Заби и сѐ во врска со забите

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23
Доколку имате некои искуства за белење на забите да споделите..

Јас знам некои методи со оцет и сода бикарбона ама мене не ми делуваа баш

И што мислите за избелување со ласер кај приватниве стоматолози?Фала.Поздрав

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ako на заб му се стави навлака траењето на забот нема да биде поголемо од околу 10 години, и ова не е трајно решение
но ако се работи за преден заб еден или повеќе и ако нема друга алтернатива тогаш се става навлака.

Значи забот целиот се стружи се намалува драстично и на него се става порцеланска навлака и мислам дека се вади и живецот односно нервот.
Добро изгледа и не се разликува од другите заби, тоа малку зависи и од докторот но генерално добро изгледа.
Но ако забот не е премногу оштетен подобро е да се стави квалитетна бломба ќе траа многу повеќе и потоа пак има
можност за навлака на тој заб кога ќе се расипе пак.
А и ти се разбираш докурца, прво и основно нервот не се вади од забот на којшто се става навлака. Второ навлаката има траење максимално 15 години ако е прорцеланска ако е пластична тогаш максимумот е 8 години потоа мора да се смени губи и на изглед и се.
дај молимте објасни од кај ги собираш знаењава просветлиме.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
А и ти се разбираш докурца, прво и основно нервот не се вади од забот на којшто се става навлака. Второ навлаката има траење максимално 15 години ако е прорцеланска ако е пластична тогаш максимумот е 8 години потоа мора да се смени губи и на изглед и се.
дај молимте објасни од кај ги собираш знаењава просветлиме.

Нервот може да се извади за да се постигне максимална естетика при одредени случаи...навлаката најчесто е металкерамичка и безметална зависно колку ти е длабок џебот...најфино е да не менува на 10год порцеланските (а какви се тие пластични врска неам...освен ако не мислиш на композитните)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Композитни де јас навикнат блгарски Плас мас :toe:

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
вака јас имам ставено навлаки на точно предните 2 заба... стоматологот ми напомена дека ќе траат 13 - 14 години. Ама велеше за навлаките дека за толку време ќе паднат, а не забите. Исто така како што се сејќавам не ми изваде (или изгоре) нерв...
А ако е како што велите т.е. дека забот ќе мора да се извади после 13 - 14 години.. после што може да се направи со тој простор меѓу забите ?!?! оти стварно е глупаво да се има толкав простор меѓу забите

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
вака јас имам ставено навлаки на точно предните 2 заба... стоматологот ми напомена дека ќе траат 13 - 14 години. Ама велеше за навлаките дека за толку време ќе паднат, а не забите. Исто така како што се сејќавам не ми изваде (или изгоре) нерв...
А ако е како што велите т.е. дека забот ќе мора да се извади после 13 - 14 години.. после што може да се направи со тој простор меѓу забите ?!?! оти стварно е глупаво да се има толкав простор меѓу забите

па нема да ти паднат забите :)) ke gi izvadi ovie i ke stavi novi navlaki i zavrsena rabota...

Член од
7 април 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Imav nekoi problemi posle belenjeto.Niz cela usta mi se pojavija afti. Dali nekoj imal vakov slicen problem.Kazete mi vase mislenje?

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
За тие кои имаат парадентоза...
Еден литар црвено вино да се вари отприлика 5 минути на тивок оган со лисја од капинка. Од тоа секој ден да се пие по отприлика пола филџанче.

Леков ми го кажа една жена, некој претходно има слушнато за него?

И да, витамин Ц што повеќе...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.421
koga sme veke kaj paradentozata i gingivitite., ., mnogu ednostavno no i mnogu efikasno pet pari rabota,. <>karanfilche., vo vid na sitni chkorchinja., go ima vo vero., ne vo prav., i ne se tolku skapi., po edno chkorche se zhvaka dodeka tukurechi ne ostane nishto od nego., ovoa momentalno go koristam i ima podobruvanje ., koga ke navratite tamu ., pobarajte kaj zachinite vo plastichna kutivka e ., ., pak ne vo prashkasta sostojba tuku kako chkorchinja ., tolku od mene ne e na odmet da probate ., pa sami procenete

G

GucciMane

Гостин
koga sme veke kaj paradentozata i gingivitite., ., mnogu ednostavno no i mnogu efikasno pet pari rabota,. <>karanfilche., vo vid na sitni chkorchinja., go ima vo vero., ne vo prav., i ne se tolku skapi., po edno chkorche se zhvaka dodeka tukurechi ne ostane nishto od nego., ovoa momentalno go koristam i ima podobruvanje ., koga ke navratite tamu ., pobarajte kaj zachinite vo plastichna kutivka e ., ., pak ne vo prashkasta sostojba tuku kako chkorchinja ., tolku od mene ne e na odmet da probate ., pa sami procenete
И шо демек ке ти порасне пак такво ко кожичка? Баш вчера приметив многу ми отишла надоле, ми се глеа многу повеќе забот.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.421
procesot e nepovraten ., no mozhe mnogu uspeshno da se uspori a ti shto si se dovel do taa sostojba ., a mozhebi za mesec dena i korenot na zabot ke se gleda ili zabot sam od sebe ke ti ispadne toa e veke tvoj problem.,

G

GucciMane

Гостин
procesot e nepovraten ., no mozhe mnogu uspeshno da se uspori a ti shto si se dovel do taa sostojba ., a mozhebi za mesec dena i korenot na zabot ke se gleda ili zabot sam od sebe ke ti ispadne toa e veke tvoj problem.,
Добро малце претерав али прашањето ми беше али може да порасне пак таа кожичка. :)

П

Пепси_

Гостин
Ме интересира како може да ги обелам забите до некој добар степен без некакви хемикалии и такви средства. Редовно ги мијам,не пушам не ми се до толку жолти ама сакам "холивудски заби".Okay де не ме сваќајте погрешно ама нешто такво да ги светнам. :D И дали со носење апаратче (само за навечер и по дома) ќе ми се оправи долната велица т.е. заби малце ми се криви ( не се како добар полу круг ) за разлика од горните заби ми се екстра :)

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
имам прашање во врска со МОБИЛНА протеза:
1. што се подразбира под редовно носење? (колку саати на ден од прилика).
2. ако не те стегаат многу дали има ефект?
и 3то и основно (така е зборот): дали на контрола треба со протеза да одиш, ќе ти ја стегаат, ова-она??? или што...???

п.с. не е за мене, ја си носам ФИКСНИ веќе месец дена :)

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
имам прашање во врска со МОБИЛНА протеза:
1. што се подразбира под редовно носење? (колку саати на ден од прилика).
2. ако не те стегаат многу дали има ефект?
и 3то и основно (така е зборот): дали на контрола треба со протеза да одиш, ќе ти ја стегаат, ова-она??? или што...???

п.с. не е за мене, ја си носам ФИКСНИ веќе месец дена :)
плиЗЗЗ Ч( Ч( Ч( :cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom