- Член од
- 3 ноември 2024
- Мислења
- 1.288
- Поени од реакции
- 975
Steta, ne sme u Amerika inace vicov ke ti bese smesen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Steta, ne sme u Amerika inace vicov ke ti bese smesen.
Досега имав некој сомнежи, ама сега сум сигурен. Најголемата грешка на браварот Јоже по ослободувањето 1945г. била што не вклучил во таа комуњарска федерација. Требало вака да ни кажи:Можеа сите да добијат по некој учебник ама твоите им свртија грб на тие што останаа во Егејска и Пиринска
Го затворија човекот кој се бореше тоа да го овозможи и ја платија цената за мир кога удрија печат на географска Македонија.
Со војска се освојува и со војска се брани територија.Досега имав некој сомнежи, ама сега сум сигурен. Најголемата грешка на браварот Јоже била што не вклучил во таа комуњарска федерација. Требало вака да ни кажи:
"Drugovi Makedonci. majku vam božju, hvala na saradnji u borbi protiv neprijatelja, od sada pa nadalje i u buduće od mene imate voljno."
Така сите наши борбени единици ке имаа одврзани раце да тргнат храбро во правец на Пирин и Егеј, и таму да го закачат знамето од Кутлеш, за Македонија да биде цела.
А не да чмаеме 45 години во таа вештачка творба викана Југославија.
Во право сум или не?
Јас не го терав југословенот да му пишува писма на Ченто, јбгДосега имав некој сомнежи, ама сега сум сигурен. Најголемата грешка на браварот Јоже била што не вклучил во таа комуњарска федерација. Требало вака да ни кажи:
"Drugovi Makedonci. majku vam božju, hvala na saradnji u borbi protiv neprijatelja, od sada pa nadalje i u buduće od mene imate voljno."
Така сите наши борбени единици ке имаа одврзани раце да тргнат храбро во правец на Пирин и Егеј, и таму да го закачат знамето од Кутлеш, за Македонија да биде цела.
А не да чмаеме 45 години во таа вештачка творба викана Југославија.
Во право сум или не?
Кои 30 пати поголем имот од другите? Замисли имаш нива од која живееш ја прехрануваш фамилијата, за потоа таа нива да ти ја одземе државата . После си принуден на истата нива работиш за минималец а приходите ги лапа директорот на задругата и партиските војници околу него. Директорот преку ноќ станал газда на сите околни ниви во име на еднаквост. Огромен грабеж е направен со колективите. Сега децата и внуците на тие шо го извршија грабежот се дел од црвената буржуазија. Невидени олигарси станаа цела држава ја држат во раце.Не можеш да си обичен човек и да имаш 30 пати поголем имот од другите. Исто ко сеа ја поседувам 3 згради во денешницата, а се водам обичен човек. Ништо обично нема во таков човек, тоа си е богаташ, и најверојатно е познато како се збогатил.
А колективизацијата не е грабеж? Најголеми багабонти со партиски книшки од КПЈ станале директори на тие колективи и удри кради, богати се на туѓи имоти. Грабежот на државните фирми не почна во 90тите туку многу порано. Заеби тие прикаски цели села живееле. Цели села се иселиле од шо им било убаво во колективите.Така е друже, колективизација а не криминална приватизација.Од тие земјоделски задруги живееа цели села.
Можно е, реков шпекулирам и кога одговарав на Фенел претходно.Кои 30 пати поголем имот од другите? Замисли имаш нива од која живееш ја прехрануваш фамилијата, за потоа таа нива да ти ја одземе државата . После си принуден на истата нива работиш за минималец а приходите ги лапа директорот на задругата и партиските војници околу него. Директорот преку ноќ станал газда на сите околни ниви во име на еднаквост. Огромен грабеж е направен со колективите. Сега децата и внуците на тие шо го извршија грабежот се дел од црвената буржуазија. Невидени олигарси станаа цела држава ја држат во раце.
Во земједелието од тие држави, преку аграрната реформа. Е сега, не ме прашувај за имињата од нивните земјодески задруги...Не ме разбра, во кој делови од Словенија и Хрватска?
Примарната цел од задругите е идеолошка-создавање население кое ќе биде „еднакво„ (во некоја непознато-апстрактна и недостижна смисла...), а прехраната е споредна. Неуспехот од здружувањето покажал дека прехраната не била примарна цел. Со истата таа цел беше градена и тогашната вкупна економија, каде селското население беше вработувано во новоотворените фабрики, со цел да се оформи работничката класа, која била непознаница во тие времиња, но согласно марсковата заблуда, токму таа класа требало да биде носител на промените „кон подобро и поправедно општество„, што секако, се виде дека е тежок идеолошки занес.Целта не била само да се постигне еднаквост туку и да се прехрани народот во тоа време. Богатиот сака да биде уште побогат од секогаш, а гладниот никогаш не му верува на ситиот.
Некои од тие багабонти шо ги спомнуваш завршија на тешка робија во тоа време, останатите шо беа поголеми курнази и куртулија зедоа во деведесеттите "дипломски" и "докторски" на тема приватизација со практичен дел како да оставите по 300,500,1000,2000 итд итд на улица а да станите газди на имот вреден стотици милиони долари преку ноќ. Отиде ли некој од овие "дипломци" на робија??А колективизацијата не е грабеж? Најголеми багабонти со партиски книшки од КПЈ станале директори на тие колективи и удри кради, богати се на туѓи имоти. Грабежот на државните фирми не почна во 90тите туку многу порано. Заеби тие прикаски цели села живееле. Цели села се иселиле од шо им било убаво во колективите.
Кој поточно? Јас не сум слушнал за таков. А од државните фирми се крадеше нон стоп. После 90тите истите тие багабонти од Црвената Боржуазија го почнаа грабежот на државните фирми, само го прекрстија во транзиција. Да не им ги вратија фабриките на работниците случајно?Шо мислиш на чиви места се изградени фабриките низ тогашната држава? Хотелите покрај крајбрежјето во Охрид? Мислиш ги прашал некој сопствениците дали да градат или не? Или можда им ја платиле вистинската вредност на земјиштето ако воопшто им го платиле???Некои од тие багабонти шо ги спомнуваш завршија на тешка робија во тоа време, останатите шо беа поголеми курнази и куртулија зедоа во деведесеттите "дипломски" и "докторски" на тема приватизација со практичен дел како да оставите по 300,500,1000,2000 итд итд на улица а да станите газди на имот вреден стотици милиони долари преку ноќ. Отиде ли некој од овие "дипломци" на робија??
Кажи ми некоја државна фирма шо си ги остави вработените на улица, како што викаш ти многу порано пред 90 година.
Затоа заеби ги ти тие успаванки пријателе за КПЈ, црвена буржуазија, колективизација и приватизација једно те исто(никогаш)
Да бе, како не се сетиле?Така сите наши борбени единици ке имаа одврзани раце да тргнат храбро во правец на Пирин и Егеј, и таму да го закачат знамето од Кутлеш, за Македонија да биде цела.
На некоја комитска не ви кажале дека Голи Оток продолжил со работа од 1954 до 1989 без политички затвореници, ама збогатен со криминалци и деликвенти од сите сорти? И брат од дедо ми веројатно не знаел за тоа, па благодарение на одличната соработка меѓу соодветните служби за стопански криминал на СР Македонија и СР Хрватска заврши таму. Не му помогна ни тоа што беше хард кор комунист со партизанска споменица.Кој поточно? Јас не сум слушнал за таков.
Во која друже, добро ми се познати зошто поминав еден дел од животот таму.А од државните фирми се крадеше нон стоп.
Така е, се ребрендираа во СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ама не вистинските комунисти туку оние што ги нарекувате комуњари. Прави разлика!После 90тите истите тие багабонти од Црвената Боржуазија го почнаа грабежот на државните фирми, само го прекрстија во транзиција.
Ни случајно.Да не им ги вратија фабриките на работниците случајно?
Еве ќе ти одговорам пак во локални рамки. Ми кажуваа за ЕМО дека било изградено на место од депонија за ѓубре. (Сега мислам дека го складирате на Буково). За останатите не знам. На чии места се изградени?Шо мислиш на чиви места се изградени фабриките низ тогашната држава?
Не знам дали ги прашале тогашните чорбаџии и земјопоседници на десетици хектари земјиште од крајбрежјето во Охрид дали да градат или не и дали им ја платиле вистинската вредност. Знам дека ви останаа прекрасни хотели Метропол, Белви, Десарет, Палас во центарот на Охрид (за овој знам дека 25 години и повеќе не работи и пропаѓа). Изградивте ли некој хотел во нивни ранг овие 35 години?Хотелите покрај крајбрежјето во Охрид? Мислиш ги прашал некој сопствениците дали да градат или не? Или можда им ја платиле вистинската вредност на земјиштето ако воопшто им го платиле???
Чекај малку може ли да не информираш, кој број од населението имало свој имот-земјиште кога го добил и како ? ?Истата таа појава (колективизацијата...) кога е наметната од власт која насилно го принудува населението да ги спои своите земјишни имоти, со цел да постоигне „еднаквост„ меѓу луѓето, однапред е осудена на неуспех, оти (дел од) „колективизираните„ поединци (ќе) даваат отпор за спојување на имот кој е лично нивен, а со тој/на тој имот ќе работат и поединци кои туѓиот имот не го сметаат за свој, ниту ќе дадат максимум труд во неговото користење.
Вид вака, твоите не се едуцирале на Холивуд, Слободна Евроипа и слични демократски сервиси затоа имаат поинакви ставови.На почетокот ме лажеле. После тоа само ги слушам и им се чудам колку розеви наочари имаат или пак пропагандата и индоктринацијата на школо си го направиле своето.
Кај тебе само гледам објективност во генераците што биле барем 25+ годишни во деведесетите.
Моите у споредба со бабите и дедовците се доста далеку у ставовите, исто како и меѓу мене и моите.
СевернитеНе ме разбра, во кој делови од Словенија и Хрватска?
А бе друже Fennel, не ме чуди со некои сподоби на форумов од типот на Kadaif (нему комплет централна единица му е замината сосе периферни компоненти) ама и тебе изгледа ти затаил некој сензор во таа моја објава.Да бе, како не се сетиле?
Британија и Франција со душа чекале ние да станеме Голема Македонија. Посебно Черчил.

Веќe не, за жал.Сериозно, да прашам, навистина сметаш дека преку размена на гледишта на форумов ќе успееш да им отвориш очите?