Патување во времето...

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Се додека не дојде крајот :smir: шала.
Незнам за Нибиру но за мене е фасцинатно тоа што прочитав овде(незнам на која страна) за пулсот на земјата,односно вртењето околу нејзината оска.Така според тоа 24-те часа во 1980 се денешни 16 часа.Значи пулсот на земјата од 1984 (мислам) па наваму се зголемува односно секое дено-ноќие е се помало и помало за разлика од она во 1980.Може грешам но по моја математика ако продолжи забрзувањето на пулсот на земјата со ова темпо (а продолжува) математички гледано до 2040 едно деноноќие ќе ни трае само 8 часа во однос на 80-ите.Се прашувам дали животот на планетава би го издржал тоа темпо воедно и човештвото?И има ли крај ова забрзување или ке дојде време кога сонцето ке личи на трепкач во дискотека :pos2:.Можеби тотално грешам околу ова но ако знае некој повеќе може да ме поправи околу фактите.
Денот сеуште трае нормално сонцето изгрева кога треба и заоѓа кога треба.А можеби си помешал нешто со промената на траењето на денот и ноќта.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Бидејќи бев цитиран, ќе пробам да ти појаснам: Прочита шо напишав? Дадов пример зошто си грешка со постот, саатот ти е реален механизам за временско мерило. Размисли и воздржи се од навреди кон членовите. Имај најпрекрасен ден.
Прво ти почна да навредуваш со тоа - не треси зелени.Инаку и сам си пишав во постот дека можеби тотално грешам во моето видување на фактите.Но очекував дека некој што се разбира во ова ке ме поправи односно ке ми објасни за Релативноста на времето.Инаку тоа научно е докажано колку што прочитав досега - дека нашите 24 се 16 од оние во 1980 (како,што и мене не ми е јасно).Затоа не знам што е погрешно во мојот пост - можеби мислиш на сонцето како Лајтшоу,но тоа беше шала затоа и има смешко таму.Инаку немам никаква намера да навредувам никого на форумов,ни пак тебе.

Извинете за офтопик.:nesum:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Aко денот моментално трае 16 саати во 2-3 часот вечерва треба да очекувам сонце?

T

Tetro

Гостин
Прво ти почна да навредуваш со тоа - не треси зелени.Инаку и сам си пишав во постот дека можеби тотално грешам во моето видување на фактите.Но очекував дека некој што се разбира во ова ке ме поправи односно ке ми објасни за Релативноста на времето.Инаку тоа научно е докажано колку што прочитав досега - дека нашите 24 се 16 од оние во 1980 (како,што и мене не ми е јасно).Затоа не знам што е погрешно во мојот пост - можеби мислиш на сонцето како Лајтшоу,но тоа беше шала затоа и има смешко таму.Инаку немам никаква намера да навредувам никого на форумов,ни пак тебе.

Извинете за офтопик.:nesum:
Ајде пак:

Ако денот трае 16 часа, а на часовникот имаш 24 часа, треба да изгрее сонцето и да зајде и наредниот ден да се појави 8 саати порано?
Нели 24-16=8 саати порано? Или не? Или појма немаш?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Aко денот моментално трае 16 саати во 2-3 часот вечерва треба да очекувам сонце?
Не него треба да очекуваш да си у длабоко сонче и тоа у фетус позиција ако е изводливо.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Не гледам дека ти имаш појма.Прво дали го прочита тоа за Шуманова резонанса?Значи не се зборува за времето дома на твојот часовник инаку ако си толку паметен ке знаеше дека едни дено-ноќие трае 23ч и 56мин.Ти си приметил до сега на твојот "Механички саат"?
Работата е за времето надвор од земјата,сите знаеме дека нашево време во вселената не представува ништо.Зборувам за времето како што го гледал Ајнштајн - не сатот дома што ме буди.И јас не ја разбирам проблематикава околу времето и што точно значи забрзување на Земјината резонанса - но очекував дека некој што знае и стварно се разбира во ова ке ни појасни.Не се мачи да пишуваш реплики кога врска немаш од темава.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Не гледам дека ти имаш појма.Прво дали го прочита тоа за Шуманова резонанса?Значи не се зборува за времето дома на твојот часовник инаку ако си толку паметен ке знаеше дека едни дено-ноќие трае 23ч и 56мин.Ти си приметил до сега на твојот "Механички саат"?
Работата е за времето надвор од земјата,сите знаеме дека нашево време во вселената не представува ништо.Зборувам за времето како што го гледал Ајнштајн - не сатот дома што ме буди.И јас не ја разбирам проблематикава околу времето и што точно значи забрзување на Земјината резонанса - но очекував дека некој што знае и стварно се разбира во ова ке ни појасни.Не се мачи да пишуваш реплики кога врска немаш од темава.
Времето е на некој начин зависно од масата на телата. Околу Земјата и во близина на нашиот Сончев систем не се случува ништо чудно да тоа би го на некој начин сменило текот (брзината) на времето.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Абе пријателе прво треба да сватиш дека не се зборува за ова време што го мериш на саат.Ако прочиташ малце ке видиш дека тоа само е мерило.Секундата што ја знаеме денес е менувана незнам колку пати уназат 200 години.Значи нашето време е само мерило на ротацијата на земјата околу нејзината оска.Значи еве прост пример- Што ако си на некое место и во себе немаш саат.Земјата од голем земјотрес некаде далеку од тебе почне збрзано да ротира околу нејзината оска(значи ова се случува прочитај пред да реплицираш).Со ова времето на денот и ноќта се намалени за 2 саати.Ти ке приметиш?????Надвор во вселената ова време на твојот саат не значи ништо.ПАК ЌЕ РЕЧАМ И НА МЕНЕ НЕ МИ Е ЈАСНО ОВА ЗАТОА И ПОБАРАВ НЕКОЈ ШТО ЗНАЕ ДА ПОЈАСНИ.

--- надополнето ---

Времето е на некој начин зависно од масата на телата. Околу Земјата и во близина на нашиот Сончев систем не се случува ништо чудно да тоа би го на некој начин сменило текот (брзината) на времето.
Значи ова со Шумановата резонанса не е точно?Односно дека времето си е еднакво со тоа во 1980?

T

Tetro

Гостин
Абе пријателе прво треба да сватиш дека не се зборува за ова време што го мериш на саат.Ако прочиташ малце ке видиш дека тоа само е мерило.Секундата што ја знаеме денес е менувана незнам колку пати уназат 200 години.Значи нашето време е само мерило на ротацијата на земјата околу нејзината оска.Значи еве прост пример- Што ако си на некое место и во себе немаш саат.Земјата од голем земјотрес некаде далеку од тебе почне збрзано да ротира околу нејзината оска(значи ова се случува прочитај пред да реплицираш).Со ова времето на денот и ноќта се намалени за 2 саати.Ти ке приметиш?????Надвор во вселената ова време на твојот саат не значи ништо.ПАК ЌЕ РЕЧАМ И НА МЕНЕ НЕ МИ Е ЈАСНО ОВА ЗАТОА И ПОБАРАВ НЕКОЈ ШТО ЗНАЕ ДА ПОЈАСНИ.

--- надополнето ---

Значи ова со Шумановата резонанса не е точно?Односно дека времето си е еднакво со тоа во 1980?
Ако ова е така ко шо велиш, треба да има некој кој ти го врти саатот кога спиеш. И секоја вечер да ти врти по 2 саата, нели?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Што зборуваш? Каква врска има Шумановата резонанса со времето?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896

--- надополнето ---

Значи и компјутерот мене ќе ми го мери времето различно?

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Што зборуваш? Каква врска има Шумановата резонанса со времето?
Ова овде го прочитав на оваа тема на 5 страна.
http://blog.com.mk/node/74297

Значи ова или е точно или грешно.Јас напишав тоа што прочитав на ОВАА ТЕМА и побарав појаснување.А овој
mettalhammer ми се закачи да ми докажува како јас грешам нормално дури и без да го прочита текстот,и мисли дека е смешен.

T

Tetro

Гостин
Не плачи сега. Ај врати се назад и читај како имаш напишано, па после вади се.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Не плачи сега. Ај врати се назад и читај како имаш напишано, па после вади се.
Еве го постот,незнам што се вадам?

Се додека не дојде крајот
шала.
Незнам за Нибиру но за мене е фасцинатно тоа што прочитав овде(незнам на која страна) за пулсот на земјата,односно вртењето околу нејзината оска.Така според тоа 24-те часа во 1980 се денешни 16 часа.Значи пулсот на земјата од 1984 (мислам) па наваму се зголемува односно секое дено-ноќие е се помало и помало за разлика од она во 1980.Може грешам но по моја математика ако продолжи забрзувањето на пулсот на земјата со ова темпо (а продолжува) математички гледано до 2040 едно деноноќие ќе ни трае само 8 часа во однос на 80-ите.Се прашувам дали животот на планетава би го издржал тоа темпо воедно и човештвото?И има ли крај ова забрзување или ке дојде време кога сонцето ке личи на трепкач во дискотека
.Можеби тотално грешам околу ова но ако знае некој повеќе може да ме поправи околу фактите.

Се чудам кај се најде ти за повикан да ми реплицираш.Пишав (ако знае некој повеќе) околу времето а ти ми кажуваш за саатот.Инаку и Ајнштајн еднаш рекол -Време е тоа што го покажува саатот (али се заебавал).Еве би те замолил кога си веќе еден од тие (што знаат повеќе од мене) да напишеш дефиниција за Време.

Kajgana Shop

На врв Bottom