Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 55: Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари)

Високото образование во модерното општество е преценето и претставува фрлање пари

• Вкупно гласачи
    42
Имав другар во школо братот беше скоро 2 метра висок и широк како плакар и неговите му дале име Стефче. И јас сум против такви имиња, иако името не го прави човекот идиотски звучи.

Истото е и за Свети Ѓорѓија. Иако женски род е Ѓурѓа, Ѓурѓијана и слично.

Правилото за македонски јазик за лични имиња и именки општи е: ако на крај има "а" е женски род.
Сега што направивме Ѓоѓија, Благоја, Андреја се женски или машки?

Сега што направивме Ѓоѓија, Благоја, Андреја се женски или машки?
Машки имиња, ама настанати со тој српски падеж, оти нели живеевме у Југославија кадешто Српско Хрватски бил званичен.
Исто пред скоро дознав дека оригиналното име за Блаже е Блаж, а Блаже е у вокатив, ама сеедно кога станува збор за име може човек да се нарече како сака, па така и оние таму се викаат Исус, Хесус Навас, или Џани Версаче Циганот. :)

Генитив се вика падежот.

Primer za ime Ivan:
    • Nominativ (Ko? Šta?): Ivan
    • Genitiv (Koga? Čega?): Ivana (Dodaje se -a)
    • Dativ (Kome? Čemu?): Ivanu
    • Akuzativ (Koga? Šta?): Ivana (Dodaje se -a)
    • Vokativ (Ej!): Ivane
    • Instrumental (S kim? Čim?): sa Ivanom
    • Lokativ (O kome? O čemu?): o Ivanu

Ako si ja gledal Vikings, ima eden tip se vika Ajvar :)

Ivan i Iva se bibliski iminja, varijacija na Evan i Eva.

Edit:
Iva e ustvari skrateno od Ivana, a Iva=Zalna Vrba.

Иначе правилно е Харала 'м пие. Харала ем пие. :)
Иван доаѓа од еврејското Јохананан што значи Бог е милостив.

Што имала ксмет Стамена
Што имала гз мек Стаменааааа.
Леј замисли да се викаш Стамена
Ццц
Ни Аи нема да ти враќа.

Еј а да, како може Вања да биде и мушко и женско име, туј куде нас, знам неколко случаја.
А Сања и Тања например не.
Аааа Руси, Русииии, ви ли што знаете.

Што имала гз мек Стаменааааа.
Леј замисли да се викаш Стамена
Ццц
Ни Аи нема да ти враќа.

Еј а да, како може Вања да биде и мушко и женско име, туј куде нас, знам неколко случаја.
А Сања и Тања например не.
Аааа Руси, Русииии, ви ли што знаете.
Што ти се криви Русите сега?

Што ти се криви Русите сега?
Неееее, не ги хејтам АноКарењино.
:icon_mrgr:

Него кд е у питање име Вања, трансови од нас правиф.
Мушко е, од Делчево е, ама Вања се вика.
Ради Руси хаха.

Леј на времето, Руси какф псајтранс праесфса.
:vozbud:

Што и фали на Милица? Па и Катица, Елица, тоа се стари имиња.

Машки имиња со че, се слагам. Еднаш една бабичка ми имаше зборено за нејзиниот син Благојче, и јас Благојче го замислував како мало, ситно човече. Кога дојде Благојче, 200 цм, 120 кг, се запрепастив. :D
Ја мислев ќе продолжиш со сантиметрите..

Да, и мене. Ми се свиѓаат имињата од старите македонски песни.
Мислам дека 90тите, колку и да беа никакви години во смисла инфлација, безработица, во културолошки план беа најубавите години. Имаше секоја години фестивали со фолк музика, поп музика.

Легендарни пеачи како Гоце Арнаудов, Јонче Христовски, Бафтировски тек сега сфаќам каква музика е тоа, македонски бенчмарк.

Денешниве наши "фолкери" копират ромски ритам од соседството со тие изразени зурли кои не етикетираат ко ориенталска земја. Едноставно ДНО.

Одиш на македонска свадба, слушаш шунд од соседството. Се е отидено во неповрат. :mad:

Back
На врв Bottom