква!!Можеби и Православната има некој дамки во поглед на еднаквоста меѓу машкиот и женскиот пол, ама нема палено на клади луѓе и слично!!!
:shok: Неколку дела? Нема палено на клада? (или тоа само на православците се однесуваше?). Ако е само за православците, точно не палеле на клада, не се мучеле толку, туку директно куршум у чело. Масакрите во егејска Македонција врз егејците се вршеле под директно покровителство од грчката црква. На слики каде се покажани мртви македонци, во прв ред има свештеници. Е нема клада, огин и џелат... да.

Инаку, каси во црквите постојат, а поповите примаат плата од државата, од буџетот, то ест од нас :wink:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
E a toa ne si vo pravo ne primaaat pari od drzavat bidejki Crkvat ne e drzavna institucija i ne zavisi od nea.Postojat kasi za pomos na Crkvat. Vo vrska so kladite na koj bile maceni svetitelite postoele no ne kajnas vo Pravoslavieto, svetitelite bile zapaluvani na kladi zatoa sti ja ispovedale(propovedale) vistinskata vera.

Член од
12 јули 2008
Мислења
12
Поени од реакции
2
Баш нешто размислувам и не можам да се сетам... кога и кого тоа Македонската Православна црква го спалила??? или кои книги фрлила на ломачи... и кои се нејзините најголеми интриги????
Од друга страна се слагам дека свештенството е со крвави раце, сеќавајќи се на десетици иљади човечки животи кои во јужна Америка паднале како жртви кон боговите на Маите и Ацтеките....

Мислам стварно да се зборува воопштено и под поим црква да се става се и сешто оддава поприлично незнаење околу темата за која се зборува. не исто Католичка, Православна, Лутеранска, Баптистичка, Презвебеританска, Адвентистичка, и кој који војни поттикнал и кој какви дејствија во минатото извршил.
Православната црква има богата крвава традиција која само статистички заостанува зад католичката и протестантската.

Кој ги истреби Богомилите во Македонија? Кој ги распнуваше наопаку, кој ги палеше нивните села и заедници?

Кој го правеше истото во Србија? Какви „совети„ даваше наречи свети Сава? Да им се сечат јазиците на богомилите и спалуваат нивните села. Световната власт од тоа време само го спроведуваше „добронамерниот„ совет.

Кој заговараше убивање на своите ближни во Балканските Војни?

Кој 2001 година во Македонија заговараше вооружено бранење на православните храмови во име на Бога? Тоа можеби е православно исправно - но не и христијански.

И со свештениците на чија вера постојано се кршат политички копја дали треба да е Р.Македонија под вакво или тако име, јазикот македонски дали е дијалект на некој друг и тн.? Додуша кратенките се различни МПЦ, БПЦ, ГПЦ, СПЦ, ама на сите „П„ им е заедничко.

Сето горенаведеново нема ништо заедничко со учењето на Господ Исус Христос, но има многу врска со православните цркви како институциии некогаш и сега.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Православната црква има богата крвава традиција која само статистички заостанува зад католичката и протестантската.

Кој ги истреби Богомилите во Македонија? Кој ги распнуваше наопаку, кој ги палеше нивните села и заедници?

Кој го правеше истото во Србија? Какви „совети„ даваше наречи свети Сава? Да им се сечат јазиците на богомилите и спалуваат нивните села. Световната власт од тоа време само го спроведуваше „добронамерниот„ совет.

Кој заговараше убивање на своите ближни во Балканските Војни?

Кој 2001 година во Македонија заговараше вооружено бранење на православните храмови во име на Бога? Тоа можеби е православно исправно - но не и христијански.

И со свештениците на чија вера постојано се кршат политички копја дали треба да е Р.Македонија под вакво или тако име, јазикот македонски дали е дијалект на некој друг и тн.? Додуша кратенките се различни МПЦ, БПЦ, ГПЦ, СПЦ, ама на сите „П„ им е заедничко.

Сето горенаведеново нема ништо заедничко со учењето на Господ Исус Христос, но има многу врска со православните цркви како институциии некогаш и сега.
А си слушнал ли ти за дејноста на Богомилите, тие се појавени на територијата на македонија, а што точно е нејзината дејност:uvo:. Човек, тоа е ЕРЕС, што тие го проповедаа, само какви сваќања имаат за животот. Никогаш Македонската Православна Црква не вршела крвави напади врз, некој луѓе, бидејќи, братот наш е нашиот живот, ако не го сакаме ближниот тогаш зошто постоиме?
А тоа што го правел Св.Сава, Македонската Православна Црква воопшто не ја интересира, не е канонизиран од Нас, и така да тој оддел не не интересира само заради лошата положба или одоносот кој го имама со соседната сестринскка Црква. И ај кажи ми за тие заговори за рушење на Православните Храмови. Луге сето ова се само напади на црквата пред која постојано се смируваме. И мислам дека е доста само со :music5:на сметка на Македонската Православна Црква.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
А си слушнал ли ти за дејноста на Богомилите, тие се појавени на територијата на македонија, а што точно е нејзината дејност:uvo:. Човек, тоа е ЕРЕС, што тие го проповедаа, само какви сваќања имаат за животот. Никогаш Македонската Православна Црква не вршела крвави напади врз, некој луѓе, бидејќи, братот наш е нашиот живот, ако не го сакаме ближниот тогаш зошто постоиме?
А тоа што го правел Св.Сава, Македонската Православна Црква воопшто не ја интересира, не е канонизиран од Нас, и така да тој оддел не не интересира само заради лошата положба или одоносот кој го имама со соседната сестринскка Црква. И ај кажи ми за тие заговори за рушење на Православните Храмови. Луге сето ова се само напади на црквата пред која постојано се смируваме. И мислам дека е доста само со :music5:на сметка на Македонската Православна Црква.
Имаш право , ај ќе ги дупиме Католиците и Муслиманите ..

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Имаш право , ај ќе ги дупиме Католиците и Муслиманите ..
Конечно фала му на Бога, на овој форум барем еднаш TheBestTipster да се сложи со моето пислење е ќе мора да частам.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Конечно фала му на Бога, на овој форум барем еднаш TheBestTipster да се сложи со моето пислење е ќе мора да частам.
Што значи дека го подржуваш во неговата изјава?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Симеон, не гледаш дека запнале сите против Црквата, против Верата, против Бог. Доста си го трошеше времето да им објаснуваш некои работи за кои што немаат ни намера да сфатат.

Пушти ги нека се дават во своите размислувања и нека го колнат и преколнуват Православието, бидејки само така можат да најдат оправдување за сите грешки што ги направиле и ќе ги направат. За нив не треба да постои Православието бидејки истото повикува на апстиненција од многу работи, кои за жал нашиве собраќа неможат да ги откажат. Со деградирање на Православието тие си ги оправдуваат своите цели... т.е. Ако Православието прави лошо, тогаш и јас можам истото да го правам.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
simeon напиша:
А си слушнал ли ти за дејноста на Богомилите, тие се појавени на територијата на македонија, а што точно е нејзината дејност. Човек, тоа е ЕРЕС, што тие го проповедаа, само какви сваќања имаат за животот.
theMac3donian напиша:
Симеон, не гледаш дека запнале сите против Црквата, против Верата, против Бог. Доста си го трошеше времето да им објаснуваш некои работи за кои што немаат ни намера да сфатат.
Се смеам... иако навистина не треба, бидејќи не им се смееш на оние кои се слепи, кои се без нога или неподвижни, а тоа сте вие.

Ја разбирам верата, разбирам дека сакате да бидете верници и дека тоа ви се допаѓа, ама сте бре слепи... немате грам разум во главите, а Симеон веројатно и нема прочитано ништо околу богомилството. Конкретно за нив, би требало да знаеш дека се големи верници, и не ми е јасно зошто црквата ги гонела. Уствари чекај знам... затоа што постоела закана да им ги превземат сите верници со своето реално учење.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Се смеам... иако навистина не треба, бидејќи не им се смееш на оние кои се слепи, кои се без нога или неподвижни, а тоа сте вие.

Ја разбирам верата, разбирам дека сакате да бидете верници и дека тоа ви се допаѓа, ама сте бре слепи... немате грам разум во главите, а Симеон веројатно и нема прочитано ништо околу богомилството. Конкретно за нив, би требало да знаеш дека се големи верници, и не ми е јасно зошто црквата ги гонела. Уствари чекај знам... затоа што постоела закана да им ги превземат сите верници со своето реално учење.
Но сето тоа се случило зарадо претераната ревност и не доброто духовно раководство но ти да не го прифаќааш таквото мислење за вистинско дека целиот атеријален свет е дело на ѓаволот, мислам тоа може да го учи само човек со прихички недостатоци, и човек кои не слушнал за опит, во послушание.

С

Сатори

Гостин
Но сето тоа се случило зарадо претераната ревност и не доброто духовно раководство но ти да не го прифаќааш таквото мислење за вистинско дека целиот атеријален свет е дело на ѓаволот, мислам тоа може да го учи само човек со прихички недостатоци, и човек кои не слушнал за опит, во послушание.
Се извнувам на дигресијата, зарем темава не беше насловена како Крвавата страна на Црквата?

Што посочува на неколку работи, а една од нив е дека секој што слободно го изразувал своето мислење различно од Црквата заминувал во „светот на духовните“.Што значи, без разлика дали нивното верување било засновано или не, сепак им било одземано, човечкото право на слобода.

Тоа ја оправдува мајката Црква и нејзиното крвопролевање?:uvo:

Мене, сигурно ќе ме запалеа до сега и ќе ме прогласеа за херетик што се декларирам сама себе повеќе како Виканка, него како Христијанка.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Но за среќа Православната Црква, нема своја крвава страна, сето тоа се само лажни напади па и на крај на сето тоа и Богомилите, ви се молам престанете со глупостите.поз.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Пушти ги нека се дават во своите размислувања и нека го колнат и преколнуват Православието, бидејки само така можат да најдат оправдување за сите грешки што ги направиле и ќе ги направат. За нив не треба да постои Православието бидејки истото повикува на апстиненција од многу работи, кои за жал нашиве собраќа неможат да ги откажат. Со деградирање на Православието тие си ги оправдуваат своите цели... т.е. Ако Православието прави лошо, тогаш и јас можам истото да го правам.
Значи,да ни биде јасно дека голем дел од апстиненциите кои ги пропагира Православието човекот по генетски пат неможе да ги одржи.Незнам дали вие можете да не мастурбирате и незнам дали понекогаш не ја посакувате фасадата на комшијата,цветната градина на комшијата и жената на комшијата.
Незнам како вие успевате да останете безгрешни,а како само ние сме тие кои ги правиме грешките,а како оправдување за тоа го наоѓаме нашето неверување.Според мене,вашиот начин за прочистување,е далеку поодвратен.
Исповед.
Излегуваш пред некој поп,или клекнуваш пред икона и кажуваш за своите гревови,барајќи прошка од Бог.Наеднаш,твоите гревови се простени,ти си чист и можеш да и лупнеш уште неколку шамари на твојата сопруга.
Инаку,Православието е човечка креација,па со тоа нормално е и да лее крв за да исполни соптвени цели.Мене тоа воопшто не ме чуди,но ме провоцира да ти кажам дека човекот го прави она што лежи во неговиот грешнички несовршен мозок.Црквата,како збир на грешнички,несовршени мозоци,тоа може само да го амплифицира.
Јас не барам оправдување.Вие барате прошка.Со тоа си дозволувате да бидете слепи и прости.

Мене, сигурно ќе ме запалеа до сега и ќе ме прогласеа за херетик што се декларирам сама себе повеќе како Виканка, него како Христијанка.
Wicca sucks balls.:)

Но за среќа Православната Црква, нема своја крвава страна, сето тоа се само лажни напади па и на крај на сето тоа и Богомилите, ви се молам престанете со глупостите.поз.
Самиот ли си го даде овој заклучок,а Симчо?
Богомилите сами изгореле,пробале да ги сушат алиштата со лупа,а незнаеле дека сончевата енергија преку лупа е многу појака.Сигурно така било.Или мечка ги изела.
Имаш право,многу глупости се изнатресоа.Само Старец Ефрем Филотејски или како таму беше знае што е вистината.
Ај го откопаме.:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom